wioma 13.12.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Witamzazdroszcze Wam czytajac ,że wasza budowa szczesliwie zbliża sie ku końcowi.Ja mam dylemat przez który pewnie wszyscy przeszliście.Na Forum jest milion watków na ten temat, czytam ,czytam i mam coraz wiekszy mętlik w głowie.Chodzi mi o to z czego budować : ceramika ,BK, silka?Czy możecie podpowiedzieć mi z czego są Wasze domy , czym sie kierowaliście przy wyborze, zalety , wady... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.12.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Silikaty - tanie, solidne. Ja brałam z Teodorów. Im taniej tym lepiej, ściana to ściana, i tak przykryjesz tynkiem i nie będzie widać z czego jest beton komórkowy jest ponoć akustyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.12.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 my planujemy z cermiki .... nie wiem jeszcze jaka firma dokladnie ale jakis P+W na pewno pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 13.12.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Cermag ma dość duzy wybór ale jest drogi, napisz gdzie jeszcze szukałąś a ja ew. powiem Ci gdzie jeszcze warto zajrzeć A mi to nie powiesz?? Podobno na Avicenny sa dobre ceny, prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.12.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 dzień doberek chciałam poczytać dziś kto się jeszcze wpisał do wątku "Dzień Grupy Wrocławskiej".....i musiałam się go nieźle naszukać aka - my wszystkie płytki kupiliśmy w adako dobrzykowice - kominiarz wziął coś 150 -200 zł, geodeta - nie pamietam, sprawdzę, ale chyba mniej niż u aka.... wioma - my mamy beton komórkowy, jednowarstwowy.....chyba nasze podpowiedzi na nic się nie przydadzą - znów każdy co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.12.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 wioma - materiał na ściany to naprawdę mały problem, jeśli ceramika - to może tanszy max niż porotherm? Wyjdzie na to samo a duzo zaoszczędzisz. Ja mam silikat i oczywiście polecam ale każdy inny materiał też jest OK gdzie jest adako? Ja na razie byłam tylko w cermagu, wiem że na karmelkowej też coś jest a gdzie kupujecie armaturę, kibelki, krany, wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 13.12.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Witam wszystkich w poniedziałek! Jak to dobrze się składa, że podjęto znowu temat wyboru materiałów… Otóż przez prawie cały weekend leżałam sobie i czytałam wszelka literaturę fachowa dot. budowy domku (zwłaszcza Muratora). I natknęłam się na artykuł o kosztach wybudowania 1m2 sciany (1/2003). I ku mojemu zdziwieniu z tego zestawienia wynika jednoznacznie, ze ściana 2-warstwowa (silka 25+wełna 14+tynk) jest droższa od 3-warstwowej (silka 25+wełna 14+cegła barwiona w masie-6cm) . Różnica miedzy tymi ścianami wynosi 35zł. O co tu chodzi?? Czy ktoś mógłby mi to bliżej wyjaśnić, bo ja już nic nie rozumiem. Już dość dawno zdecydowaliśmy się na 2 warstwowa – silikaty i wełna, oczywiście kierując się kosztami, a raczej ich obniżeniem, a tu wychodzi ze taka wpadkę przyjdzie nam zaliczyć… HELP ! Czy to mozliwe zeby tynk i jego polozenie bylo drozsze od cegly elewacyjnej ?? Napiszcie prosze jesli wiecie o co w tym wszystkim chodzi. Spanikowana 2 polowa Wojty'ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 13.12.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 witam grupe po przerwie,wszystkim życze udanego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.12.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Wojty, jeżeli chodzi o ceny to nie wierz we wszystko co piszą w muratorze sama policz i sprawdź, murator też się myli ... Mówią że tak faktycznie jest, my się zdecydowaliśmy na 2-warstwową, też drogo nie wyszło, a szybko i bezproblemowo. jeśli kierujesz się obniżeniem kosztów to kup raczej styropian niż wełnę, no chyba że trafisz na promocję i nie silkę a polskie tańsze silikaty - teodory czy ludynia, ale policz wszystko dokładnie bo może się okazać ze np oryginalna silka będzie tańsza niż polska (zależy od hurtowni, czy dostawa loco budowa etc.) zawieź projekt do paru hurtowni i porównaj ceny. Wojtek62 - jak to miło cię znów widzieć po przerwie - czyżby zakazali ci dostępu do netu - tak jak tej kobiecie uzależnionej od kompa i różnych forumów - czytaliście? Może nam wszystkim nałogowcom to grozi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 13.12.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 BK,perzyczyny były inne ale nie warto o tym pisać.jak czytam to mocno się twoja chałupka posunęła do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.12.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 mam pytanie do Was ... jaka macie moc przylacza podstawowego energetycznego? czy 12 kW wystarczy? a jak to wyglada w praktyce jakbym chciala wiecej? a moze nie bede musiala zwiekszac .... sama juz nie wiem pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 13.12.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 moc to jedna rzecz a zabezpieczenie to druga - jeśli włączysz jednorazowo -bojler, lodówkę, pralkę, zmywarkę, płytę grzewczą, telewizor i swiatła w całym domu to zrobi Ci się ciemno - ale to dość ekstremalny przypadek ale możliwyja mam 18kwh i uwazam że w sam raz choć jesli miałbym np robić rekuperator to myślałbym o zwiększeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.12.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 witam po tygodniu nieobecności faktycznie ruch zamiera ale z tego o widzę wola walki u najbardziej wytrwałych się nie kończy pozdrowionka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.12.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 woprz, coś w tym jest z tą wolą walki Wojtek62 i kasztanka - mnie się kiedyś udało uruchomić wszystkie urządzenia w domu - zmywarka, pralka, komputer (córka grała), TV, wyciąg kuchenny i mikrofalówka do tego żarówki (wprawdzie energooszczędne, ale zawsze ...) a teraz założyliśmy 12 kw ale to za mało, trzeba będzie aneksować albo jakoś inaczej obejść ... tym bardziej że będzie reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 13.12.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 BK,to 18 jak nic, tylko tu jest problem taki, ze energetyka daje za małe zabezpieczenia wymuszając tym większe zapotrzebowanie i w Twoim przypadku pewnie skończy się na 24kwh a to znów kasa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartar 13.12.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 witam po tygodniu nieobecności faktycznie ruch zamiera ale z tego o widzę wola walki u najbardziej wytrwałych się nie kończy pozdrowionka dla wszystkich Woprz czy u Ciebie skończyli juz tynkowanie? Ogrzewasz dom czy zostawiasz żeby samo schło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.12.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 na razie schnie samo. nie było, aż tak zimno żeby ogrzewać ale przy posadzkach już włączę. tynki wyszły super - równe jak szkło GK o ile się nie mylę to u siebie bez reku wziąłem 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 13.12.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 woprz,jakie masz tynki - tradycyjne czy gipsowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.12.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 gips kanuff 75L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartar 13.12.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 na razie schnie samo. nie było, aż tak zimno żeby ogrzewać ale przy posadzkach już włączę. tynki wyszły super - równe jak szkło GK o ile się nie mylę to u siebie bez reku wziąłem 16 U mnie tez wyszły super.Czy ogrzewanie robili Ci ludzie od Stanisława? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts