Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :lol:

Gdzie kupowaliście swoje drzwi zewnetrzne (lub zamierzcie :wink: ) i jestescie zadowoleni?????????? :roll: :roll:

Gerda odpada z powodu słońca :x

wiec MUSZE sie pochwlic......Gerda wymienila mi drzwi - to sa juz trzecie.....reklamacja trwala od 15 wrzesnia.... :evil: ale zeby nie było...te nowe podobaja mi sie jescze bardziej - mam inny kolor bardziej pasuje do domku... :lol:

to następna wymiana za 2 lata :roll: :wink: :wink:

pytałaś się sąsiadki o drzwi???? :lol:

dzis zapytam.....ona pozno wraca do domku.... :cry:

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668151

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

A jeszcze Wam napisze, ze w poniedzialek wzielam sobie dzien wolny i planuje akcje "warunki przylaczy".

Zakladajac, ze wszystko pojdzie bez wiekszych zgrzytow, ile czasu (widelki) moze potrwac caly majdan do zlozenia o Pozwolenie?

Skoro juz trzeba ekipy umawiac na przyszly rok...

Czy ktos pokusilby sie o stworzenie "Czasowego Planu" powstania domku czy moze to juz gdzies jest?

Chodzi mi o cos na ksztalt:

badania geologiczne - tydzien,

zdjecie humusu - 1 dzien,

wykopanie fundamentow - 2 dni

zalanie law - tydzien

strop - wylanie i "odczekanie - tydzien do miesiaca

itp itd.

Stan surowy zamkniety to ile procent ceny? 30%?

:o :o :o Kochana to jest budowa i nic na 100% co do dni nie mozesz rozpisac ,czasami czekasz z tydzien na beton lub pompe o szalunkach nie wspomne :lol:

I tu sie zgadzam w 100%. Zapomnialem sam o tym napisac. Moj przypadek jest na pewno jakims odniesieniem, ale zawsze trzeba zakladac nieprzewidziane przestoje.

Też się pod tym podpisuję .. normalnie kryształowa kula i czarny kot ..

Ale tak generalnie co do czasu i % .. to koparka wjechała na działkę 24 listopada 2005 .. a przeprowadziliśmy się 9 listopada 2006 .. czyli niecały rok .. ale końcówka prac wykończeniowych (panele, listwy podłogowe i takie tam pierdoły) trwały jeszcze do stycznia'07. Wszystko zależy od szczęścia, ekip, logistyki i dużo wcześniej zaplanowanych rozwiązań a najlepiej zakupionych zawczasu materiałów .. Ogólnie wariactwo, horror i pełna mobilizacja .. ale już na swoim i po bólu powoli dochodzimy do siebie :D 8)

- stan surowy otwarty - koniec marca'06

- polowa kwietnia - elaktryk (ok. 4-5 dni)

- zaraz potem okna i brama garazowa + drzwi ogrodowe

- 28.04-04.05 - tynki

- czerwiec - wod-kan + co + cwu (o. 2 tyg)

- lipiec - posadzki

- druga polowa sierpnia-listopad - wykonczeniowka (ocieplenia poddasza, r/g, osb, szpachlowanie, gladzenie, kafelkowanie, malowanie .. itp itd)

- pazdziernik, listopad - ogrodzenie, podjazdy i opaska

- listopad-styczen - takie tam różne drobne prace

- maj - ogród

Natomiast jeśli chodzi o %, pamiętając że budowaliśmy dom w innej epoce to stan surowy-otwarty wyszedł nam DOKŁADNIE 25 % całej inwestycji + działka i uzbrojenie. Ale oczywiście % zależy w dużej mierze od standardu wykończenia i pracy własnej .. gdzie można urwać kilka promili .. :D :p

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668150

Dzień dobry,

Wczoraj odebrałem pozwolenie. Teraz pora odczekać swoje na uprwomocnienie(ze wzgledu na skomplikowaną sytuację własnościową dtrogi wewnetrznej - wysyłanie zawiadomien i oczekiwanie na zwrotki) pewnie z m-c to potrwa :-( Znczy sie dobrze umówiłem z ekipą rozpoczęcie na ostatni tydzień czerwca.

Moje pytanie na teraz:

Czy jest jakaś prawidłowość w robieniu przyłączy wody i pradu? Które najpierw? Czy bez różnicy?

Gratulacje :D

Obojetnie ktore najpierw :lol:

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668149

M3 Dzień dobry,

Wczoraj odebrałem pozwolenie. Teraz pora odczekać swoje na uprwomocnienie(ze wzgledu na skomplikowaną sytuację własnościową dtrogi wewnetrznej - wysyłanie zawiadomien i oczekiwanie na zwrotki) pewnie z m-c to potrwa Znczy sie dobrze umówiłem z ekipą rozpoczęcie na ostatni tydzień czerwca.

Moje pytanie na teraz:

Czy jest jakaś prawidłowość w robieniu przyłączy wody i pradu? Które najpierw? Czy bez różnicy?

Gratulacje M3 :)

Jeśli masz pozwolenia to zacznij najpierw z eneą (wszystko też zależy jaką masz linię) bo to może dłużej trwać. My mamy linię napowietrzną na słupie i najpierw trzeba było podpisać z nimi umowę (około 2 tys zł koszt) oni wykonali wpięcie i dopiero od tego wpięcia elektryk wykonał skrzynkę już bezpośrednio na naszej działce (kolejne 2 tys) potem zawarcie kolejnej umowy i założenie licznika. Na szczęście od momentu założenia skrzynki do zamontowania licznika minął jakiś tydzień więc w miarę szybko. Co do wody, wykonali nam w przeciągu trzech dni podłączenie (od razu wyprowadzili nam też i kanalizację).

Ale co dalej z tą wodą, czy też trzeba podpisać jakąś umowę to sama już w tej chwili nie wiem :roll: Hm...

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668148

A jeszcze Wam napisze, ze w poniedzialek wzielam sobie dzien wolny i planuje akcje "warunki przylaczy".

Zakladajac, ze wszystko pojdzie bez wiekszych zgrzytow, ile czasu (widelki) moze potrwac caly majdan do zlozenia o Pozwolenie?

Skoro juz trzeba ekipy umawiac na przyszly rok...

Czy ktos pokusilby sie o stworzenie "Czasowego Planu" powstania domku czy moze to juz gdzies jest?

Chodzi mi o cos na ksztalt:

badania geologiczne - tydzien,

zdjecie humusu - 1 dzien,

wykopanie fundamentow - 2 dni

zalanie law - tydzien

strop - wylanie i "odczekanie - tydzien do miesiaca

itp itd.

Stan surowy zamkniety to ile procent ceny? 30%?

:o :o :o Kochana to jest budowa i nic na 100% co do dni nie mozesz rozpisac ,czasami czekasz z tydzien na beton lub pompe o szalunkach nie wspomne :lol:

I tu sie zgadzam w 100%. Zapomnialem sam o tym napisac. Moj przypadek jest na pewno jakims odniesieniem, ale zawsze trzeba zakladac nieprzewidziane przestoje.

Też się pod tym podpisuję .. normalnie kryształowa kula i czarny kot ..

Ale tak generalnie co do czasu i % .. to koparka wjechała na działkę 24 listopada 2005 .. a przeprowadziliśmy się 9 listopada 2006 .. czyli niecały rok .. ale końcówka prac wykończeniowych (panele, listwy podłogowe i takie tam pierdoły) trwały jeszcze do stycznia'07. Wszystko zależy od szczęścia, ekip, logistyki i dużo wcześniej zaplanowanych rozwiązań a najlepiej zakupionych zawczasu materiałów .. Ogólnie wariactwo, horror i pełna mobilizacja .. ale już na swoim i po bólu powoli dochodzimy do siebie :D 8)

- stan surowy otwarty - koniec marca'06

- polowa kwietnia - elaktryk (ok. 4-5 dni)

- zaraz potem okna i brama garazowa + drzwi ogrodowe

- 28.04-04.05 - tynki

- czerwiec - wod-kan + co + cwu (o. 2 tyg)

- lipiec - posadzki

- druga polowa sierpnia-listopad - wykonczeniowka (ocieplenia poddasza, r/g, osb, szpachlowanie, gladzenie, kafelkowanie, malowanie .. itp itd)

- pazdziernik, listopad - ogrodzenie, podjazdy i opaska

- listopad-styczen - takie tam różne drobne prace

- maj - ogród

Natomiast jeśli chodzi o %, pamiętając że budowaliśmy dom w innej epoce to stan surowy-otwarty wyszedł nam DOKŁADNIE 25 % całej inwestycji + działka i uzbrojenie. Ale oczywiście % zależy w dużej mierze od standardu wykończenia i pracy własnej .. gdzie można urwać kilka promili .. :D :p

Nie strasz mnie ze stan sorowy otwarty to 25% calej inwestycji :cry:

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668147

M3 Dzień dobry,

Wczoraj odebrałem pozwolenie. Teraz pora odczekać swoje na uprwomocnienie(ze wzgledu na skomplikowaną sytuację własnościową dtrogi wewnetrznej - wysyłanie zawiadomien i oczekiwanie na zwrotki) pewnie z m-c to potrwa Znczy sie dobrze umówiłem z ekipą rozpoczęcie na ostatni tydzień czerwca.

Moje pytanie na teraz:

Gratulacje M3 :)

Jeśli masz pozwolenia to zacznij najpierw z eneą (wszystko też zależy jaką masz linię) bo to może dłużej trwać. My mamy linię napowietrzną na słupie i najpierw trzeba było podpisać z nimi umowę (około 2 tys zł koszt) oni wykonali wpięcie i dopiero od tego wpięcia elektryk wykonał skrzynkę już bezpośrednio na naszej działce (kolejne 2 tys) potem zawarcie kolejnej umowy i założenie licznika. Na szczęście od momentu założenia skrzynki do zamontowania licznika minął jakiś tydzień więc w miarę szybko. Co do wody, wykonali nam w przeciągu trzech dni podłączenie (od razu wyprowadzili nam też i kanalizację).

Ale co dalej z tą wodą, czy też trzeba podpisać jakąś umowę to sama już w tej chwili nie wiem :roll: Hm...

Hej,

ale ja juz skrzynkę mam przy działce. Juz nawet podpisałem umowe na przyłaczenie do sieci. Juz wpłaciłem 1 cześc opłaty. Tearz to tylko kabel do zasilenia działki w prąd, licznik i te sprawy.

Woda to tez zrobienie "wcinki"? z wodociagu w drodze wewnetrznej na teren działki.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668145

Wlasnie zalapalam dola... Mam depresje jak stad do Krakowa... :cry:

Wiecie co, ja sobie chyba kurnik postawie. Na garaz tez chyba bylby mnie stac... Bedzie kurnik z garazem. Albo garaz z kurnikiem. :-? W zaleznosci od dalszego wzrostu cen...

Zegnajcie, Sosenki ! :cry: :cry:

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668144

M3 napisał:

Hej,

ale ja juz skrzynkę mam przy działce. Juz nawet podpisałem umowe na przyłaczenie do sieci. Juz wpłaciłem 1 cześc opłaty. Tearz to tylko kabel do zasilenia działki w prąd, licznik i te sprawy.

Woda to tez zrobienie "wcinki"? z wodociagu w drodze wewnetrznej na teren działki.

A to co innego. To w takim razie pójdzie szybko i kolejność nie ma żadnego znaczenia. Co do wody to w ciągu trzech dni rozebrali częściowo drogę, dokopali się do rur, zrobili wcinkę i poprowadzili rury na nasz teren oraz założyli wodomierz.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668143

Wręcz upierdliwie drobiazgowo liczyłem każdą śrubkę, dupkę :) , każdą mapkę, kafelkę, listewkę, fugę czy silikon - dokładnie co do grosza faktury, paragony i te 'bez' mam w Excel'u - ok. 490 pozycji, tzn. wpisanych opłat (no bo pod jedną F/V może być np. kilka produktów) .. stąd wyliczenie 25 % jest w moim przypadku bardzo dokładne ..

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668141

Wręcz upierdliwie drobiazgowo liczyłem każdą śrubkę, dupkę :) , każdą mapkę, kafelkę, listewkę, fugę czy silikon - dokładnie co do grosza faktury, paragony i te 'bez' mam w Excel'u - ok. 490 pozycji, tzn. wpisanych opłat (no bo pod jedną F/V może być np. kilka produktów) .. stąd wyliczenie 25 % jest w moim przypadku bardzo dokładne ..

No tak, tylko ile to bylo kwotowo? Bo o ile ceny materialow do wykonczeniowki nie wzrosly mocno, to juz ceny cegiel, betonu i innych skladowych stanu surowego rosna w zawrotnym tempie. Dlatego postawienie stanu surowego w zeszlym roku kosztowalo zapewne mniej niz w tym roku i stanowilo inny % calosci inwestycji.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668140

Ja tu nie wiem zy zmieszcze sie z stanem sorowym zamknietym w 200 tys :-?

a to prz procentach ktore podajecie znaczylo by strach pomyslec :cry:

Nio. Dol i deprecha :( Trzeba kurnik budowac. Ide plakac :cry:

No niestety dziewczyny, nie jest lekko.

Ceny tak poszły w górę, że szok!

Jak mi gość w marcu wycenił stan surowy otwarty z materiałem na PLN 200 tys. (dom 130 mkw uzytkowej, w domu dosć prostej konstrukcji) to włsy mi sie zjężyły i to nie tylko na głowie. A to był dopiero początek budowlanego szaleństwa. Nawet gdyby liczyc, że facet dal marżę i policzył z zakładką to pewnie 170-180 tys. by kosztowało w wersji ostrego pilnowania, szukania rezerw, udziału własnego. Od marca ceny poszły ostro w górę więc trza dołozyć z min. 30% do tamtych obliczeń.

Tak jak wcześniej wspomniał Bimbelt (i co potwerdzają budowlańcy), ze wzgledu na duzy wzrost cen materiałow na stan surowy proporcje ksztów stan surowy a reszta przesuneły się z 30-35% na 40-50%.

Gdy kupowałem działkę na jesieni zeszłego roku. Planowałem, że dom będzie mnie kosztował 300 tys. i na tyle chciałem zaciagnąć kredyt. Na dzis poważnie sie zastanawiam co tu robić bo wiem, że budowa (tym samym kredyt) to min. 400 tys.

Chyba jednak pójdę "do boju" - bo nie mam innego wyboru. Ale wiem ,ze bedzie ciężko. I tak jak byłem w miare przygotowany na pilnowanie, własną pracę, wyrzeczenia - tak strasznie mnie "irytuje" podejście wszystkich innych uczestników mojego przyszłego przedsiewziecia (budowlańców, sprzedawców materiałów, itd)

Mam nadzieję, ze sobie poradzę i życzę wszystkim powodzenia.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668137

Witam wieczorowo

Dzisiaj mialem badanie geologiczne dzialki. Wode mam na 80 cm, humus na 30 cm, reszta to piaski srednio zageszczone.

Szydas i S.P. na jakiej glebokosci mieliscie wode ??

Domek wiec da sie postawic :)

... no to pewnie jesteś już obtrzaskany z historii gleby :lol: :lol: :lol: sympatyczny gadułka nie :D

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668135

Witam wieczorowo

Dzisiaj mialem badanie geologiczne dzialki. Wode mam na 80 cm, humus na 30 cm, reszta to piaski srednio zageszczone.

... no to pewnie jesteś już obtrzaskany z historii gleby :lol: :lol: :lol: sympatyczny gadułka nie :D

Duzy gadula, o glebie tez gadal. 3 odwierty i 3 sondy w 3,5 h we dwie osoby. Sami sie zdziwili ze bylo tak ciezko. Mnie nogi od stania tez bola, ale ciekawosc byla zbyt duza.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668134

Duzy gadula, o glebie tez gadal. 3 odwierty i 3 sondy w 3,5 h we dwie osoby. Sami sie zdziwili ze bylo tak ciezko. Mnie nogi od stania tez bola, ale ciekawosc byla zbyt duza.

:lol: :lol: :lol:

Pociesz się, że pogoda ładna - my robiliśmy badania w styczniu i lutym po kolana w wodzie i śniegu hehe

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668133

Witam wieczorowo

Wydaje mi się, że od Ciebie przyjechali do mnie. Niestety końcówkę prac wykonwali w ulewie. U mnie woda jest na 1,5 m. No i faktycznie chłopaki się trochę natyrali. :)

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2729/#findComment-8668132