Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

GrzesiekB

Widzę, że postanowiłeś nie czekać do wiosny i dalsze prace ruszyły. Biały domek od razu się rzuca w oczy :wink:

nie ma śniego to przynajmniej elewacja biała.. :) Tak po prawdzie to ze względu na złodziejstwo... Pisałem niedawno o mojej "przygodzie". nie chciałem by styropian leżał (?) do wiosny... więc nie miałem wyjścia...

Stąd już chyba go nie zedrą... :)

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642536

Viessmann Vitodens 333 z regulatorem pogodowym Vitotronic 200

Ooo... Super, też otakim myślę albo o Vaillancie ecoCompact.

Możesz powiedzieć gdzie kupowałeś, czy jesteś zadowolony z instalatora i ile Cię to kosztowało?

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642535

Cześć, witam ponownie. Chciałem się przpomnieć. Byłaem na forum Grupy Szczecińskiej gdy zaczynałem szukać działki. teraz już mam działkę, projekt (Biuri Lipinscy p rojekt LMP07 - może ktoś coś takiego buduje?), jestem na etapie poszukiwania brygady budowlanej.

Możecie się pochwalić ile Wy zapłaciliście za stan surowy zamknięty, z dachem?

pozdr

rygó

Rygo, patrz na priv.

Cześć Adria

Dzięki za info - bardzo pomocne, moja ekipa zaśpiewala sobie podobnie.

Pozdr

Rygó

A co Wy tak sobie na ucho szepczecie? To jest forum. Tu trzeba mówić na głos innych też to interesuje. Inaczej całe to przedsięwzięcie bierze w łeb.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642533

Witam

Szukam okien, a właściwie to juz znalazłem. Muszę tylko wybrać jedne z dwóch i znaleźć dobrego dilera. Bedą to okna PCV. Czy białe, czy z jednostronnym kolorem jeszcze nie jest przesądzone.

Wacham się pomiedzy tytanowymi M&S (Brugman 5 komór) a prestige+ Dako (Veka 5 komór). Do zeszłego tygodnia moim jedynym kandydatem był M&S. Jednak kilka dni temu dostałem od Maksia (dzieki :wink: ) namiary w Stargardzie na dilera firmy Dako, która robi w Vece (a ten profil preferuje; kiedyś w tym robił M&S, ale się wycofał). Poczytałem trochę o tej firmie (same pozytywy), pogadałem z dilerem (dobre wrażenie) i obejrzałem okno (OK).

Czekam na wycene z Dako. Dostałem już z M&S i tu mam problem.

Dawałem im okna (innemu dilerowi) do wyceny równo dwa lata temu. Teraz mam wycene wyższą o 30% (a wiem, ze okna nie tylko, ze nie zdrożały, ale wręcz potaniały). Nie wiem jak im to wyszło, bo ja biorąc ich cennik firmowy i nie stosując żadnych rabatów, doliczajac 30euro za okucie WK II na jedno skrzydło i 40euro za m2 okna za szybe antywłamaniową, oraz Vat 7% uzyskałem o 10% niższy wynik od wyceny dilera. :o :o :o . Chcę jutro do niego zadzwonić i zaproponować mu ponowną wycene. Muszę się do tego przygotować, więc mam kilka pytań. Może ktoś bedzie akurat to wiedział i mi pomoże. (zamierzam też wysłać zapytanie o wycene do dilera M&S na Gdańskiej w Szczecinie).

Pytania:

1.Dwa lata temu, gdy robiłem wycene okien w M&S dostałem ich cennik (teraz też taki mam). Były tam podane ceny okien typowych. U góry były dwa kółka w których wpisane były rabaty na MS Line (wtedy chyba 37%) i Tytanowe (chyba 13%). Teraz nie mam wpisanych takich rabatów. Może ktoś wie jaki są standardowe ? (kiedys to było na ich stronie internetowej - dopóki nie zmienili logo)

2. Na cenniku okien drewnianych są opcje dopłat:

- WK I 10 euro za skrzydło

- WK II 30 euro za skrzydło

- szyba bezpieczna 15 euro za m2 okna (czy to jest szyba 33.1 -dawne O2, czy 44.2 - P2?)

- szyba antywłamaniowa 40 euro za m2 okna (czy chodzi o szybe 44.4 - P4?)

Czy takie same dopłaty są dla okien PCV (nie ma ich w cenniku)?

3. Jaka jest dopłata (w %) za kolor jednostronny?

4. O ile procent (szacunkowo) mogą być droższe okna o nietypowych wymiarach (w moim przypadku 4 okna są 100mm niższe)?

PS. Gdyby ktoś szukał okien i trafił na Framex, to niech się trzyma od nich z daleka. Nie spotkałem jeszcze zadowolonego uzytkownika (sam tez nim jestem). A ich ekipy montazowe są chyba najgorsze z możliwych.

pozdrawiam

Konrad

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642530

Witam

Szukam okien, a właściwie to juz znalazłem. Muszę tylko wybrać jedne z dwóch i znaleźć dobrego dilera. Bedą to okna PCV. Czy białe, czy z jednostronnym kolorem jeszcze nie jest przesądzone.

Wacham się pomiedzy tytanowymi M&S (Brugman 5 komór) a prestige+ Dako (Veka 5 komór). Do zeszłego tygodnia moim jedynym kandydatem był M&S. Jednak kilka dni temu dostałem od Maksia (dzieki :wink: ) namiary w Stargardzie na dilera firmy Dako, która robi w Vece (a ten profil preferuje; kiedyś w tym robił M&S, ale się wycofał). Poczytałem trochę o tej firmie (same pozytywy), pogadałem z dilerem (dobre wrażenie) i obejrzałem okno (OK).

Czekam na wycene z Dako. Dostałem już z M&S i tu mam problem.

Dawałem im okna (innemu dilerowi) do wyceny równo dwa lata temu. Teraz mam wycene wyższą o 30% (a wiem, ze okna nie tylko, ze nie zdrożały, ale wręcz potaniały). Nie wiem jak im to wyszło, bo ja biorąc ich cennik firmowy i nie stosując żadnych rabatów, doliczajac 30euro za okucie WK II na jedno skrzydło i 40euro za m2 okna za szybe antywłamaniową, oraz Vat 7% uzyskałem o 10% niższy wynik od wyceny dilera. :o :o :o . Chcę jutro do niego zadzwonić i zaproponować mu ponowną wycene. Muszę się do tego przygotować, więc mam kilka pytań. Może ktoś bedzie akurat to wiedział i mi pomoże. (zamierzam też wysłać zapytanie o wycene do dilera M&S na Gdańskiej w Szczecinie).

Pytania:

1.Dwa lata temu, gdy robiłem wycene okien w M&S dostałem ich cennik (teraz też taki mam). Były tam podane ceny okien typowych. U góry były dwa kółka w których wpisane były rabaty na MS Line (wtedy chyba 37%) i Tytanowe (chyba 13%). Teraz nie mam wpisanych takich rabatów. Może ktoś wie jaki są standardowe ? (kiedys to było na ich stronie internetowej - dopóki nie zmienili logo)

- szyba bezpieczna 15 euro za m2 okna (czy to jest szyba 33.1 -dawne O2, czy 44.2 - P2?)

4. O ile procent (szacunkowo) mogą być droższe okna o nietypowych wymiarach (w moim przypadku 4 okna są 100mm niższe)?

PS. Gdyby ktoś szukał okien i trafił na Framex, to niech się trzyma od nich z daleka. Nie spotkałem jeszcze zadowolonego uzytkownika (sam tez nim jestem). A ich ekipy montazowe są chyba najgorsze z możliwych.

pozdrawiam

Konrad

odnosnie dako jak kupowalam okna drewniane Urzedowskiego to mieli tez tam ofertę pcv Dako.Obszerna ekspozycja kilkanascie okien. Odwiedź moze sklep Urzedowskiego w Szczecinie mają tam dobre ceny może na Dako tez.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642528

Witam szanownych forumowiczów!

Właśnie nabyłem drogą kupna działkę

i myślę,że chyba się zaczeło

piko

A gdzie jeśli można wiedzieć?

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642527

Oj KAS01 tyle pytań i wszystkie trudne. Myślę, że nawet dealerzy mogą sobie z nimi nie poradzić. Wiesz jak oni wyceniają. Maja taki program od producenta. Rysują w nim twoje okna, zaznaczaja opcje i wychodzi im cena po jakiej to mogą kupić. Doliczają swoje i mają dla Ciebie ofertę. Nikt nie liczy tego na piechotę.

Moja rada daj jeszcze na Gdańską do wyceny, kumaty chłopak tam siedzi.

Poza tym fajnie się też dogadywało z RADO na Ku Słońcu 41d.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642525

Oj KAS01 tyle pytań i wszystkie trudne. Myślę, że nawet dealerzy mogą sobie z nimi nie poradzić. Wiesz jak oni wyceniają. Maja taki program od producenta. Rysują w nim twoje okna, zaznaczaja opcje i wychodzi im cena po jakiej to mogą kupić. Doliczają swoje i mają dla Ciebie ofertę. Nikt nie liczy tego na piechotę.

Moja rada daj jeszcze na Gdańską do wyceny, kumaty chłopak tam siedzi.

Poza tym fajnie się też dogadywało z RADO na Ku Słońcu 41d.

Pytania są bardzo proste. Jeszcze dwa lata temu mogłem na nie uzyskać odpowiedź wprost ze strony internetowej M&S. Mam ich oficjalny cennik. Problemem jest tylko to, ze w nim wszystkie okna PCV (czyli ergo, MSline, czy Tytanowe) kosztują tyle samo. Właśnie procent rabatu wpisany w górne prawe kólko ustalał "oficjalną" cene dla danego typu okna. I od tej "oficjalnej" ceny można było uzyskać jeszcze rabat od dilera. Myśle, że jeśli ktoś interesował się plastikami M&S to zna te "współczynniki korygujace" ich firmowy cennik.

Jakie są dopłaty za poszczególne elementy, to chyba też nie powinno być tajemnicą? (kiedys nie było).

Co do dopłaty za kolor, to w cenniku jest 20%. Mi zaś diler powiedział 25%. Chyba się pomylił?

O ile też dobrze pamietam, to dwa lata temu od reki dostałem odpowiedź o ile procent są droższe okna nietypowe.

Gdy wyceniałem okna M&S dwa lata temu, diler liczył je "na piechote" przy mnie. To nic skomplikowanego. Cena okna "gołego" + dodatki (np lepsze szyby, okucia).

Na Gdańską już wysłałem zapytanie mailem. Ciekawe czy odpiszą?

Na Ku Słońcu też wyśle (dzięki za namiar)

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642522

Witaj. KASO1 jestem tez na etapie okien.W Stargardzie polecono mi firme STANPOL . Moze ktos z ,,naszych" bedzie wiedzial cos na ich temat.

Jakiś czas temu wszedłem na ich stronę internetową. Nie zachwyciła mnie ich oferta. Po za tym nie znam opini o tych oknach, ani nic nie wiem o samej firmie.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642521

kilka dni temu dostałem od Maksia (dzieki :wink: ) namiary w Stargardzie na dilera firmy Dako, która robi w Vece

Możesz mi podać ten namiar?

P.P.H.U. "BOGMAR" - OKNA I DRZWI, PCV I ALU

ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 78

Stargard

tel.: (0-91) 577 69 80

Możesz wysłać też zapytanie mailem : [email protected]

Akurat gdy byłem u gościa, to miał klientów którym kiedyś już wstawiał okna. Byli bardzo zadowoleni z samych okien jak i z montażu i zamawiali okna do domu.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/1409/#findComment-8642520