Symbol 22.10.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Symbol - z rekuperacją żyje się bosko mam centralę JanGaz bez GWC i biorąc pod uwagę wysokość rachunków za ogrzewanie (niskie) oraz fakt, że nie czujemy podmuchów zimna z wentylacji zimą, doszliśmy do wniosku, że w GWC już nie będziemy inwestować, bo przydałoby się raptem na 2-3 tygodnie najgorszych upałów lata (bo też znowu nasze lata przeważnie dłużej upalne nie są). Jeśli mogę coś jeszcze doradzić w kwestii ogrzewania - szczerze polecam podłogówkę także w sypialniach, chyba że Ci bardzo zależy na wyłożeniu podłóg dywanami. Bo jeżeli rozważacie grzejniki tylko dlatego, że słyszeliście, iż podłogówka jest niezdrowa albo niekomfortowa, to są to mity i głupoty. Primo - "grzejnik", jakim w podłogówce jest podłoga ma temp. jakieś 30 stopni, więc nikomu nie grozi przegrzanie od niego głowy, nawet gdyby spał bezpośrednio na podłodze secundo, podłogówka ogrzewa dom przez promieniowanie, a nie przez konwekcję, więc nie ma mowy o żadnym fruwającym kurzu. tertio... a nie pamiętam, jakie tam jeszcze bajki ze snu i paproci są snute, ale nie ma sensu iść w koszty i robić system mieszany - lepiej wszędzie dać ogrzewanie niskomtemperaturowe/podłogowe. ja bym na drugi raz nie montowała grzejników nawet w łazienkach, bo i tam podłogówka daje radę. a jak 2 dni w roku nie daje rady (u nas było chłodnawo w łazienkach na koniec lata, bo łazienki wychodzą na północ i nie nagrzewały się tak od słoneczka, jak reszta domu, a ogrzewania nie było sensu włączać), to można wstawić farelkę. Czesc Tatarak, grzejniki w sypialniach tylko i wyłącznie dla tego, że chcę mieć parkiety..piekne deseczki normalnie miodeczek(tak było w moim rodzinnym domu i jakoś zawsze tak milej i przytulniej)...oczwiście mój misiek usiłował mnie przekabacić na podłogówkę na całości - ale się nie dałam Też z tego względu że musimy wyprowadzić coś na poddasze które na razie nie bedzie adaptowane ale w przyszłości jest tam 100m2 na normalne mieszkanie W łazienkach (które nie mają okien bo są umieszczone w centralnym miejscu domu) będziemy oprócz podłogówki montowali elektryczne grzejniki...coby podsuszać ręczniki latem gdy bedzie taka potrzeba. Teraz mamy dodatkowy zawrót głowy - wczoraj odebralismy wyniki badan geologicznych i okazuje się że nasz dom będzie stał na pustyni! ) Hehehe...Pod 30cm warstwą żyznej ziemi mamy 4m piasku...wody są na głębokości 2,5m i Pan geolog od razu zauważył że to doskonałe warunki na pompę ciepła z kolektorem poziomym...no i teraz musimy obmyśleć strategię ogrzewania na nowo...ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.10.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Czesc Tatarak, grzejniki w sypialniach tylko i wyłącznie dla tego, że chcę mieć parkiety..piekne deseczki normalnie miodeczek(tak było w moim rodzinnym domu i jakoś zawsze tak milej i przytulniej)...oczwiście mój misiek usiłował mnie przekabacić na podłogówkę na całości - ale się nie dałam . jedno drugiemu nie przeszkadza:) - wystarczy położyć parkiet warstwowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 22.10.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Tylko ze "deska" warstwowa to imitacja parkietu. Niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.10.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Symbol, akurat wody gruntowe na poziomie 2,5 m stawiają pod znakiem pytania kolektor poziomy. nośnikiem energii cieplnej w gruncie jest przede wszystkim woda gruntowa, jak ta woda będzie 1,5 metra poniżej kolektora, to raczej słabo. to już prędzej bym myślała o kolektorze pionowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 22.10.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Symbol, akurat wody gruntowe na poziomie 2,5 m stawiają pod znakiem pytania kolektor poziomy. nośnikiem energii cieplnej w gruncie jest przede wszystkim woda gruntowa, jak ta woda będzie 1,5 metra poniżej kolektora, to raczej słabo. to już prędzej bym myślała o kolektorze pionowym. Też tak myślę. Powinno być mokro, najlepszy grunt to glina, iły itd. Ja mam takie warunki. Aż za dobre - woda jest na głębokości już 1,5 metra i nie da się kopać bo zaraz się wszystko obsypuje i zalewa Macie jakiś pomysł jak tu wykopać 300 metrów rowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.10.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 wykopać obok tymczasowe odprowadzenie na tę wodę? jakiś głębszy dół, do którego woda będzie mogła spływać z rowu i z którego można ją będzie w razie potrzeby przepompowywać jeszcze dalej. nie wiem, czy się to u Ciebie sprawdzi, ale jak nam ulewa zalała wykop z fundamentami, a chcieliśmy szybko zacząć ich ocieplanie, to żeby nie brodzić w wodzie, zrobiliśmy taki dołek kilka metrów od fundamentów i woda do niego ładne spłynęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.10.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Tylko ze "deska" warstwowa to imitacja parkietu. Niestety to zależy jaki producent. zobacz sobie na finishparkiet lub fertigparkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 22.10.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Włącze sie w dyskusje bo ja na razie zmienilem zdanie z podlogowki na grzejniki. Rozumiem, ze w calym domu macie płytki lub cienkie panele? Problem w tym, ze ja chce mieć deski na prawie całym dole, na górze chyba też. I przy tym praktycznie podłogówka odpada. Podobno jest jakieś drewno ktore by sie nadawalo (lub też jest specjalnie przygotowywane) ale jest koszmarnie drogie. Lubie chodzic na boso i nawet przy upale nie lubię mieć zimnych płytek pod stopami, już nie mówiąc o okresach przejściowych gdy niby jest cieplo ze nie wlaczasz ogrzewania ale od tych plytek chyba nogi by marzly? Zawsze można dać ogrzewanie ścienne: http://imageshack.us/a/img200/1604/gzc6.JPG Pewne niedogodności powstają przy urządzeniu wnętrza, bo nie można zastawić ściany szafami, ale za to na podłogach będą normalne deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 22.10.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Tylko ze "deska" warstwowa to imitacja parkietu. Niestety chyba mylisz deskę warstwową z panelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 w GWC już nie będziemy inwestować, bo przydałoby się raptem na 2-3 tygodnie najgorszych upałów lata (bo też znowu nasze lata przeważnie dłużej upalne nie są). Ja tam już zaczynam myśleć gdzie i jak zrobić klimę. Ot różnice damsko-męskie Primo - "grzejnik", jakim w podłogówce jest podłoga ma temp. jakieś 30 stopni, więc nikomu nie grozi przegrzanie od niego głowy, nawet gdyby spał bezpośrednio na podłodze Zależy kto, co i jak odczuwa. Ja tam potrafię odczuć dyskomfort promieniowania z podłogi; np. po okresie niegrzania. Być może łóżko by temu zapobiegło, ale zawsze chcialem parkiet więc w sypialni podłogówki nie ma i tego nie sprawdzę. secundo, podłogówka ogrzewa dom przez promieniowanie, a nie przez konwekcję, więc nie ma mowy o żadnym fruwającym kurzu. tertio... Koleżanka jak zwykle z sympatycznie z fizyką na bakier. Gdyby tak było, to powietrze miałaby koleżanka zimne (czy też takie jak wyjdzie z rekuperatora), bo co miałoby je ogrzać? No co? A jak niby odseparować podlogę od ogrzewania powietrza, skoro ma ona te 30 stopni? No jak? Nie wiem jakie są rzeczywiste procenty i od czego zależą, ale powiedzmy 70% to promieniowanie a 30% konwekcja. Komfort podłogówki polega na tym, że powietrze może być zimniejsze (rześkie), a czujemy ciepło, bo nagrzewa nas promieniowanie podczerwone. Prawdą będzie natomiast, że kurz fruwa mniej, bo faktycznie powietrzem tak się nie kręci i to nie tylko z racji mniejszego udziału konwekcji. To też fakt, że cała powierzchnia grzeje a nie jakiś punkt. Elektryczny grzejnik konwekcyjny jest idealnym wiatrakiem kurzowym. Jest jednak pewne niebezpieczeństwo - położenie czegokolwiek na podłodze powoduje wspaniały rozkwit roztoczy (lepszy nie bez podłogówki) i ponoć piękne "mikrowybuchy" kurzu w takim przypadku. Ja tam ich nie widziałem, ale nie wiem czy znajomy Niemiec oglądał bajki z mchu i paproci, ale wierzę mu. Tak więc nie kłaść żadnych dywaniczków, sprzątać podłogę (coby się nie zrobił dywanik kurzowy) nawet pod łóżkiem i można czniać mity. ja bym na drugi raz nie montowała grzejników nawet w łazienkach, bo i tam podłogówka daje radę. Jak ma ktoś mało podłogi, to może dać na ścianie, a do ręczników elektryczną drabinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Zona jest zmarzluchem i najchętniej chciałaby 23 stopnie w domu minimum. W przypadku podłogówki ustawia się mniejszą temperaturę np 21. To juz spora różnica dla niej. Próbuję przekonać żone do podłogówki w całym domu, póki co mówi mi o problemach jak wyżej. A czemu się tak ustawia? Sztuka dla sztuki? Nie - bo po prostu człowiek czuje ciepło u dołu mocniej, więc od 21 to to samo co 23 od boku. Plusem dodatkowym są niższe koszty i większy komfort. Swoją drogą - żona a chce grzejniki? Moja to najchętniej wyrzuciłaby wszystkie. No chyba żeby zostawić ozdobne po naście kafli sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Nie chcę brzmieć jak snobka, ale naprawdę polecam wstawienie pralki do osobnego pomieszczenia gospodarczego - łazienka wtedy ogromnie zyskuje na wygodzie i ma taką luksusową atmosferę Poproszę o wpis do klubu snobów. Pralka w łazience to rozwiązanie a'la "wielka płyta" Jak nam Asolt robił projekt podłogówki, to miał zaznaczone, że w moim gabinecie ma być temp. 22-23 stopnie i nawet przy panelach takie temperatury osiągam. Generalnie przy ciągłym grzaniu nie ma problemów z temperaturą w domu. W okresie budowlanym czułem ile potrzeba na odbudowanie temperatury i wygrzanie murów. Jak już się osiągnie te 20 stopni, to ich utrzymanie nie wymaga mocnego grzania. Tak mi zresztą tłumaczył mój instalator, kiedy upierałem się przy grzejnikach jak w projekcie. Uwierzyłem mu, ale diabeł dostał ogarek - zrobione są podejścia w te dwa miejsca (wiatrołap i róg jadalni), więc jak zwalczą CO2 i następi epoka lodowcowa (którą powinniśmy już mieć), to będzie jak znalazł. jak człowiek ma wszędzie wokół siebie mniej więcej jednakową i stałą temperaturę, to się lepiej czuje, jest zdrowszy i sprawniej mu funkcjonuje wewnętrzny system termoregulacji. W sedno Aścka trafiasz. Porównanie komfortu u teściów z grzejnikami i piecem węglowym, a gaz z podłogówką... No dobra - nie należy kopać leżącego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 no i wlasnie, niby drewno sie da "ale". i ten problem chyba jest nierozwiazywalny a raczej kwestia wyboru. wazne aby znac plusy i minusy. mnie troche boli fakt ze piec kondensacyjny ktory z definicji powinien chodzic tak aby grzać mniej (czyli do podlogowki idealnie) bedzie musial grzac grzejniki czyli "wiecej" Grzejniki też dają radę. Kondensacja zdaje się jest do 51 stopni, a przy temperaturze 45 stopni duże grzejniki dają radę. Wiem, bo mam. W pokojach na parterze Viessmann Carat "21" (nazwa pewnie od kamienia a nie od ustroju w Rosji, choć kto ich tam wie), a na piętrze wertykalne DeLągi "21" w dwóch sypialniach, "22" w trzeciej i "20" (w sumie zbędna) na korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 a na lato możecie rozkładać grube kolorowe dywany - i miła odmiana dla oka, i w stopy nie będziecie marznąć. Tia - komu by się chciało rozkładać i gdzie to wszystko trzymać. No chyba że praktykujesz takie rozkładnictwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 piekne deseczki normalnie miodeczek(tak było w moim rodzinnym domu i jakoś zawsze tak milej i przytulniej)... A tu miodek w wersji "deska okrętowa" z klepki przemysłowej z abiurany: http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-VXn23XQ/0/S/DSCN8355-S.jpg Po wklikaniu się można zobaczyć też wersję końcową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Zawsze można dać ogrzewanie ścienne: Pewne niedogodności powstają przy urządzeniu wnętrza, bo nie można zastawić ściany szafami, ale za to na podłogach będą normalne deski. W pokojach to zdecydowanie problematyczne, bo trzeba sporo ścian "zarezerwować" na grzejnik, ale w łazience to dobre rozwiązanie jak brakuje podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.10.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 A tu miodek w wersji "deska krętowa" z klepki przemysłowej z abiurany: a to jest deseczka warstwowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 a to jest deseczka warstwowa? "o" się zagubiło. Chodziło o styl układania - zakładki o nierównej długości. Taki chaos. Sama klepka przemysłowa nie jest warstwowa. Lite drewno ino że odpadkowe Kupione w Casto za śmieszne pieniądze, bo nie dość, że tanie jak to odpadki, to jeszcze przeceniono bo to była wyprzedaż. A i od tego coś stargowałem, więc wyszło 38zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 22.10.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 A czemu się tak ustawia? Sztuka dla sztuki? Nie - bo po prostu człowiek czuje ciepło u dołu mocniej, więc od 21 to to samo co 23 od boku. Plusem dodatkowym są niższe koszty i większy komfort. Swoją drogą - żona a chce grzejniki? Moja to najchętniej wyrzuciłaby wszystkie. No chyba żeby zostawić ozdobne po naście kafli sztuka. To jednak nie ma różnic pomiędzy naszymi żonami Moja też nie chce jakichś grzejników, chce te grzejniki, panelowe fikuśne, w kolorach, po xxxx pln za sztukę. Widze ze masz grzejniki jednak. Szczególnie w salonie który u nas by design nie miał mieć grzejnika poza kominkiem i podłogówką. Mamy tego niecałe 30 mkw i cena podłogi z montażem z najtańszej sklejki dwuwarstwowej dębowej w kolorze ciemny orzech to 10 000 pln-ów. Tyle nam wyceniła firma z Domaru. To powoli przeważa szalę na stronę grzejników panelowych po xxxx pl :-/ (byle pierwszy x to 1 ) "o" się zagubiło. Chodziło o styl układania - zakładki o nierównej długości. Taki chaos. Sama klepka przemysłowa nie jest warstwowa. Lite drewno ino że odpadkowe Kupione w Casto za śmieszne pieniądze, bo nie dość, że tanie jak to odpadki, to jeszcze przeceniono bo to była wyprzedaż. A i od tego coś stargowałem, więc wyszło 38zł/m2 To jest normalna klepka ? Pod spodem jest podłogówka ? Kto Ci to kładł i czy dał gwarancje ? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 22.10.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Mi się kiedyś deska bardzo podobała.... do pierwszego cyklinowania i tego co się działo w związku z tym w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts