Frankai 20.09.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Zaczęliście już sezon grzewczy? bo ilekroć wychodzę na dwór, czuję, że to już, a potem wracam do ciepłego wnętrza (skąd w nim to ciepło, się pytam) i dochodzę do wniosku, że jednak jeszcze nie Ze ścian i podłogi. W okresie letnim nagrzały się, w dzień nie tracą jeszcze ciepła, więc pozostaje wyłącznie chłodek nocny. Ocieplenie zapobiega wyziębieniu ścian i podłóg, a z kolei jest cała masa urządzeń, które generują ciepło w domu. Pamiętaj o zasadzie zachowania energii - energia nie ginie tylko zmienia swoją postać. Gotujesz obiad - całe ciepło zużyte na gotowanie podgrzewa Ciebie i powietrze w domu. Lodówka - chłodzi wewnątrz, ale grzeje na zewnątrz. Pralka - część ciepła wytworzonego w trakcie prania idzie w kanalizację, ale większość zostaje w domu. Nawet ta energia, która pierwotnie zostaje zamieniona w energię kinetyczną, to później zamieniana jest na cieplną. Żelazko - nie trzeba tłumaczyć. Daje taką energię jak spory grzejnik. Nawet żarówka to grzejnik. Kiedyś mała sprawność powodowałą momentalne wytwarzanie energii cieplnej, a teraz ciut więcej idzie na światło, które i tak potem zamieniane jest na ciepło. No i wreszcie... ludzie. Każdy z nas to jakieś 100W. Czemu na imprezach bywa gorąco? Bo zagęszczenie ludzi przekracza zapotrzebowanie pomieszczenia na energię (50-100W/m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.09.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Zaczęliście już sezon grzewczy? bo ilekroć wychodzę na dwór, czuję, że to już, a potem wracam do ciepłego wnętrza (skąd w nim to ciepło, się pytam) i dochodzę do wniosku, że jednak jeszcze nie Masz duże okna, więc słońce przez nie pewnie mocno nagrzewa wnętrze [tak jest u mnie]. Do tego z powodów przedstawionych przez Frankai na ciepło zamienia się ok. 90% zużywanej energii elektrycznej [+ tej z gazu jeśli masz kuchenkę na gaz] - już z samego tego można obliczyć z jaką mocą ogrzewa się dom. Grzeję od tygodnia kotłem i w salonie mamy 22, a w łazienkach ok 24*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 20.09.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Ziggy - a masz już podłogówki wygrzane przed układaniem podłóg? Moorela - ja mam ustawione na 21 stopni, ale jak tylko zaświeciło słońce, to nam się robiło i tak 22-23 poza tym mam wrażenie, że w dobrze ocieplonym domu to nawet jak włączysz piekarnik na 20 minut, to robi różnicę. myśmy wczoraj to zaobserwowali, robiąc hot dogi Tak, wygrzewalismy w sierpniu w największe upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 20.09.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Tak, wygrzewalismy w sierpniu w największe upały Szczęściarz... Też planowałem wygrzewanie w lecie, tymczasem trochę się poprzesuwało i dopiero zabieramy się za podłogówkę, później trzeba odczekać miesiąc i może się okazać że przyjdą mrozy, a wtedy nie wiem czy świeżo zamontowana pompa da radę z wygrzewaniem wylewek w wystudzonym budynku :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 20.09.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Szczęściarz... Też planowałem wygrzewanie w lecie, tymczasem trochę się poprzesuwało i dopiero zabieramy się za podłogówkę, później trzeba odczekać miesiąc i może się okazać że przyjdą mrozy, a wtedy nie wiem czy świeżo zamontowana pompa da radę z wygrzewaniem wylewek w wystudzonym budynku :| HMM, nie wiem co powiedzieć. Na pewno, zabierze jej dużo czasu orz energii przy wygrzewaniu podłogówki i budynku przy niskich temperaturach. Można zawsze spróbować podnieść temperaturę w środku kominkiem, nagrzewnicami.. Ale to są koszty A może w listopadzie aż tak dużych mrozów nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 20.09.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Szczęściarz... Też planowałem wygrzewanie w lecie, tymczasem trochę się poprzesuwało i dopiero zabieramy się za podłogówkę, później trzeba odczekać miesiąc i może się okazać że przyjdą mrozy, a wtedy nie wiem czy świeżo zamontowana pompa da radę z wygrzewaniem wylewek w wystudzonym budynku :| bacardi, my niby tempo mamy niezłe a i tak gaz popłynie u nas dopiero w poniedziałek, i wtedy zaczniemy też wygrzewać podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 24.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 czy przyjdzie w tym roku sucha jesień? Przez te deszcze od dwóch tygodni wszystkie prace na zewnątrz są wstrzymane, dojazdu do działki brak ... a już łóżko miało jutro przyjeżdżać Kibelki zawisły w łazience do gości, więc można nocować, a tu dojechać się nie da .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 24.09.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Ziggy, od jutra ma juz nie padac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 24.09.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 mam taką nadzieje... Ale od czwartku mnie nie ma aż do wtorku, znowu przestój się szykuję... jezeli susza się utrzyma, to do mojego powrotu może wyschnie to błoto wokół domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 24.09.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 oby, bo u nas elewacja w trakcie i jeszcze płaskie daszki do zrobienia przed zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 24.09.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 u nas kończą, ostatnia ściana została + cokół z przodu (żywica).Ale odwodnienie juz jest (ekipę bardzo polecam!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 24.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 u nas rusztowania do tynków stoją już od prawie dwóch tygodni, nie pozwalam ekipie zacząć tynkowanie w taką pogodę. Mam cichą nadzieję, że z tydzień jeszcze będzie bez deszczu, aby można było dokończyć elewację jeszcze w tym roku. Ekipa od kostki, ze względu na pogodę też czeka z wejściem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 24.09.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 nie pozwalam ekipie zacząć tynkowanie w taką pogodę. . Moja ekipa to mi nawet odmówiła jak próbowałam ich poganiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sir0cco 25.09.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Witam,U nas w końcu pierwsze koty za płoty.Krótko i na temat - mieliśmy małą rozbiórkę.Mamy trochę cegieł pełnych rozbiórkowych - jeśli komuś się przydadzą - oddam za darmo - trzeba sobie przyjechać powybierać i zabrać co się podoba.Krótki czas niestety na zabranie - tylko jutro (czwartek) - w piątek wyjeżdżają z resztą gruzu.Kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 26.09.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Co z tą polską złotą jesienią??? Ja się pytam ekipa od pojazdu umówioną na sobotę przy 8 stopniach i w deszczu pracować nie będzie, a błoto z każdym dniem większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.09.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 jaki uzdatniacz wody wybrać? Jakie macie u siebie? czy jesteście zadowoleni? na co zwrócić uwagę, czego należy unikać? Suspenser już się wypowiedział. Ja biorę D40 ze względu na wielkość i głowicę Clack CI. Przejrzałem swego czasu cały wątek poświęcony zmiękczaniu i wyszło, że większość ceny to marka. Najważniejsza to w zasadzie głowica i czasami złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.09.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Kaśka, u nas jakby przyszła (od godziny świeci słońce), acz nie wiem, czy na długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 27.09.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Suspenser już się wypowiedział. Ja biorę D40 ze względu na wielkość i głowicę Clack CI. Przejrzałem swego czasu cały wątek poświęcony zmiękczaniu i wyszło, że większość ceny to marka. Najważniejsza to w zasadzie głowica i czasami złoże. Mi ogólnie po lekturze wyszło, że bezpiecznie jest wybrać coś na głowicach Clack / Fleck / Logix (Autotrol), a na złoże zwrócić uwagę aby nie było noname (u nas jest popularne nienajgorsze Purolite C100E). Większe złoże to może być parę lat więcej bez potrzeby jego wymiany, a z wielkością urządzenia tez nie ma przesadzać, bo większe to dłuższy okres między regeneracją ale też więcej wody. Natomiast okres ten i tak nie może być większy niż bodajże 3-4 tyg, więc jeśli urządzenie będzie za duże to będziemy mieć tylko straty... Tyle udało mi się wyłapać w miarę istotnych informacji :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 28.09.2013 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Witam Was serdecznie, pochodzę z Grupy Rybnickiej. Ale w sierpniu przeprowadziłam się do Wrocławia, więc będę zaglądać już również do Was. Poszukujemy nowego pracownika do naszego nowego Oddziału we Wrocławiu. Gdybyście szukali pracy... bądź znali kogoś z doświadczeniem w transporcie / spedycji to zapraszam : Firma KARENA S.A. poszukuje Spedytora ( dot. spedycji samochodowej ) z woj. dolnośląskiego, do naszego nowego Oddziału we Wrocławiu. Wymagane doświadczenie w transporcie / spedycji. Zapewniamy dobre warunki zatrudnienia ( umowa o pracę, niezbędne narzędzia pracy ) oraz pracę w zgranym i sympatycznym zespole. Aplikacje prosimy wysyłać na mail : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 30.09.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Możecie polecić jakąś firmę we wrocku gdzie robią kanały płaskie na zamówienie? Potrzebuje nietypowy do wyrzutni wentylacji mechanicznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts