Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A teraz ja bede marudzić - chce dokonać ZAKOŃCZENIA BUDOWY

i nie ogarniam...

Nie martw się na zapas :) Faktycznie ilość papierków jest taka, że głowa potrafi rozboleć. Ja podchodziłem do tego 2 razy. Pierwszy raz wszystko uporządkowałem wg mnie. Poszedłem do urzędu, że chciałbym, ale tyle tego..., nie wiem czy wszystko... Miła pani przejrzała, powiedziała czego brakuje. Załatwiłem kopie potwierdzone ze zgodność protokołu od gazowników i wykonawcy.

Bo tak - w PnB miałam napisane że musze przed zakończeniem budowy zrobic zmiane decyzj związaną z budową zjazdu z nieruchomosci. Zrobiłam, pozowlenie mam.

I teraz pytaie - czy ja musze ten zjazd wybudowac by zakończyć budowę i by mi Powiatowy Inspektorat Buzowlany (Wrocław) to przyjał?

Nie chce teraz budowac zjazdu, bawić się w kostkę itd bo budżet mi teraz tego nie ogarnie.

A pewnie by zakończyc budowę musze miec ze ZDiUMu jakis odbiór tego zjazdu?

..co robić? Jak żyć??

Każdy urząd może mieć własne widzimisie. Każda osoba może inaczej interpretować przepisy. Idź i zapytaj. Jednym z papierków jest oświadczenie "o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy". Jak kierownik podpisze, to nie powinno być problemu. U mnie nie chodzą na kontrole, bo nie mają czasu. Jest tylko jedno ale - robienie czegokolwiek poza działką, wiąże się z papierkami. Jeżeli musisz robić coś w pasie "chodnika", to załatw może jeszcze teraz.

A, dzięki, no to jednak cena zaporowa jak dla mnei. Ale zazdroszczę kompozytu!

A teraz ja bede marudzić - chce dokonać ZAKOŃCZENIA BUDOWY

i nie ogarniam...i

Bo tak - w PnB miałam napisane że musze przed zakończeniem budowy zrobic zmiane decyzj związaną z budową zjazdu z nieruchomosci. Zrobiłam, pozowlenie mam.

I teraz pytaie - czy ja musze ten zjazd wybudowac by zakończyć budowę i by mi Powiatowy Inspektorat Buzowlany (Wrocław) to przyjał?

Nie chce teraz budowac zjazdu, bawić się w kostkę itd bo budżet mi teraz tego nie ogarnie.

A pewnie by zakończyc budowę musze miec ze ZDiUMu jakis odbiór tego zjazdu?

..co robić? Jak żyć??

Mila ja w trakcie odbioru też nie miałam wybrukowanego podjazdu, zrobiłam zdjęcia domu tak, że tego nie widać ;-)

Mila ja w trakcie odbioru też nie miałam wybrukowanego podjazdu, zrobiłam zdjęcia domu tak, że tego nie widać ;-)

Zabrzmiało tak, jakby u Was trzeba było pokazywać zdjęcia, żeby oddać dom.

Swoją drogą - ja nie miałem żadnych obostrzeń w pozwoleniu względem podjazdu. Na projkecie było tylko uzgodnienie wjazdu (robił to architekt w ramach starania się o pozwolenie), a kiedy brukowałem sobie podwórko, szwagierka - pracująca w zarządzie dróg - zwróciła mi uwagę, żebym zgłosił zajęcie pasa, bo czasem SM się czepia.

A PINB podchodził z głową i sercem do przepisów. Swoją drogą coś mi nawet świta, że jakiegoś drobiazgu papierka mi brakowało i przymknęli oko. Oczywiście nie było to nic super istotnego, bo wtedy nikt by się nie "podłożył". No a tak - "urósł" sobie kolejny domek, statystyki w górę, podatki też. Same korzyści :)

Mam pytanie z zakresu posadzki na pietrze i jej wykończenia prze "otwartej" przestrzeni przy klatce schodowej. Na stropie mamy 5cm styropianu i na to posadzka z podłogówką. I teraz ekipa mówi aby ok 10-15cm od granicy stropu przy przestrzeni klatki nie dawać styropianu pod wylewkę. Z jednej strony fajnie, bo jakoś to wykończy i wzmocni wylewkę w tej przestrzeni, ale jakoś mi się to kłóci z samą zasadą podłogi pływającej i temu że przecież wylewka musi pracować, a wiec chyba lepiej aby ten stropian był do końca i całość jakoś później obudować? Możecie napisać jak to macie zrobione u siebie?