Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Cześć!

Słuchajcie, ale mnie tu dawno nie było! Tematy papierowe i inne wciągnęły nas na maxa, ale powiem Wam że mamy postępy! 24 lutego uprawomocni nam sie pozwolenie, mamy już ekipy murarzy i dekarzy - wszyscy z forum. Kierbuda jeszcze nie mamy ale jestesmy na dobrej drodze. Zrobilismy z pomocą Waszej wiedzy ogrodzenie tymczasowe naszej działki - piekne wyszło! Ponad 100m w 3 osoby w jeden dzień! Ale na następny dzień nie mogliśmy się ruszać ;)

Teraz ogarnął nas szał materiałowy - piszemy, dzwonimy, porównujemy. I sie tak teraz zastanowiłam, czy gdzieś na grupie był wątek stricte cenowy? gdzie każdy wpisywał z grubsza za co ile płacił? nie mamy jak porównać cen i nie wiemy czy dużo czy mało proponują nam hurtownie. filigran narazie najtaniej w termacie za 54pln. stal zbieramy ceny. silka i bloczki betonowe wszedzie w porównywalnych cenach. Ale może są gdzieś jakieś promocje? zastanawia nas beton. Skąd na północ Wrocławia kupowaliście beton? Okolice Długołęki?

Startujemy 17 marca - oby pogoda nam dopisała!

Pozdrawiamy! ;)

jeśli ceny mat.bud. masz podobne to zwracaj uwage na koszty transportu - czy wszyscy dają Ci loco budowa każdą ilość czy tylko jak jedzie pełne auto.

Nastepnie mozliwość zwrotu niewykorzystanego towaru i jego transport do hurtowni. Płatności - czy wszystko z góry czy jakiś termin.

Co do betonu to ozejrzyj się kto wozi w Twojej okolicy - rynek betonu jest wg moich obserwacji miasto i okolica jest podzielona miedzy betoniarnie i możesz miec problem z innym dostawcą

Słuchajcie, jeszcze jedno pytanie - tym razem odnośnie piasku. Jaki piasek i skąd braliscie na zasypanie fundamentów? my bedziemy mieli z 10 wywrotek do przywiezienia. nie znamy sie na piasku i nie wiemy jaki zamowic. wiemy ze powinien byc kopany a nie rzeczny, ale jak je rozróżnić - tego nie wiemy. Macie z pewnością doświadczenie ze swoich budów. Podzielicie się?:)

I sie tak teraz zastanowiłam, czy gdzieś na grupie był wątek stricte cenowy? gdzie każdy wpisywał z grubsza za co ile płacił? nie mamy jak porównać cen i nie wiemy czy dużo czy mało proponują nam hurtownie.

Nie ma takiego wątku. Kilka razy była na ten temat dyskusja. Ogólne wnioski:

- hurtownie ogólnobudowlane sprawdzić 2-4 w okolicy i zapytać o kilka najważniejszych rzeczy (wojgoc już zwrócił uwagę na kilka spraw). Można też zapytać o konkretną lokalizację, lub o opinię na temat wstępnie wybranej. Niektóre dają dobrą cenę, dużo obiecują, a potem wiadomo jak jest.

- zakupy specjalne - zapytać na Grupie

- licytacje i castingi nie wpływają dobrze na traktowanie przez sprzedawców. Bywa, że na hasło Grupa Wrocławska mają alergię, bo kilka razy musieli zrobić zestawienie 100 pozycji, inwestor wybrał kogoś o 2zł tańszego, a im nawet im nie podziękowano za trud przygotowania oferty.

Cześć!

Słuchajcie, ale mnie tu dawno nie było! Tematy papierowe i inne wciągnęły nas na maxa, ale powiem Wam że mamy postępy! 24 lutego uprawomocni nam sie pozwolenie, mamy już ekipy murarzy i dekarzy - wszyscy z forum. Kierbuda jeszcze nie mamy ale jestesmy na dobrej drodze. Zrobilismy z pomocą Waszej wiedzy ogrodzenie tymczasowe naszej działki - piekne wyszło! Ponad 100m w 3 osoby w jeden dzień! Ale na następny dzień nie mogliśmy się ruszać ;)

Teraz ogarnął nas szał materiałowy - piszemy, dzwonimy, porównujemy. I sie tak teraz zastanowiłam, czy gdzieś na grupie był wątek stricte cenowy? gdzie każdy wpisywał z grubsza za co ile płacił? nie mamy jak porównać cen i nie wiemy czy dużo czy mało proponują nam hurtownie. filigran narazie najtaniej w termacie za 54pln. stal zbieramy ceny. silka i bloczki betonowe wszedzie w porównywalnych cenach. Ale może są gdzieś jakieś promocje? zastanawia nas beton. Skąd na północ Wrocławia kupowaliście beton? Okolice Długołęki?

Startujemy 17 marca - oby pogoda nam dopisała!

Pozdrawiamy! ;)

Z moich doświadczeń (budowa na północy W-wia) beton najlepszą cenę z trasportem i pompą otrzymałem w Cemexie (a jeździli z południa miasta) mimo, że bliżej były inne betoniarnie. Stal - podobnie: gorsza cena w stalowni 'za płotem' niż w Centrostalu. Jak pisał wogojc - porównuj ceny wraz z transportem.

Co do hurtowni z mat.bud. - u mnie sprawdziła się lokalizacja blisko budowy i trzymanie się jednego przedstawiciela handlowego - ceny zawsze porównywałem i były niższe niż u konkurencji. A i jacyś tacy bardziej uczynni jak zostawiłem u mnich kilkadziesiąt tys zł. :)

Powodzenia!

Wiosenne pozdrowienie forumowej brygadzie. Czy ktoś z was walczył z tynkiem efekt betonu. Macie jakieś doświadczenia? Oglądałem tynk firmy primacolor w praktikerze tam mnie wysłali moi mistrzowie od wykończeniówki, na opakowaniu wygląda ładnie ale na wystawce już trochę mniej ładnie. Znalazłem jeszcze tynk firmy Fox na Bystrzyckiej i moim zdaniem wygląda znacznie lepiej. Wiem, że taki tynk robi także ojkos, bardzo ładny,, chyba najładniejszy z tych trzech, ale niestety w trochę kosmicznej cenie. Możecie polecić któryś z tych lub inny, robiliście coś takiego u siebie?

Kalinowaty, ja mam trzaśnięty u siebie kominek efektem betonu (zobacz u mnie w dzienniku, czy Ci to odpowiada). Robiłam systemem Luxmal.

Moorela, podziekował Czegoś takiego nie wyniuchałem, będę patrzał wnikliwie. Ale zdjęcia niestety nie oddadzą bajeru betonu. Nie czuć chropowatej faktury na kompie :-). Jak u ciebie wyszło, zadowolona byłaś?