Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Spirea, Tatarak,

Ja myślę, że u nas w listopadzie nie będzie już nic do roboty, małe poprawki na koniec października i to wszystko.

Więc spokojnie umawiajcie się na początek listopada.

super :) bo nie chciałam Ci wchodzić w paradę przed samą przeprowadzką, a zależy mi, żeby to zrobić na początku listopada. już się wstępnie anonsowałam :)

Czesc,

Jesteśmy nowi na forum i chcielibysmy się przywitać. Naszą budowę planujemy rozpocząc wiosną 2014. Już teraz poszukujemy ekipy na SSO + dach. Jeżeli macie ekipy które w 100% chcielibyście nam polecić piszcie na priv. Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc wszystkich doświadczonych w budowie swojego wymarzonego domu Forumowiczów. W naszym dzienniku budowy bedziemy starali się opisywać etapy budowy i prosić o rady doświadczonych forumowiczów.

Teraz najwiekszy problem stanowi dla nas wybór głównego źródła ogrzewania naszego domu. Jeżeli chcielibyście podzielić się z nami swoimi doświadczeniami, zapraszamy serdecznie.

Pozdrawiamy.

To ja poproszę o kontakt na Pana Krzysztof-a oraz garść informacji jakiego typu wykończenia robi i jakie ma stawki.

Jeśli pogoda będzie sprzyjać zaczniemy tynki na początku grudnia wówczas pod koniec zimy będziemy mogli rozpocząć wykańczanie i miałbym juz ekipę :)

Pytanie do doświadczonych budowniczych. Zależy mi aby zrobić w tym roku tynki ale robi się coraz zimniej. Ekipa od tynków jest w stanie pracować przy dodatnich temperaturach w ciągu dnia i lekkim mrozie w nocy ale warunkiem jest ocieplenie budynku z zewnątrz (co zaczynam powoli robić), ocieplenie dachu oraz ogrzewanie w nocy

Pytanie czy schnące tynki mogą uszkodzić wełnę ? Czy da się przed tym jakoś zabezpieczyć ?

Czesc,

Jesteśmy nowi na forum i chcielibysmy się przywitać. Naszą budowę planujemy rozpocząc wiosną 2014. Już teraz poszukujemy ekipy na SSO + dach. Jeżeli macie ekipy które w 100% chcielibyście nam polecić piszcie na priv. Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc wszystkich doświadczonych w budowie swojego wymarzonego domu Forumowiczów. W naszym dzienniku budowy bedziemy starali się opisywać etapy budowy i prosić o rady doświadczonych forumowiczów.

Teraz najwiekszy problem stanowi dla nas wybór głównego źródła ogrzewania naszego domu. Jeżeli chcielibyście podzielić się z nami swoimi doświadczeniami, zapraszamy serdecznie.

Pozdrawiamy.

Jeżeli chodzi o głowne źródło ogrzewania, pytanie co jest doprowadzone do działki, jak dużo wolnego czasu, i ile czasu chce się poświęcać na dogrzanie domu.

u nas nie było możliwości podłączenia się do gazu, ze względu na tryb pracy nie chciało się bawić w peice na eco groszki, czy inne cuda. Stąd pomysł na pompę ciepła. Jesteśmy przed pierwszym sezonem, więc nie mogę powiedzieć nic o działaniu, ale znam kilka osób osobiście, w tym kolega którego odwiedzam dość często, sobie chwali takie rozwiązanie. Tylko koszt inwestycji jest duży, później same plusy.

Jeśli masz możliwość podłączenia do gazu ziemnego to chyba teraz najlepsze rozwiązanie. Pierwotnie miałem mieć węgiel aby było "jak najtaniej". Ale popytałem, pogadałem o tym jak to się obsługuje i czego wymaga ten typ ogrzwania i zdecydowałem się na gaz. O wrażeniach nie napiszę bo dom się buduje ale podszedłem do tego tak - zrobię lepszą termoizolację, okna, wentylacja mechaniczna z rekuperacją i mam nadzieję, że różnica w koszcie węgiel-gaz będzie znikoma a komfort o niebo lepszy.

Ale zrobiłem też coś jeszcze - postawiłem 2 kominy - do gazu i tez do paliw stałych. Róznica w koszczie na etapie budowy to około 1500 zł więc żadna. A w razie gdyby Putin zakręcił kurek zawsze jest jakaś możliwość manewru :)

Witam wszystkich Forumowiczów.

Przyznam się bez bicia, że od długiego czasu przeglądam forum grupy, ale zabrakło mi czasu na udzielanie się, za co mi wstyd. Obiecuję się poprawić ;-). Dzisiaj Czuszka obiecała mi pomoc z kominkarzem, więc aby sprawiedliwość społeczna dotyczyła nas wszystkich, oferuję także swoją pomoc Jestem na etapie wykończeniówki (a raczej przed), więc mogę służyć już jakąś tam pomocą i namiarami na różnych mistrzów, budowa w Biestrzykowie.

Pozdrawiam i zazdroszczę tym, którzy już mieszkają. A propo, czy orientuje się ktoś czy Indianie zbierają już chrust i kiedy przyjdzie zima? Mam nadzieję, że rzutem na taśmę zdążę grzać i kontynuować wykończeniówkę :-)

Zacznę od początku, Witam wszystkich Forumowiczów Grupy. Wprawdzie czytałem i udzielałem się na FM ale w innym dziale. Zbliża się jednak chwila realizacji zadania, wiec mam prośbę o plecenie ekipy do SSO. Nie mam dużych wymagań, chciałbym żeby przychodzili do pracy trzeźwi i tacy byli do fajrantu, nie marnowali materiałów, trzymali porządek i zaglądali w projekt. Dużo ? Marzeniem byłoby żeby nie palili i robili siku do toj toja ale ideałów brak.

Dziękuje.

Dzień dobry :) Zajrzyjcie na początek do wątku Moje Ekipy - założonego przez Frankaia - gdzie sporo osób opisywało swoich wykonawców poszczególnych etapów robót.

ech, fajnie jest mieszkać, ale budować też było fajnie. pod warunkiem, że człowiek pamiętał "hymn inwestora":

"niech ginie puch i plusz!

niech żyje chrom i stal!

a frajer zawsze jest winien sobie sam" ;)