Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich

Strasznie pusto się zrobiło w grupie wrocławskiej

czy ktoś tu jeszcze zagląda?

a chciałam zapytać czy ktoś ma w garażu podłogę inną niż kalfle, chcemy pomalować jakąś farbą, ew. żywicą albo może jest jeszcze inna możliwość?

dziękuję

Pewnie, że zagląda, tylko niestety grupa jest na końcu listy subskrypcji i nie wiadomo kiedy ktoś odpisuje.

W garażu mam posadzkę betonowa pomalowaną farbą do betonu - kolor niebieski sygnałowy - od kilku lat sprawuje się świetnie i nigdzie się nie wytarła pomimo, że żonie kilka razy udało się przy wjeżdżaniu zabuksować kołami auta.

Halo,

Co do podłogi w garażu nie doradzę, u mnie będzie dopiero wiosną i to z płytek bo wychodzi najtaniej. Widziałem u znajomych podłogę którą wykończono żywicą albo farbą. Kolor okropny (zieleń) i do tego pękło to na dylatacji. Co to dokładnie było, producent itp nie mam pojęcia. Jak znam właściciela położył to sam :)

Z płytek wychodzi znacznie drożej niż pomalowanie farbą do betonu której kolor można sobie dobrać i .., łatwo zmienić zamalowując inną.

Takimi farbami są pomalowane od kilku lat posadzki np. w Hali Stulecia co świadczy o ich trwałości.

Skoro pękło na dylatacji to pękłyby tam też płytki - u mnie nic nie pęka pomimo wstawiania np. 4 europalet po 1000 kg węgla każda, i 2 palet z kotłami po 400 kg każdy + normalne wyposażenie garażu na regałach [czyli w sumie ponad 5 ton na 25 m2].

Pomiędzy podłogą a ścianami dałem bezbarwny silikon, żeby było szczelnie, ale można dać pod kolor jak ktoś chce mieć dopracowany ten szczegół.

Suspenser, czy możesz podać nazwę/producenta tej swojej farby?

Niestety nie mogę bo wymalowałem całą i nie pamiętam - wiem tylko, że ją w PSB Mrówka kupiłem.

Znalazłem tego typu farbę w allegro:

http://allegro.pl/nobiles-farba-emalia-chlorokauczuk-1l-kolory-i4637399933.html

Porządna żywica wyjdzie drożej niż płytki. Do kosztu oprócz żywicy trzeba doliczyć przygotowanie podłoża, a to nie tylko gruntowanie (chociaż primer też swoje kosztuje). Często trzeba wykonać piaskowanie, żeby usunąć słabszą górną powierzchnię betonu. Ekipa też musi mieć pojęcie o tym co robi. Niestaranność skutkuje odłażeniem warstwy żywicy, a naprawa jest droższa niż wymienienie pękniętej płytki.

Dziękuję pomoc i informacje, u mnie płytek nie będzie na pewno, bo to kolejny cm, na który nie mam miejsca, poza tym posadzka już jest ukształtowana w kopertę, w miarę dobrze, więc wolę tego nie ruszać, to co podaje Suspenser najbardziej do mnie przemawia, przecież to tylko garaż, ma być funkcjonalnie, nie musi być pięknie :-)

Dziękuję pomoc i informacje, u mnie płytek nie będzie na pewno, bo to kolejny cm, na który nie mam miejsca, poza tym posadzka już jest ukształtowana w kopertę, w miarę dobrze, więc wolę tego nie ruszać, to co podaje Suspenser najbardziej do mnie przemawia, przecież to tylko garaż, ma być funkcjonalnie, nie musi być pięknie :-)

Jak nie masz centymetra nawet na wykończenie, to mój pomysł nie będzie dla ciebie.

Ja zastosowałem posadzkę przemysłową - zbrojony beton B25 zatarty na gładko, ze spadkami w odpowiednim kierunku. Nie pyli się, nie kruszy, nie trzeba niczym malować. Mam szarą posadzkę, ale można dodać koloru do betonu - na przykład w Factory outlet jest żółty.

Wg mojej kalkulacji wyszło to taniej, niż najtańszy gres przemysłowy (12zł /m2) + położenie + fugi. No i mam nadzieję, że następny remont za min. 30 lat.

Minimalna grubość posadzki to 8cm (a najlepiej, jak ma 12cm).

Jak nie masz centymetra nawet na wykończenie, to mój pomysł nie będzie dla ciebie.

Ja zastosowałem posadzkę przemysłową - zbrojony beton B25 zatarty na gładko, ze spadkami w odpowiednim kierunku. Nie pyli się, nie kruszy, nie trzeba niczym malować. Mam szarą posadzkę, ale można dodać koloru do betonu - na przykład w Factory outlet jest żółty.

Wg mojej kalkulacji wyszło to taniej, niż najtańszy gres przemysłowy (12zł /m2) + położenie + fugi. No i mam nadzieję, że następny remont za min. 30 lat.

Minimalna grubość posadzki to 8cm (a najlepiej, jak ma 12cm).

świetne rozwiązanie, szkoda, że już nie dla mnie, może w następnym domu ...;)

Witam, ja w temacie farb do posadzek betonowych.

Interesowałem się tym dość mocno rok temu. Jest kilka producentów,

można kupić znany chyba w castoramie http://www.betondur.com/, ale wyczytałem kilka negatywnych opinii w necie

można kupić coś z http://www.nobiles.pl/nobiles-pro/produkty/beton, ale odpuściłem, podobna ok, ale długo by nie wytrzymała, ciężar samochodu itp

to wygoglałem teraz: http://farby-drogowe.pl/pl/c/Farby-Drogowe-5kg/14 pewnie to pośrednik

byłem blisko farby epoksydowej z http://www.polifarb.lodz.pl

ale ostatecznie prawie zdecydowałem się na http://www.rafil.pl/?m=katalog&id=57

wypadł zdecydowanie najlepiej, rozmawiałem nawet z ich technikiem z fabryki.

Wychodzi taniej niż płytki i też dużo szybciej

Zrezygnowałem z tematu farby, bo nasz wylewkarz powiedział, że jak zagruntuje to rok, dwa spokojnie taka podłoga możne sobie leżeć i czekać na płytki. Płytki droższe, ale jednak ładniejsze i to główny powód.

sasiad szuka wykonawcy prostego ogrodzenia. 15mb, pelen fundament z podmurowka i slupkami pod przesla drewniane. Prosil bym sprawdzil sredni koszt robocizny za wykopanie, szalunek, wylanie betonu i osadzenie slupkow oraz osobno za wykonanie podmurowki na 3 cegly z klinkieru. Niestety znajduje ceny z lat 2005-2010, a nic aktualnego.

Jakie teraz sa rozsadne ceny we Wrocławiu i okolicach? Ma ktos polecanego wykonawce? Nie musi to byc wielka firma, bo i temat maly - do ogarniecia w maks 2 osoby.

Poki co sasiad znalazl za 100zl/mb sama robocizna, ale mi sie wydaje, ze to cos drogo.

Witam potrzebuję jakieś 2 metry kwadratowe papy, może komuś zalega?

Może być też blacha, albo membrana dachowa.

Potrzebuję przykryć małą prowizoryczną drewutnię dach 1,2 metra na 2,2 metra.

Ewentualnie czym to jeszcze można zrobić?

Mam całą rolkę zbędnej papy bo kupiłem kiedyś do pokrycia wiaty a potem zrobiłem pełne deskowanie i gonty ...