aka 10.05.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Marpa, w niedziele ma padac podobno Tak mowili w prognozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 11.05.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Kochani wielkie dzięki za porady ! Moja działka leży przy dolinie rzeki Oławka , więc poziom wód gruntowych jest bardzo niski , bo wszystko spływa do rzeki ,a woda jest brudna .Sąsiedzi którzy już mieszkają maja studnie wiercone i kopane ale żaden z nich tej wody nie pije . Jeden z nich trafił na skały więc dziennie ścieka mu tylko200-300litrów więc się nie podzieli( fajny facet mamy od niego prąd ) , a drugi jest daleko. Ostatnio wspólnie z sąsiadką zdecydowałyśmy ostro zabrać się za przyłącze z wodociągu , ujęcia są w odległości 200 i 500m ale nasza ulica jest ślepa więc na końcu musi byc przepompownia więc koszty idą w górę . Moja ekipa murarska wodę do murowania sobie przywozi , na budowie stoją dwie 200litrowe beczki i oni je napełniają , ale jak zaleją mój strop to lecą na fundamety w innym miejscu i wody będzie brak . W Marcinkowicach jest Kółko Rolnicze i tak myślę , że od nich przyciągne taki mały beczkowóz rolniczy na kółkach , z którego poją się krowy na pastwisku , to na dłużej wystarczy . Najwyżej mężyka zagonię , żeby ganiał z wiadrami do rzeki bo blisko . aka Wiem , że ma padać w niedziele , ale strop będzie gotowy na poniedziałek - wtorek , wielka szkoda . A może ktoś umie zaklinać pogodę ??? Bodiniusz Studnię sobie zrobię , ale póżniej bo teraz kasa się kończy no i czasu za mało , chcę zwykła kopaną do podlewania ogródka . A niestety zostało tego sporo po wystawieniu domu , kto to będzie kosił ?? A jeszcze jedno pytanko , czy u was są komary ??? Bo umnie są i to nie zwykłe komarki ale krowiaste , gryzące potwory , ogromne ilości , sąsiedzi ( którzy mieszkają )już pryskają krzaki . Ostatnio robiliśmy porządek na budowie i wróciłam do domu jak w ospie , blada skóra i czerwone pryszcze po ukąszeniach , mówie wam tragedia . A mój mężyk , chciał kupić działkę przy samej rzece , to te potwory by nas chyba zjadły . Może ktoś zna dobry , TANI preparat na to cholerstwo . Dziękuje za wszystkie rady Wojty ty to nam rośniesz na lokalne GURU , pozdrawiam serdecznie MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorhir 11.05.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Zbiorniki gazu plynnego raz jeszcze Czy ktos w ostatni czasie skladal wniosek o pozwolenie na budowe w Starostwie Powiatu Wroclawskiego z ogrzewaniem na gaz plynny. Podobno nasze starostwo stsosuje najbardiej niekorzystna interpretacje nowych przepisów i minimalna odleglosc zbiornika od sciany wynosi 30m Czy tak jest w rzeczywistosci? A jesli tak to jak to mozna obejsc i takowe pozwolenia uzyskac? Pozdrawiam Też mam ten problem. Próbowłam cos się dowiedzieć na forum, ale że chyba tylko w Starostwie Powiatu Wrocławskiego tego przestrzegają, to nikt wiele nie potrafił się w tej kwestii wypowiedzieć. Dzwoniłam do Starostwa, i Pani udzieliła mi inforacji, że trzeba czekać, bo podobno w czerwcu ma być zmienione to rozporządzenie, określające te "chore" odległości. Na indywidualne wnioski o odstapienie od tego zapisu, przesłane za pośrednictwem starostwa przez inwestorów nikt jeszcze nie otrzymał podobno odpowiedzi. Może ktoś ma jeszcze jakieś informacje w tym temacie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 12.05.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 A jeszcze jedno pytanko , czy u was są komary ??? Bo umnie są i to nie zwykłe komarki ale krowiaste , gryzące potwory , ogromne ilości , sąsiedzi ( którzy mieszkają )już pryskają krzaki . Ostatnio robiliśmy porządek na budowie i wróciłam do domu jak w ospie , blada skóra i czerwone pryszcze po ukąszeniach , mówie wam tragedia . A mój mężyk , chciał kupić działkę przy samej rzece , to te potwory by nas chyba zjadły . Może ktoś zna dobry , TANI preparat na to cholerstwo . Dziękuje za wszystkie rady Wojty ty to nam rośniesz na lokalne GURU , pozdrawiam serdecznie MARPA MARPA Hej hej u nas w Chrzastawie tez koszmar, codziennie jestesmy teraz na budowie, bo wreszcie machina ruszyla wczoraj zasypane zostały fundamenty tez wyglądam jak po ospie - > troszke pomaga OFF ale tylko na 15 minut i wtedy cała chmara, która nad nami lata odlatuje sobie na chwilke... koszmar.... a z ta wodą to rzeczywiscie problem a moze strazaków ze wsi poprosic -> i przyjechali by z beczkowozem .... flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwice 12.05.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 WitamMam pytanko do drogich forumowiczów. Dostałem wycenę stanu surowego otwartego: fundamenty, ściany i dach. Bez okien osiepleń i tynków, ale z izolacją fundamentów, wylewkami na podłogach i ceramiczną dachówką. Średnio wychodzi tysiąc za metr kwadratowy. czy to dużo czy mało? Prosze o podpowiedzi. A może ktoś może polecić jakąś ekipę, który podjęłaby się realizacji w Śliwicach i Nadolicach. Dwa miejsca bo będziemy budować dwa domy. Pozdrawiam i prosze o pomoc. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 12.05.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Tomak, z tego co napisales trudno powiedzec cos konkretnego nt. ceny. Nie napisales np. jak wielki jest dom, czy parterówka, z jakiego materialy, jak chcesz izolowac fundamenty, jaki masz strop, jakiej firmy dachowka, jakie rynny, czy masz schody, jaki rodzaj dachu i jeszcze wielel wiele innych czynnikow, ktore determinuja cene. Ja pamietam ze rok temu ktos wycenl mi dom ponad 200m2 na ponad 180 000 (ale same najtansze materialy). Z tego co mi wyszlo po stanie surowym - to zaplacilam kilkadziesiat tys mniej a do tego w wiekszosci uzylam drozszych materialow (dachowka Creaton, izolacja Deitermana itp.). ale ja mialam dach 2 spadowy, do tego duza powierzchnie domu (im mniejszy dom tym drozej wychodzi w przeliczeniu na 1m2) no i budowalam z silikatow. No i przede wszystkim o kazdy material sie targowalam i to ostro a czesto tez kupowalam bezposrednio u producenta. A jak z firmami robiacymi meble kuchane???-mozecie kogos polecic? - ponawiam pytanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 12.05.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Wojty umówiłam się z polecanym przez Ciebie rzeczoznawcą p. Łukaszem- czekam na wycenę i w poniedziałek zdam relację Niestety składam zażalenie na " Janka Czapnik tel. 505-678-501 Ivo: (a właściwie pan Marek, którym ona zawiaduje PŁYTY G/K i KAFLE" Ekipa miała wykonać dla mojej mamy szereg prac (malowanie domu, kładzenie kafli itp.) Przyjechali, wymierzyli pojechali do hurtowni po materiał, umówili się na 08.05.2005 że zaczynają - NIESTETY OLALI ZLECENIE, NIE ODBIERAJĄ TELEFONU, SŁUCH PO NICH ZAGNIĄŁ PROSZĘ O UMIESZCZENIE STOSOWNEGO KOMENTARZA NA LIŚCIE U nas obecnie obecnie szaleje elektryk p. Andrzej więc czekamy na efekt końcowy- podobno w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 12.05.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Odnonie rzeczoznawców... znacie takich, co robiš dobre wyceny (czyli zbliżone do ceny zakupu, a nie o połowę zaniżone)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 12.05.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Zobaczę, czy ten co robi wycenę dla mnie jest dobry- zdam relację w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 12.05.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 A wycenia tę zielonš łškę, którš masz w Avatarze, czy cały domek (bo ja potrzebujš na domek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwice 12.05.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Wojty dziękuję za szybką odpowiedż. Więc za radą konkretyzuję(w miarę) informacje. Dom jest z użytkowym poddaszem, budujemy z BK, wielkośc to 212 metrów, dach dwuspadowy, jedna lukarna i 4 okna dachowe. Do tego wykusz na parterze i jeden balkon na piętrze do dwóch pokoi. W tym oczywiście garaż. Aha i może ktoś podsunie jakąś porządną firmę wdziałającą w północnej części Wrocławia. Pozdro Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwice 12.05.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Wojty dziękuję za szybką odpowiedż. Więc za radą konkretyzuję(w miarę) informacje. Dom jest z użytkowym poddaszem, budujemy z BK, wielkośc to 212 metrów, dach dwuspadowy, jedna lukarna i 4 okna dachowe. Do tego wykusz na parterze i jeden balkon na piętrze do dwóch pokoi. W tym oczywiście garaż. Aha i może ktoś podsunie jakąś porządną firmę wdziałającą w północnej części Wrocławia. Pozdro Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patomex 13.05.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 WITAM POLECAM SWOJE USŁUGI:KIEROWNIK BUDOWY PEŁNIENIE FUNKCJI INSPEKTORA NADZORU DORADZTWO PRZY WYBORZE TECHNOLOGI I WYKONYWANIU PRAC ROZLICZENIA I KOSZTORYSY SOLIDNIE I FACHOWO REJON WOJ. DOLNOŚLĄSKIE- WROCŁAW I OKOLICE kontakt: [email protected] http://www.kierownik.prv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.05.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 A jeszcze jedno pytanko , czy u was są komary ??? Bo umnie są i to nie zwykłe komarki ale krowiaste , gryzące potwory , ogromne ilości , sąsiedzi ( którzy mieszkają )już pryskają krzaki . Ostatnio robiliśmy porządek na budowie i wróciłam do domu jak w ospie , blada skóra i czerwone pryszcze po ukąszeniach , mówie wam tragedia . A mój mężyk , chciał kupić działkę przy samej rzece , to te potwory by nas chyba zjadły . Może ktoś zna dobry , TANI preparat na to cholerstwo . Dziękuje za wszystkie rady Wojty ty to nam rośniesz na lokalne GURU , pozdrawiam serdecznie MARPA MARPA Hej hej u nas w Chrzastawie tez koszmar, codziennie jestesmy teraz na budowie, bo wreszcie machina ruszyla wczoraj zasypane zostały fundamenty tez wyglądam jak po ospie - > troszke pomaga OFF ale tylko na 15 minut i wtedy cała chmara, która nad nami lata odlatuje sobie na chwilke... koszmar.... a z ta wodą to rzeczywiscie problem a moze strazaków ze wsi poprosic -> i przyjechali by z beczkowozem .... flowercia z komarami nie jest lekko obowiązek walki z palgą komarów spoczywa na gminie niestety nasza gmina "nie ma kasy" i nie ma zmiaru dokonywać przesunięć żeby zrobić opryski. A Pan Gocoł zresztą z Chrząstawy twierdzi, że komarów w Chrząstawie nie ma. Mu u siebie wynajmemy killera jakieś 7 stówek za oprysk hektara - nie ma, że boli trza ubić to cholerstwo a na gmine to poczekamy do wyborów ..... i sie policzymy Flowera pogadaj o tym ze Świradem albo daj mi do niego nr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 13.05.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Skoro w Chrząstawie latają komarzyska to pewnie i w Gajkowie tez ich nie brakuje?? Jak tam to teraz wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 13.05.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 U nas obecnie obecnie szaleje elektryk p. Andrzej więc czekamy na efekt końcowy- podobno w przyszłym tygodniu Betty to jest p. Andrzej z listy misiów? Napisz jak on liczy robociznę za punkt czy wycenia całość razem? Dzisiaj spotkałam się z jednym elektrykiem ale cena z materiałem za punkt 55 zł netto to wydaje mi się strasznie dużo + 1200 zł za rozdzielnię (montaż z materiałem). U nas szaleją dachowcy tj. Cięciwy i jak na razie wszystko ok. Troche marudzili na początku, ze za mało powiedzieli za metr ale umowa to umowa:-) A komarów też mamy dostatek, wielkich jak helikoptery pozdrowienia marzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 13.05.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Marzka juz dachowcy nawet narzekaja? Oj zaczynam tracic wiare w ludzi - to byla jedyna ekipa ktora ne marudzila u mnie na budowie. Miejmy nadzieje ze im tylko taka palma nie odbije, jak niektorym murarzom z listy My bedziemy placic chyba ryczaltowo - 3500 + skrzynka 400zl za wszystko, tzn tylko robocizna, bez materialu. Ale my planujemy kolo 200 pt. Betty&M mam nadzieje, ze "dobrze" ci wyceni . My tez mielismy z tym poczatkowo problem, bo rzeczoznawcy, do ktorych dzwonilam mowili ze 1m2 w Kamiencu nie wycenia wiecje niz na 40zl (w czasie, gdy dzialki na moim osiedlu sprzedawane byly po 100zl/m2 +Vat). sliwice z tego rozumiem, ze dostales oferte na 210 000!! Niezla cena, to chyba nawet nie widzac projektu sadze ze to bardzo drogo. komary a my jestesmy (jak narazie) szczesliwymi "nieposiadaczami" komarow na dzielce. Tzn przyleci sobie nieraz jeden osobnik, nieraz przyprowadzi narzeczona, ale to tyle. Prawde piszac jest ich o wiele mniej niz w popowickim parku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzka 13.05.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Marzka juz dachowcy nawet narzekaja? Oj zaczynam tracic wiare w ludzi - to byla jedyna ekipa ktora ne marudzila u mnie na budowie. Miejmy nadzieje ze im tylko taka palma nie odbije, jak niektorym murarzom z listy no właśnie za dużo roboty chyba mają, że marudzić zaczynają... My bedziemy placic chyba ryczaltowo - 3500 + skrzynka 400zl za wszystko, tzn tylko robocizna, bez materialu. Ale my planujemy kolo 200 pt. a kto Wam będzie robił elektrykę? pozdrawiam marzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacha110 13.05.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Wojty Poszperam w papieerzyskach i dam namiary na fachowca od kuchni, popytam jeszcze w pracy. Powinno być na wtorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikrusek 14.05.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Hej ! Skąd braliście więźbę ? Buduję w Brzeziej Łące - to jest na północy Wrocławia. Ile wcześniej trzeba drewno zamawiać ? Jesteście zadowoleni z wyboru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts