Hadraadae 04.11.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 ad. co pod chudziak... myśmy kopali własny piaseczek i siup między ścianki fundamentowe... o ile pamiętam płukany to szkoda kasy a co do gliny to podobno mała ilość nie zaszkodzi... napewno żadnych organicznych elementów i napewno ubijać dobrze i warstwami co max. 20cm. Ubijarka 150-200kg, o tej porze roku polewanie wodą nie jest potrzebne. A nam w końcu przywieźli tę pospółkę - piasek z żwirem, ale płukane więc bez gliny. Niepłukana była w tej samej cenie. Ogólnie to droższa od piasku, ale niech tam. Chcemy tego ubić na jakieś 20cm, bo 45 wybraliśmy spod podłóg (jeszcze chudziak, izolacje - wiadomo). Poniżej jest grunt tak ubity przez te prawie 100 lat, odkąd dom stoi, że trzeba by go kilofem rozbijać - nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.11.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witam wszystkich.Wczoraj wykopano mi dół pod zbiornik podziemny wys 2 m ,dl.3.5 ,szer. 1.5 m. oraz pod rurę gazową.Jakie było moje miłe zdziwienie ,gdy okazało się że nie ma wody gruntowej .W kamieńcu to raczej niespotykana rzecz.Nawet dzisiaj rano nie napłyneła woda gruntowa :lol:Dzisiaj ma być pan z UDT oraz fachowcy założą mi rurę gazową i jutro albo dziś zasypuję dół .Nie spodziewałem sie że to tak szybko pójdzie.Kto chce soś robić w ziemi radze to zrobić teraz bo na wiosnę może byc całkiem innaczej.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 04.11.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 W listopadowym Muratorze na str 102 w rogu jest też fotka bruku drewnianego, o którym marzę po nocach , tylko nadal nie wiem, gdzie go można dostać i za ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.11.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 BK , w którym miejscu na Igielnej jest ten sklepik? Musisz wejść np. od Rynku koło Witaminki w podwórko, po prawej stronie, prawie naprzeciwko takiego fajnego sklepu z ciuchami indyjskimi (też nieźle działa na stres ...) Śliczne rzeczy, i nie tak drogo. Super rzeczy do domu albo np. na prezenty - kilka razy tam kupowałam i zawsze się podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 04.11.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witam wszystkich.Wczoraj wykopano mi dół pod zbiornik podziemny wys 2 m ,dl.3.5 ,szer. 1.5 m. oraz pod rurę gazową.Jakie było moje miłe zdziwienie ,gdy okazało się że nie ma wody gruntowej .W kamieńcu to raczej niespotykana rzecz.Nawet dzisiaj rano nie napłyneła woda gruntowa :lol:Dzisiaj ma być pan z UDT oraz fachowcy założą mi rurę gazową i jutro albo dziś zasypuję dół .Nie spodziewałem sie że to tak szybko pójdzie.Kto chce soś robić w ziemi radze to zrobić teraz bo na wiosnę może byc całkiem innaczej.Wiech no mi dzisiaj dowieźli bańkę i jeszcze dzisiaj będą ją montować ale udt dopiero w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molly 04.11.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 BK , w którym miejscu na Igielnej jest ten sklepik? Musisz wejść np. od Rynku koło Witaminki w podwórko, po prawej stronie, prawie naprzeciwko takiego fajnego sklepu z ciuchami indyjskimi (też nieźle działa na stres ...) Śliczne rzeczy, i nie tak drogo. Super rzeczy do domu albo np. na prezenty - kilka razy tam kupowałam i zawsze się podobało. Dzięki , pójdę dzisiaj , aby tam się trochę odstresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molly 04.11.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 W listopadowym Muratorze na str 102 w rogu jest też fotka bruku drewnianego, o którym marzę po nocach , tylko nadal nie wiem, gdzie go można dostać i za ile W domu mam jakieś wydanie z materiałami budowlanymi czy może producentami ( niepamiętam dokładnie ), ale w domu zajrzę tam to może będzie tam Twój bruk drewniany. Jeśli tak to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 04.11.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 BK właśnie takie rzeczy kafelki, zasłonki, dywaniki i inne kolorowe pierdolamenty powodują u mnie traumę budowlaną. jak wchodzimy do jakiegoś super hiper budowlanego marketu i żonka tylko zbliża się do kafelek to ja uciekam sobie np. do elektronarzędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.11.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 BK właśnie takie rzeczy kafelki, zasłonki, dywaniki i inne kolorowe pierdolamenty powodują u mnie traumę budowlaną. jak wchodzimy do jakiegoś super hiper budowlanego marketu i żonka tylko zbliża się do kafelek to ja uciekam sobie np. do elektronarzędzi To idźcie do Cermagu - tam są tylko płytki, nie ma elektronarzędzi. Tam są naprawdę fajne rzeczy - np hiszpańskie płytki na podłogę za 400 PLN netto za metr 2 rzecz jasna ja aktualnie intensywnie myślę czy drewno czy płytki w salonie - Barlinek nma super podłogi, nawet się nadają na podłogowe ogrzewanie, ale nie jest takie trwałe jak płytki - wystarczy stłuczony talerz czy rozlane wino zeby zniszczyć podłogę drewnianą - a z płytkami nie ma takiego problemu. U dzieci dam panele - można po 10 latach wymienić bez bólu kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 04.11.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Molly - z góry dziękuję. Szukam i szukam w sieci, ale na nic nie trafiłam. BK- I pójdzie Woprz do tego Cermagu i gdzie się schowa?? To może grozić załamaniem nerwowym - wiem coś o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.11.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Woprz ja dokładnie robię tak samo .Nie mam nerwów do tych dupereli,a zona ciągle chce usłyszeć moją opinie ,po prostu znikam ze stoiska.Cholera co te baby widzą w tych drobiazgach.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molly 04.11.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Woprz ja dokładnie robię tak samo .Nie mam nerwów do tych dupereli,a zona ciągle chce usłyszeć moją opinie ,po prostu znikam ze stoiska.Cholera co te baby widzą w tych drobiazgach.Wiech Wiesz , to dlatego,że diabeł tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.11.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Woprz ja dokładnie robię tak samo .Nie mam nerwów do tych dupereli,a zona ciągle chce usłyszeć moją opinie ,po prostu znikam ze stoiska.Cholera co te baby widzą w tych drobiazgach.Wiech Ale mój mąż też lubi to co ja czyli chodzenie po sklepach z tymi duperelami, na szczęście firanek nie będzie więc nie będziemy chodzić za firankami, ale przed nami drzwi, podłogi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.11.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Poradźcie - różnica miedzy cenami za rynny Marleya i Wavina wynosi 600 PLN - co brać? Czy odżałować i wziąć lepsze czy może tego Wavina? To dobre rynny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.11.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Dachowiec.ja bym to zrobił w nastepującej kolejności. 1 .Okna 2.Instalacje z wypustami na CO ,wodę,i kanalize,oraz inne instalacje jak prąd ,alarm .telefon,telewizor, komp. 3.Tynki wew. 4.Izolacje i instalacje podłogowe. 5.Wylewki. Decyzja należy do Ciebie. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 04.11.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 a ile to % u mnie całośc kosztowała jakieś 1000 no 1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.11.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 BK a czy rynny Wawin są łączone na klej czy uszczelkę ?Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 04.11.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Wavin po upustach 2500, Marley ok. 3000 - ze wszystkim - haki, uchwyty etc.jakie łączenie jest lepsze - na klej czy uszczelkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.11.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 BK.Nie wiem czy mam rację,ale przy podłączeniach uszczelkowych jest możliwość przemieszczania sie rur pod wpływem ciepła i zimna.Przy połączeniach klejowych jest większa możliwość rozszczelnienia na skutek różnicy temperatury.Chciałbym usłyszeć inne opinie,może ktoś ma klejowe i nie ma takich problemów.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 04.11.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 filemon - chcesz powiedzieć żeby w ogóle nie tynkować łazienek? byłoby super, w sumie ściany sa raczej równe, może po prostu wiecej kleju pod kafelki i już ... Klej jest zdecydowanie droższy od tynku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts