ziggy2002 22.10.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 ktoś może ma czujnik napełnienia szamba? możecie coś polecić? Mamy doprowadzone kable do szamba z garażu, jaki czujnik do szamba wybrać i jaki sygnalizator w garażu zamontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 22.10.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 ja chcę sprawdzić tego dostawcę - http://allegro.pl/okazja-suche-drewno-kominkowe-sezonowane-pociete-i3590344172.html gdybyś miał okazję wypytać w tym tygodniu to z góry dzięki za informację wygląda ładnie... Czy faktycznie suche? Świdnica, to trochę daleko aby jechać zobaczyć. Jak odróżnić sezonowane drewno od świeżego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.10.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 od świeżego to widać po kolorze kory:yes:. gostek zapewnia w rozmowie, że drewno z roku 2011 i ze zdjęć tak wynika. Płacisz przy odbiorze, więc jak coś nie tak to dziękujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 22.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Hmm.Znalazłem na A...o kilka ogłoszeń wrocławskich. W tym te, podawane wyżej. Mogę je sprawdzić i podać wyniki na grupie, tylko:- kto pożyczy wilgotnościomierz/jak inaczej w pewny sposób ocenić wilgotność drewna?- czy to prawda, że drewno powinno być układane rzędami "równolegle" a nie co drugi rząd "prostopadle do poprzedniego" (chodzi o sztuczne zawyżanie ilości sprzedawanego drewna). PS Tu http://allegro.pl/drewno-kominkowe-i3644742199.html sprzedający pisze wprost o 2 latach sezonowania. Jak prawda - biorę. Tylko jak to sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.10.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Łukasz ,gdybyś rozmawiał z gostkiem od swojej aukcji to zdaj relacje na grupie lub na PW. Mi się włącza alarm, jak ktoś o tej porze oferuje 500m3 sezonowanego drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 22.10.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 A widzisz, tego nie zauważyłem!A co do moich poprzednich pytań? 1. Pożyczenie wilgotnościomierza/inne metody pomiaru wilgotności2. Sposób ułożenia na stosie/palecie (równolegle/prostopadle rzędami?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.10.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Popytam znajomych o wilgotnościomierz. Co do układania drewna to nie wiem - na "mojej" aukcji gostek pokazuje fotki z równoległymi rzędami, ale i tak nie ma możliwości równego ułożenia 1m3 drewna. bardziej zwróciłbym uwagę na wielkość szczap - wolałbym nie rąbać dodatkowo na mniejsze szczapy, które można włożyć do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 wolałbym nie rąbać dodatkowo na mniejsze szczapy, które można włożyć do kominka. Oj tam, oj tam - rąbanko z dobrą siekierą to przyjemność. Gorzej jak kupisz "metrówki". Co prawda są też fanatycy zabawy z piłą. Koniecznie spalinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Pożyczenie wilgotnościomierza/inne metody pomiaru wilgotności Znawcy parkietów mówią, że tylko pomiar karbidowy jest wiarygodny. Tylko jak rozkruszyć drewno Dla niewtajemniczonych dodam, że sprawdzenie czy można kłaść parkiet polega na tym, że wykuwa się kawałk betonu, kruszy i wsypuje do miernika karbidowego. A mówiąc już poważnie - kiedy parkieciarz sprawdzał moje klepki, to zniszczył ze 3 sztuki (pobrane z różnych miejsc stosu), rozłupując i wbijając w nie cosik. Szczegółów nie pamiętam, ale pytałbym parkieciarzy i stolarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 22.10.2013 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Codi - ja mam pralnię, a jak się w niej nie mieszczę (bo rozstawię deskę do prasowania), to wstawiam suszarkę do sypialni. Nie chcę brzmieć jak snobka, ale naprawdę polecam wstawienie pralki do osobnego pomieszczenia gospodarczego [...] w szybkim schnięciu prania pomaga przede wszystkim cyrkulacja powietrza wymuszona przez wentylację mechaniczną. podobno w kolejnych sezonach grzewczych w domach z WM jest za suche powietrze - więc problem za długiego suszenia prania raczej nie istnieje Podłogówka nie wymaga ustawienia temp. w domu na 21 stopni, możesz ustawić i na 23. [...] Lockter - fakt, na parterze mamy przeważnie płytki (marzył mi się beton, ale mąż oponował, więc są duże szare płytki - prawie, jak beton ) w sypialniach i gabinetach mamy panele - nie wiem, czy są szczególnie cienkie - jest pod nimi dedykowany podkład: specjalny do podłogówki i mocno wyciszający. [...] potwierdzam stanowisko Tatarak. Wg mnie, pralnia jako osobne pomieszczenie to jedna z rzeczy, dla których warto mieć dom Nie mam okna w pralni, jest wentylacja mechaniczna, podłogówka i nie ma żadnego problemu z niedosychaniem prania. Ja z kolei mam podłogówkę po całości - żadnego grzejnika. Ręczniki też schną. W sypialni nie ma problemu ze spaniem. Też mam kafle i panele (deski takiej ładnej jak one bym nie znalazła). Co do temperatury - jak zimą było mi zimną, to ustawiałam na sterowniku 22 stopnie i grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 23.10.2013 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 ktoś może ma czujnik napełnienia szamba? możecie coś polecić? Mamy doprowadzone kable do szamba z garażu, jaki czujnik do szamba wybrać i jaki sygnalizator w garażu zamontować? ja mam. Kupowałam od razu z szambem od jego producenta. Zadzwoń do nich, czy sprzedają bez szamba. http://www.szamba-poznan.pl/?act=zbiorniki Odbiera zwykle bardzo miła i pomocna Pani. Co do ceny, musiałabym poszukać na fakturze. Co ciekawe, do czasu zamontowania szybkozłączki ani razu czujnik nie sygnalizował przepełnienia. Po montażu już częściej. Musieli mi chyba coś naruszyć wprowadzając rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K Rosenkiewicz 23.10.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Dlaczego wybieramy to a nie inne miejsce. Czy w pełni realizujemy swoje zamierzenia? Zajmuję się zawodowo - naukowo takimi tematami. Witam i zapraszam do podzielenia się refleksjami co dooczekiwanego miejsca zamieszkania - być może po wyborze. Oto odnośnik do formularza:http://www.ankietka.pl/ankieta/113821/zamieszkanie-jakiego-sobie-zycze-2.htmlW razie potrzeby proszę o kontakt na adres podany w nagłówku ankiety. Zaproście znajomych myślących o budowie do wypełnienia.Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.10.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 a na górze panele, które w ostatnim czasie mocno poszły do przodu, a w razie zmiany mody/upodobań w zasadzie w dzień można ułożyć na nowo o-o-o- dokładnie mój tok myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.10.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 A no chociaż by po to, aby sprawdzić czy mam podciśnienie w domu czy nadciśnienie. Oraz z jaką prędkością mam ustawiac sobie rekuperator na wietrzenie w dzien/noc/pod nieobecność... Istalator powiedział, że ma chodzić na 300m3/h, a przy imprezach 400m3/h No a chciało mi się sprawdzić ile to powietrza reku jest w stanie wymienić przy tych 300 czy 400, a być może można wybrać jakieś wartości pośrednie typu 350/270/ 225... aaaaaa (i tak nie rozumiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 23.10.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Łukasz ,gdybyś rozmawiał z gostkiem od swojej aukcji to zdaj relacje na grupie lub na PW. Mi się włącza alarm, jak ktoś o tej porze oferuje 500m3 sezonowanego drewna Rozmawiałem z człowiekiem. Zarzeka się, że drewno jest sezonowane, co oznacza że zostało ścięte (wg jego słów!) 3 lata temu. Aż ciężko w to uwierzyć... Zaprasza do siebie (Święta Katarzyna, gm. Siechnice, południe Wrocławia), mówi, że ma wilgotnościomierz, to można będzie sprawdzić. Ma na składzie ok. 500m3 a dodatkowo, w innej lokalizacji - 1.500m3. Wow! Teraz pytanie - kto jest w stanie pojechać ze mną, uzbrojony w wiedzę i WŁASNY wilgotnościomierz (jestem mocno podejrzliwy co do 3 lat sezonowania drewna...)? Jakby to wypaliło to mielibyśmy dobre źródło drewna. Pomóżcie proszę! Kontakt ze mną np. na PW albo tutaj. pozdr, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.10.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 podeślij mi namiar na gostka to mogę sprawdzić z początkiem tygodnia. tu link do artykułu o drewnie - http://www.drewno.pl/artykuly/8536,jak-rozpoznac-czy-drewno-kominkowe-jest-wystarczajaco-suche.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 23.10.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 podeślij mi namiar na gostka to mogę sprawdzić z początkiem tygodnia. Link do aukcji A...o - tak 12-13 postów wyżej. Tam też telefon. BTW - jak podaje się odniesienie do konkretnego postu? Dawniej były jakieś numery wpisów itp. Teraz tego nie widzę? edit: link do mojego wpisu i aukcji A...o: http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2783&gmid=1146436#gmessage1146436 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 23.10.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 na grupach nie ma numeracji postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 23.10.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Link do aukcji A...o - tak 12-13 postów wyżej. Tam też telefon. BTW - jak podaje się odniesienie do konkretnego postu? Dawniej były jakieś numery wpisów itp. Teraz tego nie widzę? Numeracja oczywiście jest tylko niewidoczna. Ja obchodzę to poprzez funkcję poleć znajomemu. Jak tam klikniesz to zobaczysz w treści link do interesującego Cię postu. Tylko jest jeden fuckup popełniony przez programistów muratora - link jest błędny bo nie ma jednego znaczka "/" który powinien tam być po "forum.muratordom.pl". Trzeba go dopisać i będzie działać Swoją drogę wiem o tym od kilku ładnych miesięcy i z ciekawością czekam kiedy to ktoś poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 23.10.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 ... Swoją drogę wiem o tym od kilku ładnych miesięcy i z ciekawością czekam kiedy to ktoś poprawi to się pewnie doczekasz... to tak jak prosiliśmy o instalację tapatalk dla urządzeń mobilnych. Jak już wykryliśmy że została zainstalowana działająca wersja testowa i wszyscy byli happy, to nagle okazało się, że tapatalk jest niezgodny z wytycznymi grupy i uraczyli nas własnym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts