anndy 29.08.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Betty&M czy p.Małgorzata Szot kierownikuje na Twojej budowie jak oceniasz jej pracę, halszka.ka No proszę jaki ten świat mały u mnie też kierownikuje pani Małgosia Szot - nie mam żadnych zastrzezeń U mnie też pani Małgosia kieruje budową. A kto u Was jest wykonawcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 29.08.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Lektura tego wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1355567&highlight=dach+kopertowy#1355567 na pewno Ci pokaże jak trudna jest odpowiedź na to pytanie. Anndy dzięki za linka. Przeczytałem i jedyne co mogę powiedzieć to że wiem, że nic nie wiem;) A tak na poważnie to niezły materiał do przemyśleń. -------- Wartownik także wielkie dzięki. Prześpię się z tym chyba;) Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 30.08.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 mtw1 witaj, namiary na gościa od dachu: facet ma zarejestrowaną firmę. Zajmuje się wszystkim od A do Z: kupno drzewa na więźbę, postawienie więźby, sprzedaż dachówki, położenie dachówki, opierzenie, orynnowanie, montaz okien dachowych. Pan Andrzej Karwacki z Miłoszyc tel. 604 428 025. Ma w Miłoszycach biuro i wystawkę dachówki. Negocjuj cenę W razie pytań pisz na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 30.08.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Ponawiam pytanie: Mam pytanie do wszystkich którzy kupowali ekogroszek, proszę o namiary do zaufanych dystrybutorów z okolicy Wrocka tego paliwa bo chciałbym nabyć kilka ton- trzeba będzie zrobic rozruch pieca i grzać . pozdrawiam scur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 30.08.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Xena z Xsary Taki kominy obmurowywuje się przed wyjściem nad poziom dachu. Najpierw zrobili u nas szalunek i wylali podstawę betonową a póżniej poniżej dachu murowali cegłą czerwoną natomiast przy wyjściu z dachu cegłą klinkierową. Ważne jest żeby przynajmniej dwa-trzy ostatnie rzędy klinkieru były wymurowane cegłą klinkierową pełną. Popatrz na zdjęciu może to Ci rozjaśni temat: http://foto.onet.pl/upload/9/59/_626129_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtw1 30.08.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Xena z Xsary Taki kominy obmurowywuje się przed wyjściem nad poziom dachu. Najpierw zrobili u nas szalunek i wylali podstawę betonową a póżniej poniżej dachu murowali cegłą czerwoną natomiast przy wyjściu z dachu cegłą klinkierową. Ważne jest żeby przynajmniej dwa-trzy ostatnie rzędy klinkieru były wymurowane cegłą klinkierową pełną. Popatrz na zdjęciu może to Ci rozjaśni temat: http://foto.onet.pl/upload/9/59/_626129_n.jpg witaj. Betty Jak planujesz rozwiazać później zamaskowanie tej róznicy ----czy takie kominy można obudowywac płytą regipsową czy masz inny pomysł . Ja na razie swój komin / sytem schiedel / mam wyciągnięty do stropu ----więc moze cos wykorzystam ----Zostawiać otynkowanego nie chcę a do samych płytek klinkierowych nie mam zaufania --podobno odpadaja czasem / Najlepsza by była cegła klinkierowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 30.08.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 mtw1 komin w salonie został otynkowany jak ściany (tynk cementowo wapienny) a różnicy nie będę wyrównywać - to co widać na zdjęciu to jest nieużytkowe poddasze czyli strych i zostanie tak jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_Wilkszyn 30.08.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Że tak sam siebie zacytuję Pozdrawiam Wszystkich z Grupy Wrocławskiej. Bardzo chętnie się do Was przyłączę. Od jakiegoś czasu czytam Wasze forum i duuużo się uczę (mam nadzieję, że jeszcze sporo wiedzy od Was wyssam;) Kilka dni temu kupiłem działkę w Wilkszynie, zdobyłem WZ, więc nie pozostaje mi nic innego jak wybrać projekt i zabierać się do walki o pozwolenie na budowę.. I tu pojawiają się moje pytania: 1. Wszędzie można przeczytać, że dach kopertowy jest droższy od dwuspadowego, do tego dosyć droga jest każda lukarna etc. I tak się zastanawiam o ile.. Przymierzam się wstępnie do projektu Bryza 4 z pracowni MTM Styl Planuję rezygnację z bocznej lukarny. Czy ktoś byłby w stanie choć w przybliżeniu określić o ile przewidziany w projekcie dach (bez wspomnianej lukarny) byłby droższy od dachu dwuspadowego (załóżmy, że oba domy byłyby z poddaszem użytkowym i miały podobną powierzchnię tj. 130m + 30 garaż). Wiem, że 'to zależy' ale chciałbym wiedzieć jakiego rzędu kwota wchodzi w grę (zakładając pokrycie z dachówki ceramicznej). Pytanie jest trudne, ale liczę na Waszą odwagę i inwencję 2. Z jakimi nakładami trzeba się liczyć przy budowie przewidzianego w projekcie balkonu (w tym balustrada)? Z góry dziękuję za pomoc i niech moc będzie z Wami;) Pozdrawiam, Krzysiek A może ktoś z Was podzieli się wrażeniami na temat Bryzy 4, która chodzi mi po głowie. Jestem naprawdę świeży w tych klimatach i każda sugestia będzia na wagę złota:) (wiem do czego służy 'szukaj', ale to co znalazłem na forum to jak dla mnie za mało;) ) Może ktoś się jeszcze pokusi o odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie o koszt balkonu? Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 30.08.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam wszystkich ! Właśnie tu zaglądnełem - i olśnienie - tyle ludzi ! Więc się przyłącze. Na wiosne planuje wystartować z budową domku w Chrząstawie Małej - koło Jelcza. Już prawie wybrałem projekt - taki mały domek: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/450 No i sobie i wszystkim życze chyba przede wszystkim powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtw1 30.08.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 mtw1 komin w salonie został otynkowany jak ściany (tynk cementowo wapienny) a różnicy nie będę wyrównywać - to co widać na zdjęciu to jest nieużytkowe poddasze czyli strych i zostanie tak jak widać. a widzisz .... a u mnie by to było w pokoju ---a 2 komin w łazience ... Chyba muszą zostac jednak płyki klinkierowe ----macie jakieś dobre sposoby , aby zostały już tam na wieki .... / powiedzmy 50 lat .... Podobno klei się je na jakąs siatke .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 30.08.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Czy naprawdę nikt nie może mi polecic tartaku , w którym mogę dostac dobrą wieźbę ? Proszę o informacje czy sami ją impregnowaliście? MTW1 My kupilismy już zaimpregnowaną w Zakrzowie koło Marcinkowic. Dobra cena i facet ma nowe maszyny - nasi dekarze byli bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 30.08.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Xena z Xsary my kupowaliśmy z Kom-Wentu z Karmelkowej. Polski producent, atrakcyjni cenowo a jakością dorównują schiedlowi. Murarze byli zadowoleni- bardzo łatwo je wymurować. Ja mam kominy IBF tańsze od Schiedla a równie dobre a niektórzy mówia że nawet lepsze ze względu na ocieplenie. Dużo by pisać. Zainteresowanym podam na priva namiary na firmę, która tanio sprzedaje kominy i specjalizuje sie w dachówce - zadna wrocławska hurtownia nie dała nam takiej atrakcyjnej ceny. Do tego rewelacyjna obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtw1 30.08.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 My kupilismy już zaimpregnowaną w Zakrzowie koło Marcinkowic. Dobra cena i facet ma nowe maszyny - nasi dekarze byli bardzo zadowoleni. Witaj xedo Widzę w opisie , że jesteś z Siedlc pod Wrocławiem ---od kilku osób słyszłam, że jest tam fajny tartak --------------właśnie mieliśmy jechać go szukać ----------masz namiary ? Czy decyzja o Twoim zakupie w Zakrzowie wynikała z tego , że ten z Siedlc nie ma dobrej wieźby ?pzodr. MTW1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 31.08.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 My kupilismy już zaimpregnowaną w Zakrzowie koło Marcinkowic. Dobra cena i facet ma nowe maszyny - nasi dekarze byli bardzo zadowoleni. Witaj xedo Widzę w opisie , że jesteś z Siedlc pod Wrocławiem ---od kilku osób słyszłam, że jest tam fajny tartak --------------właśnie mieliśmy jechać go szukać ----------masz namiary ? Czy decyzja o Twoim zakupie w Zakrzowie wynikała z tego , że ten z Siedlc nie ma dobrej wieźby ? pzodr. MTW1 Witam! Moje Siedlce to bardziej pod Oławą są niż pod Wrocławiem i w mojej wiosce nie ma tartaku, a Zakrzów to wioska obok ale z tego co wiem to i dalej wożą. Namiary na tartak w Zakrzowie 0 71 381 15 10 lub do szefa Pana Marka 608 014 889. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 31.08.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 POszukuję pilnie ekipy do dociepleń wełną mineralną. Ale nie jakichś partaczy tylko "profesjonalistów". A na jakim etapie budowania jesteście?? My chcielibyśmy wprowadzić się w tym roku jeszcze ale pogoda niestety nam tego nie ułatwia ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 31.08.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam wszystkich ! Właśnie tu zaglądnełem - i olśnienie - tyle ludzi ! Więc się przyłącze. Na wiosne planuje wystartować z budową domku w Chrząstawie Małej - koło Jelcza. Już prawie wybrałem projekt - taki mały domek: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/450 No i sobie i wszystkim życze chyba przede wszystkim powodzenia! Witaj))) jest tu kilku Chrząstawian))) domek sliczny) bedzie pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 31.08.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Dziękuje za wsparcie Na razie mam tylko działke, ale za to ładną, 833 m2, 200 metrów od lasu, ogródek na poł-zachód, ogólnie jak tam pierwszy raz przyjechałem (z tego zatłoczonego Wrocławia) to oniemiałem... z wrażenia oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 31.08.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 A ja- ciągle w zawieszwniu, z jedenej strony dwie, a maże nawet trzy ekipy mówią - że być może..., z drugiej strony nie chcę, aby się okazało, że za chwilę wszyscy będą mieli zajętą wiosnę Normalnie płakać się chce.... A jeśli ktoś jeszcze, ma namiary na innych budowniczych - dajcie znać halszka.ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 31.08.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 mtw1 komin w salonie został otynkowany jak ściany (tynk cementowo wapienny) a różnicy nie będę wyrównywać - to co widać na zdjęciu to jest nieużytkowe poddasze czyli strych i zostanie tak jak widać. a widzisz .... a u mnie by to było w pokoju ---a 2 komin w łazience ... Chyba muszą zostac jednak płyki klinkierowe ----macie jakieś dobre sposoby , aby zostały już tam na wieki .... / powiedzmy 50 lat .... Podobno klei się je na jakąs siatke .. Moim zdaniem taki komin należy obudować cegłą pełną aby zwiększyć wytrzymałość komina, że tak powiem wystającego z dachu. Jeśli komin przechodzi przez pomieszczenia użytkowe - obudowywuje się go płytą k-g lub tynkuje jak ściany. Natomiast przy samym wyjściu z dachu idzie obmurówka z cegły. Nie wiem jak jest u Ciebie ale i tak wolałabym w domu obmurować go zwykłą cegłą (kratówką) i następnie otynkować natomiast ponad dachem obłożyć go śliczną klinkierówką. Zrobisz jak zechcesz. Weż pod uwagę, że płytki klinkierowe sa niewiele tańsze od cegły klinkierowej- taka mała ciekawostka xedo spróbuj przedzwonić listę, która jest w stopce u "Wojty" tam umieszczamy sprawdzonych misiów. My wchodzimy z ociepleniem od poniedziałku. Mam ekipę, która będzie ocieplała strop (parterówka), dokończy ocieplenie zewnętrzne, położy płytki w domu i takie tam roboty wykończeniowe zrobi. Nie ma ich na liście a znajdą się tam jak się sprawdzą Też kupowałam w tartaku w Zakrzowie łaty i kontrłaty. Spoko koleś go prowadzi - można się dogadać ale niektóre łaty były strasznie pożarte kornikowo Oczywiście wymieniliśmy. Też się tam wybieram po materiał na podbitkę. Krzysiek_Wilkszyn osobiście nie lubię takich sfiksowanych dachów (dwie lukarny, balkon) Oczywiście wszystko kwestia gustu. Jednak jeśli myślisz o oszczędnościach - wybierz inny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 01.09.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 BETTY&M Cześć Betty&M przejeżdzałem wczoraj koło Waszego domku i bardzo mi się podoba kolorystyka waszego dachu (szczególnie z połączeniem koloru komina) na taki pomysł nie wpadłem . Napisz proszę jaką masz dachówkę i jaki kolor tynku planujesz. Dzięki z góry pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts