Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że mamy tu na forum już dwóch Adamów R. od instalacji :)

Adam R...icz - robił m.in u Wojgoca i Madeleine; u mnie był na castingu, ale zrobił b. złe wrażenie, więc odpadł

Adam R...ski - robił u mnie instalacje wod-kan i kotłownie z PCi (bo podłogówkę robiliśmy sami), i tego polecam. Chyba jeszcze robił u kogoś? Bacardi? Ziggy? nie u Was?

Tataraczku, moge prosic namiar na priv na Pana Adam R....ski:)

A nawiasem mówiąc wszelkie wątpliwości rozwiał mi Pan o nicku 1950 tu z forum, któremu strasznie dziękuję. Nową instalację mam do przeróbki:(

Tataraczku, moge prosic namiar na priv na Pana Adam R....ski:)

A nawiasem mówiąc wszelkie wątpliwości rozwiał mi Pan o nicku 1950 tu z forum, któremu strasznie dziękuję. Nową instalację mam do przeróbki:(

Ach już widzę w Moich ekipach. Dopiero kiedy napisałaś o tych dwóch różnych instalatorach zauważyłam ze to inny numer telefonu.

Ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że mamy tu na forum już dwóch Adamów R. od instalacji :)

Adam R...icz - robił m.in u Wojgoca i Madeleine; u mnie był na castingu, ale zrobił b. złe wrażenie, więc odpadł

Adam R...ski - robił u mnie instalacje wod-kan i kotłownie z PCi (bo podłogówkę robiliśmy sami), i tego polecam. Chyba jeszcze robił u kogoś? Bacardi? Ziggy? nie u Was?

Tatarak,

U nas robił ten pierwszy... Robota zrobiona, według mnie dobrze. Twoje zastrzeżenia pamiętam, u mnie było ok.

Ja przyłącza instalacji wymierzyłem tak, aby mi optymalnie pasowały pod beam 355 lub 335 platinum, natomiast jest to jeszcze kwestia otwarta :]

apropo sklepów z częściami do instalacji z znanych jest jeszcze doman.com.pl na Krzemienieckiej... te dwa znam bo z mojej strony miasta ;)

Masz na myśli odległość od gniazdek do centrali? u nas najdłuższa "nitka" ma ok 12m, z 3ma załamaniami. Wąż też musimy kupić minim 9m, tak zamontowane gniazda mamy....

Będę chciał znaleźć centralę z gniazdem na samym odkurzaczu, bo nie zostawiałem gniazda w garażu...

Gosia, pamiętam, że Madeleine kupowała jakąś specjalną mieszankę dobraną pod kątem rodzaju gleby. Chyba na allegro kupowała.

Czuszka, ja świadectwo miałam od Foczki, bo u niego robiłam OZC i projekt podłogówki, więc najlepiej uderzyć do tej samej osoby, która robiła OZC, bo ma już dane w programie.

Ziggy2002, świadectwo trzeba przedłożyć do zgłoszenia zakończenia budowy.

Masz na myśli odległość od gniazdek do centrali? u nas najdłuższa "nitka" ma ok 12m, z 3ma załamaniami. Wąż też musimy kupić minim 9m, tak zamontowane gniazda mamy....

Będę chciał znaleźć centralę z gniazdem na samym odkurzaczu, bo nie zostawiałem gniazda w garażu...

Nie... Mam na myśli podejścia do jednostki. Sprawdziłem specyfikację, rozrysowałem odkurzacz na ścianie odkurzacz i jego przyłącza i rurka magistrali tak wychodzi ze ściany aby tylko podpiąć kolankiem jednostkę. Beam 335 jest krótszy, więc jak coś będzie wyżej do pojemnika, ale boję się że u nas będzie za słaby.

Załamań niestety mamy więcej, a licząc długość do dobrania jednostki należy dodać załamania, każde kolano 90st to o ile pamiętam 3m, kolano 45st to 1,5m... 9m to standardowa długość węża, u nas też taki wyszedł. Chociaż jakbym robił drugi raz to może bym pomyślał o hide a hose, ale za późno o nim doczytałem ;)

Dzięki Tatarak :)

Słyszałam też dobre opinie o trawach z Iławy

ten Brandenburg w kwiatonie 120 zł za 5 kg o ile dobrze pamiętam, a potrzebuję 20 kg

Ja właśnie przed chwilą wyczytałem w innym wątku na forum, że Iława opadła z jakością...

Ogólnie odwiedź wątki ogrodnicze. Tam więcej wiedzy o tym, jaką mieszankę wybrać. Dobrze wiedzieć jaka ziemia za oknem i jakie warunki (nasłonecznienie, wilgotność) tam panują.

Gosia, pamiętam, że Madeleine kupowała jakąś specjalną mieszankę dobraną pod kątem rodzaju gleby. Chyba na allegro kupowała.

Czuszka, ja świadectwo miałam od Foczki, bo u niego robiłam OZC i projekt podłogówki, więc najlepiej uderzyć do tej samej osoby, która robiła OZC, bo ma już dane w programie.

Ziggy2002, świadectwo trzeba przedłożyć do zgłoszenia zakończenia budowy.

dzięki Spirea.

czyli jeszcze trochę czasu mamy :)

Nie... Mam na myśli podejścia do jednostki. Sprawdziłem specyfikację, rozrysowałem odkurzacz na ścianie odkurzacz i jego przyłącza i rurka magistrali tak wychodzi ze ściany aby tylko podpiąć kolankiem jednostkę. Beam 335 jest krótszy, więc jak coś będzie wyżej do pojemnika, ale boję się że u nas będzie za słaby.

Załamań niestety mamy więcej, a licząc długość do dobrania jednostki należy dodać załamania, każde kolano 90st to o ile pamiętam 3m, kolano 45st to 1,5m... 9m to standardowa długość węża, u nas też taki wyszedł. Chociaż jakbym robił drugi raz to może bym pomyślał o hide a hose, ale za późno o nim doczytałem ;)

My mamy po prostu wyprowadzone rury do pomieszczenia, gdzie będzie zamontowany odkurzacz. Wyprowadzone bez robienia wcześniejszych przymiarek, po zakupie jednostki trzeba będzie kolankami sobie dopasować.

O hide a hose, wcześniej nie słyszałem, chociaż pomysł fajny. Musiałbym mieć 3 takie systemy. Z kolei zastanawiałem się nad "wroom" do kuchni.. ale ze względu na cenę zostanie szufelka..

Gosia, Madeleine konsultowała się tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1840-Jaka-trawa-w%C4%85tek-zbiorczy-o-gatunkach-odmianach-i-mieszankach-na-trawniki/page23 Z tego, co napisała kupiła Gold Grass. Widzę, że najlepiej dobrać pod kątem własnych potrzeb.

ten Brandenburg w kwiatonie 120 zł za 5 kg

Któraś z koleżanek na Grupie "doktoryzowała się" ze składu trawy. Co do procenta ustalał mieszankę. Chyba Madeleine lub XX.

EDIT: jak widać są osoby z lepszą pamięcią i zdecydowanie była do Madeleine.

Mój ogrodnik miał mi siać Brandenburga, ale nie było w hurtowni i wziął inną. Też rośnie ;) Mam co prawda pewien problem, bo od zachodniej strony ma za mało słońca. Południowe przejścia słońca między domem, a tujami sąsiada jest chyba zbyt krótkie i musiałem radykalnie obciąć podlewanie i używać antymchu. W innych miejscach rośnie dobrze.