GregMarzden 04.05.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Cześć Ivonesca. Możesz dać namiary na misia od okiennic? I chciałabym nieśmiało zapytać, czy były bardzo drogie? Jak załatwiałaś drewno na nie? Czy wcześniej sama w tartaku, czy stolarz się o to martwił itp. itd. Chcemy mieć okiennice, ale takie atrapy powiedzmy, nic nadzwyczajnego, nie zamykane od wenątrz. Powiedz, czy podczas robienia elewacji trzeba uwzględnić coś dla późniejszego zamontowania okiennic? Dzięki z góry za odpowiedź. Stefa od Grega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarysia 04.05.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 WOJTY , mmarysia co tam u was słychać ?? Rozumię ,że tyle pracy ,że szkoda gadać . MARPA U nas spokój koleżanko - coś tam się dzieje bo trwa murowanie płytek elewacyjnych na ścianie - ale dość ociężale a ja nie zamierzam się tym przejmować - w dalszej kolejności - tynk a następnie ogród. Jako że się oszczędzam -leniuchuje, czytam książki, z punktu obserwacyjnego umiejscowionego na drodze osiedlowej doglądam Szimiego szalejącego na rowerku. Jak mi brakuje postępów koło domku to kupuje jakiś obrazek, bądź osłonkę doniczki i cieszę nimi oko. Teraz jedynie zamartwiam się meblami bo chcę takie w stylu "Inne Meble" ni to kolonialne ni rustykalne i nie mogę znaleźć wystarczająco dużego stołu i stolika kawowego. Powodzenia wszystkim nowym Pomyśleć ze w zeszłym roku o tej porze ledwo zaczynaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 04.05.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Cześć Ivonesca. Możesz dać namiary na misia od okiennic? I chciałabym nieśmiało zapytać, czy były bardzo drogie? Jak załatwiałaś drewno na nie? Czy wcześniej sama w tartaku, czy stolarz się o to martwił itp. itd. Chcemy mieć okiennice, ale takie atrapy powiedzmy, nic nadzwyczajnego, nie zamykane od wenątrz. Powiedz, czy podczas robienia elewacji trzeba uwzględnić coś dla późniejszego zamontowania okiennic? Dzięki z góry za odpowiedź. Stefa od Grega witaj, okiennice zamawiałam wraz z oknami w firmie Gebauer http://www.gebauer.com.pl/ - tak że nie miałam etapu zamawiania drewna... koszty - zaraz poszukam bo w zeszlym roku wysyłałam chyba Marzannie - jest : 6szt.okiennic do okien +1 szt. na okno tarasowe - łącznie ok.16m2, koszt 6600PLN. Co do montowania - okiennice mamy zamontowane do okien - na elewacji tylko są takie zaczepy aby je przyblokować - jeśli okiennice miały by być atrapą to chyba montaż byłby bezpośrednio do muru - po zrobieniu elewacji....ale to tylko moje przemyślenia ....tak naprawdę nie znam się na tym pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregMarzden 04.05.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Dzięki za info. I pytanie zasadnicze. Czy jesteś z nich zadowolona? Czy zamykasz je i otwierasz? Czy tylko traktujesz jako ozdobę elewacji? Trochę dużo tych pytań... Stefa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 04.05.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Cześć Ivonesca. Możesz dać namiary na misia od okiennic? I chciałabym nieśmiało zapytać, czy były bardzo drogie? Jak załatwiałaś drewno na nie? Czy wcześniej sama w tartaku, czy stolarz się o to martwił itp. itd. Chcemy mieć okiennice, ale takie atrapy powiedzmy, nic nadzwyczajnego, nie zamykane od wenątrz. Powiedz, czy podczas robienia elewacji trzeba uwzględnić coś dla późniejszego zamontowania okiennic? Dzięki z góry za odpowiedź. Stefa od Grega witaj, okiennice zamawiałam wraz z oknami w firmie Gebauer http://www.gebauer.com.pl/ - tak że nie miałam etapu zamawiania drewna... koszty - zaraz poszukam bo w zeszlym roku wysyłałam chyba Marzannie - jest : 6szt.okiennic do okien +1 szt. na okno tarasowe - łącznie ok.16m2, koszt 6600PLN. Co do montowania - okiennice mamy zamontowane do okien - na elewacji tylko są takie zaczepy aby je przyblokować - jeśli okiennice miały by być atrapą to chyba montaż byłby bezpośrednio do muru - po zrobieniu elewacji....ale to tylko moje przemyślenia ....tak naprawdę nie znam się na tym pozdrawiam ivonesca sliczne masz te okiennice... po prostu marzenie... zawsze marzyłam o okiennicach takich w stylu włoskim) zeby domek mial troszkę srodziemnomoski charakter, ale ostateccznie u nas staneło na roletach... Dziekuje za gratulecje dziennikowe... U nas... nic sie nie dzieje po prostu mamy pecha... woda stoi w fundamentach wprawdzie nie ma jej tyle, co zaraz po roztopach bo "tylko 7 cm, od wczoraj zeszla 2 cm (do 5ciu) i nic nie zrobilismy przez caly dlugi weekend... na dodatek mamy klopot z betoniarnią ABET, okazalo się ze musimy przesunąc wylewke, i bardzo niemiły Pan nas zbesztal, ze on nie moze przesunac nam terminu (mimo, iz zglosilismy to prawie tydzien wczesniej (zmiane terminu) i dal do zrozumienia ze... musimy zrezygnowac.... wiec szukamy jakiejs innej betoniarni.... normalnie jak wiatr w oczy to od razu huragan.... pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrados7 04.05.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Witajcie forumowicze:)) Odrobiłam już lekturę czytania postów wrocławskiego klubu budującego i w końcu przyszedł czas na przywitanie się Razem z dwoma znajomymi małżeństwami kupliśmy sąsiadujace ze sobą działki w Gajkowie. Teraz przewalamy papierologię (czekamy na wydanie decyzji o warunkach zabudowy) i zamierzamy w lipcu zacząć budowę ( a w zasadzie trzy budowy jednocześnie - nie ukrywam - licząc na korzyści z tego tytułu - większe rabaty w hurtowniach, jeden kierownik budowy i.t.d.) Liczę też na Waszą wiedzę i doświadczenia Pozdrawiam serdecznie Wszystkich budujących i planujacych budowę witam, mam pytanko: załatwialiście juz odrolnienie (wyłączenie z produkcji rolnej) działki ???? I jak tak to gdzie to robiliście, w swojej gminie czy w starostwie we Wrocku ??? Ja mam zamiar budować w Żórawinie i odralniam w Starostwie. Tylko trwa to jużprawie miesiąc... cholera mnie bierze z tego powodu. Choć z drugiej strony nie powinienem się dziwić bo baba w urzędzie, która prowadzi moją sprawę codziennie wali chyba dożylnie walium bo ma takie tempo, że.... ech... Wiosna w pełni, czas zrywać humus a ja dalej nie mam pozwolenia na budowę...Szlag mnie już bierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 04.05.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Wiem gdzie jest Wspólna - będziemy sobie zaglądać w okna No proszę Jak już domek stanie to zapraszamy na grila Jeśli szukacie ekipy - to zajrzyjcie na pobliską budowę na Piaskowej - ten duży dom z czerwonym dachem. Byliśmy pod wrażeniem szybkości budowy i jakości wykonania. Piaskowa to ta równoległa do Wspólnej? (kurczę-chyba zacznę ten serial oglądać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 04.05.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 mam pytanko: załatwialiście juz odrolnienie (wyłączenie z produkcji rolnej) działki ???? I jak tak to gdzie to robiliście, w swojej gminie czy w starostwie we Wrocku ??? Jeszcze nie doszliśmy do tego. Czekamy na decyzję o war. zab., potem kupujemy upatrzony projekt, kóry powędruje do fachowca, który zrobi adaptację do warunków lokalnych i on ma tez zająć się odrolnieniem. Ile u Ciebie to juz trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikrusek 04.05.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 na dodatek mamy klopot z betoniarnią ABET, okazalo się ze musimy przesunąc wylewke, i bardzo niemiły Pan nas zbesztal, ze on nie moze przesunac nam terminu (mimo, iz zglosilismy to prawie tydzien wczesniej (zmiane terminu) i dal do zrozumienia ze... musimy zrezygnowac.... wiec szukamy jakiejs innej betoniarni.... normalnie jak wiatr w oczy to od razu huragan.... pozdrawiam flowercia Zadzwoń do Ekotraktu (http://www.ekotrakt.pl/) - my stamtąd braliśmy i co do organizacji było w porządku. Co do betonu to nic nie powiem (nie znam się), ale mury jeszcze stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrados7 04.05.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Jeszcze nie doszliśmy do tego. Czekamy na decyzję o war. zab., potem kupujemy upatrzony projekt, kóry powędruje do fachowca, który zrobi adaptację do warunków lokalnych i on ma tez zająć się odrolnieniem. Ile u Ciebie to juz trwa? w sumie będzie już ponad dwa miechy. Odrolnienie to ostatnia rzecz jaką potrzebuję. I najdłużej oczekiwana, inne ustalenia dostawałem szybciej, zwykle ok 2 tygodni. Trochę to mój błąd bo wiele rzeczy trzeba robić równolegle. Ile płacicie za adaptację projektu? Ja dałem 1500 za adaptację + 300 za przerobienie stropu na gęstożebrowy. Aha, pamiętajcie o uzgodnieniu zjazdu na drogę z działki, to teraz też jest wymagane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 04.05.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 A czy przy narożnej działce można sobie zrobić wjazd na rogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 04.05.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Jeszcze mam jedno pytanie: Kupuję dom gotowy (już zdecydowane, oprócz tego jeszcze może działkę na za). Dom ma szambo, a woda burzowa jest z działki i rynien odprowadzana na drugš stronę drogi do rowu. Teraz wchodzš z budowš kanalizacji na osiedle. Z tego, co się orientuję, wszelkie takie wynalazki majš czopować i zgłaszać do urzędu. Jak chcš, to niech zgłoszš. Ale pytanie, co zrobić dalej? Działka jest doć mała, mocno wybrukowana. Co robić z deszczówkš? Macie jaki pomysł (i od razu najlepiej kontakt na Misiów ) jak sobie rozwišzać problem wody deszczowej? (budowa kanalizy przewiduje burzówkę, ale jedynie dla kratek z drogi, a nie dla domów). Macie jaki pomysł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.05.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 mam pytanko: załatwialiście juz odrolnienie (wyłączenie z produkcji rolnej) działki ???? I jak tak to gdzie to robiliście, w swojej gminie czy w starostwie we Wrocku ??? Jeszcze nie doszliśmy do tego. Czekamy na decyzję o war. zab., potem kupujemy upatrzony projekt, kóry powędruje do fachowca, który zrobi adaptację do warunków lokalnych i on ma tez zająć się odrolnieniem. Ile u Ciebie to juz trwa? U nas trwało to tydzień - przypuszczam że u was będzie podobnie, chyba że macie lepszą glebę. U nas to była jakaś najgorsza klasa, która w ogóle nie wymagała odrolnienia - dlatego decyzja była bardzo szybko, w starostwie na Podwalu. My mieszkamy na Słonecznej, na samym końcu (niedaleko domu z szambiarką) - to ten dość rozłożysty dom z czarnym dachem i elewacją w kolorze papieru toaletowego, ze skalniakiem przed domem (jesteśmy z niego bardzo dumni więc nie krytykować! ). Zapraszamy jak będziecie na działce Możemy powiedzieć to i owo o budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 05.05.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 mam pytanko: załatwialiście juz odrolnienie (wyłączenie z produkcji rolnej) działki ???? I jak tak to gdzie to robiliście, w swojej gminie czy w starostwie we Wrocku ??? Jeszcze nie doszliśmy do tego. Czekamy na decyzję o war. zab., potem kupujemy upatrzony projekt, kóry powędruje do fachowca, który zrobi adaptację do warunków lokalnych i on ma tez zająć się odrolnieniem. Ile u Ciebie to juz trwa? U nas trwało to tydzień - przypuszczam że u was będzie podobnie, chyba że macie lepszą glebę. U nas to była jakaś najgorsza klasa, która w ogóle nie wymagała odrolnienia - dlatego decyzja była bardzo szybko, w starostwie na Podwalu. My mieszkamy na Słonecznej, na samym końcu (niedaleko domu z szambiarką) - to ten dość rozłożysty dom z czarnym dachem i elewacją w kolorze papieru toaletowego, ze skalniakiem przed domem (jesteśmy z niego bardzo dumni więc nie krytykować! ). Zapraszamy jak będziecie na działce Możemy powiedzieć to i owo o budowie Jak to jest z tym odrolnieniem - do pozwolenia na budowę trzeba mieć czy też nie? Byłem po wypis z rejestru gruntów (w Katastralnym) i tam mnie poinformowali że na razie mam nic nie robić i dopiero jak zacznę budowę to wtedy mam zmienić kwalifikacje gruntu. Ponoć klasa jest taka że to żaden problem i byle to zrobić przed odbiorem budynku. Nie chcę aby potem się okazało że mam wszystko poza tym świtkiem! Sama działka była sprzedana przez gminę z przeznaczeniem pod zabudowę (gmina ją uzbroiła, wytyczyła drogę) ale w księdze wpisano grunty orne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 05.05.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Na razie mój stan papierkologi jest taki:- działka kupiona- mam mapę do celów projektowych- zamówiony projekt- wystąpiłem o warunki przyłączenia do prądu W najbliższych planach są:- adaptacja projektu- wyceny wykonawców i hurtowni i wybór wykonawcy i kierownika budowy- przyłacza wodne i kanalizacyjne (warunki) czy jeszcze o czymś zapomniałem co powinienem zrobić a bez tego nie dostanę pozwolenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.05.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Przy adaptacji, pamiętaj o tym żeby był projekt szamba - chyba że masz kanalizę, zresztą ostatnio gmina ostro kanalizuje okolice więc może kanalizę zostaw na konieca jeśli chcesz gaz to w projekcie zxadbaj o to, żeby była inatalacja bez wskazania czy zbiornik naziemny czy podziemny - dzięki temu będziesz mógł zdecydować się na taki, jak będziesz chciał, bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów na zmianę projektu. Zapytaj projektanta czy ogrodzenie od frontu tez będzie w adaptacji - coś słyszałam że jest to wymagane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.05.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Dzięki za info. I pytanie zasadnicze. Czy jesteś z nich zadowolona? Czy zamykasz je i otwierasz? Czy tylko traktujesz jako ozdobę elewacji? Trochę dużo tych pytań... Stefa Jestem bardzo zadowolona To był nasz największy zbytek podczas budowy.....ale efekt jest Zamykam je częściej latem, gdy na dworze praży słońce rewelacyjnie zdają egzamin. Zimą rzadko. Zamykać moge od środka, trzeba wychylić się na zewnątrz i odblokować "zaczepy", ale jeśli na parapetach stoją kwiatki to szybciej mi wyjść i zamkąć od zewnątrz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 05.05.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Przy adaptacji, pamiętaj o tym żeby był projekt szamba - chyba że masz kanalizę, zresztą ostatnio gmina ostro kanalizuje okolice więc może kanalizę zostaw na koniec a jeśli chcesz gaz to w projekcie zxadbaj o to, żeby była inatalacja bez wskazania czy zbiornik naziemny czy podziemny - dzięki temu będziesz mógł zdecydować się na taki, jak będziesz chciał, bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów na zmianę projektu. Zapytaj projektanta czy ogrodzenie od frontu tez będzie w adaptacji - coś słyszałam że jest to wymagane Kanalizacja jest a gazu nie ma i nie przewiduję mieć (nawet butli). W ramach adaptacji trzeba jeszcze przewidzieć projekt zagospodarowania terenu i tam to chyba będzie zawarte - będę musiał to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 05.05.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Pomocy!!!! Potrzebuje pilnie namiary na ekipe która zrobi mi fundamenty i ma swoje szalunki bo musze mieć wylewane ściany z betonu!!! Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 05.05.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 na dodatek mamy klopot z betoniarnią ABET, okazalo się ze musimy przesunąc wylewke, i bardzo niemiły Pan nas zbesztal, ze on nie moze przesunac nam terminu (mimo, iz zglosilismy to prawie tydzien wczesniej (zmiane terminu) i dal do zrozumienia ze... musimy zrezygnowac.... wiec szukamy jakiejs innej betoniarni.... normalnie jak wiatr w oczy to od razu huragan.... pozdrawiam flowercia Zadzwoń do Ekotraktu (http://www.ekotrakt.pl/) - my stamtąd braliśmy i co do organizacji było w porządku. Co do betonu to nic nie powiem (nie znam się), ale mury jeszcze stoją Dzieki serdeczne, ale ostatecznie bierzemy beton z betoniarni SANBET tam nikt nie robił problemu, jesli nam się cos przesunie... i nie trzeba tydzien wczesniej się zgłaszać) tylko 1-2 dni pozdrawiam Flowercia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts