Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki. A może ktoś miejscowy lub z okolic, z kim można byłoby się spotkać i porozmawiać między innymi o choinkach, w cztery oczy bądź sześć :-)

To ja polecam swoją zone (do projektowania ogrodów oczywiście!). Dyplomowany architect krajobrazu z doświadczeniem w tej materii i z Wrocławia. Żeby nie było, że prywata, to jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać na priv.

Pozdro!

G

Dzięki. A może ktoś miejscowy lub z okolic, z kim można byłoby się spotkać i porozmawiać między innymi o choinkach, w cztery oczy bądź sześć :-)

Masz bardzo mądre podejście do sprawy, ale Elfir też i ona zawsze przyjeżdża na działkę przed zaprojektowaniem ogrodu, żeby zobaczyć na własne oczy otoczenie itd. :)

Pytanie - czyscil ktos szambo? Chce malo uzywane szambo wykorzystac jako zbiornik na deszczowke - w tej chwili jest prawie puste, jakies 40cm lustra wody, nie wiem czy jest jakis osad na dnie, ostatnio uzywane jakies 10 lat temu, ale dosc krotko. Napisalem do pierwszego lepszego zakladu asenizacyjnego i rzucili taka cene za czyszczenie, jak za nowe szambo betonowe - 1500zl!

Wszyscy chyba na tarasie, forum mało ożywione :-). Przymierzam się w międzyczasie do zaaranżowania ogrodu i jak na razie zapał jest, potem pewnie siły opadną jak przyjdzie do ciężkiej pracy. Niemniej jednak potrzebuję jakiegoś fajnego projektu ogrodu, oczywiście zgodnie z filozofią żony i w mniejszej części moją też :-). Czy możecie polecić kogoś lub firmę od projektów ogrodów z ogrodową fantazją i roślinną empatią.

Kalinowaty zapraszam do kontaktu, chętnie pomogę :)

A czy ktoś zna jakiegoś sensownego fachowca od dachów płaskich? Chodzi konkretnie o pokrycie EPDM na klinach styropianowych w technologii stropu odwróconego. Najlepiej z okolic Wrocław/Trzebnica. Szukam kogoś sprawdzonego, bo jak wiadomo płaski dach to drażliwa sprawa i wymaga perfekcyjnego wykonania.

Pozdrawiam!

semcio na pewno dach odwrócony? widzę projekt z DzW, więc bardziej spodziewałbym się izolowanego dachu balastowego w układzie tradycyjnym ;)

Nie wiem jak teraz, ale wcześniej promowali rozwiązania EPDM Trelleborg (aktualnie w Polsce Nordic Waterproofing / Sealeco) którzy o ile pamiętam dają namiary na firmy współpracujące z okolicy, poza tym są chętni do pomocy i tłumaczenia jak co zrobić...

Poza tym jakoś 1-2 strony temu były podawane namiary na firmę od daszków płaskich z okolicy.

bacardi - zgadza się. Projekt z DzW i w projekcie jest tak, jak piszesz. Po prostu szukam pomysłów na nieco tańszy dach płaski i stąd zainteresowanie odwróconym. Nie wiem tylko, czy będę mógł na nim zrobić taras. Balastowany to kurde trochę drogo wychodzi u porządnego wykonawcy - bo wykonawców "będzie Pan zadowolony" się boję. A do Sealeco się odezwę i popytam, może polecą kogoś sensownego. Dzięki za namiary!

Hmmm. a macie na tym dachu płaskim taras? I zwykły grafit się tam sprawdza? Ja się teraz zastanawiam, czy właśnie jakiegoś podłogowego poprostu nie dać.

I dzięki za pomysł z SealEco - rzeczywiście dość obiecująco się zapowiada, choc starają się mnie przekonać, że sam sobie to na dachu położę ;) Zobaczymy, choc niewątpliwie jest to jakaś oszczędność...

tzn nie zwykły tylko typu dach-podłoga :) Za parę lat będę mógł powiedzieć czy się sprawdza... Generalnie całość ocieplenia jest pod membraną i wilgoć nie powinna jej grozić, więc skoro się sprawdza pod jastrychem to zakładam że tutaj tez powinien. Ważna jest wierzchnia warstwa na której leży balast z kamieni i tutaj mamy EPS200. Ogólnie mamy układ 10cm grafit + 15 (na małych daszkach 10) cm EPS200 wycinanych w spadki kopertowe do wpustów. Taras na nim mamy mieć drewniany na legarach na balaście, ale jakoś nie przykładamy do niego zbytniej uwagi, raczej jest z musu bo taki był projekt...

Z tym rozłożeniem samemu to różnie bywa (coś o tym wiem), ale jak macie wysokie ścianki attykowe i prosty prostokątny układ oraz trochę czasu póki jest ciepło i sucho to można spróbować. Membrana przyjeżdża na wymiar a klei się toto kontaktowo, zasada trochę jak na butapren. .

Już miałem dzwonić do polecanego na forum fachowca od dachów, ale po takich referencjach jakie otrzymał P. Cięciwa, trzeba dużej odwago żeby zaufać takiemu wykonawcy.

Dlatego proszę o polecenie innego. W "Moich ekipach" mało jest firm polecanych do więźby i pokrycia.

Dziękuję za informację.