BettyM 15.05.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Ivonesca przecież to nie Twoja wina Widać wykonawcy mają lepsze i gorsze dni - proponuję dodać do tego namiaru mój komentarz a szukający sam oceni czy zadzwonić czy nie. Może się nawrócą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 15.05.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Flowerko, tak na szybko wyliczyłam, że przy 4cm styropca (lambda 0,040 i 18cm silki lambda 0,075) masz U=około 0,7 dla przegrody pełnej (przy betonie komórkowym o tej samej grubości i lambdzie 0,17 U=0,45, więc połowa mniej). To takie obliczenia dla orientacji Więc w Twoim przypadku nadproża z Ytonga albo innego betonu komórkowego faktycznie ograniczą mostek termiczny. Pozdrawiam Dabell Witaj Dzieki serdeczne...!!!! wlasnie teraz sie zastanawiamy co zrobic.... pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinkey 15.05.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 @ Mikrusek Impregnację ciśnieniową robią w Tyblach. Wyjazd na Kobierzyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 15.05.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Flowerko, tak na szybko wyliczyłam, że przy 4cm styropca (lambda 0,040 i 18cm silki lambda 0,075) masz U=około 0,7 dla przegrody pełnej (przy betonie komórkowym o tej samej grubości i lambdzie 0,17 U=0,45, więc połowa mniej). To takie obliczenia dla orientacji Więc w Twoim przypadku nadproża z Ytonga albo innego betonu komórkowego faktycznie ograniczą mostek termiczny. Beton zwykły z kruszywa kamiennego lambda 1,7 , U=0,78 przy powyższych parametrach:-). To tak dla pełnego obrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.05.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam. Czy ktoś orientuje sie gdzie można kupić dobrą ziemie ogrodowa ? Ivo zapraszam na oględziny tylko daj znać kiedy.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buniek 16.05.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Potrzebna mi ekipa do struktury, możecie kogoś polecić. Chciałem zdążyć przed latem. Mi już ręce opadły, jedni specjaliści po dokładniejszej inspekcji okazali się nie pamiętać gdzie ostatnio robili elewacje, drudzy po umówieniu się na termin przestali telefon odbierać, trzeci ciąglę mówią za dwa tygodnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.05.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam. Czy ktoś orientuje sie gdzie można kupić dobrą ziemie ogrodowa ? Ivo zapraszam na oględziny tylko daj znać kiedy.Pozdrawiam Wiech Wiech - ja brałam ostatnio kilka wywrotek spod Szewc tel. 504 83 31 44. Z oględzinami oczywiście się zapowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.05.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Potrzebna mi ekipa do struktury, możecie kogoś polecić. Chciałem zdążyć przed latem. Mi już ręce opadły, jedni specjaliści po dokładniejszej inspekcji okazali się nie pamiętać gdzie ostatnio robili elewacje, drudzy po umówieniu się na termin przestali telefon odbierać, trzeci ciąglę mówią za dwa tygodnie.... widze, że dalej szukasz ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 16.05.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam! Dawno tu nie zaglądałam i widze nowe nicki. Wszystkich pozdrawiam. Ostatnio strasznie porobiło się z Misiami poprostu ich nie ma albo nie mają czasu. Moja budowa ciągnie się powoli. Czekam na drzwi i schody. Mam fajnego stolarza. Jak u mnie skończy podam namiar. Widze, że Pan Andrzej robi elektryke. Ciekawe czy będzie miał czas do mnie wrócić . Wojty, a u Ciebie też? Wiech ja też bym prosiła namiar na brukarzy. Z czego robią i czy mają swój materiał czy kupowałeś? Nie moge doczekać się przeprowadzki została mi kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 16.05.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam, jak moze zauwazyliscie - wyrwalam chwasta - juz go na naszej liscie nie ma. Elektryka bede miala tego samego co Betty&M - znowu mamy wspolnych Misiow . Nie moge jeszcze nic konkretnego powiedziec o nim-spotkalismy sie w niedziele na ostateczna wycene - wtedy dopiero sie spostrzegl, ze to silikaty (wczesniej mocno podkreslalismy ze to silikat ). Cena wyszla nawet nizsza niz napisalam wczesniej - chyba mi sie cos pomylilo . Zaczyna w czwartek - rozumiem Betty, ze u ciebie skonczy do srody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 16.05.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Wszystko zależy od niego - jak skończy jutro to sobie pójdzie- jak nie to będzie siedział Odbiór o 19,00 Wolałabym aby było wszystko zrobione. Jak umówliście się na liczenie punktów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.05.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Dzieki Ivo za namiary.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 16.05.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 My zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie: http://www.allegro.pl/item102054675_garaz_blaszany_ocynk_montaz_caly_kraj.html , chcemy mniejszy - 2*3 - koszt 1050 lub 1140 (ocynk). Ceny używanych baraków + transport też oscylują w okolicach 1000 zł minimum Witaj Dabell! Skąd jest ta firma? czy aby transport nie przekroczy ceny baraku? te mniejsze wymiary to na zamówienie? Przeczytałam twój post odnośnie przewidywanych współczynników przenikalności cieplnej(czy coś w tym stylu ) i jestem pod wrażeniem czy ty zawodowo taką budowlaną matematyka sie zajmujesz? dla mnie to trochę jak czarna magia pewnie będę się radzić fachowców i forumowiczów ja to jak zwykle masę pytań pozdrawiam! acha, też mam córeczkę Olę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 16.05.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 My zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie: http://www.allegro.pl/item102054675_garaz_blaszany_ocynk_montaz_caly_kraj.html , chcemy mniejszy - 2*3 - koszt 1050 lub 1140 (ocynk). Ceny używanych baraków + transport też oscylują w okolicach 1000 zł minimum Witaj Dabell! Skąd jest ta firma? czy aby transport nie przekroczy ceny baraku? te mniejsze wymiary to na zamówienie? Przeczytałam twój post odnośnie przewidywanych współczynników przenikalności cieplnej(czy coś w tym stylu ) i jestem pod wrażeniem czy ty zawodowo taką budowlaną matematyka sie zajmujesz? dla mnie to trochę jak czarna magia pewnie będę się radzić fachowców i forumowiczów ja to jak zwykle masę pytań pozdrawiam! acha, też mam córeczkę Olę Ika Jeżeli chodzi o barak, to nie ma znaczenia gdzie jest firma, bo oni gratis przywożą i montują na miejscu u klienta te garaże. Czyli cały koszt to cena zakupu. My chcieliśmy trochę mniejszy(2*3) niż standard, czyli 3*5m. Mogą zrobić barak zgodnie z zamówieniem. Jezeli chodzi o cyferki i współczynniki i różne takie to jest to trochę spaczenie zawodowe - wszystkie decyzje muszę wcześniej przeanalizować i ubrać w liczby . Czy to budowlanka, czy inny pies - excel sobie ze wszystkim poradzi , a dane tylko trzeba wygrzebać z internetu . Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 16.05.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam. Czy ktoś orientuje sie gdzie można kupić dobrą ziemie ogrodowa ? Ivo zapraszam na oględziny tylko daj znać kiedy.Pozdrawiam Wiech Wiech - ja brałam ostatnio kilka wywrotek spod Szewc tel. 504 83 31 44. Z oględzinami oczywiście się zapowiem jakie duze te wywrotki i w jakiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.05.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam. Czy ktoś orientuje sie gdzie można kupić dobrą ziemie ogrodowa ? Ivo zapraszam na oględziny tylko daj znać kiedy.Pozdrawiam Wiech Wiech - ja brałam ostatnio kilka wywrotek spod Szewc tel. 504 83 31 44. Z oględzinami oczywiście się zapowiem jakie duze te wywrotki i w jakiej cenie? 13 t - 200PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 16.05.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witaj Ivo.Z brukarzami nie mam kłopotow.Zostało im już niewiele do końca,oby tak dalej Pozdrawiam Wiech A brukarz robi full service, czy tylko układa kostkę, a podłoże trzeba jako samemu przygotować? Czy taki brukarz to jest goć, który potrafi tylko układać, czy też np. doradzić rodzaj bruku w zależnoci od funkcji, obcišżeń, opadów, rodzaju gleby itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 17.05.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Flowerko, tak na szybko wyliczyłam, że przy 4cm styropca (lambda 0,040 i 18cm silki lambda 0,075) masz U=około 0,7 dla przegrody pełnej (przy betonie komórkowym o tej samej grubości i lambdzie 0,17 U=0,45, więc połowa mniej). To takie obliczenia dla orientacji Więc w Twoim przypadku nadproża z Ytonga albo innego betonu komórkowego faktycznie ograniczą mostek termiczny. Beton zwykły z kruszywa kamiennego lambda 1,7 , U=0,78 przy powyższych parametrach:-). To tak dla pełnego obrazu Witam! Dziewczyny, a bralyscie pod uwage noscnosc nadproza z BK i zelbetowego? Ytong swoje nadproza proponuje przy budowie z BK, a nie silikatow. Obciazenie silikatami jest nie porownywalnie wieksze niz BK. Ogolnie warto uwazac na wszelkie hybrydy w budownictwie. Zdaza sie np. ze budujac z BK (sciana 1 warstw - nieocieplona) i stosujac nadproza zelb. moze popekac mur z BK (m.in. przez rozna rozszezalnosc cieplana 2 materialow). Ja mam domek z silikatow i nadproza wylewane w miejscu rolet. Bede miala wprawdzie mniejsze ocieplenie w tym miejscu, ale nie bedzie to az tak bardzo odczuwalne, zwlaszcza biorac pod uwage, ze gdy zaslonie okno roleta to w ogolnym rozrachunku na tym i tak zyskam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.05.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Witam. Bodiniusz,brukarz układa kostkę łącznie z podłożem.Doradzi Ci też, jeżeli będziesz sobie tego życzył. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.05.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Flowerko, tak na szybko wyliczyłam, że przy 4cm styropca (lambda 0,040 i 18cm silki lambda 0,075) masz U=około 0,7 dla przegrody pełnej (przy betonie komórkowym o tej samej grubości i lambdzie 0,17 U=0,45, więc połowa mniej). To takie obliczenia dla orientacji Więc w Twoim przypadku nadproża z Ytonga albo innego betonu komórkowego faktycznie ograniczą mostek termiczny. Beton zwykły z kruszywa kamiennego lambda 1,7 , U=0,78 przy powyższych parametrach:-). To tak dla pełnego obrazu Witam! Dziewczyny, a bralyscie pod uwage noscnosc nadproza z BK i zelbetowego? Ytong swoje nadproza proponuje przy budowie z BK, a nie silikatow. Obciazenie silikatami jest nie porownywalnie wieksze niz BK. Ogolnie warto uwazac na wszelkie hybrydy w budownictwie. Zdaza sie np. ze budujac z BK (sciana 1 warstw - nieocieplona) i stosujac nadproza zelb. moze popekac mur z BK (m.in. przez rozna rozszezalnosc cieplana 2 materialow). Ja mam domek z silikatow i nadproza wylewane w miejscu rolet. Bede miala wprawdzie mniejsze ocieplenie w tym miejscu, ale nie bedzie to az tak bardzo odczuwalne, zwlaszcza biorac pod uwage, ze gdy zaslonie okno roleta to w ogolnym rozrachunku na tym i tak zyskam Wojty myślę, że Flowera musi podjąć decyzję wspólnie z fachowcami, bo to faktycznie ważne. Wiem tylko, że próbuje zrobić domek prawie "pasywny", więc musi brać pod uwagę mostki termiczne. Podobno rolety mogą zatrzymać ok. 10-15% ciepła uciekającego przez okno. Ale cały czas nie będą przecież zasunięte . Bogusia bierze okna o bardzo zmniejszonym współczynniku U (szyby U=0,6), więc nadproże trzeba max. zaizolować. Czytałam ostatnio (murator nr 5/2006 str. 21) o nowym materiale izolacyjnym- piance PIR(poliuretanowej) http://www.ecotherm-polska.pl , który ma lambdę coś ok. 0,023 - zamiast np. 17 cm styropca lub wełny o l=0,040, wystarczy 10cm dla tego samego efektu. Flowerko popytaj w hurtowniach. U nadproża z betonu o lambdzie 1,7 i 4 cm ocieplenia PIR wyszło mi =0,49 czyli podobnie jak BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts