kasztanka 06.09.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Z podnoszeniem ścian kolankowych moim zdaniem trzeba ostrożnie. Widziałam już moją Irmę z podniesioną ścianą kolankową i wygląda ohydnie Wszystko dlatego, że są zachwiane proporcje i to co wygląda w projekcie ładnie w rzeczywistości po podniesieniu jest śmieszne. Taki dom zazwyczaj wygląda jakby miał za mały daszek i za wysokie ściany. Można oczywiście zastanowić się na wydłużeniem dachu żeby to było proporcjonalne ale dacie radę zmierzyć się z projektowaniem domu? Aby miał smak i wygląd? Zawsze zastanawiam się oglądając takie "podniesione" domy czy nie można poszukac innego, większego domu zamiast "przerabiać" mniejsze domki? Piszę tak ponieważ jestem zdecydowanym przeciwnikiem podnoszenia "ścianek kolankowych" Ile razy musieliśmy się tłymaczyć dlaczego nie chcemy podnosić naszego dachu i uzyskać dodatkowo 100 m2. Ja chcę dom 120 m a nie 200 m Tylko proszę mnie nie napadać masz racje moze to wygladac conajmniej dziwnie my mielismy zaprojektowane od poczatku i wszytsko jest dopasowane ale z drugiej strony mysle ze podniesienie sciany o 2 pustaki chyba nie burzy wizerunku domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 06.09.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Trudno powiedzić czy dwa pustaki to "bezpieczne" posunięcie Efekt widoczny dopiero po zbudowaniu, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 06.09.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 dodasz jeden rządc dachówek i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 06.09.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Dla wielu ten rząd dachówek, dłuższe krokwie, dodatkowe łaty itp. to zbędny wydatek i wtedy nie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 06.09.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Dla wielu ten rząd dachówek, dłuższe krokwie, dodatkowe łaty itp. to zbędny wydatek i wtedy nie jest ok. nie przesadzajmy ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 06.09.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Dla wielu ten rząd dachówek, dłuższe krokwie, dodatkowe łaty itp. to zbędny wydatek i wtedy nie jest ok. no zgdza się z ty tylko że to propozycja dla tych co chcą nie dla tych co nie chcą z całą pewnością rzecz nie tylko w powierzchni podłogi ale również w powierzchni użytkowej a ta zaczyna się od 1,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 06.09.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 kasztanka widzę, że tylko my na tym forum wszyscy się gdzieś zakamuflowali Miałam nadzieję, że sobie podyskutujemy na temat ścianek kolankowych. Jeśli nie jest to temat zagrzewający do dyskusji to zadam inne pytanie: Jak myślicie jakie koszty należy założyć aby dokończyć budowę naszego domu (130+20 garaż/m2) Obecnie stan surowy - otwarty Do wykonania: - instalacje (elektryczna, wodn.-kana) - ogrzewanie (instalacja, piec, butla) - kominek - stolarka (okna, drzwi) - posadzki, tynki - ocieplenie budynku + tynk - ocieplenie stropu (wełna) - położenie płyt g-k na suficie - podłogi docelowe (gres, parkiet) - umeblowanie kuchni, jadalni - łazienka- armatura, kafle - salon kanapy - szambo - przyłącze wody Proszę o podawanie mniej więcej przybliżonych wartości Takich abym nie spadła z krzesła Betty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 06.09.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 nie da sie tego kreslicmoim zdaniem jeszcze ze 150tys zlale to zalezy od materialow!!!!! moze byc i 300 i 500 tys! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 06.09.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Kasztanka przyjmijmy przyzwoity standart. Materiały ze środkowej półki Powiem, że Twoja propozycja pozwala człowiekowi patrzeć optymistycznie w przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 06.09.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Kasztanka przyjmijmy przyzwoity standart. Materiały ze środkowej półki Powiem, że Twoja propozycja pozwala człowiekowi patrzeć optymistycznie w przyszłość no wlasnie jestem optymistka ale nie wiem jak to bedzie w zyciu ....... [jestem na tym samym etapie co ty] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 06.09.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Powiedz, jak duży dom budujesz? Czy gdzieś można oglądnąć zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 06.09.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Powiedz, jak duży dom budujesz? Czy gdzieś można oglądnąć zdjęcia? 220 m2 z garazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy 06.09.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 kasztanka widzę, że tylko my na tym forum wszyscy się gdzieś zakamuflowali Miałam nadzieję, że sobie podyskutujemy na temat ścianek kolankowych. Jeśli nie jest to temat zagrzewający do dyskusji to zadam inne pytanie: Jak myślicie jakie koszty należy założyć aby dokończyć budowę naszego domu (130+20 garaż/m2) Obecnie stan surowy - otwarty Do wykonania: - instalacje (elektryczna, wodn.-kana) - ogrzewanie (instalacja, piec, butla) - kominek - stolarka (okna, drzwi) - posadzki, tynki - ocieplenie budynku + tynk - ocieplenie stropu (wełna) - położenie płyt g-k na suficie - podłogi docelowe (gres, parkiet) - umeblowanie kuchni, jadalni - łazienka- armatura, kafle - salon kanapy - szambo - przyłącze wody Proszę o podawanie mniej więcej przybliżonych wartości Takich abym nie spadła z krzesła Betty Cześć wszystkim, Ja też tu jestem. Betty w zeszłym tygodniu w końcu z bliska (a nie jak zwykle z samochodu) pooglądalismy sobie Twój dach. Ładnie wygląda, pózniej oglądaliśmy jeszcze podwójne S Braasa czarna z powłoka Lumino. No i mieliśmy dylemat. Ale pózniej zobaczyliśmy znowu dach, który podobal nam się zawsze - jesienny liść Robena - i stwierdzamy to jest to. Jednak pierwsze wybory są słuszne. Mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 06.09.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 anndy witam! Nic się nie chwaliłeś, że byłeś u nas Dobrze, że wybór dokonany Tak trzymać! To taka ciapkowana dachówka nie? Zdaje się, że ktoś z forum ma ją na dachu Albo oglądałam albumy forumowiczów i tam ją widziałam.... kasztanka a gdzie zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy 06.09.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 anndy witam! Nic się nie chwaliłeś, że byłeś u nas Dobrze, że wybór dokonany Tak trzymać! To taka ciapkowana dachówka nie? Zdaje się, że ktoś z forum ma ją na dachu Albo oglądałam albumy forumowiczów i tam ją widziałam.... kasztanka a gdzie zdjęcia? Nie pisałem że byłem bo ja cięgle zalatany jestem ale dzisiaj trochę spokojniej to i się chwalę Tak tak Jesienny liść to taka ciapkowata dachówka (właśnie ta jej ciapkowatość spowodowała że na chwilę w nią zwątpiliśmy ale już wszystko ok ), w Nadolicach jest parę domów z takimi dachami, a najbliżej to w św.Katarzynie i Siechnicy mozna takei znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy 06.09.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 dodasz jeden rządc dachówek i będzie ok Ja podwyższyłem sciankę własnie o jeden rząd bloczków i dołożę rząd dachówek, mam trochę obaw ale trzeba być dobrej mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 06.09.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 dodasz jeden rządc dachówek i będzie ok Ja podwyższyłem sciankę własnie o jeden rząd bloczków i dołożę rząd dachówek, mam trochę obaw ale trzeba być dobrej mysli. nie masz sie co obawiac! jeden rzad wiosny nie czyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy 06.09.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 A tak w ogóle, to u mnie murarze w piątek zakończyli pracę - ściany szczytowe i kolankowe wyprowadzone, wszystko czeka na więźbę i cieśli, co Ebu się na razie w pocie czoła uwijają . Być może w przyszłym tygodniu zaczną u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 06.09.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 pytanie z innej beczki dot. naszego lokalnego rynku ile kosztuje załatwienie tzw. formalności czyli od stanu mam działkę nie mam czasu do mam załatwione wszytkie papiery (mapki, pozwolenia, uzgodnienia) i dziennik budowy w ręku i czy zanacie takich ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy 06.09.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 pytanie z innej beczki dot. naszego lokalnego rynku ile kosztuje załatwienie tzw. formalności czyli od stanu mam działkę nie mam czasu do mam załatwione wszytkie papiery (mapki, pozwolenia, uzgodnienia) i dziennik budowy w ręku i czy znacie takich ludzi ~2kPLN + opłaty za projekty przyłączy (chyba ~ 600) + nie pamietam co, ale robił to geodeta (~700). Kilka papierków (zapewnienie o dostawie energii, wody, wypis z ewidencji gruntów i mapka do celów opiniodawczych) załatwiałem sam ale nie było to strasznie czasochłonne (w sumie ok. 5godz) Znamy takich ludzi - mój kierownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts