Ivonesca 21.10.2002 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 dobrzykowice, Frankai - witam po małej przerwie (nawiedzałam stolicę)no i proszę powiedzcie jak to jest z tą wylewką, bo mnie zapewniano że mogę zrobić tak to wygląda obecnie, tzn. żeby zadaszyć w tym roku zdecydowałam taką kolejnosć: mury, strop, kawałek murów poddasza, dach, a potem dopiero wylewki, okna i drzwi. Dodam, że piasek był wysypany i ubity ok. 4 lat temu. I co Wy na to? Można tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.10.2002 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Ivonesca - szczerze mówiąc, to nie wiem jaka jest poprawna nazwa, ale dla mnie wylewki to już końcowa warstwa. To o czym Ty piszesz to dla mnie płyta podłogowa. Mniejsza o większe - otóż można to robić przed lub po. Obecnie robi się najczęściej przed, a kiedyś tylko po. Co do 4 lat, to nie wiem. Wydawać by się mogło, że tylko się lepiej uleżał, ale może coś go rozpulchniało. Lepiej jak Ci na to odpowie kierownik (jeżeli dobry) lub pytaj Alanty. Jaką wogóle masz grubość podsypki i jak była ubita? Biorąc jednak pod uwagę, że chyba nikt nie fruwał na budowie, to ja bym kontrolnie przeleciał zagęszczarką choć jeden raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.10.2002 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Frankai - ja tak zrobiłam po rozmowie z kierownikiem budowy (polecony przez kilkoro znajomych, więc myslę że dobry) choć tak naprawdę przyznaję że chyba mogłam więcej poczytac (lub spytać miłych forumowiczów ) wczesniej to może zdecydowałabym się na tę płytę przed murami, bo wydaje mi się to całkiem rozsądne. Co do grubosci warstwy to nie pamiętam, ale napewno piasek teraz został zagęszczony raz jeszcze, gdyż w niektórych miejscach była wylewana dodatkowa stopa fundamentowa (ze względu na zmiane projektu - uzytkowe poddasze, a co się z tym wiązało strop i jedna z wewn. scian musiała byc wzmocniona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.10.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 remol ja budowałem z ceramiki tak więc jestem zielony w tym temacie Z kolei CI co zdecydowali się na beton komórkowy wybierali z tego co pamiętam bloczki z Milicza - na pewno są tańsze od Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.10.2002 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Ivo, możesz tak oczywiście zrobic tylko po co pomijać robienie wylewki (czy płyty podłogowej) ? Gdy nie ma ścian zdecydowaniełatwiej jest to zrobić niz w późniejszym okresie. Poza tym pomyśl jak to komplikuje budowę w kolejnych etapach, np problem zustawianiem rusztowań, stemplowaniem stropu itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.10.2002 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Dobrzykowice - też już to pisałem (wylać), ale ponieważ nie sprawdzałem pogody, więc nie doradzałem. Może by trzeba dać dodatki na mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 21.10.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 mrozów to jeszcze nie ma i moim zdaniem wystarczy przykrycie całości folią choc dodanie odpowiednich dodatków nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.10.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 a jakbym teraz chciała tę płytę wylać, to własnie teraz trzeba by kłasć poziome instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.10.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Ivonesca - oczywiście. Trzeba przede wszystkim położyć kanalizę, oraz powprowadzać wszystko co chcesz wprowadzić najpierw w obrys, a potem przechodzi przez podłogę. Jeżeli dojdziesz od zewnątrz do warstwy ocieplenia w podłodze, to możesz się tym nie martwić i do środka wejdziesz później. Mogą to być przyłącza: wodne, gazowe, telefoniczne, kablówka, elektryczne. U mnie było to tylko kanaliza, woda i prąd. Warto też wyprowadzić - lub zostawić rurki (przepusty) na wyjście inst. elektrycznej do ogródka i bramy (wliczając w to domofon), oraz ewentualne wyprowadzenie wody na zewnątrz. Pamiętaj, że powinnaś mieć możliwość spuszczenia wody z tegoż wyprowadzenia przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.10.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 dzięki Frankai za wyjasnienia. musze przemyslec to raz jeszcze, a i pewnie wiele razy trzeba bedzie do tego wracać i podejmowac wiele decyzji- przecież dopiero zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIRAMIDKA 21.10.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Cześć FRANKAI!!! Jestem tu tylko czasami. Niestety z braku czasu.Pozdrawiam Cię gorąco oraz wszystkich znajomych i tych jeszcze których nie poznałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.10.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Cześć Piramidka. Wpadaj częściej - sezon się kończy. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2002-10-21 14:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol 21.10.2002 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Dobrzykowice - wiem że Milicz jest tańszy ale z jakością to raczej kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 22.10.2002 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Ciężko mi jest cokolwiek na ten temat powiedzieć, jak juz powiedziałem, buduje z ceramiki. Musiałaby się tutaj wypowiedzieć Yemiołka i chyba Frankai. przy okazji jedna z tańszych hurtowni którą znalazłem we wrocku to Builder II przy armii Krajowej, może mają również w dobrej cenie Ytong ? Podwarunkiem ze maja bo nie dam sobie ręki uciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2002 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Ja buduję warstwowo, więc idealność nie jest tak istotna. Zamawiałem wersję na klej i raczej trzymała wymiary. Jedyna wada - jak to u odmian lżejszych - moja 500-ka kruszyła się. Teraz też zrobiłbym tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 22.10.2002 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Ivo takie decyzje to nie decyzje, zobaczysz jakie decyzje przyjdą w późniejszych etapach budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.10.2002 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 zerknęłam przez okno i widzę że mają Ytong. Stoi równo w paletach na podwórku.dobrzykowice - jakie decyzje masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 22.10.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 - z czego tak naprawdę dach- jakie i ile okien- strop, deskowany, terriva czy filigran- podnieść ścianę kolankową czy też nie- jakie ogrzewanie itp.itd oczywiście część tych pytań może ciebie nie dotyczyć albo masz juz je za sobą ale wież mi, ze jeszcze wielokrotnie bedziesz musiała rostrzygać czy dacydujesz sie na to czy na tamto i co najgorsze nie od razu bedziesz wiedziała czy Twój wybór był słuszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.10.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 zdaje sobie sprawe - albo tak mi sie wydaje - z mnogosci decyzji które przyjdzie nam podejmować ....o własnie dzwonił kierownik budowy i powiedział że jedna sciana, która w projekcie dzieliła dom na połowę jest przesunięta o 25 cm na niekorzesc kuchni, ale na korzysc salonu....i pytał jeszcze co z tymi oknami w garażu, czy zostają czy likwidujemy...i jeszcze co z tą scianą koło kominka......rzeczywiscie strasznie dużo pytań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.10.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 a z ta hurtownia Builder II nie żartowałam .....stoją u nich na podwórku palet z Ytongiem, więc chyba je sprzedają. Ja dołaczyłam do yemiołki i frankai'a - mam Milicz (na razie jakis 1m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts