mmarysia 27.04.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 hmmmm.... to teraz niech mi ktos powie jak ja mam poznać dobrą wieźbę zeby sie nie wkałabanić w jakiś problem - bo cena jest dobra - faktury nie potzrebuje wiec odejdzie mi Vat- ale na co mam patrzeć ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 27.04.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 EM. A gdzie Ty kupowałaś przęsła betonowe miedzy słupkami? Chcę kupić same przęsla betonowe ,bez słupków które mam.Typowe krawężniki są za małe mają długość 1m,i musiałbym dawać gęsto słupki.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.04.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Wiech,ale przecież musisz jakoś te krawężniki zamocować - bo po zimie przecież się pochylą albo zapadnąwidziałam takie gotowe elementy- dł 3 m, gotowa podmurówka, z dziurą na słupek, bardzo wygone w montażu, te 3 m kosztują 50 pln 1 krawężnik 1 mb kosztuje ok 7-8 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 27.04.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Mmarysia.Jak opisałem wcześniej więżbe zamawiałem w Prusach koło Łagiewnik.Firma Bek i Syn.Cieśla wykonujący u mnie więżbę z dachówką był mile zaskoczony jakością.Wg.jego oceny było mało sęków oraz średnia wilgotność drewna.Drewno nie było pokrzywione.Drewno było impregnowane w wannie .Nie miałem drewna suszonego komorowo czterostronnie struganego (wtedy nie jest wymagana impregnacja).Robiłem to 4 lata temu i mało osób wtedy decydowało się na takie rozwiązanie.O tym że nie trzeba impregnować takiego drewna wyczytałem w Muratorze.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 27.04.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 BK .Krawężnik jest wsuwany w ceownik przyspawany do słupka a od dołu ma ogranicznik którym regulujesz wysokość ustawienia. BK a gdzie widziałaś takie ustrojstwa?Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 27.04.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ja też przerabiałam ten temat. deski betonowe są długości 3m np w betardzi i taka cena wychodzi jak pisze BK. Są też 2,5metrowe do tego potrzebny kielich i jakaś tam nakładka.Po przeliczeniu wyszło, że naklepiej lać beton i robić podmurówkę. Na około 70m, które muszę zrobić wyjdzie mi około 500zł za materiał (piasek cement).Wykonawca robi na 80cm podmurówkę, słupki 2,50h. Mówi, że tak będzie porządnie. Cena za robotę i tak taka sama. W tej metodzie pies nie podkopie, a i chwasty nie przejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.04.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 BK .Krawężnik jest wsuwany w ceownik przyspawany do słupka a od dołu ma ogranicznik którym regulujesz wysokość ustawienia. BK a gdzie widziałaś takie ustrojstwa?Pozdrawiam Wiech U Ryczkowskiego są w sumie to może faktycznie wylewać hmm mam jeszcze trochę piasku do murowania, może by to wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 27.04.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 wszystkim zainteresowanym mówię iz desek szalunkowych nie mam - nie wiem jak ale rozpłynęły się -ciekawe jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 27.04.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Wracam do tematu więźby. Mam zamiar wysłać swojego wykonawce do tego tartaku w Gądowie coby zobaczył jakie to drewno mają - ja niestety nie ocenię. Z informacji telefonicznych wynika ze do drewno z wiatrołomów na słowacji (czy to źle?) swierkowe, nieco podsuszone (bo te wiatrołomy to jakiś czas temu były- i tu w sumie tez nie wiem czy to dobrze czy źle bo słyszałam ze lepsze z zimowej ścinki), drewno klasy B (ile tych klas i o czym swiadczy klasa B??) , impregnowane metodą zanurzeniową (facet twierdzi ze przez cały dzień - nie chce mi sie wierzyc skoro czytam ze niektórzy gnają z tym zanurzaniem) - cena za kubik jak pisałam 640PLN - mozlwiość bez faktury - taka jest teoria - jeśli pojedzie tam mój wykonawca to przekażę wrazenia - ale jeśli ktoś moze cos podpowiedzieć albo po wizycie na miejscu przekazać własne uwagi - będę wdzięczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.04.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Moja rada - nie bierz nic bez faktury, a szczególnie więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 27.04.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 BK,a czemu więźby nie brać bez f-ry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 27.04.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 BK - słusznie - w tym calym chaosie zapomniałam o swoim bezpieczeństwie- czasem potrzebuje zeby ktos mnie szturchnął jak widać - a takie to oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 27.04.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Wojtku- no ja sobie odpowiedziałam, ze inaczej nie masz zadnej podstawy do reklamacji- a co jak co więźba drazliwy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 27.04.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 mmarysia,sprawdź ofertę Beck i syn, o której pisze Wiech,jesli f-ra na więźbę to 22% vatu ale jest też możliwość z 7% tylko musi być inaczej sformułowanepoza tym dla bezpieczeństwa zamiast f-ry weź dowód wydania materiału wg swojej specyfikacji i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.04.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ale w sądzie nikt ci takiego dowodu nie uzna, a co będzie jak się więźba zawali? Puk puk odpukać w niemalowane (impregnatem ) drewno ... a i oprokurator nie będzie takiego dowodu brać pod uwagę i co gorsza wyjdzie że się oszukuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 27.04.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 BK,wszystko masz na f-re?bo co będzie jak Ci podłoga siądzie? albo ściana się rozsypie lub rura pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.04.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Wojtek - nie wiem, ale nie mam tych faktur, bo zmądrzałam dopiero PO wybudowaniu stanu surowego. Teraz zbieram faktury, ale nie na wszystko, np. na piasek nie mają sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 27.04.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 BK,by wygrać sprawę w sądzie to poza cierpliwością musisz mieć super umowę zabezpieczającą Cie na wszystkie strony, której średnio inteligentny misiek za żadne skarby nie podpisze - każda inna możesz włożyć między cegły bo trudno cokolwiek wskórać poza nerwami - w tym kraju tego typu sprawy ciągną się latami bo musiałabyś wstrzymać wszelkie prace by np. sad mógł zrobić wizję lokalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 27.04.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 wszystkim zainteresowanym mówię iz desek szalunkowych nie mam - nie wiem jak ale rozpłynęły się -ciekawe jak? Ja ich nie wzięłam - u mnie ich nie znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 27.04.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 U mnie po zimie też się rozpłynęły zostały tylko te w nadprożach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts