Wivaldi 15.10.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Dzień dobry Zajrzyjcie na początek do wątku Moje Ekipy - założonego przez Frankaia - gdzie sporo osób opisywało swoich wykonawców poszczególnych etapów robót. ech, fajnie jest mieszkać, ale budować też było fajnie. pod warunkiem, że człowiek pamiętał "hymn inwestora": "niech ginie puch i plusz! niech żyje chrom i stal! a frajer zawsze jest winien sobie sam" Dzięki, już tam zaglądałem.Co do motta w trakcie budowy to będą to słowa piosenki Kapitana Nemo (ktoś zna gościa?) "Spokojnie siądź, spokojnym bądź, Opanuj krzyk, to tylko trik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.10.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 też dobre i jeszcze trzeba pamiętać, żeby oddychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 15.10.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Pytam w temacie wełny, mam taki domek: http://img6.imageshack.us/img6/6712/3rsw.jpg Czerwone - strych na pudłaNiebieskie - kolankowa około 0,8-1m Myślę sobie ocieplić strych i podłogę na strychu też.Jaki wariant byłby najlepszy?Np. 15cm dookoła tam gdzie czerowne + 5cm płyty pod podłogę strychu. Zielone 15cm+5cm płyta. Kolankowa 15cm stryro na zewnątrz + 5cm płyta od wewnątrz. Czy np. 2x15cm na skosy na strychu, podłoga 15cm + 5cm płyta, zielone 20cm+5cm płyta? kolankowa j.w. ?15 cm mam tanią wełnę z casto 045, 20cm kupiłbym 039, płyty 039. Generalnie chodzi o to czy najpierw powinieniem mogę mieć cieniej wełny a potem grubiej, czy może być odwrotnie, krokwie mam 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 15.10.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Z mojej niedużej praktyki ociepleniowej:- najłatwiej jest Ci wrzucić ocieplenie w krokwie, czyli musisz mieć tego 20 cm w jednym kawałku, od strony dachu opierasz wełnę na membranie, w przypadku deskowania musisz zrobić dodatkowy stelaż z sznurka aby zapewnić odpowiednią odległość deski od wełny i wentylację przestrzeni pod deskami,- od wewnętrznej strony budynku również mocujesz wełnę na sznurek do zrównania jej z poziomem krokwi. - na to poprzecznie dajesz pasy wełny rozdzielone jedynie kształtkami alu do których będziesz mocować regips (w które warto włożyć również kawałki wełny),- to samo ocieplenie robisz na cały dach w tym w części połaci dachowej na poddaszu,- na to dajesz folię i na piętrze regips na górze regips lub płyty osb cienkie.- proponuję wrzucić w jętki wełnę również, conieco pomoże to w izolacji piętra i zapewni dodatkową izolację dzwiękochłonną.- co do ściany szczytowej masz ją dośc wysoką więc proponuję montaż wełny na stelażu grubość min 5 cm i przykrycie tego regipsem. Masz dodatkowe miejsce za płytą na poprowadzenie instalacji elektrycznej,- pamiętaj o ociepleniu murłaty i styku styro po stronie zewnętrznej z ociepleniem murłaty, wewnętrznym ściany kolankowej i wełny na poddaszu. Tutaj technologii wykonania może być kilka i conajmniej kilka możliwości zepsucia tego. Ja idę w kierunku twardej wełny wokół murłaty i na scianie kolankowej i toprocka na połacie dachu. Póki co przetestowałem to rozwiązanie u teściów, badania kamerą na podczerwień nie robiłem ale po jednym sezonie nie widzę aby coś negatywnego się działo z wełną, parowaniem itp (a widok mam dobry bo jeszcze regipsów nie ma a pomieszczenia są nieogrzewane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 15.10.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Przy wrzucaniu 20cm między krokwie bym uważał, bo można wypchać membranę do góry i będzie kłopot, bezpieczniej byłoby dać ciut mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.10.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 przy krokwiach 20cm należy dać wełnę 18cm. Biorąc wełnę o wsp. 0,045 trzeba by dac tej wełny 40cm by uzyskać efekt 0,33droższej wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Pytam w temacie wełny, mam taki domek: http://img6.imageshack.us/img6/6712/3rsw.jpg Czerwone - strych na pudła Niebieskie - kolankowa około 0,8-1m Myślę sobie ocieplić strych i podłogę na strychu też. Jaki wariant byłby najlepszy? Np. 15cm dookoła tam gdzie czerowne + 5cm płyty pod podłogę strychu. Zielone 15cm+5cm płyta. Kolankowa 15cm stryro na zewnątrz + 5cm płyta od wewnątrz. Czy np. 2x15cm na skosy na strychu, podłoga 15cm + 5cm płyta, zielone 20cm+5cm płyta? kolankowa j.w. ? 15 cm mam tanią wełnę z casto 045, 20cm kupiłbym 039, płyty 039. Generalnie chodzi o to czy najpierw powinieniem mogę mieć cieniej wełny a potem grubiej, czy może być odwrotnie, krokwie mam 20cm Mam podobny dom i wg mnie najlepiej: - czerwone skosy 15 cm taniej - czerwona podłoga 20 + 5 [o ile wejdzie 20 między jętki] - zielone 20 + 5 bo to bardzo ważne miejsca - kolankowa [niebieska] wystarczy dobrej klasy styro na zewnątrz - nie jestem przekonany do ocieplania od wewnątrz. Generalnie warto skorzystać z kalkulatora pod linkiem żeby zobaczyć co opłaca się poprawić a co nie - link: http://www.cieplowlasciwie.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 15.10.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 a ja bym jeszcze dodał, że najlepiej by było zrobić OZC aby odpowiednio zbilansować budynek.Na pewno należy odpowiednio ocieplić skosy "zielone" (miedzy krokwie i pod) i strop stryszku (między jętki i pod), ocieplanie skosów stryszku to sprawa dyskusyjna i są różne szkoły. Jeśli będzie dobre ocieplenie murłaty i zamkniecie izolacji, to też nie wiem po co ocieplać ścianki kolankowe od wewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 16.10.2013 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Co do welny miedzy krokwie zgadzam sie. U tesciow byla jakas czeska i nie za mocno sie rozprezala tak ze weszla na styk bez dopychania. Co do sciany kolankowej trzeba jakos wykonac obudowe murlaty tak aby nic do niej nie mocowac na stale bo pracuje stad oblozenie styro i na to gk ale to powoduje problemy na laczeniu gk i sciany stad gk do samego dolu na stelazu. Jesli juz mamy miejsce w stelazu mozna to ocieplic koszt bedzie niski a zobaczycie ze taki gk bexzie pozniej milszy w dotyku zima. Ta rada jest juz od mojego wykonczeniowca.Co do ozc mam policzone i przez Asolta i wyszlo niezle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.10.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 ja bym dała między krokwie 18 (przy krokwiach 20 cm) i potem jeszcze 10, a resztę tak jak radzi Suspenser. oraz zgadzam się z Bacardim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 16.10.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 U nas do zabudowy murłaty od środka na ściankę kolankową poszedł ytong 5cm i zostało jeszcze 2cm do wypełnienia elastyczną pianą. Od zewnątrz 5cm styro na murłatę do wyrównania z murem i na to standardowe ocieplenie budynku 18cm grafit pod membranę z luzem 1cm. Od góry ocieplenie wełną. Przy krokwiach 20cm dajemy wełnę 18cm między krokwie i jętki + 10cm pod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 16.10.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam serdecznie. Wybieram się jutro do Wrocławia, czy ktoś poda mi adresy sklepów z dużym wyborem płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.10.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam serdecznie. Wybieram się jutro do Wrocławia, czy ktoś poda mi adresy sklepów z dużym wyborem płytek? cermag, womag, max-fliz, castorama, liroj, adresy znajdziesz w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 16.10.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 A ja wstępnie chciałam Wam wszystkim podziękowac za pomoc przy budowie - bo od weekendu już mieszkamy na razie na kartonach jeszcze ale juz jednak u siebie Do szczescia brakuje listew przypodłogowych, wykończenia łazienki nr 2, założenia blatu na szafki w kuchni (w tę sobotę) i wykończenia schodów wewenętrznych tj połozenia systemu paneli Quicstepa (nikt tego nie chce robić!) na schody, Tak czy inaczej jest cudnie Budowalismy się dokładnie 1 rok (bez 2 dni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.10.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam serdecznie. Wybieram się jutro do Wrocławia, czy ktoś poda mi adresy sklepów z dużym wyborem płytek? bokaro na karmelkowej i kilka innych punktów w tym miejscu, na avicenny (nie pamiętam nazwy),obok dużej hurtowni budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.10.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Mila - no gratulacje! ja listwy dopiero w listopadzie będę montować, więc masz już naprawdę nieźle zaawansowany stan. z kartonami też się uporacie. co Wam się śniło na nowym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.10.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Mila, gratulacje U nas, podobnie jak u Tatarak, listwy też będą w listopadzie (albo w grudniu - zależy kiedy szwagier będzie miał wolne). Mila co do schodów, to rozważcie zrobienie tego samemu. U nas szwagier z A. robili w tym systemie brzeg antresoli. Największy problem to odpowiednie wymierzenie i dopasowanie. Sam system, jest bardzo wygodny do montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 17.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Oj nic nam się nie śniło, bo chyba zmęczenie zrobiło swoje No nic, ide dalej się rozpakowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 17.10.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 A ja wstępnie chciałam Wam wszystkim podziękowac za pomoc przy budowie - bo od weekendu już mieszkamy na razie na kartonach jeszcze ale juz jednak u siebie Budowalismy się dokładnie 1 rok (bez 2 dni). Gratulacje! Podziękowania raczej dla Ciebie za cenne rady na forum, ja póki co nie miałem okazji pomóc Miłego mieszkania. Marze o tym etapie Mila co do schodów, to rozważcie zrobienie tego samemu. U nas szwagier z A. robili w tym systemie brzeg antresoli. Największy problem to odpowiednie wymierzenie i dopasowanie. Sam system, jest bardzo wygodny do montażu. Spirea, możesz mi coś więcej o tym napisać ? To zwykłe panele czy jakieś specjalne na budowę schodów ? Może jakiś link z opisem ? Będę wdzięczny. PS Juz mam google coś podpowiedziały z sąsiedniego forum... ale jak masz coś ciekawego tak czy inaczej chętnie poczytam. Dostałem z oferteo ofertę na wełnę Rota-Flex 0,39. Przebija Urse i Rockwoola o 20% cenowo. Raz uzywałem ich najtańszej wełny, cieło się dobrze, nie pyliło ale ta wełna sie słabo rozpręzała w porównaniu z Ursą. Macie jakieś doświadczenia z tą dokładnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.10.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Codi - Spirei chyba chodziło o panele (co Mili nikt ich nie chce ułożyć) - to faktycznie prosta robota. ja mam wełnę Isover - wykonawca bardzo chwalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts