Moorela 19.02.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Byłam a tak serio to naprawdę dla mnie efekt jest ok, nie zależało mi na chropowatosci, za to pociągnęłam na koniec takim lakierem z systemu, żeby ppwoerzchnie były bardziej odporne na zabrudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.02.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Nie czuć chropowatej faktury na kompie .:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.02.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Kalinowaty, spytaj też u Salika, bo ma u siebie coś takiego (Truskawkowy Dom na skraju puszczy post 256 - nie mogę wkleić linku, bo mój laptop fiksuje na stronie forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 19.02.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Spirea, Salik ma gotowe płyty z betonu architektonicznego, to nie jest tynk. Jego opcja jest droższa ale efekt też lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.02.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Z tego, co pamiętam, to jest tynk. po 20 minutach sprawdziłam - mają tynk dekoracyjny - komentarze - post Sheenaz nr 3392 z 26.06.2012. Niżej podane są namiary na ich wykonawcę. Zresztą widzę, że sama się wypytywałaś o ten tynk.Płyty ma np. Mazo. Kalinowaty, swego czasu interesowałam się tym Fox-em. Wtedy robili szkolenia, można było pójść (odpłatnie) i nauczyć się kłaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 20.02.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Możesz mieć rację, faktycznie przypomniałam sobie teraz ze robiła im to ekipa. Ok, to kto miał płyty... Może Lobo... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renorl 20.02.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam wszystkich Dawno mnie nie było, no i się przeprowadziliśmy:) Najbardziej przerażają mnie te metry do sprzątania i rachunki za gaz;) Jak Wasze zużycia wyglądają? Niby zimy brak a my płacimy po 700-800 zł miesięcznie przy temp. dzień 21 a noc 19 stopni. Zastanawiam się czy to normalne (trudno się z tym pogodzić) czy mamy coś nie tak z piecem poustawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 20.02.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Niby zimy brak a my płacimy po 700-800 zł miesięcznie przy temp. dzień 21 a noc 19 stopni. Zastanawiam się czy to normalne (trudno się z tym pogodzić) czy mamy coś nie tak z piecem poustawiane. A masz podłogówkę?? Opłaca Ci się ustawiać niższą temp na noc? Piec najekonomiczniej będzie chodził na ustawionej stałej temp. Co zyskujesz takiego zmniejszając temp na noc (drobna oszczędność) kiedy od rana piec 'goni na zwiększonych obrotach, żeby znowu wygrzać Ci chałupę do 21stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renorl 20.02.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 A masz podłogówkę?? Opłaca Ci się ustawiać niższą temp na noc? Piec najekonomiczniej będzie chodził na ustawionej stałej temp. Co zyskujesz takiego zmniejszając temp na noc (drobna oszczędność) kiedy od rana piec 'goni na zwiększonych obrotach, żeby znowu wygrzać Ci chałupę do 21stopni. Mam podłogówkę na całości czyli na 180 m2, a na poddaszu, jakieś 70 m2 trzy kaloryfery na osobnym obiegu. Obniżenie temperatury na noc doradził mi instalator De Dietrich'a który uruchamiał nam piec. Generalnie w ciągu dnia też mam przerwy w grzaniu w okresie w którym jesteśmy w pracy/szkole, czyli jakieś dziewięć godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 20.02.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Generalnie w ciągu dnia też mam przerwy w grzaniu w okresie w którym jesteśmy w pracy/szkole, czyli jakieś dziewięć godzin Tak na zdrowy chłopski rozum, (bo fachowcem nie jestem) to przerwy w grzaniu podłogówki w ciągu dnia oraz obniżanie temperatury wydaje mi się trochę bez sensu biorąc pod uwagę bezwładność tej masy betonu (powierzchni posadzek). Ustawiłbym stałą akceptowalną temp w domu i zobaczył po dwóch trzech miesiącach czy to daje efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.02.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 A na mnie się forum obraziło i mi nie przysyłało powiadomień o postach na grupie! już myślałam, że tu życie zamarło, ale na szczęście nie Renorl - gratuluję przeprowadzki mam podłogówkę w całym domu, łącznie ok 165m podłóg i stałą temp. 21 stopni. z moich doświadczeń z podłogówką wynika, że nie ma sensu ustawiać różnych temp. w ciągu doby - mamy co prawda pompę ciepła, ale podniesienie temp. o 2 stopnie to dla niej większy wysiłek niż utrzymywanie cały czas stalej temp. Rachunki masz rzeczywiście wysokie. My w tym bezzimowym sezonie za CAŁY PRĄD zużywany w domu (a więc ogrzewanie, cwu, całe AGD, oswietlenie, komputery, wentylację...) - płacimy max 400 zł/m-c, a mamy cały czas temp ustawioną na 21 stopni. Nie wiem, co może być źle zrobione w instalacji gazowej (bo przy pc to bym doradzała np sprawdzić stężenie glikolu w DZ), ale może spytać instalatora, czy jego zdaniem wszystko chodzi poprawnie? Z innej beczki - czy ktoś z Was zna jakąś sensowną firmę z okolic Wrocławia lub obsługującą nasz rejon, która zajmuje się budowaniem tarasów z desek kompozytowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 20.02.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam wszystkich Dawno mnie nie było, no i się przeprowadziliśmy:) Najbardziej przerażają mnie te metry do sprzątania i rachunki za gaz;) Jak Wasze zużycia wyglądają? Niby zimy brak a my płacimy po 700-800 zł miesięcznie przy temp. dzień 21 a noc 19 stopni. Zastanawiam się czy to normalne (trudno się z tym pogodzić) czy mamy coś nie tak z piecem poustawiane. Bo ja wiem czy to jakieś bardzo wysokie rachunki? Też się takich spodziewam A dom wyschnięty i wygrzany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 20.02.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Chyba będę musiał mieć blat kuchenny głęboki na 65cm. Czy muszę ciąć z 120 czy może są jakieś 90? Jakieś namiary sensowne ktoś poleci? Zastanawiam się tez nad wykończeniem miejsca blat-parapet. Parapet jest wyżej od blatu o jakieś 5 cm. Są na to jakieś patenty, żeby nie powstała paskudna szpara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Tak na zdrowy chłopski rozum, (bo fachowcem nie jestem) to przerwy w grzaniu podłogówki w ciągu dnia oraz obniżanie temperatury wydaje mi się trochę bez sensu biorąc pod uwagę bezwładność tej masy betonu (powierzchni posadzek). Jestem tego samego zdania. W szczególności, że jak wyłączałem grzanie kompletnie, to następnego dnia była tylko lekka różnica, a kolejnego jeszcze podłoga mnie nie ziębiła. Dodatkowego sterownika jeszcze nie mam i... nie wiem czy zakładać Zadawala mnie aktualny komfort. Jedyne co robi problem to... kominek. Jak zapomnę wyłączyć grzanie dzień wcześniej, to muszę bardzo powoli dokładać, bo łatwo przegrzać chałupę. Tak właśnie uczyniłem przy okazji ostatnich imienin żonki. No chyba że to była wina... świeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Kalinowaty, spytaj też u Salika, bo ma u siebie coś takiego (Truskawkowy Dom na skraju puszczy post 256 - nie mogę wkleić linku, bo mój laptop fiksuje na stronie forum). Zobaczymy czy mój nie świruje. Oto linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Chyba będę musiał mieć blat kuchenny głęboki na 65cm. Czy muszę ciąć z 120 czy może są jakieś 90? Jakieś namiary sensowne ktoś poleci? Głowy nie dam, ale są producenci którzy mają szerokości 90cm. Zastanawiam się tez nad wykończeniem miejsca blat-parapet. Parapet jest wyżej od blatu o jakieś 5 cm. Są na to jakieś patenty, żeby nie powstała paskudna szpara? Ja miałem odwrotnie - chciałem dać blat na 95, a musiałem dostować się do okna, żeby nie robić "korytka" pod oknem. http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-qff92xf/0/Th/1_Kuchnia_A401-Th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renorl 20.02.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Słuchajcie, no może faktycznie macie rację. Ja się na tym nie znam Jak instalator z hydraulikiem (Adam R>) mówią dostosować, to dostosowuję. Sterowniki trochę kosztowały więc wydawalo by się ze mają za zadanie redukowac koszty Tylko że zimy brak a rachunki uważam stosunkowo duże jak na te temperatury. Fakt że wodę też gazem grzejemy Dzięki wielkie za podpowiedzi spróbuję przełączyć piec i zobaczę PS> Tataraczku jak znajdziesz kogoś od kompozytów to daj znać bo od wiosny też będę szukać Na razie funduszy brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 20.02.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Głowy nie dam, ale są producenci którzy mają szerokości 90cm. Zastanawiam się tez nad wykończeniem miejsca blat-parapet. Parapet jest wyżej od blatu o jakieś 5 cm. Są na to jakieś patenty, żeby nie powstała paskudna szpara? Ja miałem odwrotnie - chciałem dać blat na 95, a musiałem dostować się do okna, żeby nie robić "korytka" pod oknem. http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/i-qff92xf/0/Th/1_Kuchnia_A401-Th.jpg I elegancko wyszło. A ja już wiem co zrobię. parapet będzie w kafelkach, zakończony na równi ze ścianą, która będzie w tych samych kafelkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.02.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Chyba będę musiał mieć blat kuchenny głęboki na 65cm. Czy muszę ciąć z 120 czy może są jakieś 90? Jakieś namiary sensowne ktoś poleci? Zastanawiam się tez nad wykończeniem miejsca blat-parapet. Parapet jest wyżej od blatu o jakieś 5 cm. Są na to jakieś patenty, żeby nie powstała paskudna szpara? A nie wchodzi w grę podniesienie blatu/mebli do poziomu parapetu? Tak jak ma Frankai? Ja mam taki szeroki blato-parapet i bardzo sobie chwalę: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=227513&d=1385809919 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.02.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Słuchajcie, no może faktycznie macie rację. Ja się na tym nie znam Jak instalator z hydraulikiem (Adam R>) mówią dostosować, to dostosowuję. Sterowniki trochę kosztowały więc wydawalo by się ze mają za zadanie redukowac koszty Tylko że zimy brak a rachunki uważam stosunkowo duże jak na te temperatury. Fakt że wodę też gazem grzejemy Dzięki wielkie za podpowiedzi spróbuję przełączyć piec i zobaczę PS> Tataraczku jak znajdziesz kogoś od kompozytów to daj znać bo od wiosny też będę szukać Na razie funduszy brak Choroba, wiesz jak to bywa z fachowcami. Kiedyś gdzieś się czegoś nauczyli i łatwo poglądów nie zmieniają. Mało to takich, co jak zawsze podłogówkę robią w rozstawie co 10 cm, to nie ma siły, która ich zmusi, żeby robili inaczej i żadnych projektów nie potrzebują, itd.? Podłogówka ma dużą bezwładność i zmiany temp., które mają sens przy tradycyjnych grzejnikach, tu się słabo sprawdzają. Na razie wciąż porównuję taras drewniany i kompozytowy i w sumie im dłużej czytam, pytam i oglądam, tym głupsza jestem (czyli standard;)). ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.