Spirea 12.06.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 to może i ja się podłączę w negocjacjach pod te polecenia Wojgoc, strony nie ma. Ma maila, ale lepiej wysłać sms-a albo zadzwonić z info, że się wysłało. Ja jeszcze rozważam zlecenie tarasu, ale nie wiem, czy nie lepiej dać to ekipie, która się po prostu w drewnie specjalizuje. Nie wiem, co robi po lipcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 12.06.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Spirea, masz już rozeznanie w firmach od drewna na taras? z jakiego drewna chcesz robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.06.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Spirea, koniecznie jak ja polecam wykonawcę i potem jeszcze korzystam z jego usług, to mu to uświadamiam, żeby 1) wiedział, że mu się opłaca robić dobrze, 2) mieć jakiś argument do negocjowania cen za kolejne usługi (niech to traktują jako inwestycję w reklamę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.06.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 sosna, świerk raczej za miękka, egzotyk za drogi. Idziemy więc w modrzew. Różnica między syberyjskim a europejskim zaczyna od się ok. 30 zł na m2. Przy naszych planach tarasowych (i ścieżkach, które przedwczoraj zdecydowaliśmy się zrobić z drewna) różnica wyjdzie ok. 2000 zł na samych deskach (legary powinny być z tego samego gatunku). Podobno różnice nie są olbrzymie, więc raczej wybierzemy ten europejski. Będziemy jechać do firmy obejrzeć obie deski. Na razie mam wstępne wyceny - europejski za m2 260 netto jedna firma, 420 (raczej brutto) druga firma, za syberyjski 360 zł netto. Wszystkie wyceny dotyczą stawiania na kotwach zabetonowanych w słupkach. Wycena wykonania jednego słupka od innego wykonawcy (rozważana w wariancie kładzenia desek samemu) - 60 zł/szt. Wszystkie kwoty to materiał i robocizna. Ta za 260 nie uwzględnia kilku rzeczy np. cokołów. edit: otrzymałam z I firmy wycenę wg moich rozmiarów i nie wychodzi 260 zł, tylko ok. 366 zł netto + koszt kruszywa (w moim zakresie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.06.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Spirea, co dokładnie obejmuje ta wycena? czy to samo drewno czy w cenie są fundamenty, osadzenie legarów i montaż desek? jak z resztą materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 12.06.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 hej, nie mam czasu aktualizowac dziennika ale dobrnełam juz do etapu ze zaraz ocieplenie robimy. I mam prośbę - jakie systemy ociepleń polecacie? Bo jaz upełnie nie ogarniam tematu.. Nie wiem co, nie wiem gdzie kupic... Załozenie jest ze kładzimey 15 cm grafitowego styropianu ale co dalej? Co kupić, gdzie? A, chcemy od razu tynk też robic. Pomożecie? Napiszcie jak to u Was wyglada, gdzie kupowaliście. A, szukamy też kogoś od wykonania drenażu wokół domu i odprowadzenia do studni chłonnej deszczówki + niwelacji terenu bo chciałabym trawę posiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.06.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 ja kładłam system caparola kupiony w wkt (wtk?) na krakowskiej - miałam od nich kleje do styro i do siatki, siatkę,grunt, tynki - no wszystko oprócz styro. przy czym mam słowo ostrzeżenia - kupując tynk barwiony w hurtowni, trzeba sprawdzić, czy wszystkie wiaderka z bazą pochodzą z tej samej partii produkcyjnej. sęk w tym, że na wiaderku tynku caparol jest tyle naklejek z różnymi kodami, seriami itp, że nawet pracownicy hurtowni nie wiedzą, który to dokładnie numer ma znaczenie. u mnie wyszły poważne rozbieżności w kolorze na największej ścianie, robiłam reklamację - Caparol się wypiął, chociaż wina leży ewidentnie po jego stronie, ponieważ oznaczenia z aktualnej instrukcji produktu nie pokrywają się z oznaczeniami na wiaderkach. To znaczy, że w instrukcji oczywiście zwracają uwagę, że tynku użyty na jednej ścianie musi pochodzić z jednej serii prod, ale na wiaderkach nie ma takiego oznaczenia jak "seria produkcyjna" i ja już po reklamacji osobiście uczyłam handlowca z hurtowni - która zachowałą się w przeciwieństwie do Caparola bardzo w porządku - która z 4 czy 5 naklejek wskazuje tę nieszczęsną serię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.06.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Mila, u Spirei ten drenaż robił Mój/Jej brukarz podeślę Ci nr na priwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 13.06.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Dzieki dziewczyny. Ide Wasze dzienniki zobaczyc w temacie brukarza bo nawet nie iwem jaką wielkosc kostki kłaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 13.06.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 ja kładłam system caparola kupiony w wkt (wtk?) na krakowskiej - miałam od nich kleje do styro i do siatki, siatkę,grunt, tynki - no wszystko oprócz styro. Wiesz moze jak sie mają ceny caparola krakowska/zernicka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.06.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 color house miał dużo droższą ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.06.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Mila ja ma na razie dopiero podbudowę, a i to chyba zdjęć w dzienniku nie ma, bo aparat czeka od października na zmiłowanie i naprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 13.06.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 a, no my chcemy kostkę "od razu" układać bo chcemy ogrodzenie z przodu zorbić a bez wybrukowania się to nie ma co grodzic chyba. Potrzebuje jeszcze kogos kto mi wyrówna teren, rozplantuje kumus, zaniweluje działkę. Moze bede musiała dokupic ziemi nawet. Macie jakis taki namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.06.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 pogadaj z "moim" brukarzem - on ma też ciężki sprzęt i może Ci to wszystko zniwelować, rozwieźć, etc. tylko kwestia dogadania ceny. mnie akurat inny człowiek wykonywać te roboty ziemne za połowę ceny podanej przez pana Krzyśka, ale ten tańszy działa tylko bardzo lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 13.06.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 o, to pewnie że pogadam, dzieki! Juz jestem znim na niedziele umówiona A jak on cenowo na tle innych Ci wyszedł? Znalazłam firmę od barierek do balkonów, schodów + kabin szklanych - zna ktoś? http://www.design-domain.eu/ Bo wiecie (lub nie) jak bardzo boję się nie sprawdzonych wykonanwców... ja juz biorę tylko takich co mi tu forum szczerze poleciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 13.06.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Wiesz moze jak sie mają ceny caparola krakowska/zernicka? color house miał dużo droższą ofertę hmm... czegos nie rozumiem - Caparol to nie jest to samo co Colour house? Oni na Żernickiej są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.06.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Cenową analizę robiła Spirea i wypadł nieźle; ja nie analizowałam, bo na jesieni potrzebowałam, żeby mi ktoś na gwałt uczynił używalny podjazd z kałuży gliniastego błota colorhouse to jest taka sieć (chyba franchising jak mcdonalds) która się zajmuje dystrybucją caparola, ale to nie znaczy, że inne hurtownie nie handlują tą marką. colorhouse jest na żernickiek, a wkt na krakowskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 13.06.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 a, rozumiem No nic, zobacze co mi dizs tam zaoferują i potem porównam z innymi. A pan brukarz ma terminy na koniec lipca dopiero - ale w sumei do tego czasu to akurat bede miała pomysł na to jak przed domem się poukładąc, gdzie ścieżke zrobic, i wykop po przyłaczu wod-kan. się ulezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.06.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 najlepiej brukarzowi pokaż, gdzie te rury/kable lecą, żeby w tych miejscach szczególnie dopilnował zagęszczenia gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 13.06.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Byłam na Żernickiej, bardzo sympatycznie, konkretnie nam wyjaśnili co i jak, próbniki pokazali, no fajnie.Teraz czekamy na wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts