Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Czy wykonywam ktoś z Was kanalizacje deszczową z odprowadzeniem do sieci miejskiej na terenie Wrocławia?

Właśnie dostałem wycenę na wykonanie tego typu prac i znowu mega zaskoczenie 11 tys złotych!!!

Doliczając kanalizacje i wode wydam ponad 27tys na to

Masakra!

u mnie jedna z wycen opiewała na 15 tys za samą deszczówkę (w tym oczywiście dojście do kanału w ulicy, bo to robi cenę) - a całość na ok 30 tys

obłęd

na szczęście trafiłem na sensowniejszych wykonawców, a z deszczówką jeszcze się zastanawiam jaki wariant przyjąć

zawsze mnie kusi żeby w takim przypadku policzyć im średną dniówkę. Jak wynosi wyżej niż prezydenta państwa to coś tu jednak jest nie halo...

A kiedy chcesz liczyć - przed czy po? Przy wcześniejszej dyskusji podnoszono też kwestię "niespodzianek". Pytanie po której stronie jest wówczas ryzyko. To też bardzo istotne.

Zdaje się, że u mnie żaden fachowiec nie zarabiał więcej niż prezydent. Przynajmniej z tych, których byłem w stanie sprawdzić, bo przykładowo ekipa od kominka i innych kamiennych rzeczy sporo czasu spędziła na przygotowaniach.

Pamiętaj, że pensja prezydenta to pensja pracownika, a nie firmy która musi jeszcze zapłacić różne podatki, opłaty, ponosi koszty biura, księgowości, itp.

No a gdyby wyszło, że taki kopacz zarabia - jako pracownik - więcej niż prezydent, to prezydent może się przebranżowić na kopacza :lol: Kopacz nie ma już takiej możliwości ;) A może warto by wprowadzić regułę, że każdy premier, minister czy poseł, przed objęciem urządu spędzi rok pracując jako zwykły pracownik, zarabiający i żyjący ze średniej krajowej (nie bądźmy okrutni i nie wymagajmy życia za minimalną).

Mówiąc poważnie - kiedy szacowałem stawki fachowców (nie ich pomocników), to wychodziło mi rząd 3-6 tys./m-c i były zwykle adekwatne do jakości i trudu ich pracy.

Ja miałem możliwość przejęcie zakładu po ojcu i wiedząc, ile zachodu wymaga praca na własny rachunek, a tym bardziej posiadanie pracownikó, jakich "rozkoszy" dostarczają kontakty z urzędami, wolałem zacząć od pracy najemnej. Teraz częściowo jestem najemny i może kiedyś całkiem to zmienię, ale wiem, że powiedzenie "tam najlepiej jest gdzie nas nie ma" odnosi się także do pracy.

Witam wszystkich , szukalem miejsca na ogloszenie , pomyslalem wiec o tym miejscu , mam do sprzedania pustaki cementowe , budowlane , polowki i pelne , pelnych okolo 450 sztuk a polowek okolo 100 sztuk , cena do ugodnienia , Wroclaw , dzielnica psie pole , zainteresowanych prosze o kontakt na skrzynke ! Pozdrawiam muratorow !

Ma ktoś namiar na firme od ogrodzeń?

Chcemy jaies proste, stalowe, z bramą przesuwną, automatyką itd.

Bo w jednej firmie to juz przed pomiarami chcą 30% - wiec potem czy chcę czy nie, to jestem na nich skazana - takze podziękowałam.

Podrzućcie jakies sensowne namiary!

sprawdzałaś Bingo na Lekcyjnej?

tyle, że utrzymanie nic Go nie kosztuje, więc pensja to czysty zysk:yes:

Czyli wzmacniasz moje stanowisko, że jeżeli fachowiec weźmie więcej niż pensja prezydenta, to ciągle jest OK, bo firma ponosi koszty, a w przypadku prezydenta mamy samo wynagrodzenie, w dodatku tenże prezydent otrzymuje pewne "świadczenia".

Tak przy okazji zwracam tylko uwagę, że najłatwiej się liczy czyjeś pieniądze. Wbrew niektórym twierdzeniom - żyjemy w wolnym kraju i każdy może zostać kopaczem rowów, rolnikiem, górnikiem czy zaangażować się w politykę i zostać prezydentem. Ja nikomu nie zazdroszczę i lubię moją robotę. Starczyło nie tylko na chleb z okładem, ale nawet na własny dom :)

A dlaczego akurat ten rodzaj drewna? W projekcie masz przecież podaną klasę a nie gatunek drzewa.

Zarówno kierownik budowy jak i cieśla przyznają, że drewno modrzewiowe jest najlepszym gatunkiem do budowy więźby, co ma znaczenie szczególnie w obecnych czasach, kiedy nikt nie suszy drewna i kiedy prosto z lasu trafia na dach...

Jest trudno kurczliwe i nie wykazuje tendencji do pęknięć i wypaczania. Bardzo dobrze się suszy i jest trudno zapalne. Żywica modrzewia

posiada własności antyseptyczne, co odstrasza robactwo. Wytrzymałość drewna modrzewiowego w wodzie ocenia się na 500 lat.

Jest jedynym drewnem, które nie gnije pod wpływem wody morskiej. Nie przez przypadek większość kościołów sprzed czterystu i

więcej lat, która dotrwała do naszych czasów, jest zbudowana właśnie z drewna modrzewiowego.

Ja mam pytanie odnośnie wełny mineralnej. Wczoraj przyjechałą do mnie wełna mineralna Rockwool 20 cm. Część paczek to wełna superrock data produkcji 31.07.2013a część paczek to toprock ale uwaga data produkcji 15.02.2012. I teraz moje pytanie czy ta starsza wełna nadaje się do ułożenia na poddaszu użytkowym czy oddać to do hurtowni i zażądać nowego "świeżego" produktu. dodam iż paczki przyjechały całe i wyglądają na suche. Co uważacie na ten temat. Czy data produkcji wełny ma znaczenie. Pozdrawiam.

Czyli wzmacniasz moje stanowisko, że jeżeli fachowiec weźmie więcej niż pensja prezydenta, to ciągle jest OK, bo firma ponosi koszty, a w przypadku prezydenta mamy samo wynagrodzenie, w dodatku tenże prezydent otrzymuje pewne "świadczenia":yes:.

Nic ta nasza dyskusja nie wnosi, ale cóż....

Koszty utrzymania firmy są w miarę stałe (mówimy o firmie budowlanej)

A jeden fachowiec mówi x zł a drugi 4x zł.

To jest wciąż ok?

Jasne, liczy się jakość, ale coż - często i jednemu i drugiemu do "prezydenckiej" klasy w swoim zawodzie jeszcze chwila...

I tak, wiem, że mamy wolny rynek i znajdą się klienci i dla jednego i drugiego...