Wiech 04.11.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 BK i jeszcze sprawa przebarwiania koloru pod wpływem UV.Wiem że Marley zachowuje kolor, nie wiem jak wawin.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 04.11.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 O rynnach było baaardzo dużo dyskusji na forum Wymiana doświadczeń. Może rzuć tam okiem? Pamiętam, że między innymi wymieniali informacje użytkownicy Marleya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 04.11.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Śliczne rzeczy, i nie tak drogo. Super rzeczy do domu albo np. na prezenty - kilka razy tam kupowałam i zawsze się podobało. To ja jeszcze dorzucę Conformę -na Sikorskiego -ciężko trafić ale spory wybór ceramiki polskich autorów i dość przystępne ceny dagmara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 04.11.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Hadraadae, wpadnij kiedyś do nas - będziesz miała lekcję poglądową nt. łączenia starości z nowoczesnością (lebo - jak nie należy robić ). Ukłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 04.11.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Hadraadae, wpadnij kiedyś do nas - będziesz miała lekcję poglądową nt. łączenia starości z nowoczesnością (lebo - jak nie należy robić ). Ukłony Czuję się zaproszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molly 04.11.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Hadraadaeprzeszukałam 3 tomy informatora budowlanego Muratora , ale nigdzie nie jest wymieniony bruk drewniany.Jednakże znalazłam jego określenie co może pomóc Ci , gdzie go szukać lub wykonać samemu.Bruk drewniany- naturalny element budowlany w postaci kołków, produkowany z drewna sosnowego i akacjowego, przeznaczony do budowy nawierzchni oraz placów zabaw dla dzieci, palisad,rollborderów(krawęzników z drewna). Przeważnie są to sosnowe okrąglaki średnicy 3-10 cm, pociete na 10 cm odcinki i zaimpregnowane pod wysokim ciśnieniem. Zwykle do worków pakuje się ilości wystarczające do ułożenia 0,5 m2 nawierzchni.Bruk można też przygotować samemu z gałęzi dębu, modrzewia, sosny, swierku i robinii( akacji), gr. 3-10 cm. Drewno musi być zdrowe, wysuszone i dokładnie okorowane. Gałęzie tnie się prostopadle do ich osi, a uzyskane kołki impregnowane są środkami chemicznymi. Niewłaściwie przygotowane drewno jest szybko atakowane przez grzyby, które powodują jego rozpad i butwienie.Nawierzchnię układa się w 30cm zagłębieniu, a na brzegach mocuje się betonowe i klinkierowe krawężniki na piaskowej podsypce.Oprócz krawężników wykorzystuje się: drewnianą palisadę, kamienną kostkę lub podkłady kolejowe. Przy odpowiedniej konserwacji efektowny wygląd jest zachowany przez około 6-10lat. Wiem, że nie o to Ci chodziło, ale to wszystkie informacje o bruku jakie znalazłam. Może producenci elementów do ogrodów robią też bruk? Powodzenia w poszukiwaniach.Jeśli chciałabyś wykazy producentów to mogę Ci pożyczyć informator budowlany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONDZIU 04.11.2004 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witam !Hadraadae widzE, że szukasz informacji o bruku drewnianym.Znalazłem coś takiego w nowym muratorze na stronie 102, niestety nie ma informacji o producentach i dystrybutorach. (murator 11 2004). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.11.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witam, grupo wrocławska. Pcham się nie tylko drzwiami, ale i oknem, jednak sytuacja, uważam, tego wymaga. Część z nas (mam nadzieję, ze znaczna) ma przy domku, lub będzie posiadać zwierzaki i sądze że leży im na sercu ich los, stąd mój post-apel, który zacytuje z innego wątku:Zdesperowana forumowiczka Wrocławianka, działające też na forum 'kocim' zwraca się do innych Wrocławian, którym drogi jest los zwierząt! W naszym schronisku przy Skarbowców panuje epidemia panleukopeni - śmiertelnej choroby, która dosłownie dziesiątkuje małe kociaki. A codziennie ludzie przynoszą nowe. To dla nich właśnie potrzebny jest NATYCHMIAST dom, nim zdążą się zarazić a dzieje się to najczęściej w ciągu doby lub dwóch. Dla 'starszych' kociąt nie ma już ratunku (nie ma surowicy!), ale te, które są dopiero co przynoszone da się jeszcze uratować. Jeżeli możecie się 'dokocić', albo mieliście taki zamiar, proszę jedźcie jak najszybciej do schroniska. Jeżeli boicie się, że dostaniecie chorego kociaka, zawsze mozecie zostawic wasze namiary i jak tylko będzie nowa 'dostawa' zostaniecie powiadomieni, ale tam 'dostawa' jest co chwila... I tak ta hekatomba sobie trwa... Wybiją wszystkie kociaki, odkażą barak i do następnego razu... POMÓŻCIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 04.11.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witam, grupo wrocławska. Pcham się nie tylko drzwiami, ale i oknem, jednak sytuacja, uważam, tego wymaga. Mam już cztery swoje kociaki i dokarmiam piatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 05.11.2004 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 05.11.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Molly - serdecznie dziękuję za info, będę jeszcze szukać, a jakby co, to poproszę o informatory Kondziu - fotkę widziałam, pisali też o tym bruku wcześniej, ale nigdy ani słowa o dystrybutorach Marzanna - kocham koty, ale mam odratowaną kocicę, która bardzo często choruje i weterynarz odradza dokoptowywanie kolejnego zwierzaka Mam nadzieję, że znajdą się ludzie, którzy pomogą Varda - dzięki za namiary , co prawda to aż w Stolicy, ale oby tylko produkowali ten bruk pokojowy a nie ogrodowy to pewno się jakoś dogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.11.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Witam wszystkich.Hadraadae widziałem taki bruk nad morzem jak go robili.Były to pociętę kloce dębowe wysokości ok 25 cm i szerokości ok 30-40 cm(okrąglaki).Układane były na podsypce piaskowej ok20 cm zagęszczonej mechanicznie.Konserwacja polegała na polewaniu tego bruku wodą przez 1 ROK czasu.Wdni letnie polewali nawet 2 razy dziennie.Bruk nie może sie rozeschnąć stąd taka długa procedura.Szczeliny między okrąglakami wypełniano piaskiem .Drugi widziałem we Wrocławiu na pl. Wróblewskiego ,ale nie dębowy.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 05.11.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Wiech - to niestety nie to samo. Mnie chodzi o bruk, który się układa w mieszkaniu: z kostek drewna o przekroju kwadratowym, ciętych w poprzek słojów. Zajrzyj do Muratora 11/2004 str.102. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.11.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 dzień doberek widzę że życie kwitnie na wrocławskiej...no i dobrze pozdrowienia dla starych i nowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.11.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 wiech masz już zakopany baniaczek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.11.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Woprz myślę że zasypie dzisiaj lub jutro.Odbiór z UDT już miałem i jest OK.Rozmawiałem z monterem zbiorników z Progas i mówił o zamarżaniu PB w Orlenie.Twierdzi ze nie jest ocieplona klapa wlotu gazu.Jak jest w rzeczywistości nie wiem .Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.11.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 skrzynka z zaworem albo reduktor albo wyjście rury z ziemi ale nie klapa poza tym to było by zbyt oczywiste i nie działało w ogóle a z informacji które mam to nie działa tylko czasami mam dużo obaw ale nie jeżeli chodzi o to mi zakopią na początku przyszłego tygodnia uważaj na zasypywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molly 05.11.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Pozdrowienia dla wszystkich w piąteczek Jak to dobrze ,że już koniec tego tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.11.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Woprz pisząc o ociepleniu klapy miałem na myśli ocieplenie rur kolan itp znajdujacych się w klapie .Ja bym to ocieplił miękka wełną mineralną oraz szafkę gazową .Zeby nie obsunoł się wykop po tym deszczu.Może zabezpieczyć to dechami?Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.11.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 to tu się z tobą zgodzę. na pewno jeśli chodzi o skrzynkę natomiast jeśli chodzi o klapę to poręczniejszy wydaje się taki krążek ze styropianu. Pod warunkiem, że jest do zgodne z BHP z drugiej strony gość który mi to montował obśmiał mnie że zasypałem rurkę keramzytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts