Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No wielka szkoda... :(

Tyle, ze dzis komunijny dzien.

W Dolujach, na rozjezdzie w Lisia i szose na Koscino, stoi taki maly zolty parterowy budyneczek a przy nim mnostwo lawostolow.

Czy ktokolwiek wie, co to? Moze by tam sie dalo spotkac - jesli bedzie wiecej chetnych. A jesli mniej, to cosik innego, jeszcze kameralniejszego, wymyslimy.

Pytanie - kiedy? 23 maja? Ktos chetny? Na jakich warunkach? ;)

Mnie jest sie teraz dosc trudno zajac strona organizacyjna, bo jestem sama i jedynie na nogach pomykam... bardziej mobilna bede dopiero od jesieni.

Bylam na swiecie hrabstwa na angielskiej wsi... To bylo cos "nadsuper" :D

Wystawy zwierzat (krowy, owieczki, drob, kroliki, psy, kozy, guanako - i wszystko z pieknymi rozetami za lokaty :) ), wyroby miejscowych zakladow spozywczych czyli - miodek, serek, chlebek. Pokazy strzyzenia owiec i powozenia, male zawody jezdzieckie. Pokaz stawiania muru z kamienia bez uzycia zaprawy. Pokaz tancow irlandzkich. Pokaz rzezbienia w drewnie pila mechaniczna. Wszelkie konkurencje "kwiatowo-ogrodkowe".

Dla gospodyn domowych: konkurs na najpyszniejsze ciasto, najladniejsze rekodzielo i sama juz nie pamietam co.

Wszystko powiazane z jarmarkiem, gdzie mozna bylo kupic wszystko po bardzo przyzwoitych piniondzach...

Spedzilam w Anglii sporo czasu, ale dzien spedzony na tamtym festynie byl najpiekniejszym ze wszystkich... Czulam sie jak trzylatek w sklepie z zabawkami :)

Jezeli cokolwiek podobnego bedzie sie przytrafiac w mojej gminie, to bede wspierac czym sie da :D

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677564

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Apel do forumowiczow :

Nie wiem czy slusznie czy nei, ale uwazam, ze na forum ni epowinny sie pojawiac posty typu : "poprosze o namiar na ta firme" oraz "poszlo na priv".

Jest tego naprawde sporo (i to najczescienj zawierajace potezne cytaty z poprzednich postow), a tego typu korespondencja powinna sie odbywac poprzez skrzynki prywatne. Naprawde nikogo nie ineteresuje, ze jedna osoba prosi o namiary a druga informuje, ze jej wyslala. A zapych to starsznie forum i powoduje ze staje sie nieczytlene.

Co o tym sadzicie ?

Fantom

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677562

Apel do forumowiczow :

Nie wiem czy slusznie czy nei, ale uwazam, ze na forum ni epowinny sie pojawiac posty typu : "poprosze o namiar na ta firme" oraz "poszlo na priv".

Jest tego naprawde sporo (i to najczescienj zawierajace potezne cytaty z poprzednich postow),[...]

Co o tym sadzicie ?

Fantom

Mniej, więcej się zgadzam z Twoją teorią :) Cytat można skrócić i nie wymaga to większych umiejętności [...] :) Co do pytania o fachowców, to uważam, że między innymi po to jest to forum! Co do info, że poszło na priv, z jednej strony masz rację, ale taki odzew, to też sygnał, że jest odpowiedź na zadane pytanie, a ustalone jest, że na forum nikogo nie reklamujemy! ...

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677561

Apel do forumowiczow :

Jest tego naprawde sporo (i to najczescienj zawierajace potezne cytaty z poprzednich postow),[...]

Co o tym sadzicie ?

Fantom

Mniej, więcej się zgadzam z Twoją teorią :) Cytat można skrócić i nie wymaga to większych umiejętności [...] :) Co do pytania o fachowców, to uważam, że między innymi po to jest to forum! Co do info, że poszło na priv, z jednej strony masz rację, ale taki odzew, to też sygnał, że jest odpowiedź na zadane pytanie, a ustalone jest, że na forum nikogo nie reklamujemy! ...

Oczywiscie, ze forum jest miedzy innymi po to aby pytac o fachowcow. Ale napsialem wyraznie "poprosze o namiar na ta firme o ktorej pisales" a nie "czy znacie firme ktora zrobi ...".

Fantom

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677560

Apel do forumowiczow :

Jest tego naprawde sporo (i to najczescienj zawierajace potezne cytaty z poprzednich postow), a tego typu korespondencja powinna sie odbywac poprzez skrzynki prywatne. Naprawde nikogo nie ineteresuje, ze jedna osoba prosi o namiary a druga informuje, ze jej wyslala. A zapych to starsznie forum i powoduje ze staje sie nieczytlene.

Co o tym sadzicie ?

Fantom

A jakim celom zatem ma służyć to forum, czy nie właśnie wymianie doświadczeń?

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677559

Apel do forumowiczow :

Co o tym sadzicie ?

Fantom

A jakim celom zatem ma służyć to forum, czy nie właśnie wymianie doświadczeń?

Ja nie wiem - czy niewyraznie czytasz czy faktycznie nie mam racji.

Mozesz mi powiedziec gdzie jest jakas wymiana doswiadczen lub dyskusja na jakis temat w tekstach typu "poszlo na priv" lub "poeslij mi adres tej firmy" ?

Fantom

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677558

Witam

Właśnie się dowiedziałem że w Dołujach jest dzisiaj jakis festyn - szkoda, że wcześniej nie wiedzielismy można by było tam się spotkać. A na marginesie na festynie ma być muzyczka, piffko, a gospodynie mają sprzedawać wyroby garmażeryjne własnej produkcji :D . Cały zysk z festynu na budowę kościoła ma być przeznaczony. Ciekawe jak moja mżonka stanie się gospodynią wiejską czy coś na sprzeadaż przygotuje, ja mogę ewentualnie jajecznice sprzedawać :lol: .

pozdrawiam Bartek

Czy odbywa się jutro spotkanie naszej grupy?

Jeżeli tak- to gdzie i o której godzinie?

Wyglada na to ze sie nie odbywa nigdzie i zwyczajnie nie wyszlo.. :(

Moze sprobujemy raz jeszcze?

Ja dysponuje polem, ale na polu nic :) gory-doly i chaszczory. No ale jakbyscie reflektowali... :D

Co do spotkania to ja wczesniej juz mowilem ze w "Waszym" terminei nei moge :(.

znam juz kolejne wolne terminy i w tym miesiacu to 23 i 30-31. No to moze 23 maj ?

Co do lokalizacji to ja teoretycznie moge udostepnic swoja "posiadlosc" w Dobrej. Jest tylko kilka "ale" wiec dam znac na dniach. Warunki srednie. Brak trawy itp - tylko krzywa glina. Do tego nie wiem w jakim stanie bedzie budowa akurat - wlasnei kryja dachowke od dzisiaj.Co do WC to zbite z desek :) Woda i prad sa. Ogrodzone czesciowo wiec dzieci moga sie troche rozsypywac na boki - ale ruchu samochodowego raczej nie ma. No i jeszcze zonka musi wyrazic zgode ;)

Fantom

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677557

Mozesz mi powiedziec gdzie jest jakas wymiana doswiadczen lub dyskusja na jakis temat w tekstach typu "poszlo na priv" lub "poeslij mi adres tej firmy" ?

Fantom

Uważam, że podanie namiaru na materiał bądź wykonawcę jest wymianą doświadczeń, choć faktycznie informacja dla wszystkich, że poszło na priv nie jest konieczna

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677556

Fantom

Uważam, że podanie namiaru na materiał bądź wykonawcę jest wymianą doświadczeń, choć faktycznie informacja dla wszystkich, że poszło na priv nie jest konieczna

Podanie informacji o wykonawcy itp jest jak najbardziej wymiana doswiadczen. Ale pytanie "podaj mi na niego namiary na priv" i dotyczy jakiegos watku toczacego sie o tym wykonawcy - juz nie jest zadna wymiana doswiadczen.

Oba zdania "podaj mi namairy" i "poszlo na priv" sa juz "dyskusja" tylko i wylacznie meidzy dwoma osobami.

Fantom

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677555

Oba zdania "podaj mi namairy" i "poszlo na priv" sa juz "dyskusja" tylko i wylacznie meidzy dwoma osobami.

Fantom

I tak i nie ;) To co teraz robimy też jest dyskusją, a nie wymianą doświadczeń i do niczego nie prowadzi...

Generalnie powinno być tak:

Ja pytam o fachowca (np.) Ktoś ma namiar na takowego. Zgodnie z regułą, nie możesz mi podać namiaru na forum, więc wysyłasz mi info na priv. Ktoś inny,, powiedzmy mr."X", szukając takiego samego wykonawcy i widząc, że ja dostałem odpowiedż :"[...]wysłane na priv" przez forumowicza "Y", kontaktuje się z nim i prosi o namiar. Faktycznie, pisanie na forum: "mi też, mi też, mi też..." jest bez sensu, jak i pisanie na forum: "Dzięki za info na priv" jest też do bani, skoro wiemy kto i od kogo... Z innej strony, dzięki takim informacjom, że jednak ktoś ma wiedzę, unikamy wielokrotnego poruszania tego samego tematu, choć muszę przyznać, że wiele wątków jest mielonych od nowa, a wystarczyło by poszukać w wyszukiwarce... Nie mówię, żeby czytać ponad tysiąc stron... Ale minimum wysiłku... ;)

Ludzie, skracajmy cytaty i piszmy na priva i róbcie co chcecie,jak długo net będzie jeszcze wolny od cenzury, bo jeszcze trochę i może być inaczej. Wielki Brat czuwa !

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677554

Ludzie, skracajmy cytaty i piszmy na priva i róbcie co chcecie,jak długo net będzie jeszcze wolny od cenzury, bo jeszcze trochę i może być inaczej. Wielki Brat czuwa !

słuchajcie, ja chyba przegapiłam,a le dlaczego ni emozna podac namiarów na forum???na trójmiejsiej podawaliśmy i przez tyle lat i nie było z tym zadnego problemu. Ba, wrecz ułatwiało to zycie. Zapominalscy wyszukali w wyszukiwarce, a reszta miała czarno na białym i nie musiała prosic, ja tez, ja tez
https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677553

słuchajcie, ja chyba przegapiłam,a le dlaczego ni emozna podac namiarów na forum???na trójmiejsiej podawaliśmy i przez tyle lat i nie było z tym zadnego problemu. Ba, wrecz ułatwiało to zycie. Zapominalscy wyszukali w wyszukiwarce, a reszta miała czarno na białym i nie musiała prosic, ja tez, ja tez

Generalnie chodzi o to, żeby nie powstało tu forum reklamowe. Jeśli zgodzimy się na reklamę, to jest duże prawdopodobieństwo, że zamiast nas, inwestorów, będą tu anonse firm budowlanych, a nie oto tu chodzi :) Myślę, że po to stworzono szczecińską listę wykonawców, żeby nie robić tego na forum. Ma być obiektywnie. Wiem, że budowlańcy też tu zaglądają i chętnie by się przyłączyli. Są do tego inne fora w Muratorze, bardziej fachowe. My tu sobie tylko gadu, gadu i tyle :) To oczywiście moje zdanie... Zaglądam tu od trzech lat, więc taka forma chyba mi odpowiada ;) To jedyne forum, na którym się udzielam :) Hm...

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677552

Generalnie chodzi o to, żeby nie powstało tu forum reklamowe. Jeśli zgodzimy się na reklamę, to jest duże prawdopodobieństwo, że zamiast nas, inwestorów, będą tu anonse firm budowlanych, a nie oto tu chodzi :) Myślę, że po to stworzono szczecińską listę wykonawców, żeby nie robić tego na forum. Ma być obiektywnie. Wiem, że budowlańcy też tu zaglądają i chętnie by się przyłączyli. Są do tego inne fora w Muratorze, bardziej fachowe. My tu sobie tylko gadu, gadu i tyle :) To oczywiście moje zdanie... Zaglądam tu od trzech lat, więc taka forma chyba mi odpowiada ;) To jedyne forum, na którym się udzielam :) Hm...

Zgadzam sie.

Choc lepiej juz napsiac namairy na ta firme na forum niz potem kilka razy czytac "mi tez podaj" i kilka razy "poszlo na priv".

Fantom

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677550

ja sie absolutnie nie upieram, ale zjawisko natretnej reklamy nie wystapiło. Znalismy po prostu swoje nicki i tyle. Wiadomo ze jak zjawiał się ktos z iloscia 3 postów i chwalił firme, to była to kryptoreklama, to tak gwoli wyjasnienia :D
https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677549

Czolem

Wiec spotkanie pewnie nastapi w domu spokojnej starosci kiedy wiekszosc z nas bedzie robila projekt zagospodarowania dzialki na takim osiedlu na Ku Sloncu :D

Ale w kwestiach budowlanych...Uporalem sie z pekajacymi scianami fundamentowymi ;) i mury strzelily do gory tak ze nie nadazamy z przelewami i grzeja sie lacza w banku ale teraz mam dwa wazne elementy:

Rekuperacja: NedAir (z premedytacja podaje nazwe bo wydaje mi sie ze latwo odroznic probe wciskania kitu od zwyklej informacji czy pochwaly) chce 28000 z materialami i robocizna na dom z poddaszem uzytkowym 170 m, na dole dwa pomieszczenia na gorze 5. Dospel za to samo 18000. To sa ceny z bajerami koniecznymi do funkcjonowania (bypass itd). Jesli sie na to zdecyduje (i tu niesmialo oczekuje opinii ewentualnych uzytkownikow) to chyba Dospel.

Okna: Veka + Winkhaus, trojszybowe 0,7? NIe przesadzam z szybami? Kto to pozniej bedzie myl? ;) Cene niewiele wieksza od dwuszybowych... w sumie kolo 35.000 z roletami elektr i brama ze ster i niskim stropem. Mam sporo okien zwyklych, taki projekt ze tylko dwa polaciowe i tych nie ma w wycenie. Ciagle bije sie z myslami co zrobic z tymi szybami...

chetnych do podzielenia sie wlasnym zdaniem zapraszam do wypowiedzi

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677548

Co zrobić z odpadami styropianu? Sporo mam do oddania i okazuje się, że jest problem z utylizacją tych odpadów :roll:

Goleniowski zakład komunalny nie odbiera "czegoś takiego".

Nie ma w naszej okolicy jakiejś firmy odbierającej odpady styropianowe?

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677547

Gdzie od reki maja przynajmniej do ogladniecia (kolorystycznego) cegly klinkierowe ? Najlepiej Wienerberger (i Roben) bo ma spory wybor kolorystyczny i nei jest taki drogi.

Fantom

Popatrz w Euroklinkierze. Tam mają spory wybór.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677546

ups :oops: dubelek wyszedł.

Hej :) U Ciebie często się dubluje.. :) A ja tak nie umiem :) Zawsze można usunąć swojego posta ;) (górny prawy róg usuń-zmień)

Pozdrawiam :)

nie mozna usunąć....niestety.

a dubluje się no cóż....internet chodzi jak żółw..albo stoi i dlatego tak wychodzi.

https://forum.murator.pl/topic/280435-grupa-szczeci%C5%84ska/page/3254/#findComment-8677545