woprz 20.01.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Co to jest rek z GWC? Gruntowy Wymiennik Ciepła kombinuj kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 20.01.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Kasztanka, o jakich ty kosztach piszesz - DGP to raptem kilka rurek, a za to jaka frajda (czytaj oszczednosc). Poza tym DGP jest tym bardziej dobre dla tych co maja pompe i podlogowke, bo jak sie wraca z ziomowego weekendowego wypadu to troche trzeba troche odczekac az sie chalupaka od podlogowki ogrzeje, a za to DGP odrazu ciepelkiem buchnie . Nie mowiac juz o chlodnych wieczorach pod koniec sierpnia-wrzesnia, gdy nie chce sie wlaczac calej aparatury zeby sobie przez chwilke zrobic cieplo . Ja, tak jak pisal Woprz, chce miec tylko DGP grawitacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 20.01.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Co to jest rek z GWC? Gruntowy Wymiennik Ciepła kombinuj kombinuj nie podpuszczaj, nie podpuszczaj!!!!! pozostawmy go w slodkiej nieswiadomosci..... wystarczy ze mi to forum robi wode z mozgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 20.01.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Witam, Niejednokrotnie spotkałam się na forum z opinią, że forum uzależnia. Sama jestem tego najlepszym dowodem. A na razie jedynie głównie podglądam… Słyszał ktoś, żeby to uzależnienie spowodowało utratę pracy? Ja wprawdzie sama sobie jestem sterem, żeglarzem i okrętem, ale jak ciągle będę przesiadywać na forum, to nici z zarobienia kaski na tą całą budowę… Zaczynam na wiosnę. Sucha teoria grzechocze mi w głowie i nie daje spać po nocach. Pozwolenie jest, ekipa niby jest (jeszcze nie podpisaliśmy umowy), technologia po długotrwałej walce wewnętrznej wybrana (BK 36,5 bez ocieplena- ryzyk fizyk i raz kozie śmierć, najwyżej będę to potem oklejać stypianem... Możecie mi powiedzieć, jak to jest z tymi hurtowniami budowlanymi we Wro. Ceny są wszędzie podobne, wszędzie obiecują super obsługę (transport, rozładunek, zwrot materiałów, jak jakieś zostaną...). Jak to wygląda w praktyce? Chyba zdecyduję się na Domex z Karmelkowej jako głównego dostawcę. Ktoś miał z nimi jakieś przykre doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.01.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Blinkey, rozumiem twoje dylematy, sami przez to przechodziliśmy. Wydaje mi się że najlepsze co można zrobić to pozostawić sobie alternatywę pozwalającą uniezależnić się od globalnych problemów energetycznych (gaz, etc.) Drewno zawsze będzie ale drożeje. Solary pewnie będą coraz tańsze. My mamy GWC - to też wbrew pozorom kosztuje te parę stówek, jest reku, jest kondensat, podłogówka w połowie domu i kominek z płaszczem. I zasmażka. Tańsza wersja niezależności to prosty dom z możliwością prostego rozprowadzenia ciepła - DGP (dogrzewanie gorącym powietrzem). Albo dom pasywny ... Pani Koala - hurtownie też muszą być sprawdzone. Polecam MB 03 na Gnieźnieńskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy 20.01.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Betty - postaram sie podbiec na Legnicka i poprosic o ofete - moze jeszcze w sobote - o ile sie wyrobie zpraca i nie bede musiala jutro do pracy jechac . ... Ja bylem u nich w zeszłą sobotę i pocałowałem klamkę..... w poniedzialek zostawilem wymiary i do tej pory nie mam oferty.... Ech... A takie dobre wrażenie zrobili.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 20.01.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Betty - postaram sie podbiec na Legnicka i poprosic o ofete - moze jeszcze w sobote - o ile sie wyrobie zpraca i nie bede musiala jutro do pracy jechac . ... Ja bylem u nich w zeszłą sobotę i pocałowałem klamkę..... w poniedzialek zostawilem wymiary i do tej pory nie mam oferty.... Ech... A takie dobre wrażenie zrobili.. witajcie też byłam u nich w zeszłą sobotę i efekt taki sam jak u Ciebie czekam na wycenę z An-maru (tak gdzie zamawiała BK) i zobaczymy jak wypadną. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 20.01.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 witamWoprz dzieki; o wyprowadzeniu oswietlenia do bramy:domofon,kiedys brama ruchoma,oswietlenie tarasu drzwi wejsciowych to sobie wymysliłam,ale np fonntana,lampki oswietljace ogrod to wystarczy jedno wyprowadzenie?kosiarka tylko spalinowa za duza działka czytaj najlepiej traktor,co to znaczy alarm na skrętce?te cienkie kabelki skrecone np.3 w alarmie uwzgledniłam czyjnik dymu i gazu,oraz wyprowadzenie na przyszłosc pod jakies kamery ktore przełoza obraz np do telewizora jakiegosc obszaru ogrodu taki mam zamysł,co znaczy wpiecie kilku obwodów do zewnetrznego generatora pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 20.01.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 czesc Polanka,widziałam u mojego kolegi cos co mi sie b.spodobało koło dzwi wejsciowych i garazu który jest w bryle budynku ma "aliganckie"lampy które po zmroku delikatnie żarza sie i reaguja na ruch i wtedy daja fajne oswietlenie tzn mocne,ja tez tak zrobieczy ktos moze mi wiecej opowiedziec na temat GWC,kiedy to sie robi,kto to robi i ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 20.01.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Co to jest rek z GWC? Gruntowy Wymiennik Ciepła kombinuj kombinuj Ah. Chyba już wiem o co Ci chodzi. Słyszałem o tym ale jakoś mnie to nie porwało. Przyjrzę się temu jeszcze raz. DGP odpada. Ani ja ani moja żona nie lubimy powiewów ciepłego powietrza, no chyba, że na Seszelach. Jeśli chodzi o propan-butan to różnicy w budowie pieca a szczególnie palnika nie ma żadnej. Uruchomienie Vaillanta odbywa się najczęściej na propanie, potem i tak do butli wędruje p-b jeżeli tylko może. Viessman podbija kartę gwarancyjną nawet jeżeli w butli jest propan albo p-b. Nawiązując do GWC albo pompy ciepła. Ciekaw jestem jak ma się to do poziomu wód gruntowych w naszym przypadku. Swojego czasu zastanawiałem się nad własną oczyszczalnią tak jak ma to jeden z naszych sąsiadów ale jeżeli mam usypywać kopce pod domem to raczej dziękuję. No i takie to dylematy. Tobie łatwo już o tym mówić: siedzisz sobie w nowiutkim domku pod lasem w zimowej scenerii i możesz wygrzewać stopy przed kominkiem. Ja dzięki mrozom mam na szczęście jeszcze czas żeby pogłówkować. Pozdrawiam Blinkey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.01.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 help.potrzebny architekt w ludzkiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 21.01.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 marzka, anndy nam przygotowali ofertę "od ręki", wczoraj byli na wiosce zmierzyć fizycznie okna no i czekamy na ostateczną wycenę Może trzeba stanąć nad nimi i psychologicznie ????? Bez wyceny nie wychodzić Dziwnie to się układa. Czasami w jednym miejscu klient jest tak różnie obsługiwany, że aż się nie chce wierzyć Dla jednych pełen profesjonalizm a dla innych zupełnie coś innego. Tak samo jest z hurtowniami pewnie to zauważliście. Jeśli chodzi o ulubione miejsce zaopatrywania się każdego z nas. Pani Koala prawdę mówiąc kupujemy tam gdzie jest atrakcyjna cena. Jeżeli ochodzi o większą partię materiału kierujemy się ceną Jeżeli chodzi o drobniejsze rzeczy korzystamy z najbliższych hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 22.01.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Czyli co? Za każdym razem przed kupnem następnej partii materiału rajd po hurtowniach? No to fajnie! Jak mi wycenią teraz dachówkę, to przed kupieniem jej w sierpniu cena może być już raczej nieaktualna? Można im mailem wysyłać prośbę o wycenę, czy wszędzie trzeba tłuc się osobiście? Na razie moje 3 próby kontaktu mailowego pozostały bez odpowiedzi Jeszcze jedno pytanko. Zawsze w marcu są targi budowlane we Wro. Można uzyskać tam jakieś rabaty dla inwestorów indywidualnych? Na Budmę w związku z wyjazdem służbowym nie mogę pojechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 22.01.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Pani Koalajeśli twoje prośby o wycenę sa ignrowane to niezawracaj sobie dalej głowy takim handlowcem. Dobry handlowiec wie że jeśli nie odpowie w ciągu 24 godzin to klient idzie dalej. j mogę polecic MB03 na Gieźnieńskiej, ceny mieli dobre i mogę tez polecić hurtownię Ryczkowski w Kamieńcu- ale to nie twoje rejony. Ceny mają naprawdę dobre i dobrze się współpracuje. Jesli chodzi o okna to moge polecić AnMar - jareko pochwalił ich montaż okien, są OK, tylko denerwują sie jak im się zwleka z płaceniem ...Może nie znają wszystkich najświeższych nowinek ale są solidni. Jak sobie radzicie z mrozami? Bo my zagotowaliśmy wodę w kominku ... to znaczy w płaszczu. Było trochę paniki - zresztą piszę o tym w klubie kominkowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 22.01.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Jak sobie radzicie z mrozami? Niezle. W domu raczej cieplo - ok19 stopni lub wiecej. Kominek hula non stop. Kilka dni temu skonczyl nam sie olej - niedopatrzenie z naszej strony. Ponad 12 godzin piec nie chodzil ale jednak dom sie tak szybko nie wychładza. Temperatura praktycznie nie spadła - grzalismy kominkiem. Jedynie dokuczał brak ciepłej wody. No i stwierdzilismy ze bez kominka ani rusz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 22.01.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam! W Oknoplaście tłumaczyli się brakiem wyceny rolety licznymi chorobowymi pracowników! Hm... cóż o tym sądzić? BK, a gdzie ten AnMar od okien? Jutro jadę jeszcze na Balonową do Krysiaka. Znajomi mojej mamy w liczbie 3 sztuk mają od niego okna, jedni najdłużej trzy lata i są bardzo zadowoleni z jakośći, z obsługi przez firmę i ceny! Okazuje się, że Krysiak robi WinStep z aluminium (Oknoplast tylko z PCV)- wiem, bo dzwoniłam i pytałam. Jak będę miała wycenę, to podam. "Moje" drzwi firma Wójcik wyceniła mi na ponad 5000zł! O 1000 drożej niż Promar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 22.01.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Marzanna - Anmar jest w Brzegu, ale bez problemu obsługują Wrocław i okolice, tel.502 412792. Kiedy się skończą te mrozy? Czy "kominkowcy" grzeją w te mrozy tak jak zawsze? Czy odpuszczacie i przechodzicie na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 22.01.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Witam! W Oknoplaście tłumaczyli się brakiem wyceny rolety licznymi chorobowymi pracowników! Hm... cóż o tym sądzić? BK, a gdzie ten AnMar od okien? Jutro jadę jeszcze na Balonową do Krysiaka. Znajomi mojej mamy w liczbie 3 sztuk mają od niego okna, jedni najdłużej trzy lata i są bardzo zadowoleni z jakośći, z obsługi przez firmę i ceny! Okazuje się, że Krysiak robi WinStep z aluminium (Oknoplast tylko z PCV)- wiem, bo dzwoniłam i pytałam. Jak będę miała wycenę, to podam. "Moje" drzwi firma Wójcik wyceniła mi na ponad 5000zł! O 1000 drożej niż Promar. Marzanna a ten WinStep to do przesuwnych drzwi czy do normalnych? Napisz coś o tym bo na forum nie znalazłam za wiele. Ja czekam cały czas na wycenę z AnMaru. To jest firma z Lewina Brzeskiego A ten Krysiak to na jakich profilach i okuciach robi okna? Jak do tej pory najciekawsza ofertę mam z Euro-plastu. Polecani na forum producenci drzwi: http://art-tom.pl/katalog.html http://www.lupol.pl/index.html http://www.dziadek.com.pl/promocram.html http://www.kmwformat.pl/drzwi/spis.php A może podjedź do Impro na Robotniczą. Oni mają drzwi K&P, Lupol, Cal, Lutostański. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 22.01.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Marzanna - Anmar jest w Brzegu, ale bez problemu obsługują Wrocław i okolice, tel.502 412792. Kiedy się skończą te mrozy? Czy "kominkowcy" grzeją w te mrozy tak jak zawsze? Czy odpuszczacie i przechodzicie na gaz? wygrzebałam na forum, ze byłaś z nich zadowolona i dlatego do nich zadzwoniłam dzisiaj siłą prawie mnie z domu wyciągnęli na ten mróz. Ja chcę lato i upały pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 22.01.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 marzka - Win-step to prawie płaski próg w oknach balkonowych/tarasowych, nie wiem czy do przesuwnych, ale do otwieralnych 'normalnie' jak najbardziej. Krysiak robił w Vece ale teraz się przerzucił na Deceuninck (nie wiem czy dobrze zapisałam nazwę). Ten AnMar ma jakiś mailowy kontakt? Nie chce mi się jechać do Lewina Brzeskiego po wycenę Jutro do nich zadzwonię. A Euro-plast, możesz przybliżyć jakie profile itp.? Dzięki za namiary na firmy drzwiowe. Na razie wysłałam zapytania mailowe do 'gigantów', zobaczymy co odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts