Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Witam Grupowiczów,

niedługo mam zamiar budować w Kiełczowie, projekt mam upatrzony - szukam architekta do wykonania adaptacji- i tu mam problem: wszyscy architekci krzyczą ponad 5 tys zł za adaptację+ zmiany, ostatni policzył nawet 8 tys.Zaznaczę,że zmiany te są naprawde kosmetyczne - nie wymagające ingerencji w konstrukcję. Wliczając w to cene projektu gotowego - wychodzi jak za projekt indywidualny- a tego chciałam uniknąć.Drodzy Forumowicze , jeśli macie namiary na solidnych i niedrogich architektów proszę o pomoc :oops:

Aga

Witaj. To prawie będziemy sąsiadami bo mój domek rośnie wioskę dalej w Śliwicach :)

Nam adaptacje robiła firma Domax, siedzibę ma koło urzędu gminy w Długołęce. Panów trzeba trochę gonić jeśli chodzi o terminy, ale cenowo byli całkiem całkiem.

Pozdrawiam

Tylko nie DOMAX .... czekanie to ich domena mi zeszlo pol roku ponad zanim zaadoptowali i zalatwili pozwolenie na budowe a adaptacje rzadko konsultowali a jak juz chcialem skonsultowac to bylo za pozno bo papiery poszly do Gminy. cena atrakcyjna byla i to jedyna zaleta.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam odkurzacz centralny firmy BEAM. Mówiąc szczerze, innymi się nie interesowałam, choć poczytałam sobie na ten temam w jednym ze starszych Muratorów. Moi znajomi mają BEAM'a i są zadowoleni. Ja odkurzałam dopiero jeden raz, więc nie mogę jeszcze nic konkretnego powiedzieć. Póki co, cieszę się, że go mam.

Możesz przybliżyć orientacyjne koszty i na co najlepiej zwrócić uwagę ?

Moze jakiś namiar na solidnego wykonawcę ? :D

z góry dziękuję.

Czy możecie polecić jakąś sprawdzoną firmę od CO i ogrzewania podłogowego?

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy podłogówki. Jak się to wycenia _ od metra 2 czy od mocy grzewczej czy jeszcze jakoś inaczej?

PEPE : Podobnie jak Betty&M mogę polecić firmę Admarbud z Karmelkowej. Właściciel pan Mariusz trochę zapominalski, ale uczciwy człowiek i pracowników też ma ok. Kiedy firma która dostarczała kocioł nawaliła to tak jak mógł najlepiej próbował ratować sytuację, żebyśmy w chłodne dni nie zostali bez ciepłej wody i ogrzewania. Jeśli chciałbyś bezpośredni tel do niego to pisz. Wiem, że robił też naszej forumowiczce BK i też byli zadowoleni. Hejka :)

Pytanie i prośba do wszystkich budowniczych z Grupy Wrocławskiej.

W najbliższym czasie będę kupowała styropian na ocieplenie domku. Może ktoś zna hurtownię, która zaproponuje dobre warunki zakupu? :-?

Mam także propozycję dotyczącą wspólnych zakupów. Może jest ktoś, kto też w najbliżaszym czasie będzie kupował styropian? :D Chętnie bym się z kimś skrzyknęła, bo przecież w kupie raźniej a i lepszą cenę przy większej ilości jest łatwiej wynegocjować :D . Czekam na odpowiedzi :lol:

kulka

Gratulacje i oby Hania zdrowo się chowała!!!

Ja mam termin na 3 marca, ale wygląda na to, że będzie wcześniejsza cesarka. Od wczorajszej wizyty u pana Dr mam areszt domowy. Czyli żadnego bujania się dziurawymi drogami po hurtowniach budowlanych :evil: Z drugiej strony mam teraz kupę czasu na czytanie Forum i czerpania garściami z waszej wiedzy :D :D :D

Na razie kompletuję rezerwową listę Misiów i dostawców.

Pytanie i prośba do wszystkich budowniczych z Grupy Wrocławskiej.

W najbliższym czasie będę kupowała styropian na ocieplenie domku. Może ktoś zna hurtownię, która zaproponuje dobre warunki zakupu? :-?

Mam także propozycję dotyczącą wspólnych zakupów. Może jest ktoś, kto też w najbliżaszym czasie będzie kupował styropian? :D Chętnie bym się z kimś skrzyknęła, bo przecież w kupie raźniej a i lepszą cenę przy większej ilości jest łatwiej wynegocjować :D . Czekam na odpowiedzi :lol:

Scur - koniecznie dzwoń do PW Aris na Grabiszyńskiej http://www.pwaris.pl - dostałam najlepszą cenę na platinum plus termoorganiki i wełnę do ocieplenia poddasza. Ceny zabiły konkurencję :-). Różnice dokładnie opisałam w swoim dzienniku. Polecała mi tę firmę Marzka. Mają wszystko do docieplenia.

Pozdrawiam

Dabell

Adam12 : Kupiła odkurzacz w firmie Elmix na ul Karmelkowej 29 - to jest w tym samym kompleksie hurtowni, co Adako (kafelki) tel. 071 3371590. Montowali mi również instalację - na wiosnę.Koszt 1 punktu to 250zł. Ja mam 3 gniazda i szufelkę - dużo, ale to dlatego, że mój dom jest parterowy (175m). Dodatkowo mam gniazdo przy odkurzaczu; wąż 9m i różne szczotki. Odkurzacz włącza się na teleskopie, tzn, że podłączenie do gniazda nie powoduje automatycznego włączenia (tak też może być - taniej).

Firme znalazłam dzwoniąc do głównego przedstawiciela BEAM'a (już nie pamiętam gdzie) i oni podali mi autoryzowanych przedstawicieli we Wrocławiu.

Odkurzacz kosztował ok. 2.500zł. Czytam na forum, że ludzie sami kupują i montują instalacje, ale warto tutaj pamiętać o ew. serwisie - jeżeli np. coś się zapcha (mało prawdopodobne) to może być problem. Gniazda są oczywiści zabezpieczone na taką ewent. Podałam całkowity koszt.

Adam12 : Kupiła odkurzacz w firmie Elmix na ul Karmelkowej 29 - to jest w tym samym kompleksie hurtowni, co Adako (kafelki) tel. 071 3371590. Montowali mi również instalację - na wiosnę.Koszt 1 punktu to 250zł. Ja mam 3 gniazda i szufelkę - dużo, ale to dlatego, że mój dom jest parterowy (175m). Dodatkowo mam gniazdo przy odkurzaczu; wąż 9m i różne szczotki. Odkurzacz włącza się na teleskopie, tzn, że podłączenie do gniazda nie powoduje automatycznego włączenia (tak też może być - taniej).

Firme znalazłam dzwoniąc do głównego przedstawiciela BEAM'a (już nie pamiętam gdzie) i oni podali mi autoryzowanych przedstawicieli we Wrocławiu.

Odkurzacz kosztował ok. 2.500zł. Czytam na forum, że ludzie sami kupują i montują instalacje, ale warto tutaj pamiętać o ew. serwisie - jeżeli np. coś się zapcha (mało prawdopodobne) to może być problem. Gniazda są oczywiści zabezpieczone na taką ewent. Podałam całkowity koszt.

Dzięki wielkie. Zgłoszę się do nich. Montaż zaczynają przy surowym otwartym ?

Wąż jest bardzo lekki, poza tym gniazdo masz osobne na piętrze. Być może nie potrzebujesz takiego długiego węża. Zapomniałam napisać, że należy wziąć na rozmowę w firmie plan domu. Pan sprawdzi, ile gniazd, w jakim miejscu i jaki długi wąż potrzebujesz, żeby wszędzie posprzątać. My chcieliśmy też na tarasach i ew. samochód stojący przed garażem. W domach z uż. poddaszem wystarcza po 1 gnieździe na każdym poziomie. Ja miałam łatwy wybór, ponieważ i tak musiałam już kupić nowy odkurzacz. Mój stary to zelmer, ten podłużny - chyba każdy wie, o czym mówię. Muszę jednak przyznać, że na czas budowy jeszcze bardzo się przydał. Działa tak dobrze, że aż szkoda się go pozbyć. Ech, łza się w oku kręci... :(