Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Podłgówka zapewnia najleszy rozkład temperatur, potem grzejnik, potem ścianówka, a na sam koniec sufitówka. Tak mówią mądre artykuły. No ale jak nie ma wyjścia (żona grozi rozwodem za grzejniki i brak parkietu), to można i to rozważyć.

Zgadza się, ale jak nie ma wyjścia to przynajmniej na suficie się rurek nie uszkodzi przypadkiem, a wentylacja mechaniczna poprawi rozkład temperatur.

A mogę prosić o jakieś wskazówki dotyczące PPC ? Pierwsze linki pokazują cenę pow 10k, solary planowane na mój dom miały z dofinansowaniem kosztować 7-8 kzł. Czy takie coś może pracować bez źródła podziemnego ?

Niestety uświadomił mi projektant instalacji że z powodu orientacji względem kierunków świata i wielkości mój dach z lukarny się nie nada na solary ... niestety nie mam innego skierowanego na południe.

U mnie w stopce masz symbol takiej za 3 200 zł - spokojnie daje radę :yes:

PPC jest na powietrze, więc nie trzeba żadnych skomplikowanych instalacji tylko wpięcie do zasobnika CWU i rura wylotowa na zewnątrz domu [wlot może być bezpośrednio z pomieszczenia np. kotłowni].

Faktycznie: drewno świeże pokazywało ok. 40%, zaś inne (sezonowane) sterty - ok 20%. Kilka palet dębu - ok. 15% (!). Sam buk i dąb.

Jeżeli ten sam miernik tak pokazuje i gość nie steruje go z drugiej ręki ukrytej w spodniach (teorie spiskowe wiecznie żywe) to super. A te ceny zależą od procentów, czy gość to św. Mikołaj?

Buk i dąb to elita wśród opału - brać :)

Jeżeli ten sam miernik tak pokazuje i gość nie steruje go z drugiej ręki ukrytej w spodniach (teorie spiskowe wiecznie żywe) to super. A te ceny zależą od procentów, czy gość to św. Mikołaj?

Buk i dąb to elita wśród opału - brać :)

Miernik sam miałem w łapach. Mogłem go wbijać gdzie chciałem (i to robiłem). Wyglądał jak elektryczna maszynka do golenia z wystającymi dwoma elektrodami (tak - wiem, fachowiec ze mnie....:)) długości ok 3cm w odległości jedna od drugiej też kilku centymetrów. Tym samym, jak myślę, badana była wilgotność tylko warstwy mocno zewnętrznej. Czy takie drewno (kloce) "w środku" może być mokre a na zewnątrz mieć te 20%?

Co do ceny - sezonowane (ponoć 3 lata) - 220zł/kubik buka/dębu. Drewno świeże było poniżej 200zł - nie wiem dokładnie po ile - nie interesowało mnie drewno "mokre".

Ponawiam propozycję/prośbę - jak ktoś ma własny wilgotnościomierz albo wie, jak ocenić drewno - niech też sprawdzi i się podzieli informacją!

Łukasz

Czy takie drewno (kloce) "w środku" może być mokre a na zewnątrz mieć te 20%?

Co do ceny - sezonowane (ponoć 3 lata) - 220zł/kubik buka/dębu. Drewno świeże było poniżej 200zł

Jak na mój gust zrobiłeś doskonałe rozpoznanie. I teraz masz do wyboru - poświęcić kolejne 2 lata na doktorat z metod badania wilgotności drewna lub... zapoznanać się z metodami pomiaru objętości (mp vs. m3) i kupić ;)

u nas to samo. Wieczorem po otwarciu drzwi wyglądało jak w jakimś horrorze. Ładują się, jak wjeżdżamy do garażu. Potem trzeba je łapać w domu ;) Zaraz zrobi się zimno i przyjdą myszy... Masakra. W ogóle nie kojarzyłam mieszkania na wsi z myszami czy żabami!

ładny :) a my mamy plagę żab - we wrześniu się stadami pchały do domu, a teraz wyłażą z kątów (chyba zgłodniały?) i je sukcesywnie wyłapujemy ;)

Daj znać kiedy łapiesz, to przyjadę zaadoptować :)

EDIT: w ramach rewanżu mogę podrzucić Ci ślimaki, coby ich siostry też nie głodowały ;)

Zamówiłam dziś drewno ze św. Katarzyny,

przyjedzie jutro, wiec moze wkrótce zdam relację czy faktycznie takie suche :)

To się jeszcze doszkol z palenia ;) Ja już sobie odpowiednie wątki zapisałem do poczytania. Jeden z nich ma... 31 stron. Ponoć przy odpowiednim złożeniu drewna - palenie "od góry" - nie trzeba dokładać 5-6 godzin i szyba się nie brudzi :eek:

u nas to samo. Wieczorem po otwarciu drzwi wyglądało jak w jakimś horrorze. Ładują się, jak wjeżdżamy do garażu. Potem trzeba je łapać w domu ;) Zaraz zrobi się zimno i przyjdą myszy... Masakra. W ogóle nie kojarzyłam mieszkania na wsi z myszami czy żabami!

Od dawna twierdzę, że w domu albo się ma kota albo myszy ;)