Frankai 29.10.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 ..a metr przestrzenny.. No to kupiłam 5 mp A tak sobie wygooglałem, że jednak mp=0.65m3 Kubik, to inaczej metr sześcienny [m³]. Określa on ilość czystego, pozbawionego kory drewna, jaka się zmieści w pryzmie o wymiarach 1 x 1 x 1 m przy założeniu, że między poszczególnymi elementami drewna nie ma żadnych przerw. Jest to więc wartość czysto hipotetyczna. Metr przestrzenny [mp] określa z kolei faktyczną ilość drewna ułożonego w pryzmę o wymiarach 1 x 1 x 1 m. Miara ta jest stosowana w leśnictwie i w przemyśle drzewnym przy szacowaniu ilości drewna. Przyjmuje się, że 1 mp to 0,65 m³ drewna nieokorowanego w postaci szczap i bali albo 0,75 m³ drewna okorowanego. Dla nieokorowanych gałęzi i grubego chrustu przelicznik wynosi: 1 mp = 0,20-0,25 m³. Są to wartości obarczone pewnym błędem, zależą bowiem od sposobu ułożenia drewna w pryzmie. 4 lata temu kupowałem u leśniczego dąb (S2A) i płaciłem 156zł/m3 netto, czyli mp kosztowałby 125 zł brutto. Wywóz, cięcie, rąbanie, sezonowanie i przywóz. 220zł to moim zdaniem cena uczciwa. Jedynie brak frajdy z rąbania PS. Zareklamuję taką firmę co robi pomarańczowe rzeczy - ich siekiery są niesamowite. Potwierdził to nawet drwal jak chwycił moją. Teraz chyba już jest sporo kopii, ale 4 lata temu była to jedyna rozłupująca na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.10.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 a nie wiem.. co to jest ten mp? Pan zrobił obmiar na aucie - DŁUGOŚĆ x WYS x SZEROKOSĆ ładunku. i ile Panu wyszło? Drewno było scisle ułozone na aucie czy tak sobie , jak popadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 29.10.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 No dos ładnie było ułożone, ale ja to z tych ignorantów co to przestrzeni miedzy szczapami nie mierzą i ludziom wierzą Frankai - my mamy "pomarańczową" maczetę. Świetna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 29.10.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wojgoc - no wyszło mu 4,9 mpa jeszcze przed pomiarem zrzuciła z paki takie lużne, niepoukładane, w sam raz na 0,1mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.10.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 i ile Panu wyszło? Drewno było scisle ułozone na aucie czy tak sobie , jak popadło? Zdaje się, że w pryzmach powinno być ułożone naprzemiennie. Takie ułożenie z pewnością jest luźniejsze, czyli "kupuje" się więcej powietrza. No ale ja bym nie demonizował - przelicznik 0.65 zawiera sporo powietrza bo to przecież mniej niż 2/3. Nie ma co biadolić tak jak w pewnym starym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.10.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Frankai - my mamy "pomarańczową" maczetę. Świetna jest. Maczety nie mam (brak krzaczorów), ale po siekierze kupiłem 3 noże (końcówki serii za pół ceny w Makro), potem patelnie (jeszcze nie użyte) i... obieraczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.10.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 a gdzie dostane "pomarańczowe" cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.10.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 a gdzie dostane "pomarańczowe" cudo? Prawie wszędzie. To Fiskars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.10.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Od dawna twierdzę, że w domu albo się ma kota albo myszy Czyli będą myszy Mój A. ma tak mocne uczulenie na koty, że w ich pobliżu ma duszności. Zostają trutki i pułapki. Kolega zainstalował sobie coś, co wydaje jakieś ultradźwięki. Mamy jednak myszoskoczki i to mogłoby też na nie podziałać. Mila_Wroc - co do pozwolenia, to albo do Starostwa, jak napisała Tatarak albo do kierownika budowy. Ja dostałam listę od kierownika, gdzie pozaznaczał mi, co jest po jego stronie, co po mojej itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btheb 30.10.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Witam,Pytanie odnośnie przyłącza gazowego: ile płaciliście za wykonanie projektu instalacji gazowej? Chodzi mi o projekt od granicy działki/skrzynki do kotłowni w budynku?Ile płaciliście? Mi firma, która zajmuje się wykonaniem projektu gazociągu dla gazowni zaproponowała wykonanie za 1000zł brutto. Wydawała mi się to kwota do zaakceptowania, ale wg ulotki z gazowni projekt średnio powinien kosztować 500zł. Jaka jest rzeczywistość? Możecie polecić jakiegoś projektanta/biuro projektowe? pozdrawiam,Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.10.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Wyglądał jak elektryczna maszynka do golenia z wystającymi dwoma elektrodami (tak - wiem, fachowiec ze mnie....) długości ok 3cm w odległości jedna od drugiej też kilku centymetrów. Tym samym, jak myślę, badana była wilgotność tylko warstwy mocno zewnętrznej. Czy takie drewno (kloce) "w środku" może być mokre a na zewnątrz mieć te 20%? Może. Właśnie gdzieś przeczytałem, żeby rozłupać i w środku mierzyć. A te igiełki budzą zaufanie czy to raczej jednorazowe maszynki do golenia? Stwierdziłem, że mi się przyda mierniczek, więc założyłem wątek na kominkach coby mi fachowcy poradzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 30.10.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 No dos ładnie było ułożone, ale ja to z tych ignorantów co to przestrzeni miedzy szczapami nie mierzą i ludziom wierzą Frankai - my mamy "pomarańczową" maczetę. Świetna jest. dzisiaj przyjechało 2mp buka, potwierdzam, ładnie poukładane na na pace. Przed zrzutem, pan zmierzył wys x dł x szer = 2mp. Miernikiem zmierzyliśmy kilka szczap - od 14 do 17% na wyświetlaczu. Buk faktycznie ma mało kory, powinna się palić bardzo dobrze. Zostało im jeszcze z 500mp. Od listopada cena w góre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.10.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam, Pytanie odnośnie przyłącza gazowego: ile płaciliście za wykonanie projektu instalacji gazowej? Chodzi mi o projekt od granicy działki/skrzynki do kotłowni w budynku? Ile płaciliście? Mi firma, która zajmuje się wykonaniem projektu gazociągu dla gazowni zaproponowała wykonanie za 1000zł brutto. Wydawała mi się to kwota do zaakceptowania, ale wg ulotki z gazowni projekt średnio powinien kosztować 500zł. Jaka jest rzeczywistość? Możecie polecić jakiegoś projektanta/biuro projektowe? pozdrawiam, Krzysiek płaciłam właśnie coś ok. 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 02.11.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 płaciłam właśnie coś ok. 500 zł projekt przylacza gazowego 600 zł brutto, mogę polecić - szybko i konkretnie Krzysztof Węgrzynowicz tel. kom. 692448145 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 03.11.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Witam, widzę że pojawiły się już klimaty zakupu drewna, a ja w kwestii urządzenia do spalania tegoż... Czy ktoś ma może kominek Zuzia 16 kW prawy BS?? Jak się sprawuje jeśli mógłbym zapytać? Ewentualnie nie wiecie gdzie można we Wrocławiu taki zobaczyć, dotknąć ? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.11.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Elwood Wrocław - nie znam wkładu i nic nie poradzę w kwestii gdzie zobaczyć. Ostatnio czytając o brudnej szybie i paleniu "od góry", zapoznałem się z kolejnymi aspektami technicznymi kominków. Wcześniej byłem bardzo negatywnie nastawiony do kwestii płaszcza wodnego, po przeczytaniu części postów zacząłem żałować, że takowego nie mam (koniecznie z buforem), a potem mi znowu przeszło jak poczytałem o akcjach przy braku prądu. Teraz sam kominek wydaje mi się bardziej skomplikowany niż wybór źródła ogrzewania. No ale ad rem - jeżeli będziesz palił mało i wyłącznie w celach rozkoszowania się płomieniami, to bierz. Jeżeli chcesz by to było źródło ciepła, to daruj sobie. Rozwiązania duża szyba, a tym bardziej z 2 a co gorsza z 3, nie służą ogrzewaniu z dwóch powodów i mają dodatkowo jeszcze jedną wadę1. Duża część mocy kominka wydostaje się na pomieszczenie z kominkiem, które nie stanowi zwykle ponad połowy domu. 2. Moc kominka zależy od jego zdolności akumulacyjnych - musi mieć możliwość przyjęcia dużej ilości ciepła, kiedy ogień rozpalony jest na maksa. Temu mają służyć szamot lub żeliwo. W kominkach stalowych stosuje się szamot (podnosi temperaturę spalania i odbiera ciepło), a w żeliwnych liczy się masa (im cięższy tym lepiej). Do tego żebrowanie - im większa powierzchnia tym lepiej. Zamieniając żeliwną ściankę z żebrowaniem na szkło - tracisz na mocy. 3. Szyba się brudzi. Łatwiej utrzymać ją w czystości przy większej temperaturze spalania (a tu się pojawia problem związany z mniejszą mocą). A nie jeździsz czasem w teren? Zdaje się, że na kominkach jest kilku fachowców, którzy by pewnie Ci chętnie wyjaśnili i pokazali co trzeba. Z tego co kojarzę jeden to okolice Wągrowca (za Poznaniem) a drugi to chyba z Orzesza (Śląsk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.11.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Aha - ta moc nominalna 16kW, to... Gdyby nie to, żem nie fachowiec, to napisałbym, że szalbierstwo. Ja mam wkład Turbo Fonte Specialvision 760SP 40+:- Moc nominalna 14 kW (Twoja "wybranka" 16 kW)- Moc maksymalna 20.6 kW (b.d.)- Powierzchnia ogrzewana: 130m2 (120-160)- Wymiary: 775 x 770 x 505 (694 x 975 x 491; uwaga - wysokość 975 uwzględnia blachę na froncie)- Wymiary paleniska: 670 x 485 x 455 (620,5 x 457 x 412)- Waga 183 kg I teraz mi odpowiedz - jak wkład, który: - ma mniejszą objętość paleniska (pomijając nawet dodatkową konieczność odstępu polan od szyby)- jest lżejszy- ma więcej szyb może mieć większą moc nominalną? W temacie badań możesz zapytać się ForestNatura (to ten z Orzesza) - gość wypowiadał się o badaniu parametrów, bo sam konstruuje kominki. Z tego co mi jeszcze świta to albo jest związany z Lazarem, albo wręcz jest jego właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalinowaty 03.11.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czesc, Słuchajcie mam zapytanie: czy ktos kiedys porównywał u siebie koszty stropu zwykłego lanego i stropu filigran? W sensie czas, robocizna, beton, stal, wynajem dźwigu do filigrana itp itd? Aha, i drugie pytanie, czy jak budowaliscie SSO to po Waszej stronie było zakupienie (zorganizowanie/wynajem) stępli i szalunków? Jakie ponieśliście w związku z tym koszty? Będę Wam wdzięczna za informacje. Miłego dnia. Słuchaj Symbol, wszystko to kwestia indywidualna każdej budowy. U mnie wykonawca J.B. sam organizuje stemple, za które płacisz ty, a potem za nieco niższą cenę zabiera ze sobą na inną budowę. Sam organizuje transport. Szalunki miałem z OSB, za które niestety trzeba zapłacić osobiście z prywatnej sakiewki, ale w konsekwencji wszystko masz ładnie i równo po rozszalowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.11.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Szalunki miałem z OSB, za które niestety trzeba zapłacić osobiście z prywatnej sakiewki, ale w konsekwencji wszystko masz ładnie i równo po rozszalowaniu. Jeżeli ktoś zostawiałby budowę na zimę - a jest to zalecane w technologii tradycyjnej - to można ich użyć na zatkanie otworów. Ja u siebie długo nie miałem bramy garażowej i właśnie płytą OSB obitą w resztki wełny miałem zamknięty garaż. Zresztą wiele takich rzeczy jak stemple czy deski szalunkowe można upłynnić przez grupę. Właśnie na zasadzie tańszej odsprzedaży. To chyba i tak wychodzi taniej niż wynajęcie szalunków metalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.11.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 projekt przylacza gazowego 600 zł brutto, mogę polecić - szybko i konkretnie Krzysztof Węgrzynowicz tel. kom. 692448145 ja właśnie u tego Pana płaciłam 500 zł, ale to było 2 lata temu - więc i tu są podwyżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts