Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Instalator z którym próobwałem coś ustalić też się nie odzywa... to chyba powszechne jesienią... jak masz szybki temat i się nie targujesz to jadą z koksem... jak trochę marudzisz i wymagasz myślenia... spadasz na trzeci plan

pytania do okienek!!! (dźwięczny będę za wszelakie sugestie)

1. czy ktoś z Was zdecydował się na tzw ciepłe ramki i jest z tego zadowolony? co to daje w praktyce, tak bez kitu :lol: ?

2. czy ktoś z Was zdecydował się na klamki antyprzewierceniowe, może z kluczykiem, może okucia przynajmniej WK2?

3. czy ktoś z Was zdecydował się na szybki P2, gdzie i po co?

nie masz aktualnych zdjęć w albumie więc nie wiem gdzie powinieneś to dać

ufff.... mam już wirtualne drewniane okienka, teraz szybka decyzja co do opcji...

do p2 wystarczy wk1

wk2 daje się do p4 ale to już bardzo wysoka klasa więc jak nie zamierzasz trzymać w domu antyków i katalogowanych dzieł sztuki to zupełnie zbędne

przy p1; wk1 warto dać klamki z zamkiem lub co najmnie z przyciskiem

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

pytania do okienek!!! (dźwięczny będę za wszelakie sugestie)

1. czy ktoś z Was zdecydował się na tzw ciepłe ramki i jest z tego zadowolony? co to daje w praktyce, tak bez kitu :lol: ?

2. czy ktoś z Was zdecydował się na klamki antyprzewierceniowe, może z kluczykiem, może okucia przynajmniej WK2?

3. czy ktoś z Was zdecydował się na szybki P2, gdzie i po co?

ufff.... mam już wirtualne drewniane okienka, teraz szybka decyzja co do opcji...

ad. 1 nie

ad. 2 nie

ad. 3 nie

szybko mi ta ankieta poszła :wink: :lol:

Tak jak Ivonesca: 3x NIE :)

woprz zastanawiam się czy jeśli bardziej zagrożone miejsca zabezpieczę okuciami i klamkami to jest sens dawać tam jeszcze P2?

Myślę tak, że wyważyć okno, przekręcić klamkę mozna w miarę cicho a wybicie szyby to już mocne wejście...

Tu chodzi o czas a wybicie szyby tak by wejść wymaga troche czasu... jak myślisz?

co do ciepłych ramek to w każdym oknie jest miedzy szybami taki cóś - ramka, te ciepłe podobno coś dają hehehe...

Ale śniegu nasypało!

To teraz juz nic do mnie nie dojedzie - a miały przyjechać rynny :evil:

dobrze że dach prawie skończyli - teraz jeszcze jakieś gąsiory kładą.

No i wyrobili sie z izolacjami fundamentów - teraz kończą drenaż - jest w połowie - mam nadzieję że zda egzamin

dachowiec - tylko że może akurat nikt nie usłyszy trzasku szyby - załóż dobry alarm :wink: .

kasztanka - dlaczego się martwisz? Wydaje mi się jest OK - jak będzie mróz to dajesz do murowania specjalne dodatki i tyle.

Szybko zabezpieczysz fundamenty, będzie jeszcze ciepło.

woprz zastanawiam się czy jeśli bardziej zagrożone miejsca zabezpieczę okuciami i klamkami to jest sens dawać tam jeszcze P2?

Myślę tak, że wyważyć okno, przekręcić klamkę mozna w miarę cicho a wybicie szyby to już mocne wejście...

Tu chodzi o czas a wybicie szyby tak by wejść wymaga troche czasu... jak myślisz?

co do ciepłych ramek to w każdym oknie jest miedzy szybami taki cóś - ramka, te ciepłe podobno coś dają hehehe...

waśnie po to żeby nie zrobili tego szybko potrzebujesz kompletu klamka okucie i szyba

to nad czym można się zastanawiać to piętro ale tylko tam gdzie nawet z drabiną trudno się dostać. Zastanów się jaszcze czy warto odpuszczać\ jedno okno w skali całego domu.

Paradoks zabezpieczeń polega na tym że wydajemy kupę kasy na różne takie rzeczy modląc się po ciuchu żeby nigdy nie trzeba było ich użyć .

Hejka :)

W temacie rzeczy, które robimy modląc się, by nigdy ich nie potrzebować...

Chcemy ubezpieczyć nasz domek (chociaż wiatr nie zdmuchnął dachu, ale kto wie, czy za miesiąc nie powieje jeszcze gorzej :x ). Co Wy na to? Jakie ubezpieczenie wybrać i w jakiej firmie, żeby obejmowało np. wybicie ale i kradzież okna, zerwanie dachu, pioruny i gradobicie... i co tam sie jeszcze może stać niezamieszkanemu domkowi?

Pozdrawiam ciepło :)

woprz - ja mam na razie w Allianz - ok 120 zł na rok ale niewiele ryzyk.

w hestii drożej, a opcje typu ubezpieczenie instalacji czy okien (to się jakoś nazywa - ubezpeieczenie ruchomych środków etc. czy coś) kosztuje - okna ok 400 PLN na rok, instalacje ok 200 PLN na rok, można to podzielić na mniejsze okresy. Chyba warto - jak bierzesz okna za 20 tys i ktoś ci je skroi, to chyba więcej tracisz ...

namierzyłem Generali, Hestię, Compensę:

koszty mi już znane to:

załóżmy umowa na rok i wartośc budowy 200.000 (mozna oczywiście mniej).

w Generali - od szkód wszelakich - 0,26% czyli 520zł dodatkowo od kradzieży itp. 1,5% ale max. do 30.000 = 450zł, powyżej stawiają warunki typu monitoring itd.

w Compensie - od szkód wszelakich (tylko) - 0,15% czyli 300,- a od szkód i kradzieży w jednej polisie (LUX) - 0,23% czyli 460,-

w Hestii - od szkód wszelakich 0,2% czyli 400,- a od kradzieży mienia wbudowanego 2,4% czyli np. od 20000 będzie 240 zł a od mienia ruchomego 2,8% czyli od podobnej kwoty 280zł

ale tak naprawdę oczy się otwierają jak się czytaogólne warunki ubezpieczenia, są tam różne ograniczenia itp itd. Włąśnie planujemy w weekend siąśc nad tymi warunkami i przewrtować je dokładnie. Więcej płaci się przy stropach drewnianych i konstrukcji dachowej łatwopalnej (ale nie chodzi tak naprawdę o więżbę tylko o pokrycie).