flowera 02.11.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Flowera podobnie płaciłam za wełne 18 cm pozdrawiam MARZKA , a gdzie Ty kupowałas wełne? pozdrawiam flowercia kupowałam wełnę, styropian, płyty k/g, stelaże i wszystko inne co do docieplenia potrzebne w Arisie przy Grabiszyńskiej. Wszystko dowieźli na budowę 3 transportami Tu masz ich stronę http://www.pwaris.pl z cennikiem Ja kupowałam wszystko w cenach specjalnych (pierwsza kolumna). pozdrawiam a ja welne kupowalam w Leroy: Toprock 15 - 67,50zl/3,5m Unimata 15 - 106zl/6,90m i -10% za znizke za smartczeka A stelaze w MB03, na Wojnowie i w LM - czyli gdzie popadlo Czesc Wojty, ja niestety musze mieć wełnę 18tke i potem 12stke a takich niestety w Leroy i innych marketach nie ma. Na razie znalazłam 3 firmy sprzedające wełnę KNAUf, ale 12stki nigdzie na razie nie ma niestety( i 18stki tez, Zastanawiam sie nad telefonem do jakiegos głownego przedstawiciela w Polsce... a przy okazji szukam ekipy do ocieplenia poddasza moze ktos ma namiary pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 02.11.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Wojty u nas już grzeje PC z austriackiej IDM. Ciepełko jest fajniutkie, czekam teraz na odczyty licznika, zimę i takie tam. Cieszę się że to naprawdę działa tzn.Coś tam w ziemi krąży, spręża, skrapla i jest ciepło Mam nadzieję że pozostała część w postaci rachunków też będzie ok. Z misiami to faktycznie nie zazdroszczę ale chyba wszyscy budujący muszą (sic!!!!!) mieć jakieś cyrki. Nam dała popalić ekipa od stanu surowego -brrrrrrrr. Będzie dobrze tylko wytrzymaj pozdrawiam Aga ZARA Witaj, czy mozna widziec gdzie tę pomę kupowałaś i jaką ma moc i ile Cię kosztowała? Mój Mąz wprawdzie sam robi pompę (chce sie tym potem zająć profesjonalnie i sprzedawać takie pompy) ale "w razie czego "chcemy miec" cos w zanadrzu. pozdrawiam flowercia WOJTY Napisalabyś jaką masz pompę na forum i ile cie mniej wiecej kosztowały wydatki na nia? My na razie wydalismy ok 2,5 tys czyli na zakopanie rur i same rury, a zakopalismy ok 300m Samą pompę moj mąz wyliczył na 7 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Wilkoński 02.11.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 w związku z tym, że mam już dość samodzielnego kierowania budową i sprawdzania wykonawcy muszę wymienić kierownika budowyniestety polecany na liście Pan Piekarek nie chce brać rozpoczętej budy i sie mu nie dziwię ale może inni będą skłonni się tego podjąć jeśli moglibyście podać mi namiary na kierowników działających na południu Wrocławia - budowa w Tyńcu Małym i których możecie polecić to byłbym dźwięczny !!!!! Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 02.11.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 WOJTY Napisalabyś jaką masz pompę na forum i ile cie mniej wiecej kosztowały wydatki na nia? My na razie wydalismy ok 2,5 tys czyli na zakopanie rur i same rury, a zakopalismy ok 300m Samą pompę moj mąz wyliczył na 7 KW Hmm, nie wiem jak towj maz wyliczyl moc pompy, ale nam wszystkie firmy u ktorych skladalismy zapytanie ofertowe wyliczyly moc na 11KW i to tak na styk - chyba jakas proponowala nawet 13KW. Ostaetcznie kupilismy pompe 11KW z IVT - tak jak pisalam wyzej. Dolne zrodlo tez mamy ponad 2 razy wieksze od twojego - 700mb i kosztowalo nas ok 5 000zl. Dalsze wyliczenia przesle ci na prv . Co do ocieplenia poddasza to nam wg krokwi tez wychodzilo, ze musielibysmy kupic welne 17', ale jak zobaczylam ile kosztuje taki nietypowy wymiar to zaraz zmienilam go na 15cm + 10cm. Za to nie oszczedzalam na welnie, jesli chodzi o jakosc - tzn. zamineilam ilosc na jakosc. Toprock mial jedne z najlepszych parametrow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 02.11.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 WOJTY Napisalabyś jaką masz pompę na forum i ile cie mniej wiecej kosztowały wydatki na nia? My na razie wydalismy ok 2,5 tys czyli na zakopanie rur i same rury, a zakopalismy ok 300m Samą pompę moj mąz wyliczył na 7 KW Hmm, nie wiem jak towj maz wyliczyl moc pompy, ale nam wszystkie firmy u ktorych skladalismy zapytanie ofertowe wyliczyly moc na 11KW i to tak na styk - chyba jakas proponowala nawet 13KW. Ostaetcznie kupilismy pompe 11KW z IVT - tak jak pisalam wyzej. Dolne zrodlo tez mamy ponad 2 razy wieksze od twojego - 700mb i kosztowalo nas ok 5 000zl. Dalsze wyliczenia przesle ci na prv . Co do ocieplenia poddasza to nam wg krokwi tez wychodzilo, ze musielibysmy kupic welne 17', ale jak zobaczylam ile kosztuje taki nietypowy wymiar to zaraz zmienilam go na 15cm + 10cm. Za to nie oszczedzalam na welnie, jesli chodzi o jakosc - tzn. zamineilam ilosc na jakosc. Toprock mial jedne z najlepszych parametrow . WOJTY Dzieki jesli chodzi o naszą moc pompy to mysmy brali pod uwage, to ze mamy 20 cm ocieplenia, potrójne szyby w oknach, 30 cm wełny na poddaszu no i rekuperator.. stąd nam wyszlo 300m rury do zakopania... i te 7 KW (wiem że firmy obliaczają moc pompy pytając tylko o metraż dlatego sie trochę do różnych firm zrazilismy, nikt nie pytał o ocieplenie, okna powierzchnie otworów okiennych), nasza powierzchnia domu to ok 180m2, czy to sie sprawdzi? - wyjdzie w praniu w razie czego bedziemy wiecej rur kłaść albo mąz bedzie wymieniał elementy w swojej pompie A mozna wiedziec ile kosztowała sama pompa ciepła? pozdrawiam Flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 02.11.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Flowera wlasnie wyslalam ci wiadomosc . Co do wszych obliczen to mysle, ze moze warto jej jeszcze raz zweyfikowac. GregM... z tego co wiem tez ma rekuperator, ocieplenie 18 cm, nie wiem jak z ociepleniem poddasza no i jemu tez zaproponowano pompe 11KW. My tez mamy ocieplenie 18cm, poddasze tak jak pisalam tez dobrze ocieplone (25cm) no do tego zwarta bryle domu, a mimo wszystko te 11kW jest na styk. Moi instalatorzy brali pod uwage duzo aspektow - rodzaj sciany, ocieplenie, rodzaj podlogi, ilosc okien, ksztalt domu, grunt, no i wyszlo jak wyszlo. Poza tym nie mozna ufac tak do konca cm i wierzyc, ze np 5cm wiecej ocieplenia zmieni bardzo duzo w blinsie energetycznym. Zawsze trzeba to korygowac o jakies wspolczynniki, uwzglednic jakies warunki, czy inne cuda . Jak chesz moge ci podeslac stary projekt z fizyki budowli - mozesz podstawic wlasne warosci i ewentualnie poszukac wpolczynnikow odpowiadajacym twoim materialom (w normach lub w necie). A jaki rodzaj welny Knaufa cchesz kupic - moze w twoim ypadku tez lepiej by wyszlo kupienie cienszej welny o lepszych wspolczynnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 02.11.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Flowercia Knaufa 18 mają u Ryczkowskiego na stanie bo dziś pytałam, czy mają 12 nie wiem. cena 18 - 118,44 netto za opakowanie 7,2 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 02.11.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Flowera wlasnie wyslalam ci wiadomosc . Co do wszych obliczen to mysle, ze moze warto jej jeszcze raz zweyfikowac. GregM... z tego co wiem tez ma rekuperator, ocieplenie 18 cm, nie wiem jak z ociepleniem poddasza no i jemu tez zaproponowano pompe 11KW. My tez mamy ocieplenie 18cm, poddasze tak jak pisalam tez dobrze ocieplone (25cm) no do tego zwarta bryle domu, a mimo wszystko te 11kW jest na styk. Moi instalatorzy brali pod uwage duzo aspektow - rodzaj sciany, ocieplenie, rodzaj podlogi, ilosc okien, ksztalt domu, grunt, no i wyszlo jak wyszlo. Poza tym nie mozna ufac tak do konca cm i wierzyc, ze np 5cm wiecej ocieplenia zmieni bardzo duzo w blinsie energetycznym. Zawsze trzeba to korygowac o jakies wspolczynniki, uwzglednic jakies warunki, czy inne cuda . Jak chesz moge ci podeslac stary projekt z fizyki budowli - mozesz podstawic wlasne warosci i ewentualnie poszukac wpolczynnikow odpowiadajacym twoim materialom (w normach lub w necie). A jaki rodzaj welny Knaufa cchesz kupic - moze w twoim ypadku tez lepiej by wyszlo kupienie cienszej welny o lepszych wspolczynnikach? Czesc Wojty chce kupic zwykła CLASSIC 044, niestety nie ma innej wełny do wyboru w hurtowniach - najpierw chcialam dac Isover ale nigdzie nie ma 12stki... o 18stce moge pomarzyć ... Jesli chodzi o nasza pompę to zobaczymy jak to będzie u nas ma byc jeszcze rozprowadzanie ciepłego powietrza z kominka, chyba mąż to też brał pod uwagę... zobaczymy... Dziekuję za wszelkie informację, wiem, jaką GregM ma pompę , bo z Jego Żoną pracuję w tej samej firmie)) i rozmawiałysmy już o tym.. pozdrawiam flowercia ŚMIEJUS dzieki za info, ostatecznie kupuje wełnę na Allegro firma wygląda na solidną i ma b. dobre ceny, bo wełna jedzie wprost z Knauf'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magwaw 02.11.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 witam, czy możecie mnie uświadomić jakie są koszty podciągnięcia mediów do działki, chodzi mi głównie o prąd(trzeba postawic traf, bo ten co jest w pobliżu ma za małą moc) i wodę. Media znajduja sie około 200m w wiosce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 02.11.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibzet 02.11.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Lokalni Rodacy!Rozważam kupno kotła na ekogroszek lub owies. Napiszcie gdzie się zaopatrujecie w w/w opał i jakie są ewntualne problemy z kupnem. Wasze opinie na pewno pozwolą podjąć mi słuszną decyzję co do wyboru rodzaju opału a zarazem kotła. Z góry dziękuję.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander Bogucki 02.11.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Debel Widzialem na zalaczonych zdjeciach ze twojeocieplenie scianek fundametowych konczy sie jakies 10 cm ponizej poziomu chudziaka.Czy robiles to celowo? jesli tak to dlaczego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 03.11.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Wojty Ja niestety nie mogę kupic innej wełny, bo krokwie mają 18 cm i byloby 3 cm bez ocieplenia...... albo trzeba by bylo jakos to wszystko podocinac...pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 03.11.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Debel Widzialem na zalaczonych zdjeciach ze twoje ocieplenie scianek fundametowych konczy sie jakies 10 cm ponizej poziomu chudziaka. Czy robiles to celowo? jesli tak to dlaczego? Pozdrawiam Pozostawienie tych 10 cm nieocieplonych ścian fundamentowych wyszło przy układaniu styropianu -wielkość płyt i wysokość fundamentu. Myślałam o tym ale doszliśmy do wniosku, że nie ma teraz sensu docinanie ekstrudowanego styro, żeby dodać i wyrównać, tym bardziej, że w projekcie jest nałożenie na cały ocieplony fundament ponad powierzchnią gruntu warstwy styropianu z ocieplenia elewacji. Nie zrobimy tak do samej ziemi, ale będzie z pewnością zakładka na ok. 20 cm. Więc te 10 cm ocieplimy na pewno większą grubością niż resztę ścian fundamentowych. pozdrawiam dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecik 03.11.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Wojty Ja niestety nie mogę kupic innej wełny, bo krokwie mają 18 cm i byloby 3 cm bez ocieplenia...... albo trzeba by bylo jakos to wszystko podocinac...pozdrawiam flowercia z tych 3 cm 2 nalezy zostawic wolne miedzy welna a mmbrana w celu lepszej cyrkulacji powietrza. wiec tym 1 cm bym sie zbytnio nie przejmował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 03.11.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Wojty Ja niestety nie mogę kupic innej wełny, bo krokwie mają 18 cm i byloby 3 cm bez ocieplenia...... albo trzeba by bylo jakos to wszystko podocinac...pozdrawiam flowercia z tych 3 cm 2 nalezy zostawic wolne miedzy welna a mmbrana w celu lepszej cyrkulacji powietrza. wiec tym 1 cm bym sie zbytnio nie przejmował... Witaj mi dekarz i kierownik budowy kazali zrobić szczelnie ocieplenie podasza, a membrane dajemy dopiero po drugiej warstwie wełny czyli 18 cm miedzy krokwie, 12 cm na krokwie, membrana z warstwą aluminiową a potem G-K, podobno są własnie dwie szkoły my wybraliśmy akurat tę, pozdrawiam flowera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 03.11.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Wojty Ja niestety nie mogę kupic innej wełny, bo krokwie mają 18 cm i byloby 3 cm bez ocieplenia...... albo trzeba by bylo jakos to wszystko podocinac...pozdrawiam flowercia z tych 3 cm 2 nalezy zostawic wolne miedzy welna a mmbrana w celu lepszej cyrkulacji powietrza. wiec tym 1 cm bym sie zbytnio nie przejmował... Witaj mi dekarz i kierownik budowy kazali zrobić szczelnie ocieplenie podasza, a membrane dajemy dopiero po drugiej warstwie wełny czyli 18 cm miedzy krokwie, 12 cm na krokwie, membrana z warstwą aluminiową a potem G-K, podobno są własnie dwie szkoły my wybraliśmy akurat tę, pozdrawiam flowera Omawiane dwie szkoły zależą od użytej foli. Jezeli nie ma szczeliny folia powinna mieć bardzo dobre parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 03.11.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Wojty Ja niestety nie mogę kupic innej wełny, bo krokwie mają 18 cm i byloby 3 cm bez ocieplenia...... albo trzeba by bylo jakos to wszystko podocinac...pozdrawiam flowercia z tych 3 cm 2 nalezy zostawic wolne miedzy welna a mmbrana w celu lepszej cyrkulacji powietrza. wiec tym 1 cm bym sie zbytnio nie przejmował... Witaj mi dekarz i kierownik budowy kazali zrobić szczelnie ocieplenie podasza, a membrane dajemy dopiero po drugiej warstwie wełny czyli 18 cm miedzy krokwie, 12 cm na krokwie, membrana z warstwą aluminiową a potem G-K, podobno są własnie dwie szkoły my wybraliśmy akurat tę, pozdrawiam flowera ecikowi chodziło pewnie o membranę paroprzepuszczalną - zaraz pod dachówką (chyba że ty masz pełne deskowanie) Patrząc od góry (z zewnątrz): -1.dachówka -2.membrana -3.wełna pomiedzy krokwie (*) -4.wełna po całości -5.folia paroszczelna -6.GK (*) i tutaj jak dasz wełny mniej niż szerokość krokwi, to dostaniesz szczelinę wentylacyjną pomiędzy warstwami 2 a 3 Wojty (własciwy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 03.11.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Wojty Ja niestety nie mogę kupic innej wełny, bo krokwie mają 18 cm i byloby 3 cm bez ocieplenia...... albo trzeba by bylo jakos to wszystko podocinac...pozdrawiam flowercia z tych 3 cm 2 nalezy zostawic wolne miedzy welna a mmbrana w celu lepszej cyrkulacji powietrza. wiec tym 1 cm bym sie zbytnio nie przejmował... Witaj mi dekarz i kierownik budowy kazali zrobić szczelnie ocieplenie podasza, a membrane dajemy dopiero po drugiej warstwie wełny czyli 18 cm miedzy krokwie, 12 cm na krokwie, membrana z warstwą aluminiową a potem G-K, podobno są własnie dwie szkoły my wybraliśmy akurat tę, pozdrawiam flowera ecikowi chodziło pewnie o membranę paroprzepuszczalną - zaraz pod dachówką (chyba że ty masz pełne deskowanie) Patrząc od góry (z zewnątrz): -1.dachówka -2.membrana -3.wełna pomiedzy krokwie (*) -4.wełna po całości -5.folia paroszczelna -6.GK (*) i tutaj jak dasz wełny mniej niż szerokość krokwi, to dostaniesz szczelinę wentylacyjną pomiędzy warstwami 2 a 3 Wojty (własciwy) szczelina między warstwami wełny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 03.11.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Flowera, ale jesli chcesz kupic knaufa 044 18cm to mozesz kupic Toprocka 15cm - a nawet toprock powinien wyjsc odrobine lepiej , to samo z knaufem 12 cm i toprockiem 10cm. A jesli naprawde bardzo zalezy ci na Knaufie to mozesz zadzwonic do hurtowni w Marcinkowich (chwilowo nie wiem, gdzie mam ich nr tel.) - po lewej stronie, jak sie wjezdza do Marcinkowic. Hurtownia specjalizuje sie glownie z dachach. My bralismy u nich wszelkie dodatki do dachow. Wiem, ze ceny na Knaufa tez mieli fajne i dowoz w cenie. Wojty Ja niestety nie mogę kupic innej wełny, bo krokwie mają 18 cm i byloby 3 cm bez ocieplenia...... albo trzeba by bylo jakos to wszystko podocinac...pozdrawiam flowercia z tych 3 cm 2 nalezy zostawic wolne miedzy welna a mmbrana w celu lepszej cyrkulacji powietrza. wiec tym 1 cm bym sie zbytnio nie przejmował... Witaj mi dekarz i kierownik budowy kazali zrobić szczelnie ocieplenie podasza, a membrane dajemy dopiero po drugiej warstwie wełny czyli 18 cm miedzy krokwie, 12 cm na krokwie, membrana z warstwą aluminiową a potem G-K, podobno są własnie dwie szkoły my wybraliśmy akurat tę, pozdrawiam flowera ecikowi chodziło pewnie o membranę paroprzepuszczalną - zaraz pod dachówką (chyba że ty masz pełne deskowanie) Patrząc od góry (z zewnątrz): -1.dachówka -2.membrana -3.wełna pomiedzy krokwie (*) -4.wełna po całości -5.folia paroszczelna -6.GK (*) i tutaj jak dasz wełny mniej niż szerokość krokwi, to dostaniesz szczelinę wentylacyjną pomiędzy warstwami 2 a 3 szczelina między warstwami wełny ? NIE. Pomiędzy membraną (2) a wełną (3) Jak masz krokiew o szerokości np 17 cm a układasz wełnę o szerokości 15cm pomiedzy krokwie, to wełna jest od spodu ułozona i układa się na naciagnietym np. drucie, więc od góry tej wełny powstaje wolne miejsce o szerokości 2cm Wojty (właściwy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts