dabell 11.02.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 To może ja podam: Janusz Moryl tel 601 556890 To ten sam co robił BK Betka - dzięki za namiary Szanownego Pana Geologa to ja znam, miałam z nim ćwiczenia . Sensowny facet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 11.02.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Drodzy Grupowicze Wrocławscy i Okoliczni, zechciejcie wspomóc wiedzą chętnego do budowania. Poszukuję działki pod swoje cztery ściany w okolicy Wro. Prasa - niestety dość ubogo, a na wypady poszukiwawcze nie ma sposobności - mały człowiek w domu. Interesuje mnie południe Wro w pasie od Smolca do Św. Kasi. W drugiej kolejności północ w okolicy Ligoty, Szewc (albo Szewców) itd. Jeśli wiecie, że ktoś sprzedaje ok 1000 m2 to napiszcie na forum albo najlepiej na priv.Na razie poszukiwania w Smardzowie zakończyły się fiaskiem. Metr podrożał do 92 PLN brutto. Mokronos też ok. 100. ZGROZA Liczę na wszechwiedzę forumowiczów i pozdrawiam. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 12.02.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Flowerko dzięki za namiar - tylko mam pytanie, czy mieliście jakieś opracowanie i czy gość ma uprawnienia? Bo mnie uświadomiono, że w 2005 zmieniło sie prawo geologiczne i w najgorszej wersji Powiat wydający pozwolenie na budowę może się przyczepić, gdy znajdzie w dokumentach, że były badania gruntu a oni nic o tym nie wiedzą. Otóż po zmianach, aby wywiercić dziurę w ziemi potrzebny jest "projekt prac geologicznych" (ok.400-500PLN ), który to wysyła się do nich, czeka do 30 urzedowych dni , potem po otrzymaniu zgody trzeba zgłosić prace i dopiero po kolejnych 14 dniach można kopać. Mam wrażenie, że papierologia wzrosła w ciągu 2-3 lat kilkukrotnie. W wodociągach też mnie uświadomili, że na budowę fragmentu sieci dzielącej mnie od istniejącej, również potrzeba pozwolenia, opatrzonego wcześniej uzyskanymi zgodami od Wszystkich Świętych (Wydziały Ochr. Srodowiska i inne ) - wcześniej tego nie było. W zwiazku ze związkiem czeka się na to do 3 miesięcy. Dobrze, że do pozwolenia na budowę potrzeba tylko warunków przyłączenia ufff.... bo zaczelibyśmy budowę chyba dopiero w przyszłym roku..... No to sobie ulżyłam.... Hej hej ten Geolog powinien byl miec uprawnienia my robilismy odwierty niecaly rok temu. nigdzie tego nie zglaszalismy, Geolog byl polecany przez znana firme wroclawska które produkuje oczyszczalnie sciekow przydomowe. Mozesz do niego zadzwonic i sie na pewno dopytac, szczegolow nie znam, by juz mamy od 3 miesiecy pozwolenie. Powiem szczerze ze apropos przylaczenia sie do istniejacej sieci troche mnie zaniepokoilas... w sumie planowalismy przylaczas sie na wiosne (od marca laca sciany bedzie potrzebna woda) no i mam nadzieje ze teraz nie bedziemy czekac kolejnych 3 miesiacy na dodatkowe pozwolenia... pozdrawiam Bogusia flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 12.02.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Drodzy Grupowicze Wrocławscy i Okoliczni, zechciejcie wspomóc wiedzą chętnego do budowania. Poszukuję działki pod swoje cztery ściany w okolicy Wro. Prasa - niestety dość ubogo, a na wypady poszukiwawcze nie ma sposobności - mały człowiek w domu. Interesuje mnie południe Wro w pasie od Smolca do Św. Kasi. W drugiej kolejności północ w okolicy Ligoty, Szewc (albo Szewców) itd. Jeśli wiecie, że ktoś sprzedaje ok 1000 m2 to napiszcie na forum albo najlepiej na priv. Na razie poszukiwania w Smardzowie zakończyły się fiaskiem. Metr podrożał do 92 PLN brutto. Mokronos też ok. 100. ZGROZA Liczę na wszechwiedzę forumowiczów i pozdrawiam. Michał Ja polecam Chrząstawe) my szukalismy dzialki w ten sposob ze rozwiesilismy ogloszenia ze chcemy kupic dzialke na drzewach i przystankach odezwaly sie az 3 osoby w tym jeden rolinik, który mial od jesieni zeszlego roku sprzedawac wiekszosc swoich dzialek Generalnie tam buduje sie tez sliczne osiedle Archipelagu, warto sie przejechac i zobaczyc pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 12.02.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Drodzy Grupowicze Wrocławscy i Okoliczni, zechciejcie wspomóc wiedzą chętnego do budowania. Poszukuję działki pod swoje cztery ściany w okolicy Wro. Prasa - niestety dość ubogo, a na wypady poszukiwawcze nie ma sposobności - mały człowiek w domu. Interesuje mnie południe Wro w pasie od Smolca do Św. Kasi. W drugiej kolejności północ w okolicy Ligoty, Szewc (albo Szewców) itd. Jeśli wiecie, że ktoś sprzedaje ok 1000 m2 to napiszcie na forum albo najlepiej na priv. Na razie poszukiwania w Smardzowie zakończyły się fiaskiem. Metr podrożał do 92 PLN brutto. Mokronos też ok. 100. ZGROZA Liczę na wszechwiedzę forumowiczów i pozdrawiam. Michał Zobacz tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=54419&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrados7 12.02.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam, chciałbym dołączyć do grupy Wrocławskiej, działeczkę już kupiliśmy, teraz bieganie po urzędach i załatwianie pozwoleń. My zdecydowaliśmy się na Żórawinę, był to kompromis między ceną, odległością a "ucywilizowaniem" okolicy. Jest tu ktoś z Żórawiny albo okolic?? chętnie nawiążę kontakt w celu wymiany doświadczeń. pozdrawiam wszystkich z okolic Wro!! konrados Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 12.02.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Powiem szczerze ze apropos przylaczenia sie do istniejacej sieci troche mnie zaniepokoilas... w sumie planowalismy przylaczas sie na wiosne (od marca laca sciany bedzie potrzebna woda) no i mam nadzieje ze teraz nie bedziemy czekac kolejnych 3 miesiacy na dodatkowe pozwolenia... pozdrawiam Bogusia flowercia Obawiam się że właśnie tyle może potrwać czekanie. Jeśli chodzi o budowę odcinka sieci wdociągowej, a nie wpięcie się do istniejącej nitki która biegnie w ulicy. My budowaliśmy wodociąg i tyle to trwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 12.02.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Dzięki kochani za poprzednie porady o zakupach hurtowych. Teraz niestety mam problem zupełnie innej natury, a mianowicie budować albo nie budować... oto jest pytanie. Kłopoty rodzinne zżarły mi kasę przeznaczoną na budowę. Zostałam z jakimiś 30 tys... Plan był taki, żeby w tym roku przykryć moją Jarzębinkę dachem i dopiero w styczniu 2007 zawalczyć o kredyt na wykończenie. No a w tym przypadku sama już nie wiem Miałam startować w kwietniu, ekipa podobno porządna prawie domówiona, ja zwarta i gotowa, a tu taka kicha Dodać należy, że pracuję w wolnym zawodzie jako wolny strzelec... Kasa może się znienacka pojawić, ale nie musi. Robić te fundamenty już w kwietniu, zwolnić ekipę i czekać na kasę? Czy czekać do sierpnia na kasę i dopiero wtedy zaczynać? Dom z BK z poddaszem użytkowym, ściana jednowarstwowa, strop Terriva. Zdążą od września do grudnia przykryć to dachem? Czy może odłożyć to na rok i się nie szarpać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 12.02.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam wieczornie! Pani Koala - wspolczuje sytuacji , ale moze zle milego poczatki Hmm, 30 000 zl to nie faktycznie nie duzo, ale na tym forum wiekszosc startuje wlasnie z taka kwota - a niektuzy kompletnie od 0 i na wszystko biora kredyt , wie cwidac ze mozna. Nie wiem ile zalozylas, ze wydasz na stan surowy otwarty - z mojego doswadczenia i tego co mowia znajomi to 100 000 to spokojnie wydasz - nawet bez wiekszych ekstrawagancji (osobiscie wydalam troche wiecej, ale duzo poszlo w ziemie-izolacje fundamentow i w dach). Z tego wiec wynika, ze zeby przykryc dom dachem jeszcze w tym roku musialabys uzbierac jeszcze min. 70 000 !! - kwota bardzo wysoka i troche trudna do uzbierania w pol roku... Dlatego ja bym brala kredyt (sama tez wzialam kredyt w trakcie budowy). Wbrew temu co niektorzy sugeruja to materialy budowlane drozeja, nie mowiac juz o uslugach (porownaj np. ceny wykonania dachu dachu rok temu i dzisiaj). Wiec moze lepiej wziac kredyt i mieszkac w domku rok wczesniej . Co do czasu budowania to wszystko zalezy od ekipy - jedna w 2 mies. spokojnie wybuduje dom (bez dachu) a drugiej pol roku to zajmie. Sam dach to kwestia max miesiaca (o ile nie pada przez caly czas silny deszcz czy snieg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 12.02.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Dzięki kochani za poprzednie porady o zakupach hurtowych. Teraz niestety mam problem zupełnie innej natury, a mianowicie budować albo nie budować... oto jest pytanie. Kłopoty rodzinne zżarły mi kasę przeznaczoną na budowę. Zostałam z jakimiś 30 tys... Plan był taki, żeby w tym roku przykryć moją Jarzębinkę dachem i dopiero w styczniu 2007 zawalczyć o kredyt na wykończenie. No a w tym przypadku sama już nie wiem Miałam startować w kwietniu, ekipa podobno porządna prawie domówiona, ja zwarta i gotowa, a tu taka kicha Dodać należy, że pracuję w wolnym zawodzie jako wolny strzelec... Kasa może się znienacka pojawić, ale nie musi. Robić te fundamenty już w kwietniu, zwolnić ekipę i czekać na kasę? Czy czekać do sierpnia na kasę i dopiero wtedy zaczynać? Dom z BK z poddaszem użytkowym, ściana jednowarstwowa, strop Terriva. Zdążą od września do grudnia przykryć to dachem? Czy może odłożyć to na rok i się nie szarpać? U naswyglada to tak: jeżeli papierologia pozwoli ruszymy nie wcześniej niz czerwiec lipiec, tym bardziej, że chcielibyśmy by murował nam fundamenty i ściany pan Turek z Pęgowa a on termin ma wolny dopiero od mniej wiecej lipca. Rozmawialiśmy z nim i wg niego stan O + mury (116m2 +podasze nieużytkowe do zagospodarowania w przyszłości) to kwestia miesiąca. Potem dobra ekipa więźba - 2-3 tygodnie + dachówka 2 tygodnie - ale może się mylę - uświadomcie nas Ci, którzy macie za sobą Tak więc myslę że spokojnie się wyrobisz. Ale jezeli możesz to rób fundamenty, zawsze będzie łatwiej potem, a przy staraniu się o kredyt masz juz udokumentowany częściowo np. wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ahrek 12.02.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam wszystkich serdecznie Wie ktoś może gdzie najlepij kupić rynny MARLEYA we Wrocławiu albo okolicach( gdzie można liczyć na jakiś rabacik)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 13.02.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witaj WOJTY !Odpowiadam w zakresie wyceny pokrycia dachu mamy dwie interesujące wyceny ( same dachówki bez akcesoriów ) :- na RUPP-a SIRIUS - 15900- na CREATONA - kera pfanne - 17400 ( rabat 42%) co wybrać ????? MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.02.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witaj WOJTY ! Odpowiadam w zakresie wyceny pokrycia dachu mamy dwie interesujące wyceny ( same dachówki bez akcesoriów ) : - na RUPP-a SIRIUS - 15900 - na CREATONA - kera pfanne - 17400 ( rabat 42%) co wybrać ????? MARPA Wojty odpowie creatona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 13.02.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 a ja powiem RuppCeramika!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 13.02.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 ja odpowiem: to co Ci sie bardziej podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadoliczanka 13.02.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witam i ponawiam zapytanie mam wielką prośbę. Szukam konkretnych fachmanów do ogrodzenia. Chciałabym słupki z klinkieru, a reszta zależy od finansów. Zależy mi na kims kto dokładnie potrafi murować z klinkieru. Szukam i szukam i jakoś mi nie idzie! Jeszcze bardzo proszę bardziej doświadczonych o info jakie są koszty takiego ogrodzenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadoliczanka 13.02.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 co do wyboru dachówki, to jednak wyboru radzę dokonać po porównaniu całościowym, tzn. z gąsiorami, dachówkami wentylacyjnymi itp... wtedy dopiero może być różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 13.02.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witaj WOJTY ! Odpowiadam w zakresie wyceny pokrycia dachu mamy dwie interesujące wyceny ( same dachówki bez akcesoriów ) : - na RUPP-a SIRIUS - 15900 - na CREATONA - kera pfanne - 17400 ( rabat 42%) co wybrać ????? MARPA a ja powiem, ze trudno powiedziec porownaj wycene na caly dach - wlicz wszystkie gasiory, dachowki krawedziowe, wentylacyjne itp no i popatrz na kolor. Nie wiem jaka dachwke wybralas, jesli Harmonie to nie musisz sie bac ze czai sie jakas podpierdulka - wbrew temu co konkurencja bedzie sugerowac nie jest to trefny towar - wszystkie dachowki w jednym kolorze (przynajmniej jak narazie nie zobaczylam roznicy). O Ruppie jedynie krazy opinia ze dachowki na paletach maja inne odcienie - u moich znajomych to sie sprawdzilo - widac to zwlaszcza na poczatku, gdy dachowka jest czysta - ale tez mozna powiedzec ze ich dekarze dali ciala bo powinni pomieszac dachowki z roznych palet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina28 14.02.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 [Adres coś mi się nie zgadza. Również jestem zainteresowany wykonastwem "pod klucz", chyba że ceny zwalą mnie z nóg. Planuję parter 110 m2. http://www.fokus.info.plto właśnie jest adres tej firmy. Ale po wstępnym kontakcie do dziś gościu się nie odezwał.Może znasz jakąś inną firmę, godną zaufania i niedrogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 14.02.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 No to Wojty dałaś mi do myślenia z tym ruppem. Tyle razy patrzyłam na mój dach i nigdy czegoś takiego nie zauważyłam. Nawet dokupowałam później część dachówek na przód i różnicy w odcieniach nie widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts