gars 02.12.2002 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 hejjestem tu nowy, dopiero zaczynam budowę, ale już zaczynają sie schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gars 02.12.2002 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 jak możecie to pomóżcie mi w rozwiązaniu problemu, w czerwc spotkałem sie z architektem i ustaliłem sprawy związane z budową ( przerobienie przez architekta projektu, załatwienie dokumentacji), ustaliliśmy termin 2 miesiące i cenę ( umowa słowna ), dwa miesiące minęło we wrześniu i do tej pory nic. Gdy dzwonię do architekta to za każdym razem opowiada mi nową bajkę, np; że urzędnicy na urlopach, wymyśla jakieś choroby urzędników i inne cuda.Trzy tygodnie temu powiedział że projekt jest już gotowy, ale do dziś z nieznanych dla mnie przyczyn do starostwa nie dotarł.Co mam robić w takiej sytuacji?Z góry dziękuję za pomocpozdrawiamps. chętnie przyjdę na spotkanie 5 grudnia, o ile możnapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 03.12.2002 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 weź po prostu sprawy w swoje ręce, czyli pofatyguj się do architekta po projekt (mam nadzieję, że na bieżąco i nie telefonicznie konsultowałeś zakres przeróbek i wszystko co zrobił architekt zostało przez ciebie zaakceptowane ?) zapłać mu tylko za projekt i sam załatw wszelkie sprawy formalno - gminno - starostowe. To naprawde nie jest az tak trudne. Cała procedura była chyba z dwa razy opisywana w Muratorze i wielokrotnie był ten temat omawiany na forum (opcja szukaj w prawym górnym rogu ekranu). Zawsze też możesz sie pytac na bieżąco na forum. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacek 03.12.2002 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 gars, zapraszamy, w tym temacie proszę o kontakt do Ivoneski ona zarządza imrezką - jest gospodarzem, zna teren, - ktos musi kierowac tematem. Pozdrowienia i nie martw się, na pewno się sprawa wkrótce wyjaśni i nie bedzie tak strasznie jak się wydaje, trzymam kciuki za pozytywny i szybki koniec twojej sprawy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacek 03.12.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Aha, powiedz mi tylko czy wziął kase za temat ?? bo o tym nie napisałeś, a może jestem w stanie ci pomóc.... [ Ta wiadomość była edytowana przez: Yacek dnia 2002-12-03 15:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.12.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Gars - im mniej zapłaciłeś tym lepiej dla Ciebie - Ty też się możesz spóźnić z kasą. Poza tym postrasz go reklamą, jaką możesz mu bezpłatnie zrobić. Wbrew temu co mówią Dobrzykowice nie płać mu nawet całej kasy za projekt - chyba, że to ma na piśmie - tylko potrąć mu 25% za lenistwo. To i tak będzie mała kara za spóźnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gars 03.12.2002 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 śliczne dzięki za pomoc i za zainteresowanie moją sprawą.Jeśli chodzi o kasę to ustaliłem z nim 4500 zł ze wszystkim, nie dałem mu jeszcze żadnej kasy, sam zapłaciłem w elektrowni 200 zł ( chyba zaliczka za przyłącze prądu ), w urzędzie jakieś 200 zł i kupiłem projekt za 1100 zł, który architekt miał przerobić ( sam kazał mi ten kupić, a póżniej powiedział, że i tak z tego projektu nic nie zostało )architektowi nie dałem jeszcze żadnej kasy, przypominam, że umowa dotycząca terminu i kasy, była łowna, nic na papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.12.2002 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Gars - no to on niedotrzymał umowy, a więc możesz go "czniać". Trochę dziwi mnie, że "i tak nic z tego projektu nic nie zostało". Czy nie uzgadniał z Tobą zmian? Co to za "artysta", który najpierw każe Ci kupić CZYJĄŚ pracę, a tworzy własne "dzieło". Wg mnie albo daj gościowi 2-3 tygodnie, żeby przyniósł Ci pozwolenie w zębach, albo od razu poszukaj nowego. Jeżeli wybierzesz to pierwsze, to ani dnia dłużej, bo będzie Cię dalej zwodził. A czy w ogóle miał prawo robić poprawki (zwykle w opisie projektu jest podane co można dostosować)? Może łamie prawa autorskie lub to po części będzie plagiat (jeżeli stworzy projekt pod własnym nazwiskiem)? Jeżeli da Ci nawet pozwolenie, to upewnij się, że zrobił to dobrze. Przejrzyj projekt, albo jeszcze lepiej daj innemu architektowi, bo w urzędach czasem pewne rzeczy oleją, a z pewnością ich nie interesuje, czy zawiera niezbędny opis (u mnie brak było opisu wykonania słupków w ściance kolankowej i dach mi się rozkraczał). Poza tym musisz mieć prawo dokonywania zmian (nie Ty osobiście, ale ktoś z uprawnieniami) po to, by za 2 miesiące jak będziesz chciał przesunąć okno nie robił Ci smrodu i zasłaniał się prawami autorskimi. Zrestą najlepsza opcja to go olać i pójść to prawdziwego architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacek 03.12.2002 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 o to, to , popieram Frankai , popieram ... nie ma wiec większego problemu prócz straconego czasu !!! a mogło być znacznie gorzej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 04.12.2002 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 4500 ? Ja zapłaciłem 5500 ale za projekt indywidualny a nie przeróbkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 04.12.2002 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Bo on go przerobił dokumentnie Idą mrozy, zabezpieczcie przyłącza wodne i wszystko, co może zamarznąć i rozsadzić !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gars 04.12.2002 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 witamdałem mu czas do 15 grudnia, ale zadzwonię do starostwa 9 grudnia i jak sie okaże, że nic nie ma to zakończę już ten temat i rozejżę sie za innym, wkońcu na wiosnę przydałoby sie zacząćpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.12.2002 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 No i z wyjazdu do Wrocka dalej nici. Jakaś delegacyjka na Górny Śląsk mi się kroi. Zaraz spojrzę na mapę kto się buduje w Rybniku i Żorach i zwizytuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 04.12.2002 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Wizytacja lidera Forum na budowie toć to ogromny zaszczyt . <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-12-04 22:51 ]</font> <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-12-05 00:05 ]</font> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.12.2002 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Edzia - słowo "wizytacja" jest po prostu żartem, ale przy okazji moich wyjazdów spotykam się z ludźmi z Forum o ile mi czas pozwala. Tam u Was będzie trochę gorzej, bo mam rodzinę w Żorach, którą też wypada "zwizytować", a poza tym - o czym dowiedziałem się już po napisaniu postu o "wizytowaniu" - Prezes przyjeżdża w środku tygodnia do mojego oddziału i chce ze mną rozmawiać. Gdyby wyłączyli Ci prąd w przyszłym tygodniu, to oznaczać może, że grzebiąc w systemie "wywaliłem" elektrownię Rybnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 05.12.2002 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Toż wizytację również potraktowałam z przymrużeniem oka /nie widać ??? Ja również umawiałam się z Majką, że może bedę 30.11. w Krakowie.W Krakowie byłam ale do Majki nie dotarłam <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-12-05 08:10 ]</font> <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-12-05 10:59 ]</font> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.12.2002 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 To ja Ci "oddam" za Majkę. Umówię się z Tobą i też nie przyjadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 05.12.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Ale jesteś wiesz co Naprawdę byś tak zrobił <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-12-05 08:39 ]</font> <font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-12-05 08:48 ]</font> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.12.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 spotkanie w dniu dzisiejszym we Wrocławiu odwołane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.12.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Ivonesca - no to wejdź im do grupy i "zamieszaj" Edzia - a jak Ty mogłaś coś takiego zrobić Majce? Oczywiście Mój wyjazd ciągle nie potwierdzony. Wiem tylko, że nie będzie tak długi jak planowany, co tylko pogarsza szansę odwiedzin. W pirvie masz mój adres e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts