Ivonesca 04.12.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Ivonesca te 6 000 to tylko za trepy i moze za balustrade - moja 2 polowa nie zrozumiala czy wchodzi w to jeszcze balustrada a, to jeszcze pytanie chyba podstawowe - masz wylane betonowe schody czy mówimy o całej konstrukcji drewnianej? mnie interesują te drugie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 04.12.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mam pytanie, Czym obsypujecie fundamenty? Piaskiem a na to wartswą sciągnietego humusu? Czy w całosci ziemią (chyba szkoda ziemii co?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 04.12.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mam pytanie, Czym obsypujecie fundamenty? Piaskiem a na to wartswą sciągnietego humusu? Czy w całosci ziemią (chyba szkoda ziemii co?) Kulka to zależy jaki masz grunt , i czy robisz drenaż. Jeśli np masz glinę i nie robisz drenażu to podobno lepiej zagęścić glinę przy fundamencie itd, itp. Trochę na forum o tym jest, ale nie pamiętam gdzie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 04.12.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Mam piasek i nie robilam drenazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 04.12.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 kulka - a jaki masz poziom wód gruntowych ? a może poczytaj w Wymianie doświadczeń jest tam temat: Najczęściej zdawane pytania tam jest sporo o fundamentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 04.12.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witaj Grupo Ja jak zwykle po prośbie.. Czy ktoś z Was zamawiał schody w firmie RINTAL na Grabiszyńskeij? Jakie mają ceny? Chodzi mi o schody zabiegowe. A może polecilibyscie mi jakąś inna sprawdzoną firmę albo stolarza.. Z góry dziekuję ja moge polecic firme "Schody Włodarczyk" z Twardogóry - w 2003 roku robili nam 3 kpl schodow i bylismy b. zadowoleni w nowym domu tez na pewno oni beda nam robic schody http://www.schody.net.pl/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzyk 04.12.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witam Forumowiczów, Dopiero uczę się poruszać na tym forum. Szukam ekipy do budowy na wiosnę domku z pustaków ceramicznych ok. 188 m2 (juz z z podwójnym garażem).Działka znajduje się koło Długołęki. Chyba chciałbym ekipę która zrobi mi stan surowy zamkniety. Czy możecie kogoś polecić kto robi w tamtej okolicy. Dzięki za pomoc witaj sąsiedzie My budujemy się w Długołęce Dom stawia nam p. Tkaczyk z Długołęki ---------namiary znajdziesz na liście misiów ,/ lista umieszczona w "stopce" u Wojty / ---Facet zyskuje przy bliższym poznaniu -----jest słowny i solidny --pisałam o nim we wcześniejszych postach / Jak chcesz go zobaczyć przy pracy zapraszam na budowę -w piątek i sobotę będzie mi kończył dach / ul. Zachodnia w Długołęce ---/ pozdr MTW1 dzięki MTW1 za informację,wlasnie zamierzalem dzwonic do tego misia, ale moze podjadę na zachodnią do Dlugołeki i sie przekonam jak wyglada jego robota, a jak się kształtują u niego ceny? pzdr Bzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 05.12.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 kulka i.w. co do gruntu - nie chce mi się wierzyć że masz "czysty" piasek. Jak popatrysz na stan drogi na Piaskowej i Słonecznej - jest to glina. Możesz mieć poziom rody na poziomie 80 do 100 cm (w co też nie chce mi się wierzyć). My obsypaliśmy piachem dolną część fundamentów, a wyżej (już nie pamiętam od jakiej głębokości - ale na samej górze) poszedł żwir. Kosztowało to sporo, ale nie ma problemu ze zbierającą się wodą przy fundamentach. Uważam ze drenaż powinniście zrobić obowiązkowo. U nas w studzienkach drenażowych widać że działa - woda się nie zbiera, czasem przy roztopach w jednym końcu domu jest trochę wody, ale generalnie fundamenty stoją suche. Trochę to kosztowało, ale warto było. Zastanów się nad wykończeniem tego paska przy domu - jeśli dasz żwir, będzie drogo, ale już będzie finalnie wykończone, a jeśli dasz humus, to i tak potem będziesz musiała wykończyć kostkami (pod które dajesz przecież jakąś podbudowę). Zobacz kiedyś u mnie - przy okazji spacerku po okolicy Poza tym - gdzie będzie szła woda z rynien? Może warto poprowadzić rury do odprowadzenia wody z rynien już teraz, drenaż też i obsypać wszystko na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulka i.w. 05.12.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 co do gruntu - nie chce mi się wierzyć że masz "czysty" piasek. Czysty nie oczywiście, ale tu gdzie kopali fundamenty był piekny pisaeczek, ale juz kopiąc dalej rów pod przyłącze kanalizacyjne był piach z gliną. U naszych współbudujących było juz za to prawie wszędzie kupe gliny. My obsypaliśmy piachem dolną część fundamentów, a wyżej (już nie pamiętam od jakiej głębokości - ale na samej górze) poszedł żwir. Ale kiedy to robic z tym żwirem? Teraz przed zimą (w trakcie ) czy na wiosne po skończeniu prac na zewnątrz. Jak teraz dam żwirek na wierzch to nie rozdepczą i nie rozniosa go nastepne ekipy łaziorując po nim? Szkoda byłoby wydawać 2 razy na to samo kase. Nie wiem czy nie zrobilibysmy opaski z kostki naokoło domu. Uważam ze drenaż powinniście zrobić obowiązkowo. U nas w studzienkach drenażowych widać że działa - woda się nie zbiera, czasem przy roztopach w jednym końcu domu jest trochę wody, ale generalnie fundamenty stoją suche. No a do czego odprowadzacie tę wode z rur drenarskich? Wszyscy nam próbują wtluc do głowy, że skoro nie ma gdzie tej wody odprowadzić to nie ma sensu robic drenazu. I juz nie wiem co z tym zrobic... Zobacz kiedyś u mnie - przy okazji spacerku po okolicy Zobacze jeszcze w tym tygodniu na pewno:) Poza tym - gdzie będzie szła woda z rynien? Może warto poprowadzić rury do odprowadzenia wody z rynien już teraz A u Ciebie jak to idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 05.12.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Witam wszystkich wściekła jak osa !!!!!!!!!!!!!!! OKRADLI MNIE !!!!!!!!!!!!! Kochani , niestety nadchodzi czas złodziejaszków , kręca się po opuszczonych na zimę budowach i kradną co popadnie . Moje nowe rynny spustowe poszły się pie..... Zostały powyrywane ze ścian razem z uchwytami mocującymi . Sasiad na działce obok pozbył się świeżo nasadzonej zieleni ( małe choinki , tuje , żywopłot) .Ręce opadają , juz nie wiem jak zabezpieczyć moją budowę na zime . Czy nie rozkręcą jeszcze czegoś . Oczywiście Policję wezwałam ,ale sami wiecie jak ona działa . Szukaj wiatru w polu . APELUJE DO WSZYSTKICH , CHROŃCIE SWOJE MIENIE , zabierzcie z budowy co tylko się da , aby nie kusić złodzieja . Jedno wiem w przyszłym roku , żebym miała mieszkać bez podłóg i mebli to kończe tą budowe i się przeprowadzam . pozdrawiam MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 05.12.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Mam nadzieje ,że nasze urocze CIĘŻARÓWKI już dojechały na porodówkę , a jeśli nie to radze cierpliwie czekać . Mój syn też nie chciał poznać mamusi i tatusia i spóźnił się 16 dni . Ale urodził się śliczny , zdrowy i duży . Trzymam za was kciuki kobietki !!! Panie BOGUAKI - JESZCZE ODE MNIE SERDECZNE GRATULACJE - śliczny maluch . MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 05.12.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Marpa, no to jedna reke z kciukami mozesz puscic - w niedziele o 19,45 urodzil sie najmlodszy wroclawski forumowicz - Kamilek - synek Betty&M :D!!!!! "Maly" mial prawie 4 kg!!! . Mlodzi rodzice i synek czuja sie bardzo dobrze. Bylam u nich wczoraj - Maly cichutko sobie pochrapkuje i prawie nie placze a mama tryska radoscia jezce raz GRATULACJE DLA RODZICOW!!! dabell "twoj olejek" najwidoczniej pomogl, ale ja jak narazie sie nie odwaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 05.12.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 No to pijemy !!!!!! - oczywiście mleko za zdrowie małego Kamilka no i umęczonej tym wyczekiwaniem matki Polki . Serdeczne gratulacje dla drugiego dumnego TATY . pozdrawiam Marpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 05.12.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Marpa, wspolczuje tej kradziiezy . Mnie tez okradli - niby duzych strat nie bylo, ale zawsze pzostaja taki niesmak, ze ktos moze sobie wziac cos, na co inni dluugo pracuja, ot tak wejdzie zabierze i cieszy sie z czyjegos nieszczescia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 05.12.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Oj moze niedlugo zrobimy piknik rodzinny ze swoimi pociechami - tymi malymi i wiekszymi , niech juz ta wiosna nadchodzi . A ja mam pytanie - nie macie namiarow na jakis slownych misiow od gladzi?? - moj mnie wczoraj wystawil do wiatru i w ogole zdenerwowal, ze o maly wlos nie lezalam obok Betty . Kafelkarz specjalnie przerwal prace, zeby mozna bylo zrobic w spokoju gladzie, a tu gladzi niet ... Nie mam duzo tych metrow - tylko na dole i to tez nie wszedzie - podobno jest to robota na 4-5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 05.12.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Dzięki Wojty - a taki był ładny z rynnami No nic kupie następne , Widzę że jeszcze się kulasz , spokojnie , spokojnie przyjdzie czas na ciebie , wszystkie olejki - proponuje odstawić i czekać , czekać . Musisz pomysleć pozytywnie , jeszcze masz czas na dopilnowanie Mariana , wybranie schodów i takie tam pierdoły . Rozumiem , że szanowny małżonek też już czeka w blokach wyjściowych dotowy do startu . Jeśli będziesz jeszcze widzieć Betty to pozdrów ją koniecznie ode mnie . pozdrawiam MARPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 05.12.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Marpa ja mimo wszystko chcialabym juz rodzic - Mariana za bardzo nie trzeba pilnowac - robi jak przecinak, jedyny z nim problem to to ze robi szybciej niz mowi i trzeba szybko podejmowac decyzje . A schody to w tym roku nie licze ze zronie - stolarze, nie dosc,ze maja pozajmowane do wiosny terminy to jeszcze ceny jak z kosmosu. Wiec postanowione, ze naraize, mam nadzieje ze tylko do wiosny, bedziemy mieli na schodach "guntowna wykaldzinke" , taka za 6zl/m2 . Przynajmniej nie bedie sie stresowac ze mi psina trepy pazurkami zarysuje . Odezwal sie tez gosc z Allegro (te co podalwalam ostanio), wiec tez jest nadzieja, ze moze jakos taniej by bylo . Zastanawiam sie tez nd jakims stolarzem z Twardogory - sami zamowilismy meble w Twargogorze, wiec moze i schody daloby rade - widze, ze tam jest jakies zaglebie drewniane A widzialas zdjecia moje pomalowanej sypialni - 3 sciany pomalowalam jasnym bezem - Tobie sie chyba tez ten kolor podobal. Farba suuper - po 2 razie pieknie pokryla. Podobnie, jak czekoladka, tyle ze czekoladka byla 3 razy drozsza, bo to kolor na zamowienie. Ivonesca - ja chce "tylko" trepy i balustrade, bo mamy schody betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettyM 05.12.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 A oto najmłodszy forumowicz Kamilek wraz z dzielną mamusiąhttp://foto.m.onet.pl/_m/9a017d3a0b728286f18d444dd36c5658,5,19,0.jpg PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.12.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 witam . Gratulacje dla rodziców i najmlodszych forumowiczów,tych obecnych i tych którzy lada moment ujrzą światło dzienne Marpa szczerze współczuje kradzieży rynien.. Wojty podaje namiary na tynkarza Arkadiusz Jarmoluk tel 071-372-22-51 lub 696-045-644. W tej chwili robi w Kamieńcu to może sie dogadacie. Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorhir 05.12.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 A oto najmłodszy forumowicz Kamilek wraz z dzielną mamusiąhttp://foto.m.onet.pl/_m/9a017d3a0b728286f18d444dd36c5658,5,19,0.jpg Pozdrawiam Marcin Gratulacje!!!!! Pozdrowionka dla rodziców i dzidziusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts