Hadraadae 31.03.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Hadraadae, Twój elektryk zaproponował Ci instalacje promienistą i stąd taka ilośc wszystkiego ale to nie złe rozwiązanie asienka, możesz podesłać namiary na swojego elektryka dobrzyk, a jaki masz piec u siebie? Ja nie wiem, czy to rozwiązanie jest dobre, jeśli tylko za 150 metrów kabla mam zapłacić 1500 złotych Poza tym ponoć teraz się robi instalacje bezpuszkowe, bo są bezpieczniejsze, a u mnie byłaby puszka chyba na każdej ścianie mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asieńka 31.03.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 matko 4 tys. za samą robociznę??? strasznie drogo! mogę podać namiary na mojego elektryka ... woprz gniazdek i "swiatelek" bede miala naprawde duuuzo, niestety teraz nie jestem Ci w stanie powiedziec ile ale dzisiaj bede na budowie to moge policzyc i dam znac... podaje namiary na elektryka pan Marek Kątnik 502566615 Wojtek a co to znaczy instalacja promienista??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.03.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 I w którym miejscu to się zazwyczaj robi, tak pytam na wyrost? W jakimś niewidocznym miejscu, np. pod schodami, musi byc to raczej sciana zewnetrzna gdyż elektryk musi sie przekuc na zewnątrz budynku i podpiac do bednarki wbitej w ziemię Oraz skąd Wy u licha wiecie TAKIE RZECZY ? Jak bedziesz na tym etapie budowy co my to też bedziesz znawcą w tym i innych aspektach budowlanej sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 31.03.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 asieńka ja mam jakieś 160-180 punktów (wszelakiego rodzaju) i 18 obwodów instalacja bezpuszkowa to taka w której zastosowano tzw głębokie puszki - czyli nie masz pod sufitem dodatkowych puszek do łączenia przewodów tylko wszystko łączysz w gniazdach zupełny brak puszek świadczyłby o zupełnym braku instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 31.03.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Asieńka - dziękuje za te namiary A tak z ciekawości policz ile masz gniazdek i światełek, sama jestem ciekawa ile mamy mieć u siebie, muszę gdzieś wygrzebać tę kartkę Warto będzie porównać. Promienista czy nie, co to za instalacja, jeśli mam do niej kupić takie kable jak na na słupach wysokiego (tak WYSOKIEGO!) napięcia, a do każdej żaróweczki ma lecieć taki kabel, na jakim mam w mieszkaniu bojler - to chyba "lekka" przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.03.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 dobrzyk, a jaki masz piec u siebie? nie mam pieca, mam pompę ciepła Przy okazji w "wymianie doświadczeń" jest temat o tym że ministerstwo finansów ostrzy sobie ząbki na olej opałowy i gaz, na które to chce nałożyc akcyzę. Na przykład olej opałowy chce zrównać z napedowym. Czy to się im uda ? nie wiem ale poczytac chyba warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 promienista to taka że każdy punkt ma odprowadzenie do skrzynki i jest jakby osobnym obwodemwoprz, a kto Tobie robił elektrykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.03.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 instalacja bezpuszkowa to taka w której zastosowano tzw głębokie puszki - czyli nie masz pod sufitem dodatkowych puszek do łączenia przewodów tylko wszystko łączysz w gniazdach ) Ja mam taką instalację, generalnie jest Ok, jedyna wada to upierdliwe montowanie gniazdek, w puszkach na nie jest wiecej niż zwykle przewodów i czasem cieżko to wszystko upchac w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 31.03.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 No ale jak często się montuje takie gniazdka - raz i po sprawie Wojtek, masz taką promienistą instalację?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.03.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 hej witajcie jak wasze budowy? ruszaja z kopyta??? u nas mury wschodza zapraszam do albumu narazie tylko 2 zdjecia Szybko to idzie prawda ? Rozpoczął sie dla ciebie najprzyjemniejszy okres budowy. Pamietałaś aby przy fundamentach zrobić od razu drenaż, czy jest u ciebie na tyle sucho że jest on zbedny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 zastanawiam się nad taką - mozna wtedy niedużym sumptem zrobić pewne elementy domu inteligentnego nie oznacza to od razu sterowania piekarnikem czy zmywarka z telefonu komórkowego ale takie najprostsze kwestie codziennego użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 31.03.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Jak bedziesz na tym etapie budowy co my to też bedziesz znawcą w tym i innych aspektach budowlanej sztuki Jak będę na tym etapie remontu, chciałeś powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 31.03.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 promienista to taka że każdy punkt ma odprowadzenie do skrzynki i jest jakby osobnym obwodem woprz, a kto Tobie robił elektrykę? polecony człowiek a co jesteś zainteresowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 31.03.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 zastanawiam się nad taką - mozna wtedy niedużym sumptem zrobić pewne elementy domu inteligentnego nie oznacza to od razu sterowania piekarnikem czy zmywarka z telefonu komórkowego ale takie najprostsze kwestie codziennego użytku Czyli jakie na przykład? bo to jest interesujące, co mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.03.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 zastanawiam się nad taką - mozna wtedy niedużym sumptem zrobić pewne elementy domu inteligentnego nie oznacza to od razu sterowania piekarnikem czy zmywarka z telefonu komórkowego ale takie najprostsze kwestie codziennego użytku Ja tak mam (będę mieć) w domu - niedużym nakładem środków będę mieć może nie instalację intelkigentną, bo to co innego (np sterowanie wysokością fal w basenie i temperaturą wody w jacuzzi ) ale proste fajne bajery lub zapewnienie możliwości takich bajerów na przyszłość Na razie z bajerów to zamówiliśmy silniki do rolet - zaszaleliśmy, w 3 oknach w salonie będa rolety z silnikami i w jednej sypialni też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 np. sterowanie roletami, światłem, alarmem- kiedy wyjeżdżasz możesz ustawic tak by wyglądało iż ktos mieszka - światło będzie się zapalć i gasnąć np w kuchni, w sypialni na górze, klatka schodowa, rolety się opuszcza a rankiem podniosą, światło na zewnatrz zgasnie jak zgaśnie w sypialni i takie tam inne udziwnienia w rozbudowanych systemach mozesz włączać i wyłączac piec by wracając ze Swiat do domu było ciepło i woda ciepła też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asieńka 31.03.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 ja też mam silniczek do rolety w salonie...pstrykam tylko pstryczkiem i już...roleta idzie do góry:-)))...i zapalanie świateł i gaszenie tez mamy... , albo czujki na podjeździe do garażu... kurcze ale te prace na budowie mnie cieszą...jak dobrze, że w końcu jest wiosna:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 31.03.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 zastanawiam się nad taką - mozna wtedy niedużym sumptem zrobić pewne elementy domu inteligentnego nie oznacza to od razu sterowania piekarnikem czy zmywarka z telefonu komórkowego ale takie najprostsze kwestie codziennego użytku Czyli jakie na przykład? bo to jest interesujące, co mówisz. w sumie dobre pytanie kiedyś się nawet nad tym zastanawiałem i wymyśliłem takie rzeczy 1. Info o alarmie (zwykle najpierw jest grupa interwencyjna dopiero później dzwonią) 2. Info o dzwonku domofonu kiedy nie ma cię w domu - z opcją połączenia telefonicznego 3. Potwierdzenie „odblokowania” alarmu – żeby mieć np. info o tym kiedy dziecko wraca ze szkoły (albo żonka z zakupów jak akurat jesteś w delegacji ) można też podłączyć się do np. kotłowni ale to trochę bez sensu w domu - w domku letniskowym (ziomowym) tak ale w domu nie można jeszcz zrobić sobie w domku gib brathera i jak ktos ma stałe łącze to na zahasłowanej stronce moze sobie ogladac co i jak - dobre ja np. masz nianię i chcesz ją z nienacka sprawdzić czy nie traktuje źle twojego dziecka - albo go nie zaniedbuje bo akurat odwiedził ja chłopak.... wtedy to bym jej chyba nie zwolnił :lol: poza tymi przypadkami (i bardzo podobnymi) zdalne sterowanie uważam za zbędne. Generalnie ma to sens jeśli chodzi o wykorzystanie w codziennym życiu a do użytku incydentalnego to chyba szkoda czasu i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.03.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 asienka,problem jest jak masz np 10 rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 31.03.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 asienka, problem jest jak masz np 10 rolet no i 3 piętra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts