marpa 21.08.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 cześć GRUPO !- witam wszystkich po urlopie , bosko było , żadnych telefonów od misiów , cisza i spokój. Witaj Bogusiu !Śliczny domek , rozumiem ,że robota w toku . Nasza chatka przetrwała deszczową porę , dach w całości po ulewach . Teraz myślimy o ogrodzeniu . Jadąc sobie przez Siechnice , bardzo mi się spodobało ogrodzenie przemysłowe , które ma fabryka okien , dowiedziałam się o cenę około 100 zł/mb - DROGO STRASZECZNIE biorąc pod uwagę , że mam do zrobienie jakieś 120 m płotu . Kochani ile kosztuje 1 mb siatki ocynkowanej i słupków ocynkowanych z rur bo BLADEGO pojęcia nie mam , chciałabym porównać koszty , bo tak sobie myślimy co by się odgrodzić od świata i sąsiadów . pozdrawiam MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 21.08.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 mtw1 dachówkę kupowaliśmy w składzie koło Glinianek. To jest ul. Kosmonautów- mają duży wybór. My wybraliśmy Robena - antracyt. Cena była bardzo dobra ale zakupy robiliśmy w zeszłym roku. Polecam, szczególnie ze względu na rabaty jakie otrzymaliśmy My braliśmy drewno na więźbę ze Złotego Stoku. Nie było jakieś rewelacyjne. Podobno super więźbę mają W Drew -Becie koło Częstochowy. Styropian na elewacje kupowaliśmy w Leroy Merlin- 10 cm mają w cenie 97zł/m3. Podobnie jest w Castoramie. Na posadzki też miałam kupić w Leroy- nawet kupiłam ale nie mieli go na stanie a wylewkarze czekali Dlatego część musiałam kupić w Castoramie (3 cm w cenie 5,56 za m2) oraz W Gaji na Opolskiej 4 cm w cenie 7,76 za m2) Dla porównania ten sam styropian w Leroy Marlin kosztuje 4 cm -6,32 m2 a 3 cm - 4,94. Tylko trzeba mieć szczęście żeby był na magazynie! Gdyby ktoś potrzebował - piasek płukany Mietków na posadzki w porcie na Kleczkowskiej jest w cenie 21,96 brutto za tonę + koszt transportu. W naszym przypadku 200 zł. Na wylewki potrzebowaliśmy 21 ton (zostało może dwie) do wylania 150 m2. Cement Góraźdźe w cenie 8,99 brutto za 25 kg jest w Renowie na Buforowej. Wylewki u nas schną za ok. tydzień sprawdzimy jak poziomy, ewentualne pęknięcia czy ścieralność wylewki. Jak wszystko będzie ok to wrzucę namiar na listę. Ekipa sprytna i rzetelna liczą sobie 11 zł za m2 za robocizną (materiał kupuje się samemu). Czy ktoś pamięta gdzie można kupić komplesowo w dobrej cenie materiał do podwieszenie sufitów z płyt k-g oraz wełny na ocieplenie? Dajcie jakieś namiary gdzie kupowaliście i za ile marpa my kupowaliśmy siatkę w Plast- Mecie http://www.plast-met.pl/kontakt.htm Dodatkowo dostaniesz rabat niemal z marszu. Warto podjechać do Trzebnicy i kupić wszystko. My kupowaliśmy w zeszłym roku i nie było tańszej oferty na terenie Wrocławia. Siatka porządna i te wszystkie dodatki jak przelotki, kapturki w bardzo dobrych cenach. W Pasarach mieli dużo drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 21.08.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Betty&M Bardzo dziekuje za namiary , super sprawa , okazuje się , że to co mi się podoba to ogrodzenie PANELOWE z twojej firmy .Może u nich będzie taniej , a czy mozna zamówić u nich montaż . pozdrawiam marpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 21.08.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Flowercia -piękny dimek!Wartowniku - dzięki za namiar.Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anndy 21.08.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Czy ktoś pamięta gdzie można kupić komplesowo w dobrej cenie materiał do podwieszenie sufitów z płyt k-g oraz wełny na ocieplenie? Dajcie jakieś namiary gdzie kupowaliście i za ile Betty polecam Stolartech z Kątów Wrocławskich. Wiem że do nas trochę daleko ale i tak ceny loko mają lepsze niż reszta. Ja wszystko załatwiłem telefonicznie (rabaty, zamówienie, itd) więc nawet nie musiałem tam jechać. Tel. 3167817, rozmawiaj z p. Michałem. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 21.08.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Kochani POMOCY ! Problem mam wielki z ENERGETYKĄ , może ktoś z was pracuje w tej szanownej instytucji , lub miał podobny kłopot już piszę w czym rzecz . Swojego czasu podpisałam umowe na dostawe prądu z terminem realizacji kwiecień 2006 , czas płynął a skrzynki nie ma , ja nie przypominała się ZE ponieważ w umonie są kary za zwłokę , a ja nie zamierzam i tego odpuszczać . W miesiącu sierpniu zaczęto kopać . Przy rogu mojej działki był już postawiony słup , stoi przed granicą mojej działki , od słupa należało pociągną kable do szafki , którą ZE miało postawić na granicy mojej działki i sąsiada. ] ]------XX--------------- granica o - słup miało być tak Po zakonczonych pracach wielkie było moje zdziwienie , gdyż szafka co prawda jest lecz nie w granicy , a cofnięta w głąb mojej działki , jest tylko dla mnie bo zaglądaliśmy do środka w jednej części kable do liczników , a w drugiej bezpieczniki , ale stoi 1/2 połowy na ziemi sąsiada . Oczywiście punkt geodezyjny stanowiący naroznik naszej działki został całkowicie zniszczony i zaorany . ] ] X - szafka ]--------------------- granica o - słup jest tak ZE oficjalnie jeszcze mnie nie zawiadomiło , o tym że mam szafkę i trzeba za nią zapłacić - więc czekam . Kochani ale co z tą granicą , mam właśnie stawiać płot , a tu takie jaj , sąsiada nie znam , może mnie facet do sądu poda , za tą granicę czekam na pomoc , napiszcie cos kochani . pozdrawiam MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 21.08.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 moje pogladowe rysunki sie poprzesunęły więc nie zwracajcie na nie uwagi . MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 21.08.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witajcie Chwale sie domkiem jest juz zadaszony)))) niedlugo zaczynamy wykanczanie domku i przy okazji wykanczanie sie finansowo pozdr. Flowercia witaj Napisz proszę jaką dachówkę masz na dachu - firma i kolor -czy aby nie antracyt? Podaj prosze namiary gdzie kupiłaś i jak to wychodziło cenowo ----no i ile czekałaś na dostawe dachówki . Dzisiaj w AB powiedzieli ze na Rabben czeka sie 3 tyg, ale mają tez inna -gdzie Klient czeka na realizacje 3 miesiące / chyba przesadzili .../ Grupę -Proszę o info z namiarami na dobra wieźbe dachową i hurtownie w których można uzyskać dobre rabaty na dachówke ceramiczną POZDRAWIAM mtw1 Witaj jesli chodzi o dachówke nasza to Cementowa BRAAS z powłoką CISAR rzymska Grafitowa) kupiliśmy ją w GAI na opolskiej pozdrawiam flowercia PS Nie mielismy klopotów z czekaniem na dachówkę bo zamówiliśmy ją dużo wczesniej i czekała na nas na placu podobno. Wiem ze na glinankach jest hurtowanie z Dachówkami i mają tam najtaniej ale nie znam na nia namiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtw1 21.08.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 mtw1 dachówkę kupowaliśmy w składzie koło Glinianek. To jest ul. Kosmonautów- mają duży wybór. My wybraliśmy Robena - antracyt. Cena była bardzo dobra ale zakupy robiliśmy w zeszłym roku. Polecam, szczególnie ze względu na rabaty jakie otrzymaliśmy dzieki za info---własnie dzisiaj oglądałam antacyt z Robena ---ale na tych paru dachówkach w hurtowni --cięzko mi sobie wyobrazic cały dach ----- Porównywałam antracyt z Robena z Antracytem L-15 z Koramic -/ ten drugi na stronie internetowej -/-wg mnie się różnią ---------czy Twój dach jest bliżej matowej czerni ---czy grafitu ? Masz moze jakies zdjecie swojego dachu ----mtw1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 21.08.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam wszystkich!Mam gorącą prośbe - dajcie namiar na murarzy!!! Ci z listy misiow są zajeci do wiosny. Mam działke w okolicach Oleśnicy, Dobroszyce. Zwróciłam sie do 2 wykonawców. Jeden (Ostrow Wielkopolski)za moją parterówke 145 mkw. wyliczył 183.000 za ssz. Drugi (wrocławska firma) jeszcze lepiej 220.000. Musze wiec budować metodą kontraktową.Jeszcze mam pytanie do ANNDY 'ego. Polecasz 2 firmy murarskie. Czyżby zatrudniałeś je obie?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 21.08.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Flowercia ale superowy domek!!! Ciekawi mnie jaki masz rozkład pomieszczen, no naprawde pieeekny z zewnatrz jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 21.08.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Czy komuś jest znana firma budowlana ?Panowie z listy gdy dowiaduja sie ze działka jest 37km od Wrocławia - od razu odmawiają "za daleko"...Chyba bedę musiała sprzedać swoją piekna działke i kupić ziemie w ich wiosce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.08.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 My kupowaliśmy siatkę za 99 PLN za 15 mb (chyba), słupki i resztę też sami kupowaliśmy, łącznie z krawężnikami. Robocizna za 20 PLn za mb. Wyszło jakieś 300- 400 PLN taniej niż przy zleceniu wszystkiego firmie któa wykonywała płot. Pan z Kamieńca robi całość łącznie z dostarczeniem materiału za 51-53 za metr bieżący (materiał i robocizna). Jest to siatka 2,7 pokryta plastikiem, taka najbardziej popularna. Podmurówka z krawężników. Bardzo solidnie wykonali. Mogę poszukać namiarów jeśli ktoś potrzebuje. Z przodu chcemy albo panel typu bekaert albo bardzo proste ogrodzenie palisadowe. Chyba nie warto robić na całości takiego ogrodzenia panelowego - dość drogo to wychodzi, siatka dużo tańsza. Co do plastmetu to bardzo mnie zniechęcili - trzy razy próbowałam od nich kupić materiał, olali mnie i moje pytania, nie chciało im się wysyłać odpowiedzi ani tym bardziej kogoś do pomiaru, tacy goście co kupują tylko do swojego domku to dla nich nie klienci, chyba wolą sprzedawać hurtowo. Na razie zbieramy kasę na ogrodzenie z przodu bo już jestem wykończona psychicznie nieustannym pilnowaniem bardzo ruchliwego i szybkiego czterolatka... Ktoś pytal o piasek - pytaliśmy dziś w Czernicy o cenę piachu - podsypka za 10 PL plus VAT i transport. Wyszło nam ok 150 za kamaza. No i transport. Faktycznie wychodzi ok 250 PLN... Na budowę mieliśmy cenę z Piaskopu 150 z transportem ... Ale też braliśmy sporo, ok30-40 ciężarówek na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.08.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Czy komuś jest znana firma budowlana <Darek Kucharski>? Panowie z listy gdy dowiaduja sie ze działka jest 37km od Wrocławia - od razu odmawiają "za daleko"... Chyba bedę musiała sprzedać swoją piekna działke i kupić ziemie w ich wiosce. Najprościej chyba będzie przejść się po okolicach, popytać innych inwestorów i może wziąć namiar od kogoś solidnego. Z doświadczeń (niestety też uczyliśmy się na błędach) wiem że dobrze mieć wykonawców miejscowych - nie ma problemu z ewentualnymi poprawkami czy reklamacjami. A jak wykonawca z daleka albo jak wyemigrował to potem szukaj wiatru w polu ... Te ceny o których psizesz to całość z materiałami czy robocizna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.08.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 niestety mam inne doświadczenia jesli chodzi o "miejscowych" wykonawców....swojego byłego wykonawce nie polecę nikomu....natomiast ponawiam informacje o naprawde fajnym geodecie i dobrym betonie w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 21.08.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ile, tak średnio oczywiście, potrzeba ton piasku do wybudowania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedob 21.08.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Kochani POMOCY ! ... ZE oficjalnie jeszcze mnie nie zawiadomiło , o tym że mam szafkę i trzeba za nią zapłacić - więc czekam . Kochani ale co z tą granicą , mam właśnie stawiać płot , a tu takie jaj , sąsiada nie znam , może mnie facet do sądu poda , za tą granicę czekam na pomoc , napiszcie cos kochani . pozdrawiam MARPA Witam. Myślę że nie powinnaś się martwić o sąsiada, dzięki temu że skrzynka jest w połowie usytuowana na jego działce będzie mógł bez twojej zgody się w nią wpiąć. Gdyby była całkowicie umieszczona na Twojej działce musiałabyś wyrazić / lub nie / na to zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 21.08.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 mtw1 zdjęcia dachu są w moim albumie ( w stopce) na żywo możesz zobaczyć odwiedzając mnie anndy dzięki za namiary na Kąty Wrocławskie. Jutro zadzwonię marpa skrzynka energetyczna faktycznie musi stać na Twojej działce (nie w granicy lecz w całości) Jeśli energetyka robi przyłącze to przeważnie na dwie działki. Sąsiad tylko na tym zyskał. Natomiast u nas była taka sytuacja, że celowo przy robieniu ogrodzenia cofnęliśmy słupek tak aby zmieściła się skrzynka energetyczna. Oczywiście bytre chłopaki z energetyki wykurzyli słupek i cofnęli jeszcze dalej skrzynkę w głąb naszej działki. Nie obyło się bez dzikiej awantury i przestawianiu już zrobionej skrzynki do przodu. Słup musieli betonować na własny koszt. Tłumaczyli się, że zawsze ludzie stawiają ogrodzenie w granicy działki i oni muszą przestawiać ogrodzenie. wels bardzo złożone pytanie Do zasypania fundamentów poszło nam 300 ton pospółki, do murowania nie pamiętam ze 20 ton (?) lepszego piachu, do wylewek 21 ton płukanego. To tyle- więcej piachu w domu nie będzie Natomiast przy domu należy jeszcze: obsypać zbiornik podziemny z gazem, zrobić drenaż dookoła domu, drenaż pod POŚ (tu pewnie jakiś żwir) oraz podsypkę pod kostkę brukową (taras, wejście do domu, podjazd pod garaż) co jeszcze będzie potrzebne nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.08.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ile, tak średnio oczywiście, potrzeba ton piasku do wybudowania domu? u mnie weszło ok 250 ton do dziury po fundamentach. Nie pamiętam dokładnie ile w sumie poszło piachu - ale kiedyś liczyłam ile wydaliśmy na piach i żwir itp to wyszło 10 tysięcy. Ziemi do wysypania na działce po budowie kupiliśmy za 3 tys ... Warto w kosztorysie taką pozycję jak piach i ziemia uwzględnić żeby nie było niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wels 21.08.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 upsss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts