Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam pytanko nt grubości podłogi na gruncie pod instalacje ogrzewania podłogowego. Projekt przewiduje takie oto wymiary piach 20 cm, beton 10 zm, ocieplenie styropian M30 10 cm i szlichta beton 4 cm

Czy waszym zdaniem to wystarczy do efektywnej izolacji i odpowiedniego ogrzewania?

ok, skoro już wiem, jakie macie bramy to mam trudniejsze pytanie - czy ogrodzenie działki musi być idealnie w linii prostej od punktów granicznych, czy mogę sobie np. ją zmniejszyć i przeprowadzić granicę w taki sposób, żeby mi pasowało bardziej... chyba jakiś rsunek by sie przydał co? czy rozumiecie, co mam na myśli? A jak się w ogóle wstawia rysunki tutaj, można jakoś?

mam komin z cegły klinkierowej mura plus fuga Quxmix i cieknie !!!! po 2 latach gwaranci nima a opierzenie dobre z fugi sie wysącza co robićććć !!!!!!!!!!!!!!!!!1

Woda Stop2 lub jej odpowiednik. Można kupić w hurtowni na Świerczewskiej. Opakowanie 5 litrów starczyło na 3 kominy. Ja pomalowałem tym od razu po wymurowaniu.

ok, skoro już wiem, jakie macie bramy to mam trudniejsze pytanie - czy ogrodzenie działki musi być idealnie w linii prostej od punktów granicznych, czy mogę sobie np. ją zmniejszyć i przeprowadzić granicę w taki sposób, żeby mi pasowało bardziej... chyba jakiś rsunek by sie przydał co? czy rozumiecie, co mam na myśli? A jak się w ogóle wstawia rysunki tutaj, można jakoś?

wydaje mi się że zmniejszyć zawsze można,

Witam

Mam pytanko nt grubości podłogi na gruncie pod instalacje ogrzewania podłogowego. Projekt przewiduje takie oto wymiary piach 20 cm, beton 10 zm, ocieplenie styropian M30 10 cm i szlichta beton 4 cm

Czy waszym zdaniem to wystarczy do efektywnej izolacji i odpowiedniego ogrzewania?

ja mam styropian 8 cm + 5 cm systemowy i uważam że to ok.

zauważyłam, że na chwilę "wciął" się temat bram wjazdowych - to ja od razu z pytaniem; gdzie szukać, kupować tak żeby współczynnik jakości do wartości był optymalnie niski? Przy okazji; rozpoczynam poszukiwania ekip do ogrodzenia i podjazdów. Może ktoś poleci kogoś sprawdzonego?

Jak ja zacząłem temat ogrodzenia to się naprawdę mocno zdziwiłem jakie są ceny. Zalecam Ci rozpoczęcie poszukiwań (dotyczy ogrodzenia frontowego) od odwiedzenia firmy mieszczącej się na terenie byłego GS-u na świerczewskiej bo tam można poprosić o wycenę różnych przęseł, a jeżeli chodzi o siatkę to Teleport. Ja za ogrodzenie forntowe z naprawdę 3-ligowych przęseł + klinkier + wylewka zapłaciłem ok 11 000 zł, a to samo tylko z przęseł np Wiśniowski to już ok 20 000 zł.

pzdr

Witam

Moim zdaniem ? Za malo styropianu i za malo betonu.

Fantom

[...] gdzie szukać, kupować tak żeby współczynnik jakości do wartości był optymalnie niski? [...]

No coz... w takim wypadku to ja moge zaoferowac cos interesujacego ;) Jesli ktos bedzie mial nizszy to i tak przebije, moge tak asymptotycznie do zera :D... Przepraszam, nie moglem sie powstrzymac a serio to tez sie podpinam do pytania o firmy od plotow i bram.

Odnoszac sie do pytania o wylewke po ogrzewanie to ja mam 6-7 cm i tak twierdzili Ci ktorych sie pytalem, w wiekszosci fachowcy z tytulu, czy z doswiadczenia to nie wiem. Twierdzili ze nie powinno byc mniej niz 6 cm. Na tych 7 cm chodzi elegancko, bezwladnosc do przyjecia.

dzięki "barnich":). A tak dla pełnej orientacji: ile masz tego ogrodzenia frontowego? (w metrach). Ja zdecydowanie nie lubię klinkierowych ogrodzeń - słupki będą betonowe, tynkowane i malowane - wyjdzie trochę taniej. A ekipę "ogrodzeniową" miałeś dobrą? czy własnoręczne wykonanie? U mnie póki co, pierwsza i na razie jedyna ekipa niestety nie przeszła "castingu";)

No coz... w takim wypadku to ja moge zaoferowac cos interesujacego ;) Jesli ktos bedzie mial nizszy to i tak przebije, moge tak asymptotycznie do zera :D...

Ha! czasami zużywamy się na tym forum miedzy in. po to żeby sobie wzajemnie ulżyć w naszej "niedoli" inwestorów (łee, gifty mi przestały wchodzić). I jeszcze; wprawdzie mat.-fiz. jestem, ale musiałam się do wikipedii udać i ... wcale nie jestem mądrzejsza aczkolwiek "asymptotycznie" wydaje mi się bardzo, bardzo na miejscu (tu gift z "oczkiem")

dzięki "barnich":). A tak dla pełnej orientacji: ile masz tego ogrodzenia frontowego? (w metrach). Ja zdecydowanie nie lubię klinkierowych ogrodzeń - słupki będą betonowe, tynkowane i malowane - wyjdzie trochę taniej. A ekipę "ogrodzeniową" miałeś dobrą? czy własnoręczne wykonanie? U mnie póki co, pierwsza i na razie jedyna ekipa niestety nie przeszła "castingu";)

front 25 m, ekipy nie polecam, ale na jednej z działek u mnie na ulicy jedna ekipa robi ogordzenie i robią dobre wrażenie jak chceswz podam Ci adres to możesz podjechać i podpytać, a sporo szalowali i wylewali więc jak chcesz betonowe to byliby chyba dobrzy.

Witam

Ja ma takie pytanie

Poniewaz nie mialem projektu ( i nie mam ) sieci elektrycznej tzn. od skrzynki do domu

Wiec mam pytanie jaki kabel zasilajacy kladliscie u siebie na dzialce ?

Z tego co wiem zakladu "enea" nie interesuje przebieg kabla po mojej dzialce a ilosc zyl i grubosc kabla

Ale zanim Enea pozwoli ci się podłączyć do ich skrzynki z twoją "działkową" instalacją musisz mieć jej projekt wykonany przez uprawnionego elektryka. Tam będzie pisało jaki kabel

Witam

Ja ma takie pytanie

Poniewaz nie mialem projektu ( i nie mam ) sieci elektrycznej tzn. od skrzynki do domu

Wiec mam pytanie jaki kabel zasilajacy kladliscie u siebie na dzialce ?

Z tego co wiem zakladu "enea" nie interesuje przebieg kabla po mojej dzialce a ilosc zyl i grubosc kabla

YKY 4x10mm2 to minimum lub YAKA 4x16mm2

Zresztą znam chłopaka z tej firmy, http://www.voltsystem.pl dobrze Ci doradzą i tanio zrobią.

Witam,

proszę o odpowiedż czy ktoś robił u siebie "ponadstandardowe" ocieolenie podłogi na gruncie tzn. beton 10, styropian 10. Ja chciłabym zrobic ocieplenie 20 cm styropianu. Podpowiedzcie czy może byc w dwóch warstwach 2x10 jedna na drugiej czy może inacze. I jaki styropian?

Mam pytanie czy ktoś ściągał ostatnio materiały budowlane z Niemiec? Jak to teraz wygląda. Jeszcze dwa lata temu niektóre rzeczy opłacało się przywozić.

nie opłaca się... przy tym kursie, sam się nad tym zastanawiałem, ale jednak nie. Chociaż mój kuzyn ze Zgorzelca co ma firmę budowlaną wozi dachówkę z Görlitz, ale ma już wypracowane spore rabaty. Jeśli chodzi o nasz rejon to oprócz JACOB-CEMENT z Pasewalku (mają też inne filie trochę dalej Greifswald, Neubrandenburg) nie znam innej hurtowni...

Witam,

proszę o odpowiedż czy ktoś robił u siebie "ponadstandardowe" ocieolenie podłogi na gruncie tzn. beton 10, styropian 10. Ja chciłabym zrobic ocieplenie 20 cm styropianu. Podpowiedzcie czy może byc w dwóch warstwach 2x10 jedna na drugiej czy może inacze. I jaki styropian?

Ja u siebie bede mial 15 cm, ale to tylko ekstra dodatek: mam płytę fundamentową na 20 cm styro. Polecam 2 x 10 cm z mijanka. 20 cm w zupełnocści wystarczy do ocieplenia podłogi. najlepszy będzie styropian twardy EPS 100, choc ekstrudowany jest znacznie lepszy no i 3 razy droższy:) Nie warto za bardzo ufać reklamom.

Ceny rzeczywiście sa niższe. Dla przykłady na jesieni za bloczek silikatów chcieli 2.73, dziś ten sam bloczek kupuję po 2.50 zł (netto). Polecam hurtownię Realbud. Kupuję od nich prawie wszystkie materiały jestem zadowolony tak co do ceny, jak i jakości. Ale zawsze trzeba sprawdzać ceny w internecie. Za pustaki storpowe chcieli mnie naciąć, ale w końcu kupiłem od nich po dobrej tj. niskiej cenie jak w Polsce, pustaki żużlobetonowe. Wiem, ze keramzytowe są "lepsze" ale jak ktos ogrzewa i parter i piętro to po co keramzytowe pustki stropowe?

I ostatnia rzecz. rada dla początkujących, czy myślących o budowie domu. Nie żalujcie pieniedzy na badania geotechniczne gruntu. Kosztuje to około 1000 zł, a wiecie na czy budujecie, i na co wydacie swoje pieniądze. Ja tak zrobiłem i były to najlepiej wydane pieniądze w calej budowie. Nie warto kierować się tym, ze np. w odległosci 100, 200 metrów stoją domy. I nic się nie dzieje. Oni mają dobre warunki, ale w waszej działce może być zupełnie inaczej.

Naprawdę warto to robić. Można stosunkowo tanim kosztem zaoszczędzić sobie wielu bezsennych nocy. No, chyba że ktoś uważa że nieszczęścia zdarzają się tylko innym.