Frankai 24.11.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 jestem nowy na forum. Pawle - witamy. Zapoznaj się z wątkami Moje ekipy i Sprawy organizacyjne. W tym pierwszym możesz znaleźć odpowiedź na swoje pytanie, a oczywiście dodatkowo i tutaj może ktoś odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 24.11.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Dołączę się do prośby kolegi Kalinowatego, też szukam kominkarza a może i więcej, człowieka która zaprojektuje DGP i pożeni z wentylacją mechaniczną z reku. Forumowy Asolt zdeklarował że może to zaprojektować i zrobić ale w przyszłym roku. Ja chciałbym zaprojektować wszystko juz i wykonać co musi być przed tynkami (kanały?) BTW Frankai czytałem twój post o kominkach i zrezygnowałem z narożnego (mimo że mi ładnie pasuje do miejsca w którym mam komin i ogrzewałby lepiej przedpokój. Mam jednak pytanie o to jak ustawić kominek w przypadku komina zawieszonego na wylanej stopie na wysokości 2 m nad podłogą. W załączeniu zdjęcie.http://img22.imageshack.us/img22/2927/f98s.jpgPo lewej stronie zaraz za zaciekiem z betony jest narożnik i początek korytarza.Podpowiedział mi to kolega i majster potwierdził że też tak kiedys stawiał komin. Z tego co widziałem u kumpla dzięki temu kominek zajmuje mniej miejsca w pokoju ponieważ chowa się pod kominem. Ale okazuje się że przy DGP tak być nie może, muszę zrobić radiator i rozprowadzenie ciepła się nie zmieści, komin powinien być na stropie aby wszystko było ok (miałbym wtedy 2,7 m wolnego a nie 2). Co o tym myślice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarco 26.11.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 dzięki za namiary na parapetydla potomnych podaję jeszcze jedną firmę z Wrocławia, którą polecał znajomy http://www.dachblach.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalinowaty 26.11.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Poczytaj sobie na forum kominkowym. Wiem że wątek "jaki wkład" ma wiele stron, ale tam zdobędziesz najwięcej informacji. Narożny (z dwoma szybami) skrytykowałem tutaj jakieś 2-3 strony temu, przy okazji podając parę podstawowych aspektów, które sam brałem pod uwagę. Może źle się wyraziłem, bądź zostałem źle zrozumiany. Jeśli nawet Frankai skrytykowałeś wkłady narożne, bardziej zależy mi na opinii użytkowników. Chodzi mi o praktyczne doświadczenie z wkładami narożnymi. Oprócz indywidualnych aspektów są jeszcze aspekty estetyczne, dekoracyjne itp. Uważam, że pomimo niewątpliwie kilku wad, wkłady takie posiadają też swoje zalety i o ile nie stanowią podstawowego źródła ciepła w domu, używane sporadycznie, zresztą nie oszukujmy się, tak jak w większości domów, na pewno spełnią oczekiwania wielu osób. Niewątpliwie pod względem estetycznym. Pytanie skierowane jest do "szczęśliwych" użytkowników takiego rodzaju wkładów. Jak się po prostu użytkuje i jaki to wkład? Nie wszystko w życiu musi być praktyczne, czasami wystarczy jak się ładnie wygląda i pachnie, tak jak Maryna w opowiadaniach Tischnera. Ponawiam pytanie i prośbę o pomoc w temacie namiarów na mistrzów kominkarzy z Breslau. Będę dźwięcznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggy2002 26.11.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Może źle się wyraziłem, bądź zostałem źle zrozumiany. Jeśli nawet Frankai skrytykowałeś wkłady narożne, bardziej zależy mi na opinii użytkowników. Chodzi mi o praktyczne doświadczenie z wkładami narożnymi. Oprócz indywidualnych aspektów są jeszcze aspekty estetyczne, dekoracyjne itp. Uważam, że pomimo niewątpliwie kilku wad, wkłady takie posiadają też swoje zalety i o ile nie stanowią podstawowego źródła ciepła w domu, używane sporadycznie, zresztą nie oszukujmy się, tak jak w większości domów, na pewno spełnią oczekiwania wielu osób. Niewątpliwie pod względem estetycznym. Pytanie skierowane jest do "szczęśliwych" użytkowników takiego rodzaju wkładów. Jak się po prostu użytkuje i jaki to wkład? Nie wszystko w życiu musi być praktyczne, czasami wystarczy jak się ładnie wygląda i pachnie, tak jak Maryna w opowiadaniach Tischnera. Ponawiam pytanie i prośbę o pomoc w temacie namiarów na mistrzów kominkarzy z Breslau. Będę dźwięcznym My mamy u siebie wkład hajduk volcano (dwie szyby) otwierane na bok. W miejscu przewidzianym na kominek, inny wkład nam nie pasował. Jeżeli chodzi o estetyczny punkt widzenia, wkład nam podoba się. Paliłem w nim 3 razy, ładnie widać ogień, ciepło rozchodzi się na dwie strony. Z minusów, to grzeje się niezdejmowana rączka do otwierania, innych na razie nie stwierdziłem. No i na razie nie umiem palić aby nie brudziły się szyby, czy to wina wkładu - raczej nie, tylko umiejętności. Wkład ma pojemnik w środku na popiół, paliłem 3 razy, wypełniony do połowy. Nie wiem jakie jest rozwiązanie w innych wkładach, ale według mnie jest to mega praktyczne. Dopiero po zimie będę w stanie powiedzieć coś więcej o tym wkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2013 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 No i na razie nie umiem palić aby nie brudziły się szyby, czy to wina wkładu - raczej nie, tylko umiejętności. Wkład ma pojemnik w środku na popiół, paliłem 3 razy, wypełniony do połowy. Podstawa niebrudzenia, to utrzymać dopływ powietrza (teraz domykam tylko do połowy wlot powietrza) i temperaturę spalania. To drugie masz utrudnione w kominkach z dwoma i więcej szybami. A popiołu nie wybieram - po pierwsze służy mi jako moderator spalania, a po drugie pozwalam się dopalić. Dzięki temu mniej ostatecznie będzie wyrzucane (nie przybywa go po kolejnych paleniach). Kalinowaty - oczywiście jako wytwarzacz nastroju może być. Jeżeli jednak rozważasz go jako pełnoprawne (na cały dom) alternatywne źródło ogrzewania (jak Ruskie zakręcą kurek, koparka zerwie rurę i druty), to kiszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.11.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 A popiołu nie wybieram - po pierwsze służy mi jako moderator spalania, a po drugie pozwalam się dopalić. Dzięki temu mniej ostatecznie będzie wyrzucane (nie przybywa go po kolejnych paleniach). poznańska oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 poznańska oszczędność Ale ja nie jestem Poznaniakiem Ja tylko jestem Wielkopolaninem (Pyrlandczykiem) W dodatku jeżeli myśleć w kategoriach tubylczego Szkota, to powinienem np. rozdzialać każdy popiołek na część do ponownego spalenia. To co robię jest nawet nie tyle oszczędnością, co jedynie słusznym sposobem dbania o środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.11.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 To co robię jest nawet nie tyle oszczędnością, co jedynie słusznym sposobem dbania o środowisko.kwestia interpretacji:rolleyes:. Jak tak dbasz o środowisko to proponuje zbierać w papierowych workach już całkiem wypalony popiół i w zimie sypać chodnik przed domem zamiast soli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 kwestia interpretacji:rolleyes:. Jak tak dbasz o środowisko to proponuje zbierać w papierowych workach już całkiem wypalony popiół i w zimie sypać chodnik przed domem zamiast soli. Popiołem z kominków? Sypanie popiołem z kotłów starego typu miało ten sens, że zawierał on spieki, czyli były kamyczki. Ja byłem tego przeciwnikiem, bo niewiele dawało, a strasznie brudziło i wnosiło się do domów. Jestem za metodą zachodnią - czyli sypania kamyczków. Nie zamulają deszczówki, nie brudzą, można pozamiatać po stopieniu się lodu, nie psują butów jak sól i są skuteczniejsze niż piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adac 29.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Szukam ekipy do wymurowania ścian nośnych poddasza (bloczki Ytong + wieńce + pozostałą część komina). Budowa w okolicach Długołęki. Jeśli znacie kogoś godnego polenia proszę o kontakt na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 01.12.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 ODDAm w dobre ręce: - mało używane WC budowlane Propozycje proszę składać na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.12.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Propozycje proszę składać na priv na maila tez można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam Mikołajkowo, słuchajcie, ktoś kiedyś polecał tutaj świetną pomarańczową siekierę Co to była za marka? Bo chyba pod choinkę kupię swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 06.12.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam Mikołajkowo, słuchajcie, ktoś kiedyś polecał tutaj świetną pomarańczową siekierę Co to była za marka? Bo chyba pod choinkę kupię swojemu Fiskars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.12.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Bo chyba pod choinkę kupię swojemu Jeżeli do łupania, to nie bój się kupić dużej czyli X25 a nawet X27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.12.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Jeżeli do łupania, to nie bój się kupić dużej czyli X25 a nawet X27 a do czego jeszcze może być siekiera? zwłaszcza jako prezent mikołajkowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.12.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 a do czego jeszcze może być siekiera? zwłaszcza jako prezent mikołajkowy:) Ostatnio zdaje się jakiś piłkarz oberwał siekierą Siekiery można użyć do wykarczowania krzaków (jak ktoś nie zdążył uprzątnąć działki). Można także do porąbania palet po budowie. Siekierki vel toporka używa się to porąbania drewna na drzazgi. Jeszcze wymieniać? Znasz mnie - mogę Ci podać jeszcze kilkanaście zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.12.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Ostatnio zdaje się jakiś piłkarz oberwał siekierą Siekiery można użyć do wykarczowania krzaków (jak ktoś nie zdążył uprzątnąć działki). Można także do porąbania palet po budowie. Siekierki vel toporka używa się to porąbania drewna na drzazgi. Jeszcze wymieniać? Znasz mnie - mogę Ci podać jeszcze kilkanaście zastosowań. poza pierwszym zastosowaniem:yes: pozostale kojarzą sie z łupaniem potocznie zwanym rąbaniem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełE 08.12.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witam, Mam pytanie. Czy ktoś z Państwa przy budowie domu korzystał z usług firmy APEX Pana Damiana Niedźwiedzkiego lub firmy Budowa Domów Pana Tadeusza Machoła. Jeśli macie jakieś informacje o tych firmach to proszę pisać na priv. Przeglądałem forum i niestety o tych wykonawcach w naszej grupie nie znalazłem informacji. Na temat firmy APEX jest tylko jeden post i to dotyczący prac wykończeniowych. Za pomoc z góry dziękuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts