monikasons 09.08.2005 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Had, Burgundczyk - witam nowych Sąsiadów:) A ja myślałam, że Wichorwe Wzgórza to u mnie, bo tam taki wygwizd w szczerym polu:)) Ale, mam nadzieję, że za parę lat, jak wyrosną mi te włąsnoręcznie zasadzone sosenki będzie mniej wiało:) Lasek brzozowy już ma 2 metry:) Na budowę ostatnio wpadam rzadko i jak po ogień- ostatnio wreszcie ze stolarzem od kuchni, a nawet z dwoma- wybiorę lepszą ofertę. Po takich wizytach podejmujemy drastyczne decyzje- ostatnio np. postanowiliśmy zamurować jedno okno! Ale dzięki temu kuchnię mamy "ustawną":) P.S. Czy ktoś mógłby mnie oświecić, czemu nie mogę tu wstawiać zdjęć? czy to dlatego, że wyświetla mi się HTML:NIE ? Mimo, że próbuję go włączyć? _________ GG 5983580 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioma 10.08.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Witam ,pochwale sie jak postepuja prace na mojej budowiehttp://wm261czy324ska.photosite.com/~photos/tn/463_348.ts1008728051235.jpgi miedzy innymi w związku z tym mam pytanko:gdzie moge kupic płytki klinkierowe do obłożenia komina?Czy zwracac uwage na plytki z marketów budowlanych czy lepiej kupic w jakims składzie(hurtowni)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 10.08.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Hello witam wszystkich! wioma my kupowaliśmy cegły klinkierowe w Gai na Ul. Opolskiej. Na dwa kominy systemowe wyszło nam 370 klinkierówek w tym 30 pełnych (Winerbergera Terca żółta dziurawka 2 zł /szt natomiast pełne są po 4 zł) dodatkowo jakieś 30 szt zwykłej pełnej cegły. Kominy wyszły super!!!! Widziałam, że duży wybór cegieł klienkierowych pełnych ( a z tym jak się okazuje jest duży problem) jest w w Budinpolu koło wiaduktów na Muchomorze Małym. filemon, BODO'wy, kasztanka, burgundczyk my budujemy wg projektu Archipelagu i co moge powiedzieć? Kicha! Żadnych zestawień materiałów - co potrzeba, takie babole tam sadzą, że aż strach. Nawet dzwoniłam aby zwrócić im uwagę i noszę sie z zamiarem złożenie pisemnego zażalenia na to co przedstawiają w swoich projektach. Betty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filemon 10.08.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Hello witam wszystkich! filemon, BODO'wy, kasztanka, burgundczyk my budujemy wg projektu Archipelagu i co moge powiedzieć? Kicha! Żadnych zestawień materiałów - co potrzeba, takie babole tam sadzą, że aż strach. Nawet dzwoniłam aby zwrócić im uwagę i noszę sie z zamiarem złożenie pisemnego zażalenia na to co przedstawiają w swoich projektach. Betty Zaraz człowiekowi lżej na duszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 10.08.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Witam Po ile kupowaliście bloczki, araczej czy ktos z Was kupowal je poniżej 2.80 brutto z dowozem i rozładunkiem i gdzie? pozdrawiam deszczowo mam cenę z Pęgowa po 2,44 brutto z dowozem i to nie jest ostateczna cena. Tylko ja mam blisko do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 10.08.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 filemon, BODO'wy, kasztanka, burgundczyk my budujemy wg projektu Archipelagu i co moge powiedzieć? Kicha! Żadnych zestawień materiałów - co potrzeba, takie babole tam sadzą, że aż strach. Nawet dzwoniłam aby zwrócić im uwagę i noszę sie z zamiarem złożenie pisemnego zażalenia na to co przedstawiają w swoich projektach. Betty no to teraz mnie wystraszyłaś. My też będziemy mieć projekt z Archipelagu i to taki, którego jeszcze nikt nie zamawiał bo jest nowy. Betty może na tym etapie mogę o coś z nimi powalczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.08.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 P.S. Czy ktoś mógłby mnie oświecić, czemu nie mogę tu wstawiać zdjęć? czy to dlatego, że wyświetla mi się HTML:NIE ? Mimo, że próbuję go włączyć? Włącz w swoim profilu BBCode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.08.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 i miedzy innymi w związku z tym mam pytanko: gdzie moge kupic płytki klinkierowe do obłożenia komina? Czy zwracac uwage na plytki z marketów budowlanych czy lepiej kupic w jakims składzie(hurtowni)? A dlaczego chcesz obkładać płytkami a nie wymurować z cegły klinkierowej ? Oszczędność dyskusyjna ( przy płytkach dodatkowa robocizna) a na pewno przy cegle nic nigdy nie odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 10.08.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 i miedzy innymi w związku z tym mam pytanko: gdzie moge kupic płytki klinkierowe do obłożenia komina? Czy zwracac uwage na plytki z marketów budowlanych czy lepiej kupic w jakims składzie(hurtowni)? A dlaczego chcesz obkładać płytkami a nie wymurować z cegły klinkierowej ? Oszczędność dyskusyjna ( przy płytkach dodatkowa robocizna) a na pewno przy cegle nic nigdy nie odpadnie. jestem za! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 10.08.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Marzka co do naszego POWTARZALNEGO projektu mamy następujące zarzuty: w projekcie nie ma: -zestawienia materiałów do budowy domu-podanych powierzchni ścian zewnętrzych, wewnętrznych, m2 ścian działowych-opisnej metody kotwienia murłaty do wieńca (jakie, co ile)-opisanej metody mocowania belek stropowych do wieńca (to co jest w projekcie to ładnie wyględa...... na papierze ale jest a wykonalne!)-nic na temat rynien-brak przewidzianej wentylacji do kuchni ponadto w projekcie mamy pomieszane dwa projety (Irma I i Irma II) dwa różne dachy w różnych rzutach, proponowana wentylacja w całym domu spiro- czyli metoda tzw . późny Gierk. Dodatkowo kolejne zastrzeżenia:-wymiar ław fundamentowych 80 cm szerokości!-brak zbrojenia ław-przesadzona w wymiarach stal do zbrojenia (16 fi) oczywiście pomijam fakt, że nie wiadomo ile zamówić...-kratownica o niebotycznych wymiarach (14 m podstawy)i wiele wiele innych Moim zdaniem ta pracownia ma ładne domy pod względem "wizualnym" ale zupełnie niedopracowane pod względem wykonania. Nie wiem czy im nikt nie zgłasza tych zastrzeżeń? Przecież jeżeli coś będzie łatwiejsze do zrobienia to tym bardziej opłacalne w budowie i kółko się zamyka. Marzka dobrze sprawdź projekt, który Ci zaproponują. Może nowy będzie bardziej "dorobiony"? W myśl powiedzenia ufaj i sprawdzaj pozdr.Betty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 10.08.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 nie dzwoń , nie pisz po prostu udaj się do nich. to jest firma z Wrocławia te błędy, które są dyskwalifikują projekt (np. pomieszanie I i II, brak wentylacji w spiżarce). Myślę, że ci to poprawią chociażby po to żeby żebyś mogła napisać na forum, że to fajne chłopaki są bo ci poprawili co do niektórych parametrów konstrukcji to niestety często wina konstruktora który dla włąsnego (nie twojego) bezpieczeństwa robi sobie zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 10.08.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Marzka co do naszego POWTARZALNEGO projektu mamy następujące zarzuty: w projekcie nie ma: -zestawienia materiałów do budowy domu -podanych powierzchni ścian zewnętrzych, wewnętrznych, m2 ścian działowych -opisnej metody kotwienia murłaty do wieńca (jakie, co ile) -opisanej metody mocowania belek stropowych do wieńca (to co jest w projekcie to ładnie wyględa...... na papierze ale jest a wykonalne!) -nic na temat rynien -brak przewidzianej wentylacji do kuchni ponadto w projekcie mamy pomieszane dwa projety (Irma I i Irma II) dwa różne dachy w różnych rzutach, proponowana wentylacja w całym domu spiro- czyli metoda tzw . późny Gierk. Dodatkowo kolejne zastrzeżenia: -wymiar ław fundamentowych 80 cm szerokości! -brak zbrojenia ław -przesadzona w wymiarach stal do zbrojenia (16 fi) oczywiście pomijam fakt, że nie wiadomo ile zamówić... -kratownica o niebotycznych wymiarach (14 m podstawy) i wiele wiele innych Moim zdaniem ta pracownia ma ładne domy pod względem "wizualnym" ale zupełnie niedopracowane pod względem wykonania. Nie wiem czy im nikt nie zgłasza tych zastrzeżeń? Przecież jeżeli coś będzie łatwiejsze do zrobienia to tym bardziej opłacalne w budowie i kółko się zamyka. Marzka dobrze sprawdź projekt, który Ci zaproponują. Może nowy będzie bardziej "dorobiony"? W myśl powiedzenia ufaj i sprawdzaj pozdr. Betty Dzięki Betty ! wyślę do nich emaila, że wraz z projektem chcę zestawienie materiałów i wszystko to co opisałaś. Już się boję A co do projektu to Irma bardzo nam sie podobała ale ma 1 pokój za mało i musieliśmy szukać innego no i dom musi mieć maks. 13 m szerokości Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 10.08.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 woprz byłam u nich. Szkoda mi czasu na ustne przepychanki i wyjaśnienia. Wolałabym na przykładzie Pójdę z moim projektem i pokażę gdzie mogą "dopracować" szczegóły. Złożę stosowne pismo. I tak myslę, że się wywiną ponieważ architekt, który adaptuje projekt przejmuje na siebie odpowiedzialność za wszelkie babole w projekcie - takie prawo. Dodatkowo projekty sprzedają w pakiecie z poradnikiem budowlańca czy coś w tym stylu. Przejrzałam ten poradnik - masa nieaktualnych informacji szczegolnie o dokumentach potrzebnych do pozwolenia na budowę. No coż projekt kupowaliśmy dokładnie rok temu i byliśmy w wielkiej euforii!!! Kolejne ekipy uświadamiały nam bolesną prawdę Co do Irmy. Widziałam we Wrocławiu i okolicach pięć realizacji tego projektu i żadna nie trzymała się projektu jeżeli chodzi o konstrukcję dachu. Dosłownie każdy inaczej ma zrobioną więźbę to chyba o czymś świadczy nie? Nawet poznaliśmy ekipę z Chrząstawy, która stawia tam domy i śmieją się z ich wentylacji. No coż skoro główny konstruktor tego domu skończył 80 lat to i myśl techniczna taka Bez urazy ale trzeba tworzyć w obecnych realiach. Dlatego wycofali Irmę I i nieszczęsne HEBY (14 metrowe stalowe teowniki) praktycznie nie do kupienia w Polsce! Nie żebym była jedyna ale na forum wypowiadali się właściciele Klementynki, Manueli i Miłki. Projekty ładne ale kłopotliwe w realizacji Pozdr. Nam dalej podoba się ten domek - bo to nasz domek!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 10.08.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 woprz byłam u nich. Szkoda mi czasu na ustne przepychanki i wyjaśnienia. Wolałabym na przykładzie Pójdę z moim projektem i pokażę gdzie mogą "dopracować" szczegóły. Złożę stosowne pismo. I tak myslę, że się wywiną ponieważ architekt, który adaptuje projekt przejmuje na siebie odpowiedzialność za wszelkie babole w projekcie - takie prawo. Dodatkowo projekty sprzedają w pakiecie z poradnikiem budowlańca czy coś w tym stylu. Przejrzałam ten poradnik - masa nieaktualnych informacji szczegolnie o dokumentach potrzebnych do pozwolenia na budowę. No coż projekt kupowaliśmy dokładnie rok temu i byliśmy w wielkiej euforii!!! Kolejne ekipy uświadamiały nam bolesną prawdę Co do Irmy. Widziałam we Wrocławiu i okolicach pięć realizacji tego projektu i żadna nie trzymała się projektu jeżeli chodzi o konstrukcję dachu. Dosłownie każdy inaczej ma zrobioną więźbę to chyba o czymś świadczy nie? Nawet poznaliśmy ekipę z Chrząstawy, która stawia tam domy i śmieją się z ich wentylacji. No coż skoro główny konstruktor tego domu skończył 80 lat to i myśl techniczna taka Bez urazy ale trzeba tworzyć w obecnych realiach. Dlatego wycofali Irmę I i nieszczęsne HEBY (14 metrowe stalowe teowniki) praktycznie nie do kupienia w Polsce! Nie żebym była jedyna ale na forum wypowiadali się właściciele Klementynki, Manueli i Miłki. Projekty ładne ale kłopotliwe w realizacji Pozdr. Nam dalej podoba się ten domek - bo to nasz domek!!!!! to wyślij im maila z linkiem do tej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 10.08.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Ja myślę, że oni doskonale znają tą stronę i podczytują na bierząco tak branża heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 10.08.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Ja myślę, że oni doskonale znają tą stronę i podczytują na bierząco tak branża heheh oj chyba nie masz racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filemon 10.08.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 W naszym przypadku było tak, że zestawienie więżby dostaliśmy od zupełnie innego projektu, jedna krokiew 14m, było sporo klopotów z transportem. Cieśla rzutem oka stwierdzil, że to niemożliwe, więc my z prośbą do Archonu i wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 10.08.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Opisywali to w Muratorze - nasza Teska budowała Irmę i to awantura przez nią wywołana spowodowała powstanie Irmy II - wszystko o czym mówicie było na forum i w gazecie naszej ulubionej Archipelag z tego słynie - projekty piękne ale niedorobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 10.08.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Opisywali to w Muratorze - nasza Teska budowała Irmę i to awantura przez nią wywołana spowodowała powstanie Irmy II - wszystko o czym mówicie było na forum i w gazecie naszej ulubionej Archipelag z tego słynie - projekty piękne ale niedorobione. to dobrze ze mamy projekt indywidualny na razie nie narzekam .... a bylismy o krok od manueli uffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 11.08.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 BK Teska budowę zaczęla w 2003 roku. Nie wiem kiedy stworzyli Irmę II ale my właśnie rok temu kupiliśmy niby udoskonaloną Irmę II. A w niej babole posklejane z Irmy I. Czy mam zrobić kolejną awanturę aby projekt był w końcu "dorobiony"? Co z tego, że o tym było już na forum i w Muratorze. Było ale nic się nie zmieniło. Dlatego jeśli ktoś rozważa tą pracownię musi wiedzieć o tych problemach. brrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts