q-bis 06.03.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 O widzę kolejny amator Trójki, choć być może tej byłej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dome 06.03.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 O widzę kolejny amator Trójki, choć być może tej byłej... Oj tak, tej byłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.03.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Oj tak, tej byłej A tu byłeś ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?118247-TR%C3%93JKA-elitarny-klub-s%C5%82uchaczy-buduj%C4%85cych-)/page12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dome 07.03.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 A tu byłeś ? Jeszcze nie byłam, ale nadrobię q-bis ja jestem http://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_witch.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dome 07.03.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Okna Petecki na profilach Salamander bluEvolution 82 MD z szybami 4LE/18/4/18/4LE TGI 7035 U=0,5 montowane w murze ( nie posiadamy rolet) Dają radę, a mam w sumie bardzo oszklony dom Hmmm. Sabat, nam Pan Sebastian zaproponował okna Team Plastu system TEAM BALANCE MD, na profilach Veki Softline 82 MD - 73 mm, szyby 05Ug 4/18/4/18/4. TGI 9016 3s, okucia Roto, po cztery zaczepy antywyważeniowe, z montażem w strefie ocieplenia KIK. Mógłbyś podzielić się Twoją opinią na ich temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.03.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Jeszcze nie byłam, ale nadrobię q-bis ja jestem http://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_witch.gif Tak, zauważyłem, ale się przejęzyczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dome 08.03.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Tak, zauważyłem, ale się przejęzyczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszko70 11.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Witam Forumowiczów Grupy Szczecińskiej. Jestem już po zakupie działki i zaczynam budowę. Przeczytam forum od deski do deski, ale liczę też na Wasze doświadczenie bieżące Niestety wszystkie dobre ekipy SSO mają terminy na 2019/2020, chyba, że się komuś jakaś luka trafi. Oj trudno na naszym terenie o dostępnych dobrych wykonawców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 11.03.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Witam, możecie rzucić jakie ceny za płytę fundamentową w Szczecinie? Mam około 200 m2,dom z garażem. Na razie mam duże rozbieżności od 300 do 400 zł/m2. Pozdrawiam. Ja do garażu wziąłem płytę od Legalett - ekipa była miejscowa, załatwiali wszystko dodatkowe: koparka, pospółka, kanalizacja itp. Cena zależy od izolacji, styro czy xps, grubość izolacji bocznej nie robi większej różnicy. Cenowo pewnie wyjdzie 400 pln za m2 ale po negocjacjach zrobili mi na 8% vat zamiast 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 11.03.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Witam, możecie rzucić jakie ceny za płytę fundamentową w Szczecinie? Mam około 200 m2,dom z garażem. Na razie mam duże rozbieżności od 300 do 400 zł/m2. Pozdrawiam. A wycena z kosztorysu to jakaś fantastyka robiona przez firmę krzak. Co jak co ale na fundamencie nie oszczędzaj. Wszystko przerobisz i przebudujesz, ale fundamentu nie ruszysz. A jeśli nawet to zaoszczędzone pieniądze nie wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekd 11.03.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 A wycena z kosztorysu to jakaś fantastyka robiona przez firmę krzak. Co jak co ale na fundamencie nie oszczędzaj. Wszystko przerobisz i przebudujesz, ale fundamentu nie ruszysz. A jeśli nawet to zaoszczędzone pieniądze nie wystarczą co do vatu to chyba żadne halo,że dali 8 %. Co do kosztorysu to jasne ale nie widzę potrzeby przepłacać ileś tysięcy za taką sama płytę, tylko dlatego,że będzie to parati,brinkmann czy jakaś inna znana firma?Co mnie interesuje to prawidłowe wykonanie i cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 15.03.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 co do vatu to chyba żadne halo,że dali 8 %. No to poczytaj przepisy. Generalnie póki masz powierzchnię użytkową <300 m2 to możesz liczyć na VAT 8%. Powyżej nikt nie będzie chciał na tyle robić, bo nie uzyskają zwrotu od US. A zaczniesz budowę to sam zobaczysz ile VAtu będą ci naliczać wykonawcy. Inna sprawa - licz, czy cena usługi nie będzie wyższa niż różnica w VAT i jeśli możesz rób coś sam. Bo okaże się, że na VAT "oszczędzisz" 1000 PLN a za usługę zapłacisz 2000 PLN i jesteś tysiaka w plecy przez niższy VAT. Co do kosztorysu to jasne ale nie widzę potrzeby przepłacać ileś tysięcy za taką sama płytę, tylko dlatego,że będzie to parati,brinkmann czy jakaś inna znana firma?Co mnie interesuje to prawidłowe wykonanie i cena. no właśnie, prawidłowe wykonanie. Jeśli liczysz na wykonanie z gwarancją dłuższą niż 5 lat to pozostają ci tylko firmowe płyty. Choćby dlatego, że lokalny wykonawca nawet jeśli da ci dłuszą gwarancją, a wątpię bo mi żaden nie chciał dać, to za te 5 lat o tym wykonawcy mogą najstarsi górale nie pamiętać. A jak nawet upadnie krajowy przedstawiciel "marki" to masz firmę matkę, która tę gwarancję realizuje. Poszukaj w necie pod hasłem "spartolona płyta fundamentowa" czy podobnym i policz, ile może kosztować poprawka. Ja policzyłem, porównałem z ceną fundamentu tradycyjnego i wziąłem "markową" płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekd 15.03.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 policz, ile może kosztować poprawka. Ja policzyłem, porównałem z ceną fundamentu tradycyjnego i wziąłem "markową" płytę. co do vat 8 czy 23 to racja,liczy się cena końcowa. Ja mam zamiar zatrudnić lokalną firmę która się nazywa BEST CONSTRUCION. O ile mi wiadomo to budują/zbudowali wiele płyt w Dobrej i Wołczkowie.Jakieś opinie też bym z miłą chęcią usłyszał od forumowiczów,którzy skorzystali z jej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 16.03.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Ja mam zamiar zatrudnić lokalną firmę która się nazywa BEST CONSTRUCION. Też miałem zamiar skorzystać z ich oferty, cenowo byli 50% tańsi niż konkurencji. Dostałem ofertę, architekt zrobił projekt pod ich konstrukcję po czym po zapytaniu o termin realizacji kontakt się urwał. Ponieważ zależało mi na czasie skorzystałem z innej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekd 16.03.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Też miałem zamiar skorzystać z ich oferty, cenowo byli 50% tańsi niż konkurencji. Dostałem ofertę, architekt zrobił projekt pod ich konstrukcję po czym po zapytaniu o termin realizacji kontakt się urwał. Ponieważ zależało mi na czasie skorzystałem z innej oferty. spotkałem się już z tą opinia od jednego pana ale w moim przypadku przysłali mi wycenę chociaż też musiałem być trochę namolny. Cena nie jest tak jak piszesz o 50% tańsza na przykład porównując do Brinkmana a jedynie może 10 % i zostaje kwestia drenażu płyty,który nie jest wliczony. Termin mnie nie goni ale nie mam ochoty później żałować,że wziąłem nie sprawdzoną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.03.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 spotkałem się już z tą opinia od jednego pana ale w moim przypadku przysłali mi wycenę chociaż też musiałem być trochę namolny. Cena nie jest tak jak piszesz o 50% tańsza na przykład porównując do Brinkmana a jedynie może 10 % i zostaje kwestia drenażu płyty,który nie jest wliczony. Termin mnie nie goni ale nie mam ochoty później żałować,że wziąłem nie sprawdzoną firmę. to jeżeli masz tylko 10% różnicy w cenie to porównaj warunki gwarancji. Best dają tylko na 10 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekd 18.03.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 to jeżeli masz tylko 10% różnicy w cenie to porównaj warunki gwarancji. Best dają tylko na 10 lat... brinkmann to samo,10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekd 19.03.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 byłem na targach w sobotę w hali SMT.Czy ktoś oglądał okna FIRMY EUROCOLOR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 20.03.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Bylem na targach, w niedziele. Oferta uboga. Z okien najlepiej prezentowaly sie ms i sokolka z drewnianymi.ja poszedlem szukajac oferty na fotowoltaike, uderzyla mnie nie znajomosc tematu przez czesc prezentujacych z tej dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekd 22.03.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 mam pytanko: czy płyta fundamentowa ma mieć uziom czy nie.Z tego co wyczytałem na jakimś fachowym forum to nie ma żadnej sensownej potrzeby robienia bo jest ona izolowana od gruntu ale wielu forumowiczów wymyśla różne przedziwne patenty? Krótko potrzeba albo nie - piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts