Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Tak jak mówisz, też - jeśli zdecyduję się na napisanie jakiejś opinii - to o tych, z którymi współpracowaliśmy, bo pierwsze wrażenie przy "castingu" może być zwyczajnie mylne. Tylko są różne kwestie - niedopasowanie ( kwestia kontaktu itp.) a np. nieuczciwość w realizacji usługi - to drugie to jest bezdyskusyjnie rzecz, ktora nie powinna mieć miejsca. Na szczęście są i dobrzy fachowcy, których warto polecać poprzez wystawienie opinii, bo oszczędza się innym czasu i nerwów.

W moim przypadku Kudra nie był specjalnie skory do negocjacji ;) Ale chyba wszystko jest uzależnione od dnia/fazy księżyca/wstania którąś nogą/wyspania itp.

Odnośnie listy, dodam opinie ale tylko o tych z którymi współpracowałem. Ci których zaprosiłem na budowę, a nie przeszli kwalifikacji, nie zawsze wynikało z niefachowości, a książki po obrazku oceniać nie chcę. To że mi ktoś nie podpasował, nie oznacza że innemu nie podpasuje i na odwrót, ten z kim się dogadałem i świetnie się rozmawiało może z kimś innym totalnie nie znaleźć kontaktu.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem czy lista polecanych fachowców działa więc pisze tutaj bo czuję potrzebe podzielenia się namiarami na dobrego fachowca od drobiazgów, czyli tzw. Złota rączka http://www.zlotaraczka.szczecin.pl/. Dość długo potrzebowałam właśnie kogoś takiego ale poszperałam w internecie i znalazłam a co więcej, nie zawiodłam się.gdy fachowcy poszli to pozostało trochę małych poprawek(np.z powodu nieszczelnego dachu był zalany sufit w łazience i trzeba było na nowo położyć gładź i pomalować a do tego żaden fachowiec nie przyjedzie) , zawieszenie żyrandoli, uzupełnienie tynku i pomalowanie wokół drzwi wejściowych po ich wymianie, poprawne zamontowanie dodatkowego zamka do drzwi ( poprzedni fachowiec założył go jakoś tak że nie źle funkcjonował), złożenie mebli. Te wszystkie czynności pan tomek zrobił super, cena umiarkowana ale najważniejsze że zrobił to dobrze. Moja informacja będzie na pewno przydatna wszystkim tym dla których takie czynności są zmorą, jak w naszym przypadku ( trochę też przeszkadza kręgosłup w gimnastykowaniu się np. Przy skręcaniu mebli)

ostatnio miałam serię że co fachowiec to partacz dlatego kontakt z tym panem wprawił mnie w euforię, wszystkie drobne ale dokuczliwe bolączki znikły, czego innym w podobnej sytuacji życzę.:yes:

ktoś jeszcze korzystał z usług tego pana ?

Jakie macie membrany dachowe - przy założeniu, że nie będzie pełnego deskowania? Zastanawialiśmy się nad Corotop Strop,ale wyczytałam, że nie jest taka oczywista wyższość membrany trójwarstwowej nad dwuwarstwową. Oczywiście nie znam się, więc zacytuję z poradnika odnośnie membran:

Membrana 2 czy 3 warstwowa - ogólne podsumowanie

Występują 2 rodzaje membran:

5.1 Dwuwarstwowe

- Pierwszą warstwę stanowi włóknina nadająca membranie dużą wytrzymałość mechaniczną.

- Druga, wierzchnia warstwa to specjalna powłoka funkcyjna, która oprócz paroprzepuszczalności ma dodatkowo właściwości wodoszczelne.

Ta cecha jest unikalna dla membran 2 warstwowych i powoduje, że nawiany pod pokrycie dachowe śnieg topniejąc łatwo zsuwa się, a nie wnika w wierzchnią włókninę przedłużając tym zamkniecie membrany. Padający deszcz także szybko spływa nie wnikając w jej strukturę. Gładka powierzchnia minimalizuje możliwość osadzania się kurzu i piasku.

5.2 Trzywarstwowe

Membrany 3-warstwowe składają się z 2 cieńszych włóknin oraz filmu funkcyjnego zawartego miedzy nimi. Wierzchnia włóknina chroni film odpowiedzialny za właściwości membran przed uszkodzeniami mechanicznymi. Warstwa ta, niestety pochłania wodę, zatrzymuje topniejący śnieg, oraz magazynuje drobiny piasku i kurzu, co jest nie bez znaczenia dla parametrów membrany. Zdecydowanie polecana na pełne deskowanie.

Co Wam podpowiadali dekarze? Także nt taśm łączących, wakaflexów, zakładek itp?

Przypomnę się, bo mnie nie będzie przez tydzień, a może akurat się trafi...

POMOCY !

Kończę drewutnię i zabrakło mi 1 (JEDNEGO) gąsiora.

Nie ma ktoś na niepotrzebnego ?

Jakiś czerwony, bordowy, ceglasty itp. Byle z takich szerokich jak ma np Creaton z wzorów falistych.

Ja mam akurat RG10 - ale na to nie liczę :)

Jakie macie membrany dachowe - przy założeniu, że nie będzie pełnego deskowania? Zastanawialiśmy się nad Corotop Strop,ale wyczytałam, że nie jest taka oczywista wyższość membrany trójwarstwowej nad dwuwarstwową. Oczywiście nie znam się, więc zacytuję z poradnika odnośnie membran:

Co Wam podpowiadali dekarze? Także nt taśm łączących, zakładek itp?

Mam Corotop Strong bez pełnego deskowania. Dekarz był bardzo zadowolony, że nie kolejna najtańsza folia typu 200. Nie mam taśm łączących tylko na zakład. Kosze są podwójnie obłożone (tzn w poprzek normalnie idzie i pod blachą jest pas membrany wzdłuż).

Odnośnie zatrzymywania wody, śniegu itp. to jest PP - sztuczny materiał nie bawełna. A poza tym ile wleci Ci pod dachówkę? Przy mocnych wiatrach pewnie coś tam skapnie, ale nie przesadzajmy tak z ilością. Odnośnie zatrzymywania piasku czy trocin to na foli zwykłej też się zbierze przy pasie nadrynnowym ale z czasem się wydmucha ;)

Pewnie tak. A jak przy rynnach masz ją wykończoną? Bo podobno trzeba uważać,by nie zwisała do rynien:) Jak można wiedzieć - gdzie kupowałeś?

Mam Corotop Strong bez pełnego deskowania. Dekarz był bardzo zadowolony, że nie kolejna najtańsza folia typu 200. Nie mam taśm łączących tylko na zakład. Kosze są podwójnie obłożone (tzn w poprzek normalnie idzie i pod blachą jest pas membrany wzdłuż).

Odnośnie zatrzymywania wody, śniegu itp. to jest PP - sztuczny materiał nie bawełna. A poza tym ile wleci Ci pod dachówkę? Przy mocnych wiatrach pewnie coś tam skapnie, ale nie przesadzajmy tak z ilością. Odnośnie zatrzymywania piasku czy trocin to na foli zwykłej też się zbierze przy pasie nadrynnowym ale z czasem się wydmucha ;)

Zdaje sobie sprawe, ze marze sa rozne, ze kazdy zaczyna negocjacje z roznego pulapu cenowego i z roznym zestawem zakupowanych materialow budowlanych. Jednak pytam o wysokosc rabatu, ktory udalo sie Wam uzyskac, bo juz sama nie wiem o ile moge sie starac. Nie umiem sie targowac, a wszedzie mowia zeby sie o rabat upomniec. I rzeczywiscie glupio tego nie zrobic, skoro jest to ogolnie przyjete. :) Zastanawia mnie ile udalo Wam sie jeszcze zbic z tej ceny koncowej podanej na ofercie. Jednak rozumiem o co Ci chodzi i zdaje sobie sprawe, ze zadane przeze mnie pytanie jest typu: mam projekt na dom 180m2. Ile bedzie kosztowalo jego wybudowanie? ;)

A co do zakupu, to tez chcemy kupowac przez naszego wykonawce ze wzgledu na VAT.

no to zapytaj wprost ile % rabatu zawiera dana oferta i już... ja też nie umiem się targować, raczej nie umiałem, życie wymusza, zapytanie nic nie kosztuje... chociaż patrząc na mojego sąsiada, którego targowanie wygląda tak: "przestań mi tu k...a pier....ć i tak zarobisz na tym, k.....a 50% opuścić możesz dac na pewno" moje "czy dałoby się coś taniej" wygląda żałośnie! ;-) chociaż nie powiem - od ekipy Krzyśka Bergiela dostałem rabat na przyszłego członka rodziny! :-))) i to ja wytargowałem nie żona!

Pewnie tak. A jak przy rynnach masz ją wykończoną? Bo podobno trzeba uważać,by nie zwisała do rynien:) Jak można wiedzieć - gdzie kupowałeś?

Jak zwisałaby do rynien to bym upomniał dekarza by to poprawił, ale nie miałem takiego problemu. Jest przybita do pierwszej łaty, nad nią jest pas nadrynnowy. Kupowana w ExtraDachu.

Membrana 2 czy 3 warstwowa - ogólne podsumowanie

Występują 2 rodzaje membran:

5.1 Dwuwarstwowe

- Pierwszą warstwę stanowi włóknina nadająca membranie dużą wytrzymałość mechaniczną.

- Druga, wierzchnia warstwa to specjalna powłoka funkcyjna, która oprócz paroprzepuszczalności ma dodatkowo właściwości wodoszczelne.

Ta cecha jest unikalna dla membran 2 warstwowych i powoduje, że nawiany pod pokrycie dachowe śnieg topniejąc łatwo zsuwa się, a nie wnika w wierzchnią włókninę przedłużając tym zamkniecie membrany. Padający deszcz także szybko spływa nie wnikając w jej strukturę. Gładka powierzchnia minimalizuje możliwość osadzania się kurzu i piasku.

5.2 Trzywarstwowe

Membrany 3-warstwowe składają się z 2 cieńszych włóknin oraz filmu funkcyjnego zawartego miedzy nimi. Wierzchnia włóknina chroni film odpowiedzialny za właściwości membran przed uszkodzeniami mechanicznymi. Warstwa ta, niestety pochłania wodę, zatrzymuje topniejący śnieg, oraz magazynuje drobiny piasku i kurzu, co jest nie bez znaczenia dla parametrów membrany. Zdecydowanie polecana na pełne deskowanie.

Co Wam podpowiadali dekarze? Także nt taśm łączących, wakaflexów, zakładek itp?

no tak! któż inny byłby tak przygotowany w temacie jak nie nasz forumowiczka BURUNDI! :-) zbieraj zbieraj te informacje, będzie ciekawa publikacja jak zakończysz budowę! ja o swojej membranie wiem tyle, że była ciemnozielona z jednej strony i czarna z drugiej i kosztowała coś około 5 zł... :-)))

No właśnie forumowiczka zielona w temacie jak Twoja membrana dachowa :) No i już się nie czepiaj, bo się zamknę w sobie i nie będziesz miał tej swojej upragnionej publikacji :) Spodziewałam się, ze zaraz tak napiszesz :)

no tak! któż inny byłby tak przygotowany w temacie jak nie nasz forumowiczka BURUNDI! :-) zbieraj zbieraj te informacje, będzie ciekawa publikacja jak zakończysz budowę! ja o swojej membranie wiem tyle, że była ciemnozielona z jednej strony i czarna z drugiej i kosztowała coś około 5 zł... :-)))

No właśnie forumowiczka zielona w temacie jak Twoja membrana dachowa :) No i już się nie czepiaj, bo się zamknę w sobie i nie będziesz miał tej swojej upragnionej publikacji :) Spodziewałam się, ze zaraz tak napiszesz :)

ekstrawertyzm Ci nie grozi... tak sądzę! będę czuwał, żebyś wiedziała, że ktoś czyta te Twoje posty, przy moim poziomie wiedzy budowlanej mogę je jedynie czytać, ale nie podejmuję polemiki ;-)

ktoś jeszcze korzystał z usług tego pana ?

Z moich znajomych akurat nie, wyszukałam go ze dwa miesiące temu w internecie, teraz na ich stronie znalazłam opinie( o ile takie opinie są miarodajne) Chyba jeszcze go poproszę o założenie zwykłej anteny i przy okazji umocuje mi jakoś nr na elewacji domu jeśli sama nie dam do tego czasu rady. Nie zdążył tego zrobić poprzednio, pomyślałam że to drobiazg i zrobię sama ale klapa. Ośmiorniczka nie chce trzymać chociaż napisane że klei tynk, drewno i wszelkie inne materiały. Pan niby podpowiedział że są inne kleje bo ośmiorniczki nie był pewien ale ja sugerowałam się opisem na opakowaniu. Literka spadła i potłukła się bo klej od razu nie złapał a ja nie mogę stać i godzinę trzymać aż złapie. Podeprzeć nie było jak bo to wysoko. Sklejam literkę i robię szablon bo może wymaluję na ścianie, została farba od domalowania elewacji wokół drzwi. (kupiłam za dużo, pan powiedział że litr wystarczy, wyszło około pół litra a ja kupiłam dwa ale osobno to litr mogę oddać na szczęście do sklepu)

Jeśli wahacie się co do tego pana to weźcie go na próbę do jakiegoś drobiazgu. Pozdrawiam :)

Zdaje sobie sprawe, ze marze sa rozne, ze kazdy zaczyna negocjacje z roznego pulapu cenowego i z roznym zestawem zakupowanych materialow budowlanych. Jednak pytam o wysokosc rabatu, ktory udalo sie Wam uzyskac, bo juz sama nie wiem o ile moge sie starac. Nie umiem sie targowac, a wszedzie mowia zeby sie o rabat upomniec. I rzeczywiscie glupio tego nie zrobic, skoro jest to ogolnie przyjete. :) Zastanawia mnie ile udalo Wam sie jeszcze zbic z tej ceny koncowej podanej na ofercie. Jednak rozumiem o co Ci chodzi i zdaje sobie sprawe, ze zadane przeze mnie pytanie jest typu: mam projekt na dom 180m2. Ile bedzie kosztowalo jego wybudowanie? ;)

A co do zakupu, to tez chcemy kupowac przez naszego wykonawce ze wzgledu na VAT.

My kupowaliśmy dachówkę i wszystkie akcesoria w firmie LINDE na bulwarze gdańskim.i byliśmy cenowo zadowoleni. Dachówka wielkoformatowa NELSKAMP. Cena jak Roben jakość Kreaton. Nasi dekarze byli zachwyceni jakością. Na początku się bałem wielokości ale na dachu wygląda bajecznie. Na pewno możesz liczyć na dobrą cenę

no to zapytaj wprost ile % rabatu zawiera dana oferta i już... ja też nie umiem się targować, raczej nie umiałem, życie wymusza, zapytanie nic nie kosztuje... chociaż patrząc na mojego sąsiada, którego targowanie wygląda tak: "przestań mi tu k...a pier....ć i tak zarobisz na tym, k.....a 50% opuścić możesz dac na pewno" moje "czy dałoby się coś taniej" wygląda żałośnie! ;-) chociaż nie powiem - od ekipy Krzyśka Bergiela dostałem rabat na przyszłego członka rodziny! :-))) i to ja wytargowałem nie żona!

Ba! Ja raz, po zobaczeniu oferty, spytalam czy rabat jest juz ujety w cenie (co ja sobie myslalam!!!??)...i pan odpowiedzial, ze tak... No i negocjacje sie skonczyly. HAhahah :) :bash: To tak a propos mojego talentu do targowania...

A dzisiaj wykorzystalam Twoj argument (na nowego czlonka rodziny - tak sie sklada, ze jestem w ciazy). We wtorek przekonam sie, czy dziala. ;)

My kupowaliśmy dachówkę i wszystkie akcesoria w firmie LINDE na bulwarze gdańskim.i byliśmy cenowo zadowoleni. Dachówka wielkoformatowa NELSKAMP. Cena jak Roben jakość Kreaton. Nasi dekarze byli zachwyceni jakością. Na początku się bałem wielokości ale na dachu wygląda bajecznie. Na pewno możesz liczyć na dobrą cenę

W takim razie podrzuce im zestawienie materialow do wyceny. Dzieki :)

agata.kmisti do bezstresowego klejenia kup klej montazowy w kartuszu.

To pewnie dla mnie, dziękuję ale chyba jednak wezwę moją złota rączkę, na pewno ma trochę jakiegoś kleju tego typu, ja sama nie dam rady bo po pierwsze nie mam pistoletu po drugie nie mam siły aby toto wycisnąć.