wojgoc 24.10.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 dzięki za info. mnie tez nie interesuje 1m3 a kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 25.10.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Hej, mam pytanie o dobrą ekipę od wykonania przyłącza gazowe do budynku kto może kogoś polecić z terenu Wrocławia lub dojeżdżających ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.10.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Podłgówka zapewnia najleszy rozkład temperatur, potem grzejnik, potem ścianówka, a na sam koniec sufitówka. Tak mówią mądre artykuły. No ale jak nie ma wyjścia (żona grozi rozwodem za grzejniki i brak parkietu), to można i to rozważyć. Zgadza się, ale jak nie ma wyjścia to przynajmniej na suficie się rurek nie uszkodzi przypadkiem, a wentylacja mechaniczna poprawi rozkład temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.10.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 A mogę prosić o jakieś wskazówki dotyczące PPC ? Pierwsze linki pokazują cenę pow 10k, solary planowane na mój dom miały z dofinansowaniem kosztować 7-8 kzł. Czy takie coś może pracować bez źródła podziemnego ? Niestety uświadomił mi projektant instalacji że z powodu orientacji względem kierunków świata i wielkości mój dach z lukarny się nie nada na solary ... niestety nie mam innego skierowanego na południe. U mnie w stopce masz symbol takiej za 3 200 zł - spokojnie daje radę PPC jest na powietrze, więc nie trzeba żadnych skomplikowanych instalacji tylko wpięcie do zasobnika CWU i rura wylotowa na zewnątrz domu [wlot może być bezpośrednio z pomieszczenia np. kotłowni]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.10.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Faktycznie: drewno świeże pokazywało ok. 40%, zaś inne (sezonowane) sterty - ok 20%. Kilka palet dębu - ok. 15% (!). Sam buk i dąb. Jeżeli ten sam miernik tak pokazuje i gość nie steruje go z drugiej ręki ukrytej w spodniach (teorie spiskowe wiecznie żywe) to super. A te ceny zależą od procentów, czy gość to św. Mikołaj? Buk i dąb to elita wśród opału - brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 26.10.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Jeżeli ten sam miernik tak pokazuje i gość nie steruje go z drugiej ręki ukrytej w spodniach (teorie spiskowe wiecznie żywe) to super. A te ceny zależą od procentów, czy gość to św. Mikołaj? Buk i dąb to elita wśród opału - brać Miernik sam miałem w łapach. Mogłem go wbijać gdzie chciałem (i to robiłem). Wyglądał jak elektryczna maszynka do golenia z wystającymi dwoma elektrodami (tak - wiem, fachowiec ze mnie....) długości ok 3cm w odległości jedna od drugiej też kilku centymetrów. Tym samym, jak myślę, badana była wilgotność tylko warstwy mocno zewnętrznej. Czy takie drewno (kloce) "w środku" może być mokre a na zewnątrz mieć te 20%? Co do ceny - sezonowane (ponoć 3 lata) - 220zł/kubik buka/dębu. Drewno świeże było poniżej 200zł - nie wiem dokładnie po ile - nie interesowało mnie drewno "mokre". Ponawiam propozycję/prośbę - jak ktoś ma własny wilgotnościomierz albo wie, jak ocenić drewno - niech też sprawdzi i się podzieli informacją! Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.10.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Czy takie drewno (kloce) "w środku" może być mokre a na zewnątrz mieć te 20%? Co do ceny - sezonowane (ponoć 3 lata) - 220zł/kubik buka/dębu. Drewno świeże było poniżej 200zł Jak na mój gust zrobiłeś doskonałe rozpoznanie. I teraz masz do wyboru - poświęcić kolejne 2 lata na doktorat z metod badania wilgotności drewna lub... zapoznanać się z metodami pomiaru objętości (mp vs. m3) i kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.10.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Czasem do mnie gość zawita : http://frankai.smugmug.com/photos/i-Z7Wqznz/0/S/i-Z7Wqznz-S.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 27.10.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Nam kiedyś taki gość alarm uruchomił :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.10.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 ładny a my mamy plagę żab - we wrześniu się stadami pchały do domu, a teraz wyłażą z kątów (chyba zgłodniały?) i je sukcesywnie wyłapujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 u nas to samo. Wieczorem po otwarciu drzwi wyglądało jak w jakimś horrorze. Ładują się, jak wjeżdżamy do garażu. Potem trzeba je łapać w domu Zaraz zrobi się zimno i przyjdą myszy... Masakra. W ogóle nie kojarzyłam mieszkania na wsi z myszami czy żabami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 28.10.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Oj widać sroga idzie zima bo nawet żaby pchają się do domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.10.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 ładny a my mamy plagę żab - we wrześniu się stadami pchały do domu, a teraz wyłażą z kątów (chyba zgłodniały?) i je sukcesywnie wyłapujemy Daj znać kiedy łapiesz, to przyjadę zaadoptować EDIT: w ramach rewanżu mogę podrzucić Ci ślimaki, coby ich siostry też nie głodowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 28.10.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Hej, mam pytanie o dobrą ekipę od wykonania przyłącza gazowe do budynku kto może kogoś polecić z terenu Wrocławia lub dojeżdżających ? carolinka, naprzeciwko budowy masz gazownika. nam robił odbiór i wydaje mi się ze w przyłączu też maczał palce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 28.10.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Zamówiłam dziś drewno ze św. Katarzyny, przyjedzie jutro, wiec moze wkrótce zdam relację czy faktycznie takie suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 28.10.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 a co do inwazji fauny to u nas muszki owocowe na tapecie.. Skąd? Pojecia nie mam!Walcze dzielnie wciągając je suszarką do włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.10.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Zamówiłam dziś drewno ze św. Katarzyny, przyjedzie jutro, wiec moze wkrótce zdam relację czy faktycznie takie suche To się jeszcze doszkol z palenia Ja już sobie odpowiednie wątki zapisałem do poczytania. Jeden z nich ma... 31 stron. Ponoć przy odpowiednim złożeniu drewna - palenie "od góry" - nie trzeba dokładać 5-6 godzin i szyba się nie brudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 28.10.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Frankai, podrzuć linka do tych 31 stron. będzie co poczytać po przeprowadzce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 28.10.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Zamówiłam dziś drewno ze św. Katarzyny, przyjedzie jutro, wiec moze wkrótce zdam relację czy faktycznie takie suche jakie drewno wybrałaś? Miałem dzisiaj do nich zadzwonić, niestety zabiegany byłem. Czy kasują coś dodatkowo za dojazd? dostawa na palecie, czy luzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.10.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 u nas to samo. Wieczorem po otwarciu drzwi wyglądało jak w jakimś horrorze. Ładują się, jak wjeżdżamy do garażu. Potem trzeba je łapać w domu Zaraz zrobi się zimno i przyjdą myszy... Masakra. W ogóle nie kojarzyłam mieszkania na wsi z myszami czy żabami! Od dawna twierdzę, że w domu albo się ma kota albo myszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts