Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

canon1

styropian kupowałam w dwóch miejscach - MB03 na Gnieźnieńskiej (tel. 3591337) i w hurtowni na Wojnowie (346 66 15). Na Gnieźnieńskiej dałam 140 PLN za m3,na Wojnowie ok. 135 za m3. Wynika to z tego ze styropian staniał :evil: już po moich zakupach ....

Za ocieplenie domu (pow ścian zewn. 170m2) dałam - wraz z dodatkami (kołki, klej, siatka zaprawa - i to w podwójnej ilości, bo kleiłam dwie warstwy - 10 i 5 cm) ok. 7 tys.

Przy twojej ścianie to chyba 5-8 cm, więcej nie ma sensu.

Wiech - upomnij się o gaz od pana Gulewskiego :wink: - dziś podpisujemy umowę na zbiornik - propan butan.

U mnie ściany praktycznie w całości ocieplone, robią drenaż, i wylewają płytę pod zbiornik z gazem. Dach na ukończeniu. czekamy na okna.

Czy rolety zewnętrzne daje się przed czy po montażu okien? są już RKS-y pod nadprożem (wieńcem)

Szukam namiaru na jakiegoś bardzo dobrego stolarza - chodzi o zrobienie mebli kuchennych, szaf typu Komandor no i może paru innych rzeczy (sypialnia)

Czy ktoś może tak robił meble? Byłabym bardzo wdzięczna za namiary na takich stolarzy.

Myśmy tak wtopili ze stolarzem, że szkoda mówić -kuchnia miała być na 15...września najpóźniej. Więc też sie podpinam pod pytanie i absolutnie nie polecam pana Sławka z Obornik (ma warsztat we Wrocławiu na Kolejowej)! dagmara

dzień doberek :-)

BK - my robiliśmy dawno temu kuchnię u gości spod Twardogóry (znaleźliśmy ich kiedyś na Świebodzkim), a potem jak się przeprowadziliśmy to jeszcze ze 2 szafki nam dorobili. Nie wiem czy robią jeszcze coś innego - jak chcesz mogę odnaleźć telefon.

o widziesz to teraz Tyczyński mi buduje

tobie też ?

ooo slyszalam o Tyczynskim ..... ale on drogi jest .....

za ile wam zrobil fundamenty? a stan surowy do dachu?

albo wyszczegolnij jezeli jestes w stanie robocizne za poszczegolne etapy ....

pozdrawiam

nie potrafię Ci podać tych danych bo Tyczyński u mnie kończy niektóre rzeczy po innej ekipie więc można powiedzieć że cennik niestandardowy.

ale czy jest drogi ..... chyba nie :roll: tyle że trzeba o cenach rozmawiać i szukać kompromisu :lol: :lol:

pamiętaj ze zawsze znajdzie się ktoś kto zrobi taniej i zawsze jest ta granica po niżej której nie ma sensu płacić bo robota jest nic nie warta i koniec końców wychodzi 2x drożej

Jak wczytasz się w posty na forum to zobaczysz że jest to prawda bardziej oczywista niżby się mogło wydawać

Wiech,

co do pana O. to nie mam siły, nie odzywa się, nie można się doprosić o telefon, ma chyba bardzo dużo zleceń, chyba instalacje zrobią pół na pół pan Stasiu z "mojej" ekipy (w końcu hydraulik) i inna firma - młode chłopaki, rzutkie, po dwóch dniach od wysłania prośby o ofertę przysłali kosztorys, ale trochę przegięli z cenami... no ale wszystko kwestią rozmów i kompromisów, jak tu ktoś ładnie napisał.

Może zrobię tak że pan Stasiu zrobi wod, kan i rozprowadzi rury do kaloryferów etc. a tzw kotłownię zrobi firma instalatorska.

Zawsze to taniej.

Niestety, muszę w kosztorysie instalacyjnym zejść z 35 tys na 25 tys :o i zastanawiam się jak to zrobić. Na pewno na razie solary odpadają, zasobnik będzie mniejszy, piec może vaillant.

Jakie najtańsze kaloryfery warto kupić, a jakich zdecydowanie nie polecacie? Nie mam pojęcia na ten temat, a wiem że na różnych wyprzedażach i w marketach są kaloryfery za poniżej 200 PLN, gdy tymczasem w moim kosztorysie od 500-100 PLN za sztukę. Jakie dajecie u siebie? Warto kupować takie najtańsze?

sławek - a może Pana Stolarza to trzeba zamknąć w domu aż nie skończy tych progów i wtedy wypuścić - zastanów się nad tym pomysłem :wink:

BK.Ja kupowałem część grzejników brugmana z wyprzedaży w Aktiwie na Grobli.Byłem tam niedawno dokupując grzejnik łazienkowy.Grzejniki kupowałewm płytsze a większe.Zamiast C lub V 22 ,C lubV11 .Mnie się bardziej podobają płytsze a większe(ale to rzecz gustu).Czy Ty wiesz jakie bedziesz miała grzejniki(wielkość).Te grzejniki są bez gwarancji choć nowe.Część mam Korado V 21 .Wszystkie grzejniki z dolnym zasilaniem V są wyprowadzane ze ściany nie z podłogi(wydają mi się praktyczniejsze).Wiech

Wiech,

co do pana O. to nie mam siły, nie odzywa się, nie można się doprosić o telefon, ma chyba bardzo dużo zleceń, chyba instalacje zrobią pół na pół pan Stasiu z "mojej" ekipy (w końcu hydraulik) i inna firma - młode chłopaki, rzutkie, po dwóch dniach od wysłania prośby o ofertę przysłali kosztorys, ale trochę przegięli z cenami... no ale wszystko kwestią rozmów i kompromisów, jak tu ktoś ładnie napisał.

Może zrobię tak że pan Stasiu zrobi wod, kan i rozprowadzi rury do kaloryferów etc. a tzw kotłownię zrobi firma instalatorska.

Zawsze to taniej.

Niestety, muszę w kosztorysie instalacyjnym zejść z 35 tys na 25 tys :o i zastanawiam się jak to zrobić. Na pewno na razie solary odpadają, zasobnik będzie mniejszy, piec może vaillant.

Jakie najtańsze kaloryfery warto kupić, a jakich zdecydowanie nie polecacie? Nie mam pojęcia na ten temat, a wiem że na różnych wyprzedażach i w marketach są kaloryfery za poniżej 200 PLN, gdy tymczasem w moim kosztorysie od 500-100 PLN za sztukę. Jakie dajecie u siebie? Warto kupować takie najtańsze?

sławek - a może Pana Stolarza to trzeba zamknąć w domu aż nie skończy tych progów i wtedy wypuścić - zastanów się nad tym pomysłem :wink:

BK dzielenie roboty na 2 ekipy to b. duży błąd (praktycznie wielbłąd :-? ) za cholerę nie dojdziesz później od kogo masz dochodzić reklamacji.

Ja ostatecznie doszedłem do ceny 28,5K dom 150 m2 co i wod-kan. + kilkanaście metrów podłogówki piec junkers Ekomaxx z pogodówką + zasobnik cwu 120 z cyrkulacją + najlepsza elektornika dosrtępna w Junkersie

Twoja cena 25 K jest moim zdaniem osiągalna

woprz,

a czy możesz dać mi namiar na Twoich instalatorów?

może skorzystam, jeśli ci moi będą nienegocjowalni.

Cena u ciebie faktycznie niezła, u mnie będzie bardzo podobna opcja - trochę podłogówki, w części sypialnej grzejniki.

Wczoraj dostałam czasopismo Budujemy Dom - za darmo :) - i ze zgrozą przeczytałam o błędach popełnionych przez wykonawców, m.in. na tarasach. U mnie część tarasu będzie jednak z płytkami, ta zadaszona, reszta z kostek Libeta, no i mam obawy jak to zrobić najlepiej żeby nie skończyło się zniszczeniem tarasu po paru latach.

Na pewno przed wylaniem chudego betonu trzeba położyć folię - ale czy papę też? Coś też pisali o tym, żeby wodzie gruntowej umożliwić odprowadzenie - będzie drenaż wokół tarasu - czy zapobiegnie to zbieraniu się wody pod posadzką?

Jak robicie u siebie na balkonach i tarasach?