Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Chytry dwa razy traci ;) Nie to żebym zabraniał, ale nie wiem na ile dacie radę. Cała ściana to nie uzupełnianie ubytku po kablu czy obrobienie puszki elektrycznej. To duża powierzchnia gdzie trzeba nalatać się z paca i potem szlifować.

Nie wiem jaka kubatura domu, ale u mnie jest ponad 700 m2 ścian i sufitów. Gładzenie to było o ile dobrze pamiętam nieco ponad 2 tygodnie dzień w dzień. Doświadczony wykonawca. Sam nigdy bym się nie zdecydował. Oszczędność jaką zrobiliśmy to tylko przetarcie na równo/gładko pomieszczeń tzw. brudnych (spiżarka, pom. gospodarcze, garaż) z małymi zaprawkami. Mój wykonawca zawołał za to chyba 5 albo 6 PLN/m2. I tutaj jestem zadowolony ale w salonie nie wyobrażałbym sobie by nie było gładzi. Sufity pojechaliśmy wszędzie z gładzią, nawet w kotłowni.

Też na początku zastanawialiśmy się czy gładzić i powiem Ci że przejdzie Ci jak idealnie gładko jest położony tynk jak wyleją Ci posadzkę, zamontują kilka rigipsów itp itd. Wtedy zobaczysz co to jest gładka ściana. Grunt to by tynk był w miarę równo - kąty proste (małe odchylenia poziomicy są oczywiście dopuszczalne bez przesady)

Ja teraz maluje sam... ale maluje małe pokoje/pomieszczenia gdzie sufit jest do 20m2 i powiem Ci ze to zajmuje czasu okropnie dużo, staram się być dokładny. Salon i korytarz z dużymi otwartymi przestrzeniami oddałem fachowcowi do malowania. Czasowo, psychicznie i fizycznie pewnie bym nie podołał.

Jak najlepiej się przekonać? Kupcie worek gładzi i zróbcie test - jedną ścianę, albo najlepiej sufit i odechce Wam się takiej roboty. Szczukot ma rację. Jak już zrobicie pomalujcie białą farbą i czekajcie na słońce. Jak zobaczycie jak krzywo wyszło oddacie robotę fachowcowi. Ale życzę powodzenia.

PS. Ale się rozpisałem ;)

Sama połozyłam gladzie na scianach, szlifowaliśmy już we dwojke z mezem, teraz malujemy. Pod halogeny - nie widać zadnego partactwa

Praca - nic szczegolnie trudnego, czasochlonne bardzo, męczące fizycznie. Tez mi sie wydawało, że mam idealne tynki gipsowe, ale po polozeniu gladzi widać kolosalną różnicę.

Ps. dodam, ze osoba, ktora się na tym zna, pokazała mi jak się powinno prawidłowo nakładać gładź, a potem szlifować pod halogen. Lekcja trwała całe 15 minut

to ja z zapytaniem.....jaką kartę prepaid macie w alarmowych gsm???

zależy mi na tym żeby za jak najmniejszą kwotę karta była jak najdłużej ważna....bo przecież na tych kartach można całkiem niezłą sumę uzbierać....przecież centralka ciągle nie dzwoni....

i zaczęły się schody.............

powiedzcie proszę jak z tym przyłączeniem wody - mam wodociąg w drodze jakieś 5 metrów od działki wodociągi za samą wkrętke chcą ok 1200, podzielcie się doświadczeniami proszę a może macie jakąś tanią ekipę do zrobienia takiego przyłączenia....pozdraiwm

[...]

Jak najlepiej się przekonać? Kupcie worek gładzi i zróbcie test - jedną ścianę, albo najlepiej sufit i odechce Wam się takiej roboty. Szczukot ma rację. Jak już zrobicie pomalujcie białą farbą i czekajcie na słońce. Jak zobaczycie jak krzywo wyszło oddacie robotę fachowcowi. Ale życzę powodzenia.

PS. Ale się rozpisałem ;)

Momi, że padło już rozbieżne stanowisko od Tomka, to ja jednak się zgodzę z nim. Wydawało mi się, że wszystko umiem i wszystko zrobię. Zaczęło się od ocieplenia ściany. Zrobiłem dwie (przy okazji połamałem prowizoryczną drabinę i mało nie połamałem sobie żeber ;) ) a że terminy goniły to tak mnie to stresowało, że spać nie mogłem. Oddałem robotę fachowcom. Może gdybym nie chodził do pracy, dom budował sobie latami to mógłbym się bawić. Podobnie było z podmurówką do płotu z siatki - mimo starań wyszła kupa. Kupa pracy i kupa z efektu. Ponieważ robiłem to pierwszy raz w życiu to teraz wiem gdzie popełniłem błąd ale co mi z tego kiedy robota schrzaniona?

to ja z zapytaniem.....jaką kartę prepaid macie w alarmowych gsm???

zależy mi na tym żeby za jak najmniejszą kwotę karta była jak najdłużej ważna....bo przecież na tych kartach można całkiem niezłą sumę uzbierać....przecież centralka ciągle nie dzwoni....

Play Fresh - sms za 9 gr, ważność numeru po pierwszym doładowaniu = 1 rok

powiedzcie proszę jak z tym przyłączeniem wody - mam wodociąg w drodze jakieś 5 metrów od działki wodociągi za samą wkrętke chcą ok 1200, podzielcie się doświadczeniami proszę a może macie jakąś tanią ekipę do zrobienia takiego przyłączenia....pozdraiwm

Nie wiem jaki zakres prac w to wchodzi ale ile może kosztować kawałek niebieskiej rurki i zawór, jeżeli to rozumiem przez "wkrętke"? U nas to było ponad dwa lata temu, ale płaciłem coś koło 3k PLN bo trzeba było studzienkę zamontować. Pewnie znalazł bym kogoś za 2,5 i kręgi betonowe do murowania ale zdecydowaliśmy się na odlewaną polimerobetonową. Wodociąg mamy 2m od studzienki przy działce. W zakres prac wchodziło wszystko do wyprowadzenia rurki na zewnątrz wraz z koparką. Niestety na początku tej przygody bez niektórych rzeczy nie da się ruszyć więc płacz i płać ;)

Z tego co pamiętam, przyłącze kosztowało mnie 150zł za każdy metr odległości wkrętka -> studzienka plus cena materiałów.

Jak jesteś w czepku urodzony to mozesz zrobić sam. A teraz kawałek historii.

Studzienka + nawiertka + robocizna = 4000. Cena niby szokująca. Ale cóż, jak się ma w drodze kable, rury gaz, telef, itd. to wolę nie ryzykować.

Ostatecznie na przecięciu rurociągu, nowej wkrętce, koparce na cito, mandacie i punktach karnych (wszystkie koszty po stronie wykonawcy)

jeszcze nikt nie zarobił.

Play Fresh - sms za 9 gr, ważność numeru po pierwszym doładowaniu = 1 rok

dzięki dziś zakupiłam u mnie na wsi play działa po sieci plusa i nie zawsze jest dobry zasięg tzn plus ma zasieg super, ale play ciężko chodzi..zdarza się

Swoją drogą dziś kupująć play fresh- w punkcie playa zapytałam o kartę bo mi potrzebna do sieci alarmowej...a babka na to że to niby jest niedozwolone....zapłaciłam za kartę i wyszłam, dalej nie kumam dlaczego niby nie dozwolone???

witam.czy masz zrobiony projekt przyłącza wody.jak tak to przed budowa trzeba zgłosic w starostwie i złozyc kwit o zajecie pasa drogowego. do tego zajecia trzeba zrobic projekt zmiany organizacji ruchu, który tez trzeba zatwierdzic.dokładnie nie wiem jak cała procedura wyglada poniewaz przyłacze wody idace w pasie drogowym zleciłem firmie.na mojej posesji robiłem sam bo mam az 100metrów od granicy działki do domu.powiem tylko ,ze za 20m rury fi90,przewiert pod droga 5m i hydrant nadziemny przy granicy działki wraz z zajeciem pasa drogowego i odbiorami zapłaciłem 10000.dodam,ze za 100m na posesji,wynajeta koparke i maTERIAŁY ZAPŁACIŁEM ok 2000.pozdrawiam.jezeli chodzi o firme to polecam Pana krzysztofa kałuze był z polecenia i jeden z tanszych

ja 9 lat temu płaciłam 2400.....ale wodociągi po odbiorze inwestycji kaske oddały nie pamiętamk dokładnie ale chyba za projekt i rury które stały się ich właśnością...wtedy najdroższa była ocieplana francuzka studzienka( syn dyrektora nimi handlował) byłam zła ale teraz jestem zadowolona - studzienka jest ok i nie jest widoczna