BK 05.11.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 skrzynka z zaworem albo reduktor albo wyjście rury z ziemi ale nie klapa poza tym to było by zbyt oczywiste i nie działało w ogóle a z informacji które mam to nie działa tylko czasami mam dużo obaw ale nie jeżeli chodzi o to mi zakopią na początku przyszłego tygodnia uważaj na zasypywanie woprz - jakie są twoje obawy i co ma nie działać? Pytam, bo jesteśmy też zdecydowani na Progas (chyba) i chcemy wiedzieć o co pana pytać (poza podchwytliwymi pytaniami jakie będzie zadawać mój mąż, ale to normalka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.11.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 BK bierzecie Propan czy Propan Butan ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.11.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Propan Butan - na 99% (taniej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.11.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Woprz myślę jednak że mięka wełna lepiej otuli rury w klapie jak styropian.Klapa znajduje się na powierzchni,i jak dasz krążek styropianowy to, wydaje mi się że rura będzie bardziej narażona na mróz.Może otulić to wełną a z góry dać jeszcze krążek styropianu.Do szafki też bym napchał miękiej wełny.Najbardziej narażone sa elementy tuż przy powierzchni.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.11.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Woprz myślę jednak że mięka wełna lepiej otuli rury w klapie jak styropian.Klapa znajduje się na powierzchni,i jak dasz krążek styropianowy to, wydaje mi się że rura będzie bardziej narażona na mróz.Może otulić to wełną a z góry dać jeszcze krążek styropianu.Do szafki też bym napchał miękiej wełny.Najbardziej narażone sa elementy tuż przy powierzchni.Wiech. wiech u mnie kanał ma jakieś 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 05.11.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Propan Butan - na 99% (taniej...) BK ja wziąłem Propan Butan Zagrożenia polegają na tym, że PB ma problemy z odparowaniem poniżej 0 C ale właśnie dla tego zakopują go tak głęboko. I pan z Orlenu (najmniej wiarygodny;-) i panowie którzy montowali zbiornik i ludzi z różnych serwisów CO mówią, że system dział i nie zamarza Jeżeli nie musisz w tym roku robić kotłowni to poczekaj do wiosny ja i mój sąsiad mamy P-B i będziemy go testować przez zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.11.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 właśnie się zabieram za instalacje, nie ma co czekać. Zaryzykuję - ale będę was zasypywać pewnie pytaniami. Liczę na ciepłą zimę Jak zrozumiałam, trzeba zbiornik głęboko zakopać i dobrze ocieplić. Mam inne pytanie - czy macie deskę czołową na dachu w kolorze drewna, czy ktoś z was może przykrywa blachą - takie rozwiązanie zaproponował wykonawca, nie mam pojęcia jak to wygląda i czy warto, czy może lepiej pomalować podbitkę i deskę w takim kolorze, jak będą okna. Dach będzie czarny, ładnie by z tym konweniowała deska czarna (ponoć to zapewnia większą trwałość) ale z kolei komin będzie piaskowy (żłółty - CRH Sahara), okna złoty dąb, jasna-piaskowa elewacja, żółte - żółtawe płytki na cokole, może jasna (złoty dąb) deska wyglądałaby ładnie? Ktoś ma taką blachę na desce czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba1975 05.11.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 cześć wszystkim - wita nowa można sie dołączyć do klubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 05.11.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Witaj Żabko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.11.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Cześć zaba1975! jak najbardziej możesz się dołączyć, nawet powinnaś - możesz zacząć od odpowiedzi na moje pytanie o deskę czołową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 06.11.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Mam inne pytanie - czy macie deskę czołową na dachu w kolorze drewna, czy ktoś z was może przykrywa blachą - takie rozwiązanie zaproponował wykonawca, nie mam pojęcia jak to wygląda i czy warto, czy może lepiej pomalować podbitkę i deskę w takim kolorze, jak będą okna. Dach będzie czarny, ładnie by z tym konweniowała deska czarna (ponoć to zapewnia większą trwałość) ale z kolei komin będzie piaskowy (żłółty - CRH Sahara), okna złoty dąb, jasna-piaskowa elewacja, żółte - żółtawe płytki na cokole, może jasna (złoty dąb) deska wyglądałaby ładnie? Ktoś ma taką blachę na desce czy nie? U nas dach z grafitowej "blachówki", okna złoty dąb a deska czołowa drewniana. O ile mi wiadomo, żadnej blachy na niej nie będzie (tzn jest jakaś obróbka wychodząca spod blachówki, po której woda ma spływać do rynien, ale deska nie jest nią "obita" ) Mam nadzieję, że coś zrozumiesz z tych moich objaśnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaAn 06.11.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 Witam po przerwie!Widzę, że u niektórych robota wre. A my na razie kominek wykańczamy (kominek nas wykańcza...)Molly, pytałaś gdzieś o giełdę na Gnieźnieńskiej - zaczyna się już z czwartku na piątek, trwa do soboty do południa ( w każdy ostatni weekend miesiąca). A małe okrągłe stoliki kupić można, jak najbardziej. I koniecznie trzeba się targować. My w prezencie ślubnym wybraliśmy duży owalny stół (rozkładany do 12-osobowego), kosztował tylko 450 zł - do małych poprawek.Ale polecam też wycieczkę na Niskie Łąki -czasem zdarzają się tam prawdziwe perełki za bardzo małe pieniądze.PozdrawiamAn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 06.11.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowiec 07.11.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Molly widziałem ostatnio sporo różnych stolików, sami kupiliśmy okrągły ale nierozkładany. Mebelki do jadalni i kredensu (u nas pojęcia dosyć umowne) pozostawiamy na później... Na giełdę warto wpaść faktycznie już w czwartek przed ostatnim weekendem miesiąca a potem chyba również dwa tygodnie później w sobotę (tzw giełda lokalna...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 08.11.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Wiech - to niestety nie to samo. Mnie chodzi o bruk, który się układa w mieszkaniu: z kostek drewna o przekroju kwadratowym, ciętych w poprzek słojów. Zajrzyj do Muratora 11/2004 str.102. Wiem o co chodzi.Wykonac mozna go samodzielnie.Pociete kostki z drewna suszonego komorowo przybic jest najlepiej do plyty osb.Moga byc nawet spekane poniewaz wszystko sie fuguje trocinami mieszanymi z lakierem.Nastepnie cyklinujemy i lakierujemy.Bez obaw mozna samodzielnie taki bruk wykonac.Kostki oczywiscie przybijamy po bokach. Trociny to moze zle okleslenie ,chodzi mi o pyl ktory jest pozostaloscia po cieciu drewna. Hmmm, dzięki za podpowiedź. Pewno rozważymy i tę sugestię, chociaż wizja samodzielnej produkcji podłogi trochę mnie przeraża Pozdrowionka przy poniedziałku. Moje hasło na ten tydzień to Przeziębienie , a co u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.11.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 a u mnie w domu jest katar (syn), angina i kamienie w woreczku żółciowym (córka) weekend był ostry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 08.11.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 BK a jak na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 08.11.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Witam.Zbiornik gazowy mam prawie zasypany, recznie.Teraz zakup gazu i czekanie na przyjście instalatora od kominka i pieca.Dobrze że można rozłożyc platność za robociznę i gaz na raty bez procentów.Po rozkopaniu działki błoto mam straszne.Woprz czy u Ciebie też takie błoto?Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 08.11.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 BK a jak na budowie a na budowie powolutku panowie chyba zaczynają mieć depresję jesienno-zimową bo wydajność wyraźnie wykazuje tendencję zniżkową eh szkoda gadać ta budowa to się chyba nigdy nie skończy aktualnie wybieram rynny i studiuję wątek o oknach - zapowiedziałam że przyjdę na montaż okien z Muratorem żeby im pokazać jak się montuje okna. Zresztą zawsze mówię co piszą w Muratorze i to chyba panów trochę irytuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 08.11.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 A my już mamy kominek http://czajla.republika.pl/dom/200426-110705s.jpg http://czajla.republika.pl/dom/200426-110731s.jpg Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts