Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

witam,czy moze mi ktoś pomóc w sprawie oczeplenia stropu drewnianego tzn.mam strop czesciowo z desek czesciowo z płyty osb,chcę ocieplić dach wełna min.20cm,czy to wystarczy czy muszę również strop ocieplić co by nie umarznąć?

WIECH dzieki za "pstryczki-elektryczki"już rozumiem dlaczego musi byc osprzęt,właśnie sie okazało,ze w 3 włcznikach nie ma "prundu"a sprawdzone dopiero 5,mam prosbe jak napisałam wyżej chce ocieplić dach czytałam na poprzedniych stronach o twoim patencie ,ale dla mnie mało zrozumiałe moze masz jaki rysunek lub zdjęcie?moze wtedy blondynka zaskoczy dzieki

Dzieki za odpowiedz;)

wiem, ze macie ten etap za soba ale może mogłabym Was zapytać o okna plastikowe - jakie polecacie (ciepłe i dobre;)

pomożcie koleżance w potrzebie;)

Ciepłe i dobre oraz niedrogie są okna z ms, pakiet trzyszybowy z ocieplanym profilem-wzmocnieniem termicznym. http://www.ms.pl/index.php/pl/produkty_okna_pcv_termopcv_parametry/

Witam

jakoś dawno o nic nie pytałam, ale wykańczam się wykończeniówką, idzie nam jak po grudzie :evil:

proszę napiszcie ile teraz biorą malarze, za malowanie na biało i kololor

dzięki za odpowiedzi

Proszę o malutkie odpowiedzi :(

wiem że mało udzielam sie na forum, ale poratujcie koleżankę w potrzebie, muszę szybko podjąć decyzję

Witam,

Mam pytanie o namiar na ekipę, która w miarę tanio zrobiłaby ogrodzenie działki. Waham się nad całkowitą prowizorką, czyli słupkami drewnianymi z siatką, albo juz docelowym ogrodzeniem z boku - czyli słupki metalowe wmurowane w ziemię + siatka.

Jak sądzicie - jak byłby koszt za około 90m takiego ogrodzenia (chociaz orientacyjnie)?

Czy mam zrobić ogrodzenie z obu stron (mam sąsiadów tylko z dwóch boków)? Czytałem na forum, ze robi sie tylko ogrodzenie z lewej strony - tylko która to jest lewa strona działki? :lol:

Jeszcze jedno pytanie - jakie są możliwości oddzielenia działki od sąsiadów? rozumiem, że robi się siatkę i paliki metalowe? Ma być podmurówka? Są jakieś inne opcje, czy też "wypada" tylko zrobić tak? :wink:

Pzdr,

TS

Witam

jakoś dawno o nic nie pytałam, ale wykańczam się wykończeniówką, idzie nam jak po grudzie :evil:

dzięki za odpowiedzi

wiem że mało udzielam sie na forum, ale poratujcie koleżankę w potrzebie, muszę szybko podjąć decyzję

Ebu

"moi" chca 4,5zl za metr z poprawkami (gladzeniem) po tynkarzach. Za samo malowanie bez poprawek biora 3zl Pozdrowienia z Tel-Avivu i sorry za brak polskich znakow ale takie tu warunki :)

Witam

dzięki za odpowiedzi

Ebu

"moi" chca 4,5zl za metr z poprawkami (gladzeniem) po tynkarzach. Za samo malowanie bez poprawek biora 3zl Pozdrowienia z Tel-Avivu i sorry za brak polskich znakow ale takie tu warunki :)

Anndy

dzięki za odpowiedź

No to mamy zgwostkę, bo nasi chcą 5 zł za biały a 7 za kolor, robili nam poddasze i chyba są to ceny "promocyjne"

witam na forum, czy moze mi ktos doradzić, na domek z garażem pow. ok 188 m2, dach kopertowy kryty dachówką ceramiczną, sciany z bloczków ceramicznych dostałem 2 wyceny na zrobienie stanu surowego z dachem-wyceny robocizny:

1. ok. 31 tys.

2. ok. 43 tys

ta druga wydaje sie przesadzona, ale majster robil wrazenie fachowca, doradzcie coś proszę

witam na forum, czy moze mi ktos doradzić, na domek z garażem pow. ok 188 m2, dach kopertowy kryty dachówką ceramiczną, sciany z bloczków ceramicznych dostałem 2 wyceny na zrobienie stanu surowego z dachem-wyceny robocizny:

1. ok. 31 tys.

2. ok. 43 tys

ta druga wydaje sie przesadzona, ale majster robil wrazenie fachowca, doradzcie coś proszę

myślę że pierwsza oferta jest bardzo niska, mogą też zrobić dobrze, ale sprawdź ich poprzednie budowy, porozmawiaj z inwestorami,

oferta nr.2 wydaje się na średnim poziomie , ale też warto ich sprawdzić.

Pozdrawiam !

1. ok. 31 tys.

2. ok. 43 tys

myślę że pierwsza oferta jest bardzo niska, mogą też zrobić dobrze, ale sprawdź ich poprzednie budowy, porozmawiaj z inwestorami,

Pozdrawiam !

Dzięki Halszka,

Bylem przekonany ze druga jest sporo za duza,czyli jak zejdę do poziomu ok. 38 tys. nie bedzie to wcale zdzierstwo...

a czy robocizna za dach z ceramiki z ociepleniem i rynnami ok. 260 m2 - 15 tys. to duzo?

pozdrawiam

1. ok. 31 tys.

2. ok. 43 tys

Pozdrawiam !

Popieram w 100%. Dokładnie określ zakres wykonywanych robót. Ja miałem przeprawy jak się okazało, że trzeba wykonać taras, drenaż, dokładną izolację fundamentów, nietypowe szalunki, zbrojenia itp.

Tak czy inaczej 43.000 to rynkowa cena. Słyszałem już o kwotach do 50.000 z dachem.

Sam dach ok. 230 m. kw. po 70 - 80 zł. za metr. to daje 19,000 zł. :(

witaj sąsiedzie :-)

Mam pytanie o namiar na ekipę, która w miarę tanio zrobiłaby ogrodzenie działki. Waham się nad całkowitą prowizorką, czyli słupkami drewnianymi z siatką, albo juz docelowym ogrodzeniem z boku - czyli słupki metalowe wmurowane w ziemię + siatka.

Jak sądzicie - jak byłby koszt za około 90m takiego ogrodzenia (chociaz orientacyjnie)?

ja płaciłam 20zł/mb siatka+słupki, podobne ceny są w plastmecie w Trzebnicy

Czy mam zrobić ogrodzenie z obu stron (mam sąsiadów tylko z dwóch boków)? Czytałem na forum, ze robi sie tylko ogrodzenie z lewej strony - tylko która to jest lewa strona działki? :lol:

pierwszy raz słyszę o tej lewej stronie :o jeśli nie ma jeszcze żadnego płotu przy granicy z sasiadem zawsze można sie dogadać co do wyglądu i kosztów

Jeszcze jedno pytanie - jakie są możliwości oddzielenia działki od sąsiadów? rozumiem, że robi się siatkę i paliki metalowe? Ma być podmurówka? Są jakieś inne opcje, czy też "wypada" tylko zrobić tak? :wink:

wybór ogrodzenia to chyba Twoja sprawa - niekoniecznie muszą być słupki metalowe i siatka i podmurówka ;-) ograniczenie chyba jest tylko co do wysokości i "przejrzystości" - nie wiem jak to nazwać, ale chodzi oto że chyba nie można postawić muru całkiem odgradzającego - o ile nie wyrazi zgody sąsiad/ gmina....nie pamiętam :-? ale było na pewno o tym na forum - poszukaj albo zadzwo najlepiej do gminy

no i jeśli chcesz robić ogrodzenie frontowe to trzeba to zgłosić do wydziału architektury i budownictwa w starostwie powiatowym (na 30 dni przed podjęciem robót budowlanych)

nie wiem czy coś rozjaśniłam :roll: ale jakby co to adres mailowy mam aktualny ;-)

pozdrawiam