Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Tatarak, nie, chodzi o wykończenie schodów (i możliwe, że całe stopnie) z paneli QS w ich systemie z użyciem profilu Incizo. Codi, na stronach QS jest taki filmik o wykorzystaniu właśnie tego profilu. O tutaj http://www.quick-step.com.pl/pl-PL/Content/Laminate/Quick-Step%20Incizo%20for%20Laminate Chodzi im o to, że możesz obłożyć schody panelami tymi, co na podłodze, a zakończenie stopnia zrobić właśnie z tym profilem Incizo. Ja używałam go do wykończenia brzegu antresoli. Dodatkowo dochodził tutaj profil aluminiowy (u nas na razie jest tylko ten aluminiowy, bo profil Incizo z białych paneli okazał się w innej bieli niż mamy pomalowany bok stropu i jakoś mi się to gryzie). Przy schodach chyba też jest.

A ja wstępnie chciałam Wam wszystkim podziękowac za pomoc przy budowie - bo od weekendu już mieszkamy :)

na razie na kartonach jeszcze ale juz jednak u siebie :)

Do szczescia brakuje listew przypodłogowych, wykończenia łazienki nr 2, założenia blatu na szafki w kuchni (w tę sobotę)

i wykończenia schodów wewenętrznych tj połozenia systemu paneli Quicstepa (nikt tego nie chce robić!) na schody,

Tak czy inaczej jest cudnie :)

Budowalismy się dokładnie 1 rok (bez 2 dni).

Gratulację!

Szybko wam poszło. My odliczamy dni do przeprowadzki...jeszcze dwa tygodnie... Czekamy na blat, wykończenie schodów, zawieszenie sedesów :) no i szafy!!! aby kartony szybko znikły po przeprowadzce :)

Czerwone - strych na pudła

Niebieskie - kolankowa około 0,8-1m

Myślę sobie ocieplić strych i podłogę na strychu też.

Jaki wariant byłby najlepszy?

Długo sam nad tym myślałem, bo szkoda mi było wysokości w pomieszczeniach i na stryszki, oraz zastanawiałem się czy grzać strych czy wentylować.

Ostatecznie zrobiłem tak:

Między krokwie (18cm) włożyłem 15cm dobrej wełny 0.033 i na stelażu płyty 0.035 lub 0.039. 20cm a wychodzi ciut lepiej niż przy 25cm gorszej. Jak już masz kupioną 0.045 to musisz iść w 25-30cm.

Dodatkowo - żeby nie grzać stryszku za mocno mam 10cm wełny w płytach między jętkami. Na jednej ścianie szczytowej są 2 otwory fi 100 ale z możliwością domknięcia, a na kominie blisko drugiej szczytowej kratka fi 150 też z zamykaniem. Jak na razie trzymam je zamknięte, co powoduje, że stryszek się nie wyziębia i nie mam też na nim zaduchu, bo coś się tam przeciśnie.

Na stryszek prowadzą 2 włazy (na rolkach), które kazałem ocieplić 5cm polistyrenu.

Ściany kolankowe ocieplone jak cała reszta ścian.

Z wybranego rozwiązania jestem raczej zadowolony. Jedyne co być może bym zmienił, to ocieplenie wokół okien połaciowych, które... bym wyrzucił. Znaczy okna a nie ocieplenie, a z pewnością bym nie robił jednego obok drugiego, bo choć ładnie wygląda (pomijając brud osadzający się na oknach), to mam obawy co będzie za kilka lat.

Pytam w temacie wełny, mam taki domek:

http://img6.imageshack.us/img6/6712/3rsw.jpg

Czerwone - strych na pudła

Niebieskie - kolankowa około 0,8-1m

Myślę sobie ocieplić strych i podłogę na strychu też.

Jaki wariant byłby najlepszy?

Chyba zrobię tak:

Czerwone - 2x15cm 0.45

Zielone - 20cm 0.39 + 5cm płyta 0.39

Niebieskie 5cm + karton gips

Chyba że czerwone skosy ocieplone na 30cm to przesada...

Chyba że czerwone skosy ocieplone na 30cm to przesada...

30 cm na czerwonych skosach to moim zdaniem przesada.

Jeżeli chodzi o poziome czerwone, to jeżeli nie będziesz wpuszczał dużo zimnego powietrza na stryszek, to daj te 15cm wełny 0.045. Wentylować możesz tak, że wpada tam powietrze z pokojów i wyciągane jest ze stryszku, lub strzyszek ma odrębną wentylację.

Aha - ja dałem wentulację z zewnątrz, bo w lecie kiedy wentylacja grawitacyjna działa słabo - otwieram kratki na maksa i przewiew się robi, więc kartony się nie ugotują. Póki co mam wrażenie, że to rozwiązanie działa dobrze, choć oczywiście brak mi pewności ile ciepła przechodzi na stryszek.

30 cm na czerwonych skosach to moim zdaniem przesada.

Jeżeli chodzi o poziome czerwone, to jeżeli nie będziesz wpuszczał dużo zimnego powietrza na stryszek, to daj te 15cm wełny 0.045. Wentylować możesz tak, że wpada tam powietrze z pokojów i wyciągane jest ze stryszku, lub strzyszek ma odrębną wentylację.

Aha - ja dałem wentulację z zewnątrz, bo w lecie kiedy wentylacja grawitacyjna działa słabo - otwieram kratki na maksa i przewiew się robi, więc kartony się nie ugotują. Póki co mam wrażenie, że to rozwiązanie działa dobrze, choć oczywiście brak mi pewności ile ciepła przechodzi na stryszek.

To może na zielonym dać 15cm 0.45 + 5 cm 0.39, zamiast 20cm 0,39 + 5cm 0.39? Krokwie mam 20cm z dobrą folią dachową.

Bo jak miałbym dać 15cm zamiast 2x15cm na czerwonych skosach, to w sam ta wełna starczyłaby mi na zielone skosy. Choć oddać też mogę.

To może na zielonym dać 15cm 0.45 + 5 cm 0.39, zamiast 20cm 0,39 + 5cm 0.39? Krokwie mam 20cm z dobrą folią dachową.

Bo jak miałbym dać 15cm zamiast 2x15cm na czerwonych skosach, to w sam ta wełna starczyłaby mi na zielone skosy. Choć oddać też mogę.

15cm 0,045 + 5cm 0,039 da Ci przenikalność U na poziomie 0,216, przynajmniej teoretycznie, bo nie wiem jak uwzględnić krokwie, sam musisz ocenić.

Moim zdaniem w przestrzeni mieszkalnej powinieneś unikać materiałów z lambdą większą od 040, chyba że możesz wpakować tego z pół metra. To że masz dobrą membranę nic nie pomoże, jeśli wełna ją wypcha środkiem wyżej niż mocowanie na krokwiach, dlatego proponowałbym dać tutaj 18cm dla bezpieczeństwa, jesli chcesz oszczędzić to niech będzie 0,039. Pod krokwiami przy 5cm dałbym coś cieplejszego, np. 0,035 albo 0,033, uzyskasz U w granicy 0,165 - 0,163. Na czerwonym może być np.to 15cm 0,045, tam jest mało istotne... Ale to tylko moje zdanie i nie jestem fachowcem ;)

Symbol, ja polecam pompę ciepła z kolektorem gruntowym - pionowym. Mamy już za sobą pierwszy pełny sezon grzewczy - wyniki opisałam w dzienniku i są bardzo zadowalające ;)

Hej Tatarak, dzieki za info, jutro mamy odebrać wyniki badań gruntu i wtedy zobaczymy co tam mozemy wykonać...boli nas trochę że trzeba wywalić dużą kasę na początku, jako że wszystko idzie z kredytu to wydatek trzeba liczyc podwójnie...a czy sie zwróci? czy robiłaś może jakies szacunkowe wyliczenia zanim zdecydowałaś sie na pompę?

Jeżeli chodzi o głowne źródło ogrzewania, pytanie co jest doprowadzone do działki, jak dużo wolnego czasu, i ile czasu chce się poświęcać na dogrzanie domu.

u nas nie było możliwości podłączenia się do gazu, ze względu na tryb pracy nie chciało się bawić w peice na eco groszki, czy inne cuda. Stąd pomysł na pompę ciepła. Jesteśmy przed pierwszym sezonem, więc nie mogę powiedzieć nic o działaniu, ale znam kilka osób osobiście, w tym kolega którego odwiedzam dość często, sobie chwali takie rozwiązanie. Tylko koszt inwestycji jest duży, później same plusy.

czesc Ziggy, u nas to samo, nie ma gazu ziemnego, wiec zostaje albo butla albo prąd albo pompa ciepła z kolektorami poziomymi bądź pionowymi...pozioma podobno nie daje rady przy mrozach do -20...ekogroszek nie wchodzi w grę. Dom ma byc bardzo dobrze ocieplony, energooszczędny i własnie w ocieplenie go chcielibysmy zainwestowac najwieksze pieniądze. oczywiście planujemy instalację rekuperacji na całości. drugie źródło ogrzewania to kominek z płaszczem.

Symbol jeśli nie macie gazu to pompa jest warta rozważenia, też mieliśmy taką sytuację i zdecydowaliśmy się na pompę.

Z tym nie dawaniem rady źródła poziomego przy -20 to ktoś chyba przesadził, może pomylił z pompą powietrzną...

wszystko zależy czego oczekujecie, inwestycja w pompę nie jest najtańsza, ale za to późniejsza obsługa nie wymaga zbyt wiele. Z zwrotem to chyba ciężko szacować, wystarczy awaria jakiegoś kluczowego elementu po gwarancji i po ptakach... Do tego nikt nie wie jak będą się kształtowały ceny prądu itp. na przestrzeni kilkudziesięciu lat, kiedyś ludzie instalowali piece na olej opałowy bo było tanio... A tak btw przy pompie ciepła chyba średnio się opłaca inwestować w płaszcz wodny w kominku. Szczególnie jeśli jeszcze byśmy chcieli aby ładnie wyglądał, przy płaszczu nieco inaczej się pali wkominku i szyby bardziej się okopcą...

czesc Ziggy, u nas to samo, nie ma gazu ziemnego, wiec zostaje albo butla albo prąd albo pompa ciepła z kolektorami poziomymi bądź pionowymi...pozioma podobno nie daje rady przy mrozach do -20...ekogroszek nie wchodzi w grę. Dom ma byc bardzo dobrze ocieplony, energooszczędny i własnie w ocieplenie go chcielibysmy zainwestowac najwieksze pieniądze. oczywiście planujemy instalację rekuperacji na całości. drugie źródło ogrzewania to kominek z płaszczem.

Witam,

Przy pompie podobno kominek z płaszczem wodnym , to zbedny wydatek pieniędzy... Poczytaj więcej na ten temat, czy jest wart wydawania pieniędzy. Tak samo, jak połączenie pompy z solarami.... Pompa sama w sobie jest tanim źródłem ciepła (pomijając koszt instalacji), po co go podrażać montując dodatkowe bajery.

Rekuperacja jak najbardziej, najlepiej mieć jej projekt przed stawianiem domu, uniknie się problemu poprowadzenia przewodów (nas to nie ominęło, było dużo kombinacji jak te przewody rozprowadzić, aby nie było strat. Instalację zakończyli dopiero wczoraj, niby instalator wszystko wyregulował, zobaczymy jak to wyjdzie przy użytkowaniu.

czesc Ziggy, u nas to samo, nie ma gazu ziemnego, wiec zostaje albo butla albo prąd albo pompa ciepła [...] Dom ma byc bardzo dobrze ocieplony, energooszczędny i własnie w ocieplenie go chcielibysmy zainwestowac najwieksze pieniądze. oczywiście planujemy instalację rekuperacji na całości. drugie źródło ogrzewania to kominek z płaszczem.

Jak dla mnie to - pomijając może duże chałupy - dobre ocieplenie i pompa ciepła to sprzeczność. Zysk na pompie - z uwagi na wysoki koszt inwestycji - jest wtedy gdy pracuje dużo, a jak super ocieplona chata, to pracuje mało. Byl tu taki Lakusz, co miał termos i grzanie prądem ponoć wychodziło go na poziomie 200zł/mc. Jak masz szansę, że gaz dociągną, to możesz pakować się w butlę. Koledze gość od instalowania pomp - nie pytając się czy bardzo ocieplą pkanuje chatę - powiedział, że poniżej 160m2 to niech sobie odpuści.

Kominek to rozumiem - nastrój i zupełnie niezależne źródło ciepła, ale po jaką ... pchać się w płaszcz jak to ma być drugie źródło ciepła? Znowu - koszt inwestycji zbyt wysoki względem używania. Można by się zastanawiać, czy płaszcz miałby sens przy grzaniu prądem jako podstawowym.

... dobre ocieplenie i pompa ciepła to sprzeczność. ...

pozwolę sobie się nie zgodzić. Pompa ma pracować jako uzupełnienie strat ciepła i tak też powinna zostać dobrana. Przy słabym ociepleniu w pompa musiałby być mocno przewymiarowana, a jak wiadomo obecne produkowane pompy skierowane do domków nie mają modulacji mocy. To by powodowało stosowanie dużego bufora lub ciągłe taktowanie. Nie musi to być termos, ale domek do PC powinien być dobrze docieplony...