Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Jakoś tajemniczo to zabrzmiało, Wivaldi? co jest nie tak z p. Cięciwą i jego referencjami?

Nie chciałem być tajemniczy zbytnio. Poniżej długi wywód udokumentowany zdjęciami.

http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=3380

Do poleconego przez Ciebie, Pana Artura I. nie mam na razie zastrzeżeń.

Piszę "na razie" bo nigdy nie chwalę dnia przed zachodem. :)

Właśnie "walczy" z perlitem.

• 2 weeks później...
Po budowie mam do odstąpienia:

- skrzynkę do budowlanego przyłącza elektrycznego

- około 4 paczki styropianu garażowego Austrotherm Parking EPS035, grubość 5cm.

Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt PW

Witam. jestem zainteresowany skrzynką do przyłącza elektrycznego. mój nr to 784 18 12 18

• 2 weeks później...
Już miałem dzwonić do polecanego na forum fachowca od dachów, ale po takich referencjach jakie otrzymał P. Cięciwa, trzeba dużej odwago żeby zaufać takiemu wykonawcy.

Dlatego proszę o polecenie innego. W "Moich ekipach" mało jest firm polecanych do więźby i pokrycia.

Dziękuję za informację.

Nie udzielam się intensywnie na forum, ale z dachem wykonanym przez tego pana walczymy już dobrych kilka miesięcy. Co prawda dach nie wygląda jak u vakula, ale radziłabym się dobrze zastanowić przed wyborem fachowca. Ja gdybym mogła cofnąć czas szukałabym innej ekipy.

Nie ma może ktoś do odsprzedania maszynki do cięcia styropianu? Niedługo czeka mnie układanie styropianu pod wylewki i cos mi mówi, że się bardzo by przydała. Ceny na alledrogo to minimum 500zł, a ja użyję tego raz, może dwa przez tydzień. Odkupię jakąś używaną, byle sprawną.

Pozdrawiam,

G

Semcio, nie ma takiej potrzeby. Kup sobie w Casto lub Leroy-u taki nożyk- wygląda jak introligatorski tylko dużo solidniejszy i oczywiście droższy (jakieś 50 zł). Ma w komplecie nożyk krótki oraz piłkę. Można dokupić zapas dodatkowy w postaci piłki. Jest wystarczający, a co najważniejsze poręczny i wygodny w pracy. Korzystałem z niego i udało mi się dosyć dobrze rozłożyć styropian. Z maszynkę więcej stracisz na jej obsługę niż to będzie warte.

Nie ma może ktoś do odsprzedania maszynki do cięcia styropianu? Niedługo czeka mnie układanie styropianu pod wylewki i cos mi mówi, że się bardzo by przydała. Ceny na alledrogo to minimum 500zł, a ja użyję tego raz, może dwa przez tydzień. Odkupię jakąś używaną, byle sprawną.

Pozdrawiam,

G

Moje najlepsze zakupy na budowie to narzędzia, które wykorzystuję i będę wykorzystywać w dalszych etapach. Tak maszynka do cięcia styropianu jest na raz i po zawodach. No chyba że ktoś łaskawie pożyczy za drobnego fanta to warto skorzystać albo zamierza w przyszłości ocieplać innym domy :-) to warto taką machinę zakupić. Dla mnie to zbędny wydatek

Nie udzielam się intensywnie na forum, ale z dachem wykonanym przez tego pana walczymy już dobrych kilka miesięcy. Co prawda dach nie wygląda jak u vakula, ale radziłabym się dobrze zastanowić przed wyborem fachowca. Ja gdybym mogła cofnąć czas szukałabym innej ekipy.

Winetka, wygląda na to że "fachowość" pana C. się potwierdza.

Znalazłem już ekipę do dachu. Obejrzałem kilka wykonanych przez nią dachów.

O solidności i jakości powiem w listopadzie, po robocie.

Kalinowaty u mnie maszynka służyła nie tylko do podłóg, ale i do skosów na balastowych daszkach płaskich (do obejrzenia w dzienniku) i w paru innych nietypowych zastosowaniach, a w trakcie miałem już kilka ofert odkupienia za cenę większą niż sam zapłaciłem, więc nie uważam tego za zbędny wydatek, ale każdy zrobi jak uważa :]

Co do maszynki do cięcia, to chyba się przyda. Mam instalacje elektryczną w peszlach po podłodze pociągniętą, więc będzie troche cięcia. Obejrzę jeszcze ten nóż z castoramy - czy to jest taki termiczny nóż do styropianu właśnie? Gdzie go szukać? Ewentualnie będę kombinował, żeby samemu taka maszynkę zrobić, muszę tylko podejrzeć sobie jakąś do 'podrobienia' ;)

A co do fachowców od dachów - a niech ich cholera w naszej okolicy. Też miałem ekipę wielokrotnie polecaną i wychwalaną, a napaprali papraki. Nie jest może tak źle, jak u winetka, ale kurde czy wszyscy porządni fachowcy się popsuli? A może rosną wymagania?

No właśnie - a coś mi mówi, że będę szukał... Dałem moim jeszcze jedną szansę na poprawki (w sumie już tylko estetyczne), ale czarno to widzę. I się w sumie innym ekipom nie dziwię, bo kto by chciał brać odpowiedzialność za robotę papraków. Nie wiadomo przecież co też po drodze powymyślali.

U mnie było ciekawie. Jesienią ubiegłego roku ekipa wykonała dach i wiekszosc obróbek. Umówiliśmy się na kolejną sobotę na zakonczenie i montaż kominkow wentylacyjnych i jednego przepustu na kable RTV. I tak czekam prawie rok. Do zimy dzwoniłem co tydzień, dzwoniłem wiosną i z raz latem. Teraz nawet nie próbuję. Co ciekawe jego pomocnika spotkałem na innej budowie i mówi że za człowiekiem ciągnie się takich spraw więcej.

A do rozliczenia jest jeszcze 1500 zł które powinienem im zapłacić. Dziwię się bo to spora kasa za relatywnie prostą robotę na kilka godzin dla max 2 osób.

Co do niedoróbek gdy zaczałem kłaść ocieplenie i zaglądać na krokwie z zewnątrz i wewnątrz widzę niedomalowane drewno (zarówno zabezpieczeniem wew jak i kolorem na zew) - to juz poprawiłem. W kilku miejscach niedokładnie zamontowane są wróblownice. W łazience na piętrze na środku pomieszczenia mam wciąż tymczasowy słup bo Pan zapomniał postawić docelowy przy kominie (musieliśmy ciąć płatew bo niespodziewanie komin wyrósł na samym środku) - nowy słup czeka. W paru miejscach musiałem sam łatać membranę bo barany pocieły ją kładąc dachówkę. W czasie silnego wiatru niepoklejona membrana w okolicach łączenia połaci lukarny i dachu łomocze na wietrze tak że słuchać w całym domu. Wystarczyłoby pokleić połacie membrany taśmą dekarską (tak mi się wydaje).

Plus jest że opierzenia są szczelne, dachówka mniej wiecej równo położona podobnie jak nadbitka.

Szukam ekipy która to co wymieniłem i cokolwiek jeszcze sie znajdzie poprawi, dogadamy się co do ceny :)

No ładnie... A ja cicho siedziałem, że myślałem, że to tylko u mnie dach robiony na raty.

Co prawda moi cieśle więźbę zrobili raczej starannie (po obejrzeniu zdjęć dachu ekipy p.Cięciwy z poprzednich postów polecałem raz jeszcze oglądać :/ )

Niestety do samego pokrycia widzę, że się nie kwapią - czekam kilka miesięcy i nic (wcześniej położyli na szczęście papę)

Wymyślony przeze mnie panel na rąbek naprawdę jest taki trudny? Ma ktoś do polecenia odważną i dobrą ekipę która by się tego podjęła?

a znależć ekipe na dachowe poprawki graniczy z cudem:bash:

A i po poprawkach nie wiadomo co będzie - u mnie poprawiali i nadal woda się przesącza po kominie - podstawiłem rynienkę z kawałka blaszki i mały pojemnik bo jest tego może z 50 ml po mocniejszym deszczu, ale jest :o

Na szczęście to na strychu i nie widać ani nie przeszkadza.