Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Mamy tego niecałe 30 mkw i cena podłogi z montażem z najtańszej sklejki dwuwarstwowej dębowej w kolorze ciemny orzech to 10 000 pln-ów. Tyle nam wyceniła firma z Domaru.
podjedź na Karmelkową do Glazurex - myslę, ze dogadasz się za mniejsze pieniądze - w zależności jakiego producenta wybierzesz:)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

a jak z lakierami? bo ja jakoś nie mam zaufania do tych ekologicznych,może to też już się zmieniło...

W każdy m razie pomimo całej sympatii do drewna, tym razem uznaliśmy, że na parterze gdzie wciąż się przemieszcza dom/ogród i drewno było by mocno narażone na zniszczenie będą płytki, a na górze panele, które w ostatnim czasie mocno poszły do przodu, a w razie zmiany mody/upodobań w zasadzie w dzień można ułożyć na nowo ;)

Widze ze masz grzejniki jednak. Szczególnie w salonie który u nas by design nie miał mieć grzejnika poza kominkiem i podłogówką. Mamy tego niecałe 30 mkw i cena podłogi z montażem z najtańszej sklejki dwuwarstwowej dębowej w kolorze ciemny orzech to 10 000 pln-ów. Tyle nam wyceniła firma z Domaru.

To powoli przeważa szalę na stronę grzejników panelowych po xxxx pl :-/ (byle pierwszy x to 1 )

To jest normalna klepka ? Pod spodem jest podłogówka ? Kto Ci to kładł i czy dał gwarancje ? :)

Wyjaśnij kobicie, że kolorowe się jej znudzą i będą narzucały styl. Zwykłe przemalowanie ścian na inny kolor czy wymiana mebelków będzie drogą przez mękę. Białe (ew. kremowe) są neutralne.

Moje grzejniczki to Viesmann Carat. W salonie jest to "22" 550x1400x105 za 1200zł w 2007 roku. Jeżeli jeszcze je produkują to kupuj. Do grzejnika potrzebny był jeszcze zestaw do szybkiego montażu za 82zł i głowica za 45zł - te też Viessmann. Zawór kątowy Vasco za 221zł.

Pod drewno nie dawałem podłogówki. Ta jest pod gresem w całym hallu, jadalni, kuchni, które są połączone z salonem - otwarta przestrzeń. W łazienkach też podłogówka.

Na parterze Merbau deska selekcjonowana (jasna) 600x90x15. Coś koło 100zł/m2 za materiał od parkieciarza, 38zł (o ile dobrze pamiętam) za ułożenie i ok. 60zł za dobrą chemię.

Na piętrze klepka z abiurany - 38zł/m2 i 72zł za ułożenie. Uwaga - strona brazylisjkiego ministerstwa leśnictwa, drzewnictwa czy też innego przyrodolubnego opisuje z tego co pamiętam 15 gatunków biologicznych abiurany i 3 gatunki goiabao, którego nazwy też się używa. Parametry skurczu od lepsze niż dąb, do gorsze niż buk. Nie mam zielonego pojęcia które jest u mnie, bo Casto i DLH (importer) wymiękły po zadaniu im pytania o nazwę biologiczną (łacińską). Parkieciarz uspokoił mnie, że mam się nie przejmować jeżeli to klepka i miał rację. Są oczywiście miejsca, gdzie pojawiły się minimalne szczelinki, ale to uroki rzeczywistego parkietu. Udało mi się też zalać łazienkę i część korytarza, więc progu ciut gorzej ale nie ruszam. Kolorek na dzieńdybry boskomiodowy, potem lekko wyblakł.

Klepkę polecam, parkieciarza polecam (kontakt w Moje Ekipy).

a jak z lakierami? bo ja jakoś nie mam zaufania do tych ekologicznych,może to też już się zmieniło...

W każdy m razie pomimo całej sympatii do drewna, tym razem uznaliśmy, że na parterze gdzie wciąż się przemieszcza dom/ogród i drewno było by mocno narażone na zniszczenie będą płytki, a na górze panele, które w ostatnim czasie mocno poszły do przodu, a w razie zmiany mody/upodobań w zasadzie w dzień można ułożyć na nowo ;)

Ja jestem konserwa i nie lubię erzatzu, więc panele nie wchodziły w grę. Nawet gdyby nie stukały. Na wejściach mam gres i dopiero w części salonowej i gabinecie drewno. Aż tyle nie na wnoszę, a żona cierpi - jak większość kobiet - na krzątawicę, więc się nie rozniesie. Jeżeli nie ma się potrzeby życia na pokaz, to naturalne zużycie nie jest tragiczne.

Ludzie mają drewno nawet mając psy, więc czemu sobie odmawiać czegoś bo się zniszczy?

Co do lakierów, to są spece na forum - JarekKur to rzeczoznawca, było co najmniej 2 innych którzy mi doradzali w wątku o parkietach egzotycznych. Ważne jednak by fachowiec miał doświadczenie, bo z tego co się naczytałem nawet dobry może sknocić biorąc nowy środek.

Kto Ci to kładł i czy dał gwarancje ? :)

A co się tyczy gwarancji to tak się składa, że gościa brałem z... Allegro. Mimo że do mnie miał kawałek, to miał klienta przy mojej drodze na budowę i wpadłem tam zobaczyć. Kobieta była zadowolona a co ciekawsze - okazało się, że u nich był problem. Namówili go na jakąś nową chemię, zrobił i lakier zaczął się łuszczyć. Mimo że chemia była ich wyborem, to on przeprowadził cały proces reklamacyjny - zdarł stary i polakierował na nowo. To też upewniło mnie, że gość rzetelny. Ma też sklep. Na część robót podnajmuje ekipy, ale to on jest stroną.

yyy a po co? tak z ciekawości spytam :)

wiem, że są na forum tacy spece - i można się od nich zarazić - co muszą wiedzieć co do procenta, jaką wydajność ma ich reku albo ile kw do czwartego miejsca po przecinku zużyli na pracę pompy cyrkulacyjnej ;), ale nie rozumiem ich motywacji. mnie wystarcza, że mam ciepło, miło, tanio, świeżo, wygodnie.

A no chociaż by po to, aby sprawdzić czy mam podciśnienie w domu czy nadciśnienie. Oraz z jaką prędkością mam ustawiac sobie rekuperator na wietrzenie w dzien/noc/pod nieobecność...

Istalator powiedział, że ma chodzić na 300m3/h, a przy imprezach 400m3/h :)

No a chciało mi się sprawdzić ile to powietrza reku jest w stanie wymienić przy tych 300 czy 400, a być może można wybrać jakieś wartości pośrednie typu 350/270/ 225...

Witajcie!

To mój (chyba) pierwszy wpis na grupie więc dzień dobry! Dom stoi, trwa wykańczanie. Południe Wrocławia. Niestety, obudziłem się z ręką w nocniku i nie mam ani kawałka drewna kominkowego na zimę. Znajomi brali w różnych miejscach - zawsze niby sezonowane i zawsze strasznie mokre.

Czy macie pewnego, sprawdzonego dostawcę z realnie wysezonowanym drewnem? Wiem, że to będzie droższe ale zależy mi na suchym drewnie!

A może ktoś z szanownych Forumowiczów kupił 30mp 2 lata temu i chce odsprzedać tak 2 max 3 kubiki?

pozdr, Łukasz

zawsze niby sezonowane i zawsze strasznie mokre.

Nikt chyba nie sprzedaje sezonowanego. Musiałoby kosztować pewnie o połowę drożej niż zwykłe (plac, wiata, przekładanie, zamrożony kapitał), a tyle nikt nie zapłaci.

A może ktoś z szanownych Forumowiczów kupił 30mp 2 lata temu i chce odsprzedać tak 2 max 3 kubiki?

Ma nawet 5-letnie ale nie sprzeda :) Będę se suszył dalej coby żonę rozpieszczać iskierkami :hug:

Odpuść sobie palenie, nakup drewna i susz.

Frankai, a Ty te swoje deseczki kładłeś na podłogówkę?

Wojgoc - nie wiem czy Twoje roztrzepanie jest gorsze czy Twoja skleroza ;) Mimo że temat po części wyszedł od podłogówki, to powinieneś doczytać co pisałem. A w kwestii sklerozy - powinieneś mnie znać, że takie rozwiązania nie są w moim typie, a poza tym dyskusja drewno-podłogówka już się przetoczyła kiedyś.

Nie mam i nigdy na serio nie rozważałem. Czy rozważałem nie na serio - nie pamiętam. Konserwa jestem i pod drewno podłogówki nie dam.

Wojgoc - nie wiem czy Twoje roztrzepanie jest gorsze czy Twoja skleroza ;)
w Twoich ustach to prawdziwy komplement. :D
Mimo że temat po części wyszedł od podłogówki, to powinieneś doczytać co pisałem. A w kwestii sklerozy - powinieneś mnie znać, że takie rozwiązania nie są w moim typie, a poza tym dyskusja drewno-podłogówka już się przetoczyła kiedyś.

Nie mam i nigdy na serio nie rozważałem. Czy rozważałem nie na serio - nie pamiętam. Konserwa jestem i pod drewno podłogówki nie dam.

tylko krowa zdania nie zmienia:D - zawsze mogłeś w międzyczasie zrobić drobny remont i założyć podłogówkę:yes:

w Twoich ustach to prawdziwy komplement. :D tylko krowa zdania nie zmienia:D - zawsze mogłeś w międzyczasie zrobić drobny remont i założyć podłogówkę:yes:

Wyszło na to że jestem krową, bo jednak nie zmieniłem :rotfl:, ale w sferze hipotetycznej (nie mylić ze sferą hipoteczną) wszystko jest możliwe.

ja chcę sprawdzić tego dostawcę - http://allegro.pl/okazja-suche-drewno-kominkowe-sezonowane-pociete-i3590344172.html gdybyś miał okazję wypytać w tym tygodniu to z góry dzięki za informację

Jestem ciekaw w jakiej postaci dostaje się tą "gwarancję uczciwości".

Gdybym miał firmę handlującą drewnem, to - pomijając wygłodniały rynek - z pewnością oferowałbym sezonowane za ciężkie pieniądze, ale przynajmniej odpowiednio to prezentując: zdjęcia miejsca gdzie jest sezonowane, znaczników z datą i cennika, który zawiera: drewno niesezonowane - X zł, 3-letnie - 1.4X zł, 5-letnie 1.8X zł.

Ci robią to lepiej, tyle że mają olchę (słabizna), a poza tym kupując takie - pożyczyłbym od kogoś własny miernik wilgotności.