aka 15.11.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam po roku niebytu w cyberprzestrzeni widzę wiele nowych nick'ow, pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w łatwej sztuce budowania. na szczęscie przeżyłem to choć nie bez ofiar a pamiętajcie o starych z forum (Frankaj, wybacz) "starzy" też czasem tu zaglądają No własnie! Tak kontrolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 15.11.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam po roku niebytu w cyberprzestrzeni widzę wiele nowych nick'ow, pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w łatwej sztuce budowania. na szczęscie przeżyłem to choć nie bez ofiar a pamiętajcie o starych z forum (Frankaj, wybacz) "starzy" też czasem tu zaglądają No własnie! Tak kontrolnie dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 15.11.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Bardzo, ale to bardzo się cieszę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 15.11.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Dobry wieczór Ivo i Smoku miło Was czytać -mam nadzieję że częsciej niespodziewane kontrole będziecie czynić Droga Grupo wiem z różnych źródeł, iż posiadacie wiele kontaktów i talentów różnych. Proszę więc o przysługę......... załatwcie jeszcze 3 tygodnie pogody jesiennej (koniecznie bez deszczu) pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 16.11.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Dzień dobry Mieszkamy!! od 28 października! Masa pracy jeszcze przed nami, ale jesteśmy u siebie i tego uczucia nic nie zastąpi Pozdrowiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 16.11.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Jak ci zazdroszczę Had- WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM DOMKU!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 16.11.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Jak ci zazdroszczę Had- WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM DOMKU!!!! Dzięki serdeczne Jaki on tam nowy - sto lat na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 16.11.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Wasz nowy. Super. Ja na oko tak jeszcze 4-5 tyg. Ale póki co okropnie walczę z szybą od kominka. Co za syfek sie na niej robi- a ponoć z pyrolizą. Problem jest taki ze kominek z plaszczem czasem przydusza ogień i wtedy wszystko sie dymi, tylko żarzy i taki sajgon osiada na szybie. Totalnie czarna sie robi. Nie usmiecha mi sie instensywne czyszczenie jej codziennie - przetrzeć rozumiem ale nie szorować. Jakis patent?? Odbiera mi ten problem całą radość z kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 16.11.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 czy ma ktoś kominek z podkową wodną? jak się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 16.11.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Mmarysia mam podobny problem. Trzeba czyścić codziennie. Myślałam, że kominki tak się nie brudzą, do tego pełno popiołu i brudu po drewnie. Teraz nie mieszkam to mi nie przeszkadza, ale co będze później BK pisała, że drewno złożyli pod oknem i przez okno je dostają. Kupiłam jakąś piankę do szyby, psikam, a potem wycieram. Kosztowała około 20zł w Leroy Merlin. Jak ktoś zna inny sposób to ja chętnie zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.11.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witamrzadziej ostatnio zaglądam - bez reszty pochłania mnie praca co do kominka - to czyściłam takim czymś za 7 zł ale strasznie żrące, teraz czyścimy ścierką z wodą - jak jest pyroliza to schodzi, szyba się brudzi bo mokre drewno, jeśli drewno jest suche, sezonowane, to nie brudzi się. Kupiliśmy dąb 5-miesięczny i olchę 12 miesięczną - i jak palimy olchą to nic się nie dzieje. Ale zabrudzenia schodzą czyszczone zwykłą ściereczką z wodą. Jeśli szyba się brudzi, to i komin też - radzę kupić coś do czyszczenia komina od kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 17.11.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Niestety będzie się brudzić. W kamienicy używaliśmy kominka od 2000 roku, więc wiem, co mówię. Faktycznie rozwiązaniem jest bardzo dobrze wysezonowane drewno. A poza tym można się przyzwyczaić do osadu. Tak jak trzeba się przyzwyczaić, że białe skóry przed kominkiem to tylko w amerykanckich filmach - bo faktycznie trudno jest utrzymać idealną czystość przy tych popiołach, drewnie itd. Ale kominek ma swoje uroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 17.11.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 czy ma ktoś kominek z podkową wodną? jak się sprawuje? Tak to kominek z plaszczem wodnym - ale póki co uczymy sie w nim palic - po kolei podłączamy poszczególne grzejniki itp. Nie moge nic powiedziec bo sie okazało ze mielismy jakiegoś babola zrobionego przy podłączeniu i właśnie kominek nie działał tak jak trzeba- a teraz jest to naprawiane i mam nadzieje ze bedzie ok. BK - u mnie te zabrudzenia są takie ze sciereczka nie wystarczy - musze uzywać jakis srodków bo nie mówie o szybie przydymionej a dosłownie zasmolonej i zapieczonej jeszcze w dodatku- okropność. Czy inni tez tak mają?? Drewno na pewno nie jest super - ale czy jest jeszcze jakas nadzieja na to ze będę siedziec na sofie i przyglądać sie trzaskajacemu ogniowi - czy tylko bedę domysłać sie ze ogień w kominku sie pali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.11.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witam. Palę suchym drewnem 4 letnim (dąb i grab),oraz różne deski ,płyty pozostałości z budowy.Zauważylem że jak jest niska temp. to szyba się brudzi.Robie w ten sposób że ładuje dużo drewna nawet deski ale suche i ogień sam czyści czybę.W tej chwili utrzymuje niską temp na płaszczu wodnym ok 45-50 st. ale jak przyjdą mrozy temp dam wyższą ok 60 st i myślę że szyba bedzie sie sama czyścić.Mam szybe z pyrolizą.Rano mam żar po wieczornym załadowaniu ok 5-6 godż,ale zamykam szyber oraz wyłączam wentylator do kominka.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.11.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Wiech, my mamy temp. zadaną 65 st - chyba za dużą, bo w domu jest gorąco jak napalimy. Dużo drewna nam idzie w związku z tym Rzeczywiście szyba czyści się sama jak dobrze zahajcować suchym drewnem - osady na szybie się przepalają i schodzą. Kupiliśmy 15 kubików drewna i zastanawiamy się czy to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.11.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 BK myślę że masz za dużą temperatrę zadaną na płaszczu wod. Ja taką temp. będę miał jak przyjdą mrozy.W domu mam temp. 20-23 st.Moja żona lubi niestety ciepełko Jeżeli tak będziesz palić to jak dotychczas to może starczy Ci tego drewna na styk.Zdaje sobie sprawę że to jest Twój pierwszy sezon grzewczy i spalisz więcej drewna .Ja mam większy metraż ok 200 m/2 a drewna mam ok 20 mp.Będę chciał palić tylko drewnem ponieważ mam mało gazu a zresztą jest drogi.Powodzenia Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 17.11.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Dzień dobry Mieszkamy!! od 28 października! Masa pracy jeszcze przed nami, ale jesteśmy u siebie i tego uczucia nic nie zastąpi Pozdrowiam Gratulki HAD!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 17.11.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Problem jest taki ze kominek z plaszczem czasem przydusza ogień i wtedy wszystko sie dymi, tylko żarzy i taki sajgon osiada na szybie. Totalnie czarna sie robi. Nie usmiecha mi sie instensywne czyszczenie jej codziennie - przetrzeć rozumiem ale nie szorować. Jakis patent?? Odbiera mi ten problem całą radość z kominka jak kominek z płaszczem wodnym może przyduszać ogień to nie bardzo wiem ......od 2 lat użytkuję kominek z płaszczem wodnym i jakoś nie zauważyłam żeby przez ten płaszcz brudziła się szybka natomiast potwierdzam że dużo zależy od drewna - zarówno od sezonowania jak i od rodzaju drzewa (grab wydziela chyba najmniej smolistych substancji) - w pierwszym roku mieliśmy drewno dobrze nie wyschnięte i szybka brudziła sie w zaskakująco szybkim tempie, w tym roku zdecydowanie jest lepiej - czyszczę szybę raz w tygodniu...albo i rzadziej ....takie są uroki kominka w którym pali się na okrągło i można sie do tego przyzwyczaić - jak napisała HAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 17.11.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 (...) ......od 2 lat użytkuję kominek z płaszczem wodnym... Ivonesca a mozesz sie podzielic doswiadczeniem z uzywania kominka, czy ten plaszcz podgrzewa wode uzytkowa, c.o., czy masz inne zrodlo ciepla oprocz kominka? interesuja mnie tez producenci elementow instalacji instalacje jeszcze przede mna, szukam zarowno pomyslow jak i wykonawcow prosze ew. o odpowiedz na priv pozdrawiam, burgundczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 17.11.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 [jak kominek z płaszczem wodnym może przyduszać ogień to nie bardzo wiem Ivonesco - my sie uczymy - w pocie czoła to fakt - ale przez ostatnie dni ten kominek był okropnie niestabilny i jak osiągnął zadaną temeprature to wentylator sie wyłączał i wtedy ogień malał - bardzo poważnie - czyli ze przyduszał A wtedy kopcenie, brud i sadza. Ta niestabilność niestety wynikała z pewnej awarii zaworka jakiegoś - niestety brakowało wody w kominku i on wariował - martwie sie zeby mu to nie zaszkodziło na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts